ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 11 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Επιδιώκουμε ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο «τιμωρητικό», αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. «Εργαλείο» του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Συμφωνούμε και ψηφίζουμε την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α.

Επιδιώκουμε την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Ψηφίζουμε την αύξηση του ορίου για την υφ’ όρον απόλυση.

Καταγγέλλουμε, όμως, την προκλητική άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.

Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις.

Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «fake news» που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά «κοινωνικής πανδημίας».

Μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: « ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ 158 ΑΠΟ ΤΑ 173 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα και την ποινική δικονομία τοποθετήθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ολόκληρη η τοποθέτησή του έχει ως εξής:

«Πρώτα από όλα Χρόνια Πολλά στο Ηράκλειο που γιορτάζει ο πολιούχος του, ο Άγιος Μηνάς, χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.

Προχωρώ με το νομοσχέδιο.

Το 2019, λίγο πριν τις εκλογές, νομίζω μάλιστα ότι ίσως ήταν το τελευταίο ν/σ, τροποποιήθηκε βιαστικά ο ποινικός κώδικας με βάση όμως μια επεξεργασία που είχε γίνει επί μακρόν.

Και αυτή ήταν μια μεγάλη αντίφαση.

Συζητούσαν μεταξύ τους οι ειδήμονες για πολλά χρόνια αλλά η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε στη Βουλή να αποφασίσει άρον-άρον, σε χρόνο dt και χωρίς καμία πολιτική διαβούλευση.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν συμμετείχαμε στην τελική διαδικασία.

Η συνέπεια ήταν ότι η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων έφερε αρνητικά αποτελέσματα.

Για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο γίνεται πολλή συζήτηση για την επί της αρχής τοποθέτηση και όχι για την ουσία του. Και τούτο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης.

Όμως, τεχνικά και νομικά, ουσιαστικά δεν υπάρχει αρχή και επιπλέον το Κυβερνητικό μήνυμα ότι όλα αντιμετωπίζονται μόνο με την αυστηροποίηση των ποινών δεν είναι ορθό.

Η Κυβέρνηση όφειλε εδώ και καιρό να φέρει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση: να αναβαθμίσει το σωφρονιστικό μας σύστημα. Δεν το έπραξε.

Γι’ αυτό τοποθετούμαστε επί της αρχής με ΠΑΡΩΝ και δίνουμε βάρος στα άρθρα και στις διατάξεις με βάση τις οποίες άλλωστε αποφασίζουν τα δικαστήρια και τα συλλογικά όργανα της δικαιοσύνης και όχι με της επί της αρχής τοποθετήσεις.

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής, λοιπόν, όπως εκφράστηκε από τον εισηγητή μας αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, είναι ξεκάθαρη και δεν μπορεί να τη θολώσει κανείς:

ψηφίζουμε τα 158 από τα 173 άρθρα.

Ειδικότερα και ενδεικτικά:

1ον : Υπερψηφίζουμε την αυστηροποίηση των ποινών για όλα τα σεξουαλικά αδικήματα, όπως τον βιασμό ανηλίκων, την αιμομιξία και όλες τις πράξεις ενδοοικογενειακής βίας.

2ον :Υπερψηφίζουμε την αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα κατά των εργαζόμενων και για την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

3ον : Υπερψηφίζουμε την αύξηση του ορίου αποφυλάκισης από τα 2/5 στα 3/5 της ποινής.

4ον : Υπερψηφίζουμε τη διάταξη που αφορά την κατοχή εμπρηστικών μηχανισμών, παρότι η αμφισημία της ενδέχεται να διαταράξει την ασφάλεια δικαίου.

Δεν ψηφίζουμε την συλλήβδην απαγγελία κακουργημάτων για τις περιπτώσεις ανάρτησης fake news σε μια σειρά από πρόσωπα που εργάζονται στο χώρο του Τύπου (π.χ. αρθρογράφος, διευθυντής, εκδότης, ακόμη και λιθογράφος…).

Φυλακές

Χρειάζεται μεταρρύθμιση με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών δεν μπορεί να γίνει με οριζόντια μέτρα τύπου νόμου Παρασκευόπουλου του 2015 και οριζόντια μείωση των ποινών.

Χρειάζεται θέσπιση εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινών για χαμηλής, βέβαια, απαξίας αδικήματα.

Γιατί δεν επαναφέρετε την κοινωφελή εργασία σε δήμους και άλλες υπηρεσίες με αναβάθμιση και νομοθετική θωράκισή της;

Γιατί δεν ενισχύει η Κυβέρνηση τις δυνατότητες των αγροτικών φυλακών;

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, δεν είμαστε δογματικοί, μιλούμε και τοποθετούμαστε πολιτικά.

Η Ελλάδα ανήκει στις πολιτισμένες χώρες που έχουν ποιοτικά σωφρονιστικά συστήματα και με στόχο την κοινωνική επανένταξη και όχι τιμωρητικά.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ με την πρώτη της επιλογή το 2019 μετέφερε την αντεγκληματική πολιτική από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώνοντας την στρεβλή της αντίληψη για την υποταγή του σωφρονισμού στη λογική της καταστολής.

Τροπολογία Υπουργείου Άμυνας

Είναι δεδομένο ότι στηρίζουμε την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και τη στήριξη των εθνικών μας θεμάτων, όπου εντάσσεται και η ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης και ολοκλήρωσης της παράδοσης της Νο 7 ΤΠΚ.

Όμως είναι η 10η παράταση, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο.

Διατηρούμε αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά στο μέλλον της ναυπηγικής ικανότητας της χώρας, μέλλον κυρίως εξαρτώμενο από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για το θέμα, μετά μάλιστα από την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τροπολογία Υπουργείου Εργασίας

Θετική η τροπολογία.

Ωστόσο η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δίνεται στους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή στις σεισμοπαθείς περιοχές του Ν. Ηρακλείου πρέπει να γίνει τουλάχιστον εξάμηνη.

Επιπλέον: με τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής που καταθέσαμε σήμερα προτείνουμε:

α)Η διάρκεια του Δελτίου Ειδήσεων για τους κωφούς να είναι τουλάχιστον 14 λεπτά (και όχι μόνο 7 λεπτά όπως προτείνεται από την Κυβέρνηση) και μεταξύ των ωρών 17.00 και 23.00 (και όχι σε ώρες χαμηλής τηλεθέασης, όπως προτείνει η Κυβέρνηση).

β) Η ΕΡΤ να μεταδίδει το βραδινό της κεντρικό δελτίο διάρκειας 60 λεπτών και στη νοηματική».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.