ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Χρειάστηκε να φθάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο στην Θεσσαλονίκη, για να αποφασίσει η Κυβέρνηση να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές όπως εδώ και μήνες ζητά το Κίνημα Αλλαγής.

Για μια ακόμη φορά η καθυστέρηση την βαρύνει.

Όπως τόνισε και πάλι χθες η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι δυνατόν ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο να μη μετέχει στον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά και να εκμεταλλεύεται με απαράδεκτες οικονομικές χρεώσεις την κατάσταση, με την ανοχή της Κυβέρνησης.
Επισημαίνουμε επίσης ότι η χθεσινή ΚΥΑ για την απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ με πολύ ευνοϊκούς όρους, αποδεικνύει την ιδεοληψία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης που επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτε για την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των Δημοσίων Νοσοκομείων.

Τα μεγάλα λόγια του κ. Μητσοτάκη, αποδείχθηκαν υποκριτικά.

Μονιμοποιείστε τώρα το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων που έχει την εμπειρία και την γνώση της λειτουργίας τους.

Αναγνωρίστε έμπρακτα την προσφορά του προσωπικού του ΕΣΥ, με την ένταξη τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και την χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων,

Χρήματα βρίσκει η Κυβέρνηση για αυτούς που θέλει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ : ΆΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ»

Τοποθέτηση Ανδρέα Πουλά κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την «Οικοδόμηση μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία»

Ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την «Οικοδόμηση μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία» τόνισε αρχικά τη σημασία της άρσης των ανισοτήτων που διαπιστώνονται στα υγειονομικά συστήματα των κρατών μελών και της επίτευξης της σύγκλισης μεταξύ τους προκειμένου η «Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας» να μην παραμείνει απλά ένας φιλόδοξος σχεδιασμός. Επιπλέον, υπογράμμισε την αναγκη διασφάλισης της ισότητας, της σύγκλισης και της υιοθέτησης ενός μίνιμουμ οργανωτικών δομών, θεσμών, κανόνων και χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Τέλος αναφέρθηκε σε μια κοινή εμβολιαστική πολιτική στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα διατεθεί δωρεάν σε όλα τα κράτη μέλη και να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:

Κυρία Επίτροπε, Κύριε Υπουργέ, Συνάδελφοι,

Με αφορμή την πανδημία του COVID-19, η προστασία της δημόσιας υγείας βρέθηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο. Μετά τον αιφνιδιασμό της πρώτης φάσης της πανδημίας, όπου τα κράτη μέλη ουσιαστικά αντιμετώπισαν την κατάσταση διαφορετικά το κάθε ένα και όχι τηρώντας μία ενιαία γραμμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινηθεί συλλογικά και να ενισχύσει με χρηματοδότηση και ισχυρούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οικοδόμηση ενός ενιαίου μηχανισμού υγειονομικής προστασίας. Ουσιαστικά δημιουργεί μία ένωση εντός της ένωσης: μία ευρωπαϊκή ένωση υγείας.

Ομως όπως μας έχει διδάξει η ιστορία η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ισχυρές οικονομικά χώρες του Βορρά σε σχέση με τον πιο αδύναμο Νότο. Έχοντας στο νου μας αυτήν την αναμφισβήτητη πραγματικότητα, θέτουμε τα εξής ζητήματα:

Η χώρα μας μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση, που προκάλεσε δομικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, βρίσκει το Εθνικό Σύστημα Υγείας κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και υποβαθμισμένο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτείται μία σοβαρή χρηματοδοτική ένεση με σκοπό την αναγέννηση του, κάτι που το Κίνημα Αλλαγής τονίζει με κάθε τρόπο, ακόμα και προ της εμφάνισης της πανδημίας.
Η Χώρα μας υστερεί κατά πολύ από τις προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποδομές, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στην ψηφιακή υγεία και κυρίως στους μισθούς των υγειονομικών. Στις ελλείψεις αυτές προστίθεται και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων μας, η υπολειτουργία της ΠΦΥ και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ. Ο κρατικός προϋπολογισμός για τις δημόσιες δαπάνες υγείας είναι στο 4,7% ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 7,7%. Επίσης, η χώρα μας παράγει ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι λόγω χαμηλών μισθών επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό. Ειδικά στα χρόνια της κρίσης το brain drain εκτοξεύθηκε.
Συνεπώς, πριν προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε φιλόδοξους σχεδιασμούς, πρέπει να εντοπιστούν οι τομείς στους οποίους μειονεκτούν τα επιμέρους εθνικά συστήματα υγείας και να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να υπάρξει σύγκλιση. Στο πλαίσιο αυτό θα χρειαστεί επαρκής χρηματοδότηση, συστηματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ένωση και εξαίρεση των δαπανών για την υγεία από τους δημοσιονομικούς στόχους σε όλες τις χώρες της.
Είναι κρίσιμο να αρθούν οι ανισότητες που διαπιστώνονται στα υγειονομικά συστήματα των κρατών μελών.
Εάν δεν διασφαλίσουμε την ισότητα, την σύγκλιση και την υιοθέτηση ενός μίνιμουμ οργανωτικών δομών, θεσμών, κανόνων και χρηματοδοτικών εργαλείων, θα αποδεχθούμε, ακόμα και εάν δεν το θέλουμε, τη δημιουργία μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
Κάποια άλλα ζητήματα που πρέπει να θίξουμε επιγραμματικά γιατί δεν έχουμε το χρόνο είναι:

Μία ΚΟΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση στο ακριβό και καινοτόμο φάρμακο
Πάγια και συστηματική συνεργασία των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων πάνω στην έρευνα και την καινοτομία
Μια κοινή εμβολιαστική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα διατεθεί δωρεάν σε όλα τα κράτη μέλη και να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό τους. Σε περίπτωση δε, που υπάρχει πλεόνασμα εμβολίων αυτά να διατεθούν σε χώρες που έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο για την προστασία του πληθυσμού τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προάγει την κερδοσκοπία για τη δημόσια υγεία σε καιρό πανδημίας.
Κυρία Επίτροπε,

Πρέπει η πανδημία του COVID-19 να γίνει η αφορμή ώστε να μπορέσουμε οργανωμένα και συστηματικά να προάγουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής χωρίς προϋποθέσεις και όρια. Η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου περίθαλψης και υγείας είναι χρέος κάθε σύγχρονης, ευνομούμενης πολιτείας. Για την οργάνωση όλων των ανωτέρω χρειάζεται συστηματική εργασία ώστε οι καλές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην μείνουν στα λόγια, αλλά να γίνουν έργα για όλους τους πολίτες και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς.

ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2021

Ο Προϋπολογισμός του 2021 που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση, αποτυπώνει τόσο την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και τα ελλείμματα της δικής της πολιτικής σε Οικονομικό και Κοινωνικό επίπεδο.

Η ανώμαλη προσγείωση σε σχέση με τις προβλέψεις του προσχεδίου, μόλις ένα μήνα πριν, οδήγησε αναγκαστικά σε αρνητική αναθεώρηση όλων των βασικών μεγεθών και επιβεβαίωσε την κριτική μας.

Για μια ακόμη φορά όμως μιλούν για σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Πως μέσα σε αυτες τις συνθηκες και με την μεγάλη καθυστέρηση στο Ταμείο Ανάκαμψης,θα έχουμε ανάπτυξη 4,8%;

Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω για να αυξηθούν τα έσοδα κατα 8%; Οι μικρομεσαίοι που απειλούνται με λουκέτο, οι αγρότες που έχουν εγκαταλειφθει, ή οι εργαζόμενοι που έχασαν ήδη μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους; Προφανώς κανείς απο αυτους γιατί δεν θα μπορεί. Και βέβαια η ΝΔ δεν σκοπεύει να θίξει τους μεγάλους και ισχυρούς.

Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση ή πετάει στα σύννεφα ή επιχειρεί να εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες.

Η κατάσταση αυτή δεν ήταν αναπόφευκτη. Αν η Κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τα εμπροσθοβαρή μέτρα που προτείναμε με την έναρξη της πανδημίας, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Ακόμα, όμως, και τωρα, η εξέλιξη των βασικών μεγεθών, ύφεση, έλλειμμα, χρέος, ανεργία, μείωση εισοδημάτων επιβάλλουν ριζικά μέτρα αντιμετώπισης που η Κυβέρνηση, ούτε θέλει, ούτε σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Το Κίνημα Αλλαγής θα επαναφέρει κατά τη συζήτηση στη Βουλή, το ολοκληρωμένο ρεαλιστικό και στοχευμένο σχέδιό του, με αναλυτικές προτάσεις για μια εντελώς διαφορετική πορεία που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία και είναι εφικτή με το σχέδιο της Νέας Αλλαγής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ (ΑΥΡΙΟ 21/11, ΩΡΑ 09:00)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη αύριο Σάββατο 21 Νοεμβρίου και ώρα 09:00 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΣ

Φίλες και Φίλοι,

Πριν από 9 μήνες κατά την ομιλία μου στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, τόνισα τη σημασία που αποδίδει η παράταξη μας στο εργατικό συνδικαλιστικό Κίνημα.

Συνδικάτα ισχυρά με λόγο και ρόλο, θεσμικοί συνομιλητές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ισχυρή εγγύηση για την στήριξη και την αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων.

Αυτή ήταν ,είναι και θα είναι βαθιά πίστη της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

Και έχει αποδειχθεί από την πολύχρονη συμπόρευση μας, ακόμη και τις πιο δύσκολες ώρες για την χώρα, έχει συνδεθεί με τις μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση.

Κρίση υγειονομική με την πανδημία, κρίση όμως που αφορά άμεσα το μέλλον της Οικονομίας και της Κοινωνίας.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις ευθύνες της Κυβέρνησης, για την έλλειψη της απαραίτητης «πρόληψης», για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων που θα εμπόδιζαν το συνωστισμό και θα περιόριζαν δραστικά την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές ως τώρα-και πρόσφατα στη Βουλή- στην ανάγκη λήψης γενναίων, στοχευμένων, αποτελεσματικών μέτρων για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ μέσα στην κρίση.

Και ειδικά για το χώρα της εργασίας έχουμε παρουσιάσει τις επεξεργασμένες προτάσεις μας για το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, την Επιδότηση της Εργασίας, την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να νοιώσει ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ασφαλής για το σήμερα αλλά και για το μέλλον του.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ξεδιπλώνοντας τη βαθιά συντηρητική πολιτική της η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, να οδηγήσει σε ένα μοντέλο φθηνής και απαξιωμένης εργασίας,

Μετά το μείζον θέμα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας, το πρόβλημα της εποχής γίνεται ο φτωχός εργαζόμενος. Τα στοιχεία τα δικά σας, του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αποδεικνύουν ότι το 72% των εργαζομένων λαμβάνει αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ , ενώ μεγάλο μέρος που δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνει εξευτελιστικούς μισθούς.

Επί πλέον επισημαίνουμε ότι χάθηκαν στη χώρα μας ως τον Αύγουστο 190.000 θέσεις εργασίας. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνεργοι που απελπίζονται, που δεν δηλώνουν καν ότι ψάχνουν για δουλειά.

Φίλες και Φίλοι ,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σε όλο το διάστημα της διακυβέρνησης της, αλλά ειδικά από την αρχή της κρίσης, η Κυβέρνηση μεθοδικά καταργεί και την ελάχιστη ακόμη προστασία που εξασφάλιζε ο εργαζόμενος.

*Τον Οκτώβριο του 2019 αναίρεσε ουσιαστικά την δυνατότητα καθολικής εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων. Οι ασύδοτοι εργοδότες ανταμείβονται.

*Τον Απρίλιο του 2020 με πρόσχημα την πανδημία, γενίκευσε χωρίς περιορισμούς, -με το άρθρο 9 της ΠΝΠ- την εκ περιτροπής απασχόληση και καθιέρωσε με το Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το κυβερνητικό δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά».

*Με άλλη ΠΝΠ παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον ακόμη και την συζήτηση για τον κατώτερο μισθό.

*Και τώρα μεθοδεύει υλοποιώντας την συντηρητική έκθεση Πισσαρίδη, την μετατροπή του ωραρίου εργασίας του 8ωρου σε «λάστιχο». Σήμερα θα δουλεύεις 10ώρες, αύριο μπορεί 6. Ώστε να μην πληρώνονται και υπερωρίες από τους εργοδότες.

Ο Κυβερνητικός σχεδιασμός αφαιρεί τον διακανονισμό της διευθέτησης εργασίας από τις συλλογικές συμβάσεις, αφαιρεί την συμμετοχή του συνδικάτου. Και αφήνει το θέμα στην συμφωνία του μεμονωμένου εργαζόμενου με τον εργοδότη.

Στην συζήτηση του ισχυρού με τον ανίσχυρο.

Ποιος εργαζόμενος θα πει «όχι» διακινδυνεύοντας με απόλυση μέσα σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας; Όλα για τους μεγάλους και ισχυρούς.

Και μάλιστα αποδυναμώνει και ιδιαίτερα το Σώμα Επιθεωρητών εργασίας-σύμφωνα με όσα διαρρέει η Κυβέρνηση-γιατί και αυτή ακόμη η μειωμένη παρέμβαση του «ενοχλεί» ως φαίνεται αυτούς που την στηρίζουν.

*Αυτές τις ημέρες βλέπουμε και άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

v Εξαγγέλλει η Κυβέρνηση επίδομα 800 ευρώ για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αλλά πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται ότι το πραγματικό ποσό είναι στα 640 ευρώ για τον Νοέμβριο.

v Το δώρο Χριστουγέννων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, θα υπολογισθεί με βάση τα 534 ευρώ, για το διάστημα της αναστολής.

v Εξαγγέλλει μέτρα για τα ξενοδοχεία διαρκούς λειτουργίας, αλλά αφήνει «έξω» τους εποχιακά εργαζόμενους.

v Ακόμη και η διαφημιζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γίνεται εις βάρος των Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις κοινωνικές παροχές για τους εργαζόμενους.

v Ενδεικτικό της ιδεοληψίας, αλλά και της ανικανότητας της Κυβέρνησης, είναι ότι ακόμη και από το Πρόγραμμα SURE απορροφήσαμε πολύ λιγότερα ποσά από τις ευρωπαϊκές χώρες με ίσο πληθυσμό και μικρότερα προβλήματα ανεργίας από την Ελλάδα.

Τα στοιχεία το αποδεικνύουν!

Ελλάδα 2,7 δις ευρώ.

Πορτογαλία 5,9 δις ευρώ.

Βέλγιο 7,8 δις ευρώ.

v Ενώ καμία ουσιαστική μέριμνα για τους εργαζόμενους και την απασχόληση τους δεν λαμβάνεται για τις μεταβιβάσεις των Ναυπηγείων, αλλά και για την ΛΑΡΚΟ.

*Όμως σημαντικά μας ανησυχούν και τα όσα λέγονται και γράφονται για τον Ν. 1264/82 του ΠΑΣΟΚ, μια καθοριστικής σημασίας κατάκτηση του Εργατικού κινήματος.

Ιδιαίτερα μάλιστα για το δικαίωμα της απεργίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Πιστεύουμε σταθερά ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να αναλαμβάνει το ίδιο την πρωτοβουλία προτάσεων και διαλόγου, για τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που απαιτούνται στην λειτουργία και τις παρεμβάσεις του.

Καμία όμως αυταρχική και αντιδημοκρατική παρέμβαση στα βασικά δικαιώματα της ελευθερίας του συνδικαλισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτή είναι η πραγματική πολιτική της ΝΔ, της συντήρησης, μακριά από τα φτιασιδώματα που της δίνουν οι χρηματοδοτούμενες επικοινωνιακές παρεμβάσεις.

Εμείς το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε προτείνει πρόσφατα ορισμένα ΑΜΕΣΑ μέτρα για την στήριξη του κόσμου της εργασίας.

v Επιδότηση του 100% ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, με την υποχρέωση να διατηρήσουν την απασχόληση, τα δικαιώματα και συμβάσεις των εργαζόμενων.

v Καταβολή στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.

v Διασφάλιση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων για όλους, με επιδότηση από το κράτος και με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

v Ενίσχυση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ με επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της κρίσης.

v Άμεση προώθηση πρόσθετης ρύθμισης για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία.

Και

v Αναστολή κατάθεσης του αντεργατικού Νόμου για το ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Όμως δεν μένουμε στα προβλήματα της συγκυρίας.

Χρέος μας είναι να προβάλλουμε και να διεκδικήσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ανασυγκρότηση της χώρας, με τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Ανάπτυξη που αφορά άμεσα τον εργαζόμενο, που βελτιώνει τη ζωή του, αλλά δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας για τους άνεργους.

Επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε-πρώτοι εμείς από όλα τα κόμματα και μόνοι ως τώρα-αναλυτικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στην Hellexpo στις 16 Σεπτεμβρίου, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, την Ανάπτυξη και την Αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

*Θέτουμε ως Στρατηγικό στόχο, την Πλήρη Απασχόληση.

Ρήτρες Απασχόλησης σε κάθε σύμβαση του Δημοσίου με ιδιώτες.

Τα φορολογικά κίνητρα δεν μπορεί να αφορούν μόνο τα μερίσματα και τα κέρδη των επιχειρηματιών, αλλά τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

*Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας του εργαζόμενου με ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής εποχής, διασφαλίζοντας την δια βίου απασχόληση του.

*Προωθούμε μια νέα συμφωνία της Πολιτείας με τους Κοινωνικούς εταίρους, για μια ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ στις ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ και την ομαλή και με κανόνες προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες.

*Ο κατώτερος μισθός αυξάνεται και καθορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Κατοχυρώνεται η υποχρεωτικότητα και η καθολική εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

*Αναβαθμίζουμε το Σώμα Επιθεωρητών εργασίας, για να αντιμετωπισθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία για την πλήρη εφαρμογή των νόμων, των συμβάσεων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

*Εξασφαλίζουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους με τηλεργασία, κατοχυρώνοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

*Αντιμετωπίζουμε τις διακρίσεις στους χώρους δουλειάς. Στηρίζουμε τα δικαιώματα της γυναίκας εργαζόμενης.

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή μας συνάντηση σίγουρα δεν θα μείνει στην ανάλυση της συγκυρίας και στην συζήτηση των προτάσεών μας.

Αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την συμπόρευση μας και προς το μέλλον:

*Για την αντίδρασή μα απέναντι στον αντεργατικό κατήφορο της Κυβέρνησης. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Σήμερα πριν είναι πολύ αργά.

Γιατί αν οι επιδιώξεις της Κυβέρνησης γίνουν πράξη, θα οδηγηθούμε σε πλήρη ισοπέδωση του οικοδομήματος που δημιουργήσαμε για την προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

*Αλλά και για την διαμόρφωση του εναλλακτικού Προοδευτικού δρόμου που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μη προνομιούχους Έλληνες.

Θέλω για μια ακόμη φορά να σας διαβεβαιώσω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να στέκεται δυναμικά απέναντι στην Κυβερνητική πολιτική. Με όλες μας τις δυνάμεις.

Σας ζητώ να δυναμώσουμε τη συνεργασία μας. Να πιάσουμε μαζί το νήμα μιας νέας κοινής πορείας. Απαιτώντας τον σεβασμό στα δικαιώματα, τις συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Όπως πάντα η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και οι αρμόδιοι τομείς, θα είναι σε διαρκή επαφή μαζί σας, για να φέρουν την φωνή και τις διεκδικήσεις σας μέσα στη Βουλή!

Ρυθμός Επικαιρότητας | 20.11.2020

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Δεν νοείται ο ιδιωτικός τομέας να απέχει από τη μάχη

Η Κυβέρνηση καθυστέρησε δραματικά στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Το βλέπουμε να συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη και ειδικά με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, η οποία έρχεται αφότου η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Το Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει εδώ και μήνες να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επίταξη. Κι όπως τόνισε χθες η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι δυνατόν ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο να μην μετέχει στον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά να εκμεταλλεύεται με απαράδεκτες οικονομικές χρεώσεις την κατάσταση, με την ανοχή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων που έχει την εμπειρία και γνώση της λειτουργίας τους και να αναγνωρίσει έμπρακτα την προσφορά του προσωπικού του ΕΣΥ, με την ένταξή της στα βαρέα κι ανθυγιεινά και τη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων. Να μην βρίσκει χρήματα μόνον γι’ αυτούς που θέλει…

Περισσότερα ΕΔΩ

Προϋπολογισμός 2021: διψήφια ύφεση και ανισότητες

Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 που κατατέθηκε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την πρόβλεψη μας, καθώς προσαρμόζει προς τα κάτω, από -8,2% σε -10,5% την πρόβλεψη για την έκταση της ύφεσης το 2020. Επιπλέον προσγειώνει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από 7,5% σε 4,8% για το 2020. Η Κυβέρνηση ουσιαστικά αραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία το 2021 δε θα καταφέρει να αναδυθεί ούτε κατά το μισό από όσο βυθίστηκε το 2020. Αλλά και η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις καθώς μεταξύ άλλων προεξοφλεί τη γενναία εισροή πόρων από το Ταμείο Ανασυγκρότηση της ΕΕ.

Επίσης είναι υπεραισιόδοξες και αβάσιμες οι προβλέψεις για αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,57 δισ. Ευρώ (+8,1%) παρά τις παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων καθώς είναι αποδεδειγμένο από τα ιστορικά δεδομένα ότι η ποσοστιαία αύξηση των φορολογικών εσόδων υστερεί της όποιας αύξησης του ΑΕΠ. Προβληματική είναι και η πρόβλεψη για μείωση των δαπανών 2,1 δισ. που οδηγεί στη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης και ενδεχόμενα να αφήσει ακάλυπτες τις ανάγκες των δοκιμαζόμενων δημόσιων υποδομών.

Η δραματικά εξέλιξη της ύφεσης, του ελλείμματος και του χρέους και οι επιπτώσεις τους στους μικρομεσαίους και στους αδύναμους επιβεβαιώνουν τη θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Είναι φανερό ότι με ύφεση -10,5% το 2020 και αναιμική ανάκαμψη 4,8% το 2021 (αν επιτευχθεί), με χρέος 208,9% το 2020 και 199,6% το 2021 και με πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης -6,8% του ΑΕΠ (11.1 δις. ευρώ) το 2020 και -3,8% του ΑΕΠ (-6.6 δις. ευρώ) το 2021 οι καμπάνες χτυπάνε πολύ πιο δυνατά για τη Κυβέρνηση που αδυνατεί και δε θέλει να πάρει ριζικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης όπως αυτά που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

Αναπηρικές συντάξεις: Ν’ απαντήσει ο υπουργός Εργασίας τι θα κάνει με την παράταση χορήγησης των συντάξεων που έληξαν

Το πρόβλημα που προκύπτει με τη χορήγηση συντάξεων σε άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα τους ψυχικά ασθενείς αναδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας επιπλέον απαντήσεις από τον υπουργό Εργασίας στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου 2020 προέβλεπε την παράταση χορήγησης συντάξεων αναπηρίας που έληγαν το Μάρτιο και Απρίλιο έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, λόγω της υποχρεωτικής αναβολής των συνεδριάσεων των αρμόδιων επιτροπών των ΚΕΠΑ που προκάλεσε το πρώτο lockdown. Έτσι, ο κ. Βρούτσης καλείται ν’ απαντήσει τι θα κάνει μ’ αυτές τις περιπτώσεις κι ιδιαίτερα εάν θα παραταθούν οι χορηγήσεις των συντάξεων αναπηρίας που λήγουν το Νοέμβριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, λόγω της νέας αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Η Γερμανία χρηματοδοτεί την TUI, αλλά οι Έλληνες ξενοδόχοι ακόμη περιμένουν

Στην απροθυμία του τουριστικού κολοσσού TUI να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Έλληνες ξενοδόχους, οδηγώντας τους στην οικονομική ασφυξία, επανέρχεται το Κίνημα Αλλαγής με ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Παρά το γεγονός ότι η TUI έλαβε από την γερμανική κυβέρνηση έκτακτη κρατική ενίσχυση ύψους 3 δισ. € εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων εν μέσω πανδημίας, αποφάσισε να μεταθέσει το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της κατά έξι μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μη εξόφληση των σχετικών τιμολογίων και ενώ οι πελάτες έχουν ήδη καταβάλει την αντίστοιχη πλήρη αξία των πακέτων στην εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία μορφή υποχρεωτικού δανεισμού, επιπλέον συνιστά αθέμιτη πρακτική.

Η απαράδεκτη ενέργεια της TUI, σε μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν για τη χώρα, έρχεται να στραγγαλίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, μόλις έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και των ολέθριων οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε. Το αδιέξοδο πλέον στο οποίο οδηγούνται πάνω από 2000 ξενοδοχεία στη χώρα εξαιτίας της πολιτικής πληρωμών που ακολουθεί η TUI είναι τεράστιο. Η Κυβέρνηση που υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με τον μεγάλο Tour Operator, χρηματοδοτώντας καμπάνιες προβολής ύψους 1.2 εκ. ευρώ, πρέπει να αναλάβει άμεσα της ευθύνες της, καθότι ο κίνδυνος αφελληνισμού εκατοντάδων ξενοδοχείων είναι ορατός, όπως είχε επισημάνει και το Κίνημά μας προ ημερών.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.