ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 31 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Οι διαρροές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί υβριδικών επιθέσεων στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας, άπτονται πολύ σοβαρών θεμάτων, που είναι αδιανόητο να διατυπώνονται ελαφρά τη καρδία και εν συνεχεία να ανασκευάζονται.

Την ώρα που η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυξάνεται, απαιτείται σοβαρότητα και εθνική στρατηγική. Ούτε εύκολα συμπεράσματα όπως αυτά περί «νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», που εξήγαγε ο Πρωθυπουργός μετά το γεύμα με τον κ. Ερντογάν στο Βόσπορο ούτε τέτοιες περίεργες διαρροές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ AΝΝΑΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΟΡΑΚΑΚΗ

Ανακοίνωση Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το χρυσό μετάλλιο της Άννας Κορακάκη και του Διονύση Κορακάκη

Θερμά συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη και τον Διονύση Κορακάκη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μικτό ομαδικό αεροβόλου 10 μέτρων στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιείται στο Μπακού.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα που τους στηρίζει και ιδιαίτερα στον πατέρα και προπονητή τους Τάσο Κορακάκη.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

Θέμα: «Εναέρια μέσα πυρόσβεσης»

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση από την αρχή του 2021 με σειρά ανακοινώσεων διαμήνυε ότι το 2021 όλα θα αλλάξουν στην πυροπροστασία με έμφαση στα πυροσβεστικά μέσα.Οι ανακοινώσεις της περιλάμβαναν τόσο τα ελικόπτερα (Ε/Π) όσο και τα αεροσκάφη (Α/Φ).

Πραγματικά, πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός εναέριων πτητικών μέσων, όπως το Ρωσικό Beriev Be-200, τα 6 μονοκινητήρια αεροσκάφη Air Tractor (4 με πλωτήρες και 2 με τροχούς), ελικόπτερα Kamov, κλπ. Το δε καλοκαίρι με τις μεγάλες φωτιές ήρθε για κάποιο χρονικό διάστημα και το IlyushinIL-46.

Μια σειρά δημοσιευμάτων, από τις 15.6.21 έως τις 9.12.21, κάνουν μνεία σε ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά αναφορικά με την προμήθεια οκτώ (8) Α/Φ CL-515 και τριάντα έξι (36) Α/Φ Air Tractor, ενώ άλλα αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό του στόλου των πυροσβεστικών μέσων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης, μετά τη λήψη σχετικής απόφασης, για αγορά τριάντα έξι (36) νέων πυροσβεστικών Α/Φ Air Tractor και ενοικίαση άλλων αντίστοιχων Α/Φ και Ε/Π.

Ιδιαίτερα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την αρχή της θητείας του έχει αναφερθεί ότι για τις ανάγκες πυρόσβεσης του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

α. Ενοικίαση είκοσι (20) Α/Φ και αριθμού Ε/Πμέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και

β. Αγορά τριάντα έξι (36) νέων Α/ΦAir Tractor.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, αλλά και την ενοικίαση αντίστοιχων εναέριων μέσων από το εξωτερικό, κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας.

Δεδομένου ότι,ήδη έχει παρέλθει το 1οτετράμηνο του 2022, ενώ ήδη διανύουμε την αρχή της πυροσβεστικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Η ενοικίαση των προαναφερθέντων πτητικών μέσων από την NSPAολοκληρώθηκε;

Πόσα πτητικά μέσα αναμένονται και πότε προβλέπεται να έλθουν στη Χώρα μας; Σε ποια τιμή ενοικιάστηκαν;

2.Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής διαγωνισμού για την αγορά των τριάντα έξι (36) αεροσκαφών τύπου Air Tractor δεδομένου ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές μονοκινητήριων πυροσβεστικών στις ΗΠΑ:

3. Θα υπάρχει πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής, π.χ. στην ΕΑΒ στον προαναφερθέντα διαγωνισμό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Γεώργιος Μουλκιώτης

ΜπουρχάνΜπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ, ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των απειλούμενων ραγδαίων ανατιμήσεων, ειδικά στα καύσιμα. Ήδη σήμερα οι αγορές δείχνουν τα δόντια τους, με νέες αυξήσει στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να λάβει τα απαραίτητα ειδικά μέτρα προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων όπως είναι η ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: ΕΝΑ ΚΑΤΑ Τ’ ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ, ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΑΠΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΞΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ

Δυστυχώς τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου υπονομεύουν διατάξεις ξένες προς το κύριο αντικείμενό του.

– Με το άρθρο 16 προστίθενται και οι Δήμοι στους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την επιχορήγηση της Αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος – μέχρι σήμερα αρμόδιες ήταν μόνο οι Περιφέρειες. Σε μία εποχή ισχνών αγελάδων, αποτελεί αίνιγμα με ποιους πόρους θα μπορέσουν οι Δήμοι να επιχορηγήσουν τα σώματα ασφαλείας αλλά και τα καταστήματα κράτησης που βρίσκονται στις περιφέρειές τους. Θα έπρεπε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο διαδημοτικών συνεργασιών για την κάλυψη της επιχορήγησης.

– Στο άρθρο 21 είναι σωστό ότι μετατρέπονται επί το αυστηρότερο οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορεί να οπλοφορεί ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Όμως οι εκπαιδεύσεις οπλοτεχνικής και σκοποβολής έχουν ουσιαστικά παγώσει εδώ και χρόνια. Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις, η πλειονότητα των αστυνομικών αυτή τη στιγμή κακώς φέρει οπλισμό. Θα ήθελα ο Υπουργός να ενημερώσει το σώμα εάν οι προβλεπόμενες από τον νόμο εκπαιδεύσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι. Αν όχι, τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο;

– Το άρθρο 28 που αφορά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Όπως έχω πει πολλές φορές, το είπα και στην Επιτροπή, το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτέλεσαν κατ’ εξοχήν τον δίαυλο κοινωνικής ανέλιξης ήδη από τον 19ο αιώνα. Όσο λοιπόν επικρατεί αυτή η κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια, οι ανισότητες διευρύνονται.

Είμαστε μάρτυρες μιας σύγκρουσης η οποία εξυπηρετεί τα επιμέρους ακροατήρια των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Η μεν Νέα Δημοκρατία ποντάρει στη γοητεία της βίαιης επιβολής του νόμου, ο δε ΣΥΡΙΖΑ στη γοητεία της βίαιης αμφισβήτησης του νόμου.

Από την πρώτη στιγμή υιοθετήσαμε την άποψη και εκπονήσαμε σχετική πρόταση νόμου ότι θα πρέπει επιτέλους οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οργανώσουν την ασφάλεια μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η Πανεπιστημιακή αστυνομία 1,5 χρόνο μετά δεν έχει λειτουργήσει. Βλέπουμε ένα ατέρμονο μπρος-πίσω, από πλευράς στελέχωσης αλλά και λειτουργίας και επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Βλέπουμε μια σταδιακή μετατόπιση της θέσης της κυβέρνησης. Επί της ουσίας πια δεν μιλάμε για ένα σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων αλλά για μια επιπρόσθετη υπηρεσία που καλούνται να επιτελέσουν ειδικοί φρουροί.

“ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ”

Ήταν τεράστιο σφάλμα η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής από το Υπ. Δικαιοσύνης στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Είχαμε πει εξαρχής ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ένα υπέρμετρο βάρος στην καταστολή και θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα η μέριμνα για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Σήμερα βλέπουμε ότι τίποτα δεν βαίνει κανονικά στον χώρο των φυλακών.

Τα εναλλακτικά μέτρα έκτισης της ποινής ουσιαστικά παραπαίουν, καθώς τα έχει αφήσει στην τύχη τους η σημερινή κυβέρνηση.

Ο θεσμός των Αγροτικών Φυλακών μαραζώνει, τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού στα κανονικά καταστήματα κράτησης.

Αποδιαρθρώνετε το σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων στις φυλακές, δίνοντας στον υπουργό δικαίωμα βέτο, καταργώντας ντε φάκτο τα υπηρεσιακά συμβούλια. Στα θέματα των διορισμών σε θέσεις ευθύνης κυρίαρχος γίνεται και πάλι ο υπουργός.

Όλη αυτή η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του υπουργού μαρτυρά ότι δεν λειτουργούν οι κανονικοί θεσμοί είτε σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις-αποσπάσεις, είτε οι κανονικοί θεσμοί διορισμών σε θέσεις ευθύνης. Η απόσπαση των φυλακών από το Υπ. Δικαιοσύνης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση μιας διαρκούς έκτακτης νομοθέτησης.

Ακόμα και στο θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ανατέθηκε με ειδικές διαδικασίες στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και στη συνέχεια διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ με περιορισμένα προσόντα. Αναγκάστηκε ο νομοθέτης εκ των υστέρων να μειώσει τα νομοθετημένα προσόντα. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων κι αφού το ΝΣΚ έχει πει ότι έχει λήξει η σύμβαση ήδη από το 2019, εσείς έρχεστε τώρα νομοθετικά για να καλύψετε το κενό. Θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για το θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης; Υπάρχει διαγωνισμός που τρέχει; Πότε θα λειτουργήσει κανονικά το θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης;

Αλλά και το θέμα της κοινωνικής υπηρεσίας στους δήμους, ένας άλλος τρόπο εναλλακτικής έκτισης της ποινής που επίσης έχει παραμεληθεί.

Αυτά τα τρία μέτρα που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τις φυλακές και να οδηγήσουν σε μια ομαλή επανένταξη των κρατουμένων, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα κι αποτελούν διαρκώς αντικείμενο μιας εμβαλωματικής νομοθεσίας.

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας έχει αρχίσει να απασχολεί σοβαρά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην Αθήνα, το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Ο ομιλών, ως Δήμαρχος Αθηναίων, είχε αναγκαστεί να ζητήσει μέχρι και την παραίτηση του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η Κυβέρνηση επαίρεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κλείνοντας τα μάτια στη ζοφερή μεγάλη εικόνα. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί, μπροστά στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, που τρέχει ήδη με ρυθμούς 1995, ολοένα ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Η διεύρυνση των ανισοτήτων δεν ανακόπτεται με ημίμετρα, αλλά με πολιτικές στήριξης των πλέον ευάλωτων. Με πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Λύσεις υπάρχουν.

Αρκεί να υπάρχει και η αναγκαία πολιτική βούληση”.

OMΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ομιλία Κώστα Σκανδαλίδη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα : Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Κύριε Υπουργέ, πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να φέρει αντιρρήσεις στην ψηφιοποίηση των εγγράφων, που επιχειρείτε, για την πολιτική και ποινική δίκη. Αυτή είναι μια δουλειά που έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γίνεται έστω και καθυστερημένα και κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση, όπως και σε πάρα πολλές από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Θα ήθελα μόνο να πω δυο λόγια, πρώτον σε ό,τι αφορά αυτά που πιστεύουμε εμείς ότι υπάρχουν ως κενά στη διαδικασία. Νομίζω πολύ αναλυτικά τα έθεσε ο κ. Καμίνης, εγώ θα πω πολύ επιγραμματικά τρία πράγματα για να καταλήξω, κάπως, με την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Το πρώτο αφορά την πάγια τακτική της Κυβέρνησης, οτιδήποτε έχει σχέση με οποιαδήποτε διαδικασία συμμετοχής ή κρίσης να μεταφέρει τις αποφάσεις ή τη συναίνεση ή τη σύμφωνη γνώμη στους υπουργούς. Αυτό γίνεται κι εδώ στις κατά παρέκκλιση μετακινήσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, με υποχρεωτική σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, χωρίς κριτήρια και χρονικό όριο. Αυτό γίνεται κατά παρέκκλιση τοποθέτησης υπαλλήλων σε θέση ευθύνης όπου νομιμοποιείται μια πρακτική που διαιωνίζεται επί σειρά περιπτώσεων, όταν σειρά δικαστικών αποφάσεων τις έχουν ανατρέψει και εσείς νομιμοποιείτε αυτήν τη διαδικασία. Είναι η γνωστή πρακτική του συγκεντρωτικού κράτους και ότι όλα πρέπει να περνάνε από τον υπουργό.

Η δεύτερη παρατήρηση, αφορά στις αγροτικές φυλακές, όπου ουσιαστικά διαιωνίζεται το καθεστώς αλαλούμ, που άλλοτε γεμίζουν άλλοτε αδειάζουν, εξαιτίας της ανάγκης που υπάρχει κάθε φορά -δεν υπάρχει μια ορθολογική κατανομή- ενώ είναι ένας φορέας ο οποίος θα έπρεπε να έχει την αμέριστη υποστήριξη της Κυβέρνησης γιατί αποτελεί, πράγματι, μια σωστή σωφρονιστική διαδικασία. Στο νησί μου την έχω ζήσει -όχι ως κρατούμενος- ξέρω πολύ καλά πώς λειτουργούν οι αγροτικές φυλακές και πιστεύω ότι εδώ χρειάζεται ένας πιο μακροχρόνιος προγραμματισμός και -αν θέλετε- μια διεύρυνση αυτής της δυνατότητας που θα δώσει τη δυνατότητα, πραγματικά, σε ένα μεγάλο κομμάτι -που δεν είναι το μεγαλύτερο από τους κρατουμένους, προφανώς- όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα ο σωφρονισμός.

Το τρίτο θέμα, αφορά στον τρόπο χειρισμού των ΟΤΑ. Κι εδώ αποκεντρώνετε μια αρμοδιότητα που ζητάει χρηματοδότηση. Σωστή είναι αυτή η διαδικασία, να μπορούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Δήμοι, ιδιαίτερα, να χρηματοδοτούν θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία και τις διαδικασίες της δικαιοσύνης, όμως, πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι πόροι. Είναι πολύ εύκολο για έναν Υπουργό να αποκεντρώνει συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς να αποκεντρώνει πόρους.

Και θα πω δυο λόγια για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Εγώ νόμιζα ότι μετά τη φασαρία που έγινε την πρώτη φορά, που εγκρίθηκε από το Σώμα εν μέσω μεγάλων -αν θέλετε- πολώσεων και αντιπαραθέσεων η υπόθεση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σήμερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. ΤΟ γεγονός ότι συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο. Το ότι καθυστερήσατε τόσο καιρό να εφαρμόσετε τον νόμο. Το ότι προτού τον εφαρμόσετε, τον αλλάζετε. Το ότι υπάρχει και όλη αυτή η διαδικασία που, από τη μια μεριά υπάρχει μια δύναμη που θέλει να επιβάλει τον νόμο και την τάξη πάση θυσία και με τον τρόπο που το επιχειρεί και από την άλλη, να έχουμε και τους μπαχαλάκηδες και όλους αυτούς που με τη βία και την ανομία διαλύουν τα πανεπιστήμια και σήμερα μετά από τρία χρόνια δεν έχετε καταφέρει να κάνετε ούτε ένα βήμα μπροστά, προφανώς, η κύρια ευθύνη ανήκει σε εσάς. Ανήκει σε σας, όχι γιατί δεν επιβάλλετε το νόμο δια της βίας, αλλά γιατί οι διαδικασίες που ακολουθήσατε και όλη αυτή η συζήτηση που έγινε από τότε που σας είχανε προειδοποιήσει, οδηγεί σε έναν ανεφάρμοστο νόμο. Αυτό είναι.

Τώρα, προτού ακόμα υπάρξει, βλέπουμε ότι μετατάσσετε τους αστυνομικούς από ειδική δύναμη, αστυνομική, τους δίνετε και αρμοδιότητες τάξης, ευρύτερα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πιστεύετε καν στις αλλαγές που κάνετε. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Κυβέρνησή σας.

Τώρα, θα ήθελα να μου επιτρέψετε για λίγο να αναφερθώ στα θέματα που έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι αποδεικνύουν τα τελευταία γεγονότα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Κατ’ αρχήν, χτες, υπήρξε ένας ατυχής από την πλευρά της Κυβέρνησης χειρισμός όπου αξιωματούχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές, για να διαψευστεί εκ των υστέρων από το ίδιο το Υπουργείο. Την ίδια μέρα, μάλιστα, που ο Τσαβούσογλου θέτει ανοιχτά θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίησή τους.

Νομίζω ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός, κύριοι της Κυβέρνησης, που ήρθατε εδώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με περισσή αυτάρκεια, είχε πει ότι άλλαξε το κλίμα, ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή, γιατί τον υποδέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύω ότι κάποια μαθήματα από αυτή την καθημερινή συμπεριφορά, πρέπει να βγουν.

Πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν, πρώτον, ότι η αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας δεν είναι μια πρόσκαιρη και μεταβατική φάση, αλλά συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη γραμμή και στρατηγική.

Δεύτερον, ότι η Τουρκία εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Για όσους δεν το κατάλαβαν, ήρθε το «Ουκρανικό», οπότε η έκτακτη περίπτωση ενός καταστροφικού πολέμου θα έπρεπε να επιταχύνει, ουσιαστικά, την ένταξη της Ουκρανίας, αλλά, με βάση αυτά που είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, αυτό απαιτεί μια μακριά σειρά ετών. Άρα, η Τουρκία έχει απόλυτη συναίσθηση ότι δεν πρόκειται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πολλά επόμενα χρόνια.

Τρίτον, ότι ο Ερντογάν ασκεί πολιτική μεγάλης δύναμης, εκμεταλλευόμενος τις σύγχρονες γεωπολιτικές συγκρούσεις της εποχής και μας χρησιμοποίησε και σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποίησε την ελληνική Κυβέρνηση. Βέβαια, πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της -και σωστά έκανε- και βγήκε πολύ επιθετικά -και σωστά έκανε- και αξιοποίησε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -και σωστά έκανε. Απέκτησε, δηλαδή, ξαφνικά η ελληνική Κυβέρνηση ένα χαρακτήρα διεκδικητικό, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι μια πολιτική περιορισμένης χρονικής περιόδου.

Αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Διότι ακόμα και τα τελευταία εγχειρίδια διδάσκουν ότι η πολιτική κατευνασμού είναι στρατηγική ήττας. Δεν μπορεί να υπάρχει συνεπώς η αίσθηση ότι εμείς πάμε και αυτοί τα κάνουν για λόγους προεκλογικούς, τα κάνουν για λόγους που έχουν σχέση με την οικονομική τους κρίση, αν θέλετε, και εντωμεταξύ η Τουρκία κάνει μια συγκεκριμένη πολιτική, απομονωμένη σε έναν μεγάλο βαθμό ήδη σε ό,τι αφορά ορισμένες περιοχές, αλλά παράλληλα με μια δυνατότητα να ασκεί αυτήν την πολιτική. Και έχουμε απέναντι και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μεν φραστικά στηρίζει κάποιες από τις ελληνικές θέσεις γιατί ο Πρωθυπουργός έβαλε προχθές το θέμα, αλλά επί της ουσίας, στην πράξη, τα γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν κάθε πολιτική κατευνασμού που επιχειρείται.

Για άλλη μια φορά σας καλούμε να κάνουμε μια πολύ πιο σοβαρή συζήτηση που έχει σχέση με την ευρύτερη εθνική στρατηγική, να διαμορφωθεί ένα εθνικό μέτωπο. Έχουμε μια πολιτική στρατηγική. Δεν αμφισβητούμε τις βασικές κατευθύνσεις. Αλλάζουν όμως, τα δεδομένα και πρέπει να βρούμε τους καινούργιους στόχους στις συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμαστε από τη μια με άρθρα που είναι φιλοπόλεμα και από την άλλη με άρθρα που λένε «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Δεν γίνεται αυτή η πολιτική ανάμεσα σε δύο γραμμές που φαίνεται να υπάρχουν στη χώρα.

Αυτήν λοιπόν, την πολιτική για να την ενισχύσουμε και να μπορέσουμε να δώσουμε μια δυνατότητα να απαντήσουμε με καινούργιους στόχους στις καινούργιες συνθήκες της κρίσης και του πολέμου που γίνεται τώρα στην Ευρώπη είναι δική σας ευθύνη να οδηγήσετε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο δεν το κάνετε, δεν προσφέρετε ουσιαστική υπηρεσία στη χώρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε εκ νέου θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και των σχετικών Συνθηκών.

Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη.

Η τακτική του κατευνασμού και των «ίσων αποστάσεων» από εταίρους και συμμάχους είναι καιρός να σταματήσει.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η κυβέρνηση εμμένει στην στρεβλή της απόφαση για τη διενέργεια συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μόνο σε δημόσιες δομές υγείας.

Η κατάρτιση λίστας εξαιρέσεων συνιστά διάκριση μεταξύ ασθενών και δεν αναιρεί την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλει η κυβέρνηση τους ανασφάλιστους και ευάλωτους συμπολίτες μας ούτε την απαξίωση που δείχνει στο πρόσωπο των ιδιωτών ιατρών της χώρας θεωρώντας τους αναξιόπιστους για συνταγογράφηση.

Ταυτόχρονα, φορτώνει αχρείαστο βάρος στους ήδη επιβαρυμένους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.

Η δημιουργία ασθενών και γιατρών πολλών ταχυτήτων είναι μια καθόλα κατακριτέα πράξη, που το υπουργείο υγείας οφείλει να επανορθώσει άμεσα.

Πρόκειται εξάλλου για ένα μέτρο εξαρχής προβληματικό, που έφερε πολλές δυσλειτουργίες, γεγονός που αποδεικνύει το «πάγωμα» και οι διαρκείς αναβολές εφαρμογής του.

Ανακοίνωση Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το χρυσό μετάλλιο της Άννας Κορακάκη και του Διονύση Κορακάκη

Θερμά συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη και τον Διονύση Κορακάκη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μικτό ομαδικό αεροβόλου 10 μέτρων στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιείται στο Μπακού.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα που τους στηρίζει και ιδιαίτερα στον πατέρα και προπονητή τους Τάσο Κορακάκη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς.

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.