ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Τελευταία ενημέρωση 4 μήνες by energinews (admin)

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έσπευδε να στηρίξει τον χρυσό χορηγό του.

Η προσπάθειά του, όμως, να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα εξόφθαλμη και δεν κόβει εισιτήρια.

Δυστυχώς, για τον κ. Μητσοτάκη θα έχει πια δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που θα σταθεί απέναντι στις πολιτικές του εκτροχιασμού στην οικονομία με τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και του ΕΣΥ, της υπερφορολόγησης των πολιτών με τους έμμεσους φόρους, των πλειστηριασμών, της αναξιοκρατίας, των απευθείας χαριστικών αναθέσεων των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μεγάλους και ισχυρούς.

Αυτά, που αποτελούν τη βαθιά συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «Η ΝΔ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ, ρίχνοντας ωστόσο τα βέλη του προς τη ΝΔ για «το κοινωνικό κράτος έχει εγκαταλειφθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια».

«Γιατί είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Γιατί έχουμε ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Γιατί έχουμε μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας; Γιατί έχουμε ελλιπές προσωπικό και τόσες πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες; Γιατί έχουμε ένα ΕΚΑΒ σε πλήρη αποδιοργάνωση, χωρίς σχεδιασμό, με ένα ασθενοφόρο να καλύπτει όλη τη νησιωτική Ελλάδα; Και τώρα βλέπουμε και τριάντα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχει ούτε δημόσιο νοσοκομείο ούτε κάλυψη από ασθενοφόρο!», ανέφερε και συνέχισε:

«Τα διαχρονικά προβλήματα θα πρέπει κανείς να τα βλέπει αλλά να αναλαμβάνει και τις ευθύνες. Υπάρχει ευθύνη της ΝΔ που αυτήν τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, ως απάντηση της ΕΕ στην πανδημία, η χώρα μας αντλεί 2-4% και μάλιστα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΣΥ, την ώρα που οι γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, δίνουν 8-10% των χρηματοδοτήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς έχουμε μιλήσει από την αρχή για 8-10% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για κάλυψη των κενών σε προσωπικό. Όταν τα λέγαμε, ήμαστε λαϊκιστές. Τώρα που το λέμε, είμαστε επίκαιροι».

«Το 2019 είχαν πει πολλά, προεκλογικά, στη ΝΔ. Έκτοτε, όμως, σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην υγεία. Είτε ομολογούν την πλήρη αποτυχία είτε στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είτε και τα δύο μαζί -ό,τι κι αν ισχύει, κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ιδρύσει το ΕΣΥ, το έχει ενισχύσει και έχει σταθεί στο πλάι του. Δεν το ιδιωτικοποίησε, ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά στην εγκατάλειψή του. Αυτά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ».

Απευθυνόμενος, δε, στην Όλγα Κεφαλογιάννη που χαρακτήρισε προτεραιότητα της ΝΔ τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ο Δ. Μάντζος διερωτήθηκε: «Άρα, θα αναιρέσετε τη διάταξη του άρθρου 10 του υπουργού Πλεύρη για την ιδιωτικοποίηση; Το είχαμε θέσει και στις προγραμματικές συγκλίσεις πριν τις προηγούμενες εκλογές. Αφού είστε υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας, θα αναιρέσετε τις διατάξεις που εμπορευματοποιούν ουσιαστικά τις ιατρικές υπηρεσίες των δημόσιων ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία;».

Επί της πολιτικής ατζέντας με ορίζοντα τις εκλογές της 25ης Μαΐου, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «η ΝΔ δεν θέλησε ποτέ συνεργασίες, διότι έχει αλλεργία στον έλεγχο. Διότι αυτό σημαίνει συνεργασία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Έλεγχος της αδιαφάνειας, της κομματοκρατίας, του ρουσφετιού, των οικονομικών πολιτικών που οδηγούν στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων μέσα από τους έμμεσους φόρους, έλεγχο των προεκλογικών δεσμεύσεων που κάνει σήμερα η ΝΔ και δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που η ίδια έχει δεσμευθεί προς την ΕΕ».

Τόνισε, δε, πως «η φορομπηχτική πολιτική και η φοροεπιδρομή έρχεται από τη ΝΔ που, ακόμη και σήμερα, ανέχεται την υπερφορολόγηση στους έμμεσους φόρους».

«Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, αν η ΝΔ δεν πετύχει την αυτοδυναμία της, που επί μήνες ταυτίζει με τη σταθερότητα της χώρας, θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα: α) να βρει το λόγο που αυτό δεν συμβαίνει και β) να βρει τις διαδικασίες και τους εταίρους ώστε να κάνει κυβέρνηση. Αυτό που δεν επιτρέπεται, πάντως, να κάνει είναι από, σήμερα κιόλας, να καλλιεργεί ένα νέο φόβο και να επιχειρεί ένα νέο εκβιασμό στο εκλογικό σώμα, ότι πάλι θα φταίνε οι πολίτες αν πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Την κεντρική υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, επισκέφθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, και εκπρόσωποι των εργαζομένων τον ενημέρωσαν ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, εξαιρουμένων μερικών μεγάλων νησιών όπως η Ρόδος, μετά βίας καλύπτεται η λειτουργία ενός ασθενοφόρου το 24ωρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μυκόνου και της Πάρου, με τρεις και επτά μόνιμους διασώστες αντίστοιχα.

Στη συζήτηση του κ. Ανδρουλάκη με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ επισημάνθηκε ότι εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της έλλειψης παροχής κινήτρων δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τις προκηρύξεις θέσεων επικουρικού προσωπικού. Ειδικά στην Αττική για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρειάζονται 20 επιπλέον ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και 10 επιπλέον το βράδυ, ενώ σε όλη τη χώρα απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 700 διασωστών.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ επισήμανε ότι σε κάποια νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν ασθενοφόρα «δύο ταχυτήτων» και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο περιστατικό, που σημειώθηκε στους Παξούς κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας όπου ένας άνθρωπος έπαθε ανακοπή και πήγε το ασθενοφόρο μόνο με τον οδηγό.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, στα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο ΕΣΥ έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Επιτέλους, πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή, ώστε να δοθούν πόροι στο ΕΣΥ. Εμείς δεσμευόμαστε να διοχετεύσουμε το 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι το 2% έως 4% όπως έχει επιλέξει με ιδεοληπτικό τρόπο, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Στην αγορά της Καλλιθέας βρέθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

«Μια τέτοια τραγική ημέρα που δύο συμπολίτες μας έχασαν άδικα τη ζωή τους, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ανάγκη προσωπικού στο ΕΚΑΒ, να στηρίξουμε την υγεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να συνεχίζει τους εκβιασμούς και να λέει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στον Αύγουστο, γιατί επενδύει ξανά στον φόβο.

Πρέπει με ελπίδα και προγραμματικό λόγο να απαντήσουμε στα τεράστια ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες δυόμισι εβδομάδες, απ’ όλα τα κόμματα, και από τη Νέα Δημοκρατία. Και ας αφήσουμε τα ψεύτικα διλήμματα. Τα είδαμε και την πρώτη Κυριακή, δεν οδήγησαν πουθενά.

Ας δεσμευτούμε για το τι θέλουμε να κάνουμε για την πατρίδα, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για μια ανθεκτική ανταγωνιστική παραγωγική βάση με καλές θέσεις εργασίας για τα ελληνόπουλα και, πάνω απ’ όλα, για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσουμε στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι αδιανόητο να περιμένεις 25 εκατομμύρια τουρίστες-ταξιδιώτες και τα νησιά μας να μην έχουν κάλυψη τουλάχιστον δύο και τρεις φορές την ημέρα από το ΕΚΑΒ. Και να ζούμε αυτά τα τραγικά περιστατικά που υπογραμμίζουν τις τεράστιες ανάγκες.

Γι’ αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει προγραμματικά. Θα μιλήσει για λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και όχι με ψευτοδιλήμματα, που βοηθούν τη Νέα Δημοκρατία, όπως την βοήθησε να πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με τη στρατηγική του και ο χρυσός χορηγός της, ο κ. Τσίπρας.

Είμαστε εδώ για να είμαστε η αξιόπιστη εναλλακτική προγραμματική αντιπολίτευση, ισχυρή προοδευτική δύναμη. Γι’ αυτό ζητώ από τον ελληνικό λαό να στηρίξει τη νέα προσπάθεια που κάνουμε διότι οι προτάσεις μας λύνουν προβλήματα και δεν διαιωνίζουν τα τεράστια ζητήματα που έχει η χώρα μας».

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο Πρόεδρος επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ προκειμένου να επισημάνει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων, που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.

Η συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτές τις καταστάσεις οδηγεί.

Όπως και στις λίστες ντροπής στα χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο.

Ιδιαίτερα στα νησιά μας η κατάσταση εν μέσω τουριστικής περιόδου γίνεται εξόχως προβληματική.

Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και σε άλλες μένουν ακινητοποιημένα.

Τα ίδια ακριβώς τραγικά φαινόμενα συμβαίνουν και στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας στα νησιά μας.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την υγεία τους στα ιδιωτικά συμφέροντα και το κράτος να αδιαφορεί.

Είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ. Έχουμε ανεπαρκή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας. Ελλιπές προσωπικό και πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες.

Αυτό που για τη ΝΔ είναι πολυτέλεια, για να θυμηθώ δήλωση του πρώην Υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου Τύπου ΝΔ κ. Σκέρτσου, είναι για εμάς κεντρική προτεραιότητα.

Με την διάθεση του 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και των Νοσοκομείων.

Με κέντρα υγείας σε κάθε δήμο και σε κάθε νησί. Με ειδικά οικονομικά και άλλα κίνητρα για να έρθει το κατάλληλο προσωπικό.

*Ο κ. Μητσοτάκης διεκδίκησε χθες το αποκλειστικό προνόμιο της αξιοπιστίας, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει ήδη ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο και έχει κοστολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως, ενώ στο εσωτερικό υπόσχεται αυξήσεις μισθών κατά 25% στην τετραετία, στο Μεσοπρόθεσμο η ΝΔ προβλέπει και δεσμεύεται για αυξήσεις στη μέση αμοιβή περίπου 13% την τετραετία.

Άρα, έχει δεσμευτεί έξω για μισές αυξήσεις από ό,τι υπόσχεται στους Έλληνες εργαζόμενους.

Άλλα λέει μέσα, άλλα λέει έξω.

Αυτή είναι η ΝΔ και αυτές είναι οι πρακτικές της.

Αναξιοπιστία και προεκλογική εξαπάτηση.

Καθόλου τυχαία δε η ΝΔ μιλά για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους στο μισό του πληθωρισμού του 2022, οδηγώντας σε νέα σημαντική απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης. Αυτό δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις τους.

Αυτό επιβεβαιώνει και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ ότι οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στη χώρα μας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται και το 2023.

*Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έσπευδε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ,τον μεγάλο χορηγό του. Είναι φανερό το πόση νοσταλγία αισθάνεται για τον κ. Τσίπρα. Του λείπουν τα σκιάχτρα και τα φόβητρα.

Η προσπάθειά του, όμως, να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα εξόφθαλμη και δεν κόβει εισιτήρια.

Δυστυχώς, για τον κ. Μητσοτάκη θα έχει πια δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Εμείς ποτέ δεν καταστροφολογούμε. Αλλά λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και με συγκεκριμένα στοιχεία.

Σας λέμε, λοιπόν, ότι το μοντέλο σας των προσωρινών επιδομάτων, της ανάπτυξης του real estate και της ιδιωτικής κατανάλωσης, απέτυχε.

Οι ίδιες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εαρινή της έκθεση μιλούν για ανάπτυξη 2,4% ΑΕΠ το 2023 και μόνο 1,95% ΑΕΠ το 2024.

Οδηγήσατε σε αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 45 δισεκατομμύρια και σε επικίνδυνη έκρηξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σας λέμε ότι οι δεσμεύσεις σας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσουν σε διατήρηση των χαμηλών μισθών, της υπερφορολόγησης των πολιτών με τους έμμεσους φόρους και στη φοροεπιδρομή κατά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με την ευκαιρία, σας ζητούμε για πολλοστή φορά, να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, που παραγγείλατε τον Νοέμβριο 2022.

Για αυτό εμείς προτείνουμε αποτελεσματικά θεσμικά μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των πολιτών.

Για αυτό προτείνουμε την αλλαγή κατεύθυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής και την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη έως τέλος Αυγούστου 2023 να παρουσιάσουν ανανεωμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η προθεσμία για δέσμευση του 30% των επιδοτήσεων είναι το τέλος του 2023.

Αν υπάρχει πρόβλεψη, ορθή τεκμηρίωση και βούληση για διαπραγμάτευση, όλα είναι εφικτά

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Μαρτίου 2023, αναφερόμενος στις επενδύσεις στον σιδηρόδρομο δήλωνε χαρακτηριστικά: «Θα βρούμε και πρόσθετη χρηματοδότηση κατευθύνοντας και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα να το κάνουμε!»

Τα λόγια περιττεύουν.

Σε όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο αναδείχθηκαν οι βαθιές στρατηγικές, προγραμματικές και πολιτικές μας διαφορές με τη ΝΔ. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί και πάλι τον φόβο, επενδύει στον φόβο. Εκβιάζει τον ελληνικό λαό. Ότι εάν η ΝΔ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή, θα πάει τη χώρα σε τρίτες εκλογές. Μάλιστα όλα αυτά για τρίτες εκλογές τα έλεγαν ευθέως τα στελέχη της ΝΔ πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θυμίζω δε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, έχει πει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη.

Όμως, με βάση το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, εάν δεν το πετύχει θα είναι μια δική του αποτυχία. Σε κάθε περίπτωση, έχει και άλλες επιλογές: υπάρχουν και τα ομογάλακτα της ΝΔ κόμματα στο υπόγειο της Δεξιάς Πολυκατοικίας.

Τόσα δεξιά κόμματα-δορυφόρους έχει άλλωστε η Νέα Δημοκρατία. Στη βιτρίνα των πρωτοκλασάτων στελεχών έχει ήδη τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, επιστρατεύει επικοινωνιακά τον κ. Καρατζαφέρη και αρέσκεται να ακούει τη δημόσια στήριξη του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Μιχάλης Μιχαήλ: Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, μας είπατε ότι ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει τον λαό με τρίτες εκλογές. Εσείς έχετε δηλώσει ότι και 149 να είναι, δεν πρόκειται να συνεργαστείτε μαζί του. Το ερώτημα είναι, εάν βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση των 149, ισχύει η δική σας θέση, πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ότι για οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας, δεν θα είναι συνομιλητής σας ο κ. Μητσοτάκης;

Κύριε Μιχαήλ, η απάντηση έχει δοθεί, υπό την έννοια ότι -ιδίως μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου- η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, την οποία η ίδια έχει ταυτίσει με τη σταθερότητα της χώρας, είναι μια επιλογή η οποία θα πρέπει να προέλθει από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Τι θέλω να πω; Με το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία θα είχε αυτοδυναμία. Αν δεν το πετύχει στις 25 Ιουνίου, θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί ως δική της αποτυχία, αφενός. Και αφετέρου θα πρέπει να βρει και τους τρόπους και τους συνεταίρους ώστε να πετύχει το αποτέλεσμα που τόσο επίμονα εδώ και τόσους πολλούς μήνες επιδίωξε ως αφήγημα σταθερότητας της χώρας. Σας θυμίζω τα ψευτοδιλήμματα “αυτοδυναμία ή χάος”, τα οποία είχαμε ζήσει πριν την 21η Μαΐου. Το να καλλιεργεί η ΝΔ νέο φόβο, νέα διλήμματα ή να επιχειρεί νέο εκβιασμό στους Έλληνες πολίτες, δεν προσφέρει τίποτα, είναι αντιδημοκρατικό και ίσα -ίσα αφαιρεί από τη δημόσια συζήτηση.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές επιλογές, όπως προείπα, στο υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας. Ανέφερα ήδη ονόματα και χώρους με τους οποίους μπορεί να συνεννοηθεί, κατά τη γνώμη μας. Το διακύβευμα βέβαια είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα έχουμε μια ποιοτική δημοκρατία με μια ποιοτική λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Ξέρετε, το Κοινοβούλιο χρειάζεται μια ισχυρή δύναμη εξισορρόπησης, δύναμη ελέγχου, μια ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι για εμάς το δικό μας διακύβευμα και η δική μας αποστολή την οποία οφείλουμε και θέλουμε να υπηρετήσουμε και στον δρόμο προς τις εκλογές και μετά από αυτές.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης: Στην αρχή της εβδομάδας αποδώσατε ένα “νόμπελ κοροïδίας” στη Νέα Δημοκρατία και στον συνεργάτη του πρωθυπουργού, στον κ. Σκέρτσο. Χθες ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε το δικό του νόμπελ στο ΠΑΣΟΚ, στον κ. Ανδρουλάκη, “νόμπελ οικονομικής ασυναρτησίας”. Θέλω να μας πείτε αν αυτή η ανταλλαγή βραβείων θα συνεχιστεί; Και εν πάσει περιπτώσει, για να γίνουμε και λίγο πιο συγκεκριμένοι, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι λέει ότι η ΝΔ έχει ρίξει την οικονομία στα βράχια και την ίδια στιγμή – διαβάζω το απόσπασμα “μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα και μας εγκαλούν για τα πλεονάσματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, τα οποία αποτελούν υποχρέωση της οικονομίας, γιατί πρέπει να κατεβάζουμε το χρέος μας”. Ζητάτε, την ίδια ώρα που κατηγορείτε ότι έχει ρίξει η ΝΔ στα βράχια την οικονομία, να ξοδέψει περισσότερα; Ποια είναι η απάντησή σας;

Είναι εσφαλμένη ανάγνωση του προγράμματός μας όπως και των θέσεων μας και αυτό δεν είναι κάτι που μας ξενίζει. Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζουν μια ανικανότητα να μας διαβάζουν. Όμως κάθε άλλο παρά ανίκανοι είναι. Υπάρχει δόλος και πρόθεση από την πλευρά τους να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας.

Είπα και πριν, κύριε Κουκλουμπέρη, ότι δεν καταστροφολογούμε, ωστόσο δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και θα μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας, θα είμαστε υποστηρικτές του ορθού λόγου και της αλήθειας όσο επώδυνη κι αν είναι.

Και μιλήσαμε, ναι, για την αύξηση του δημόσιου χρέους, μιλήσαμε για την έκρηξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο εξωτερικό μας εμπόριο -εισαγωγές και εξαγωγές για να το πούμε πιο απλά- γιατί αυτά πρέπει οι πολίτες να τα γνωρίζουν στον δρόμο προς την κάλπη. Γιατί δεν συζητήθηκαν στη Βουλή οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΝΔ μέσα από το Μεσοπρόθεσμο, ιδίως στο νέο περιβάλλον του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τη μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη. Είναι κάτι το οποίο δεν συζητήθηκε ούτε στη Βουλή ούτε στο δημόσιο χώρο.

Έρχεται η ώρα, που ενδεχομένως, τα δημοσιονομικά της χώρας, να μην επιτρέπουν τη συνέχιση των πολιτικών των pass και των επιδομάτων. Διότι πολύ απλά οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, είναι τέτοιες, που θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στα δημόσια οικονομικά. Άρα, εμείς δεν λέμε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή ante portas η οικονομική καταστροφή, όμως επισημαίνουμε τα οικονομικά δεδομένα.

Και, επίσης, δεν ζητάμε να δώσει κανείς ακόμη περισσότερα. Λέμε να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και σωστή στόχευση διαχείρισης των οικονομικών μεγεθών -και των δημόσιων οικονομικών και των ευρωπαϊκών πόρων.

Οι άξονες του προγράμματός μας είναι δύο: Φορολογική δικαιοσύνη και ανακατεύθυνση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να έχουμε επιτυχία σε τρεις πυλώνες της πολιτικής μας. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών προφανώς. Ο δεύτερος αφορά στο κοινωνικό κράτος, ισχυρό και το αποτελεσματικό. Και το τρίτο σχετίζεται με κάτι που δεν αναλύεται στη δημόσια συζήτηση και πρέπει να συζητηθεί τις επόμενες 18 ημέρες: το σχέδιο ανθεκτικής βιώσιμης ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης. Το λέω αυτό γιατί και το μοντέλο real estate που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια και οι εξαγορές επιχειρήσεων και όλες οι επιλογές και οι συνταγές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη, που βασίζεται στη κατανάλωση -ας μη κρυβόμαστε- δεν είναι λύση για το μέλλον.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προείπα, δεν βλέπει με πολύ θετικά σχόλια και θετικές προβλέψεις το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Άρα, θέλει καλύτερη, σοφότερη διαχείριση και των δημόσιων οικονομικών και των ευρωπαϊκών πόρων.

Επαναλαμβάνω, δεν καταστροφολογούμε αλλά μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.

Νότης Ανανιάδης: Είπατε σε μια αποστροφή του λόγου σας εισαγωγικά ότι ο κ. Μητσοτάκης νιώθει νοσταλγία για τον κ. Τσίπρα και την αντιπολίτευσή του και ότι εσείς θα είστε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτές τις δυόμισι εβδομάδες, που πέρασαν από τις εκλογές, κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση τα προγράμματα της φορολόγησης. Γράφτηκε και ειπώθηκε ότι καθώς τα δύο κόμματα που αυτοτοποθετούνται στην κεντροαριστερά – κι έχουν μικρές πλέον ποσοστιαίες διαφορές – το ΠΑΣΟΚ δηλαδή και ΣΥΡΙΖΑ, πάνω -κάτω από την ίδια σκοπιά κάνουν αντιπολίτευση στη ΝΔ. Αλλά λέτε εσείς ότι ‘’θα το πάμε καλύτερα’’. Θα σκεφτόσασταν ένα debate μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Τσίπρα;

Η διακομματική επιτροπή έχει αποφασίσει και αύριο ολοκληρώνεται η προετοιμασία για ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το debate πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Άλλωστε, το debate, αν θέλετε, του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργό εδώ και πολλά χρόνια -και πολλούς μήνες- και ουσιαστικά αποδεικνύεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει έντονη αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, έντονη αποδοκιμασία του ύφους και του περιεχομένου, της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι οι ανερμάτιστες πολιτικές. Είναι ο θολός στρατηγικός, αν θέλετε, σχεδιασμός. Η πυξίδα τυχοδιωκτισμού που κράτησε στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι τα πρόσωπα, είναι και το ύφος της αντιπολίτευσης.

Και είναι και κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας διαφύγει: Είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεθοδικά και συστηματικά λειτούργησε ως χορηγός της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια. Θυμίζω, για λόγους ιστορικούς, κάτι που έχουμε πει, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Αυτό που είδαμε στις 21 Μαΐου, το είδαμε και το 2019 στις περιφερειακές εκλογές και στις εθνικές εκλογές. Κοντολογίς, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να αρθρώσει έναν πειστικό, αξιόπιστο, σύγχρονο αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και το αποτέλεσμα ήρθε ως λογαριασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου.

Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι στις 25 Ιουνίου, επαναλαμβάνω, το διακύβευμα για τη χώρα πια και για τη δημοκρατία μας είναι ο τόπος να αποκτήσει μια ισχυρή αξιόπιστη γνήσια προοδευτική δύναμη, η οποία δεν θα κλείνει τα μάτια ούτε στην ακροδεξιά ψήφο της Χρυσής Αυγής ούτε θα παρέχει στέγαστρο στα «ορφανά» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου ούτε πολλώ δε μάλλον θα παρέχει αμνηστία στις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου: Πάντως, έχω την εντύπωση ότι, χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας με πολίτες, είπε ότι το κόμμα του δεν είναι φωτοβολίδα και πως -μάλλον προς εσάς κοιτούσα όταν το έλεγε- δεν είναι πολύ εύκολο να γίνετε ΣΥΡΙΖΑ. Μία απάντηση;

Πριν τις 21 Μαΐου το ζήτημα ήταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ΠΑΣΟΚ. Δεν θα γίνει τώρα το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς εμείς δεν είμαστε φωτοβολίδα, αλλά φάρος. Είμαστε φάρος ελπίδας, φάρος για τους αγώνες του λαού για συλλογική ευημερία και πρόοδο. Το ΠΑΣΟΚ έτσι γεννήθηκε, έτσι εξελίχθηκε και έτσι μεγαλώνει και ξαναγεννιέται. Ως φάρος ελπίδας, για τους αγώνες και τα όνειρα των πολιτών, του λαού μας και ιδίως της νέας γενιάς, για καλύτερες ημέρες στην πατρίδα μας.

Παντελής Περιβολάρης: Γίνεται ένας πραγματικός χαμός στη Ροδόπη. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ παραιτούνται στελέχη μετά την εμπλοκή του τουρκικού προξενείου. Η Νέα Δημοκρατία το αναδεικνύει το θέμα με αυτόν τον τρόπο, ότι υπάρχει εμπλοκή. Θα ήθελα το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ αν υπάρχει εμπλοκή του τουρκικού προξενείου.

Και, δεύτερον, μία διευκρίνιση στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, εάν δεν έχουμε κυβέρνηση και επιστραφεί η εντολή από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα -εάν είναι δεύτερο κόμμα- εσείς θα την επιστρέψετε αμέσως ή θα γίνουν αυτήν τη φορά διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης;

Είπαμε ήδη ότι δεν υπάρχει περιθώριο και δυνατότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η ουσία. Η συνταγματική μηχανική είναι κάτι που θα το δούμε τις ημέρες εκείνες. Ας μην προτρέχουμε για τα αποτελέσματα. Η συνταγματική μηχανική και οι επιλογές των κομμάτων, σε κάθε περίπτωση, υπαγορεύονται από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και την πολιτική βούληση του κάθε κόμματος. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και δυνατότητα συνεργασίας διότι στο δρόμο προς τις προηγούμενες κάλπες αλλά και μετά από αυτές αναδείχθηκαν με γλαφυρό τρόπο οι πολιτικές και βαθιά στρατηγικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά στο ζήτημα το οποίο θέσατε, προφανώς από θέση αρχής δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή καμία απόπειρα παρέμβασης από οποιαδήποτε τρίτη χώρα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας, οπουδήποτε και αν αυτή αναφέρεται. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη φειδώ και προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις όλων όσον αφορά στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Το λέω αυτό διότι το ζήτημα εκεί, όπως και σε κάθε περιοχή της χώρας άλλωστε, είναι βαθύτατα πολιτικό και αναπτυξιακό. Για εμάς το βασικό αντίδοτο σε κάθε σχέδιο το οποίο μπορεί κανείς ενδεχομένως να απεργάζεται, είναι η ανάπτυξη. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ ένα κόμμα με χειροπιαστό πολιτικό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα στα ζητήματα της Θράκης για την ισότητα ευκαιριών, για την ισότητα συμμετοχής όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στη συμμετοχή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, για την πραγματική ισότητα όλων των πολιτών.

Και το λέω και με αφορμή την πρόσφατη κοινοβουλευτική περίοδο. Πρέπει να σας θυμίσω ότι, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, το κόμμα μας συμμετείχε παραγωγικά με προτάσεις που στη μεγάλη τους πλειοψηφία, προς τιμήν της Επιτροπής αυτής, έγιναν δεκτές και αποτέλεσαν μέρος του τελικού πορίσματος που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023)

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 13.30 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στις 18.30 θα επισκεφτεί το Αιγάλεω (Ιερά Οδός και Καποδιστρίου).

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» ΠΑΤΡΑ, 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Αγαπητές Κυρίες, Αγαπητοί Κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου.

Να ευχαριστήσω και τους διακεκριμένους ομιλητές μας,που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην ημερίδα αυτή.

Να εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάτρα,αποκτούν χαρακτήρα θεσμού.

Προωθούμε το διάλογο για τη Δημοκρατία, παράγουμε σημαντικό υλικό για πολιτική δράση και προτάσεις που αφορούν και στην περιοχή μας.

Στόχος μας είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του αντικειμένου ενασχόλησής τους, να μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στο δημοκρατικό αυτό διάλογο.

Ξεκινώντας ανορθόδοξα, από το αποτέλεσμα, όχι από τις αιτίες, αναφέρω το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής.

Μια αμφισβήτηση αντισυστημική, που βαθαίνει σε πολλές κοινωνίες.

Και δεν μιλώ για καθεστώτα αυταρχικά ή δικτατορικά.
Γιατί εκεί δύσκολα εκφράζεται η κοινωνία, παρά μόνο ως εξέγερση.
Μιλώ για κοινωνίες που διέπονται από μια κανονικότηταδημοκρατική.
Που όμως, φαίνεται ότι και σε αυτές, σήμερα, υπάρχει μια βαθύτερη αποξένωση από το σύστημα.

Αυτή η αμφισβήτηση τείνει να συμπαρασύρει και την έννοια της Δημοκρατίας.
Όσοι ζήσαμε εποχές δικτατορίας, αυταρχισμού, καταπίεσης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη της Δημοκρατίας.
Όμως, αυτή η θέση δεν είναι σήμερα πια αυτονόητη.
Αμφισβητούνται από πολλούς βασικές αρχές, πρακτικές και αξίες της Δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε αλλεπάλληλες κρίσεις, το κραχτου 2008, στη Wall Street, και την οικονομική κρίση πουχτύπησε εμάς και άλλους Ευρωπαίους, το 2009, τα συνεχιζόμενα κύματα προφυγιάς, τη μεγάλη – γιατί υπήρχαν και άλλες πιο περιορισμένες – πανδημία, την εντεινόμενη κλιματική κρίση μαζί με την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, ακόμα και φόβο, αλλά και αμφισβήτηση.

Η αποξένωση ή και ο φόβος, εκφράζονται με διάφορους τρόπους:

– Τον ωχαδελφισμό, τη μοιρολατρία που εκφράζεται με απόσυρση ή και αποστροφή για την πολιτική ζωή και τις εκλογές και καταλήγει σε μεγάλη αποχή – κάτι που βλέπουμε και στην Ελλάδα.

– Τη φυγή, ακόμα και τη μετανάστευση σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας – φαινόμενο γνωστό στην Ελλάδα.

– Ή ακόμα, την αναζήτηση ενός σωτήρα, μιας μαγικής λύσης που είτε θα μας εγγυηθεί την επιστροφή σε μια κανονικότητα, είτε θα μας λυτρώσει από τις κακουχίες και θα πάρει την ρεβάνς για όσα άδικα υποφέραμε. Συνήθως, προσωπικότητες δημαγωγικές ή και αυταρχικές που πείθουν για την ύπαρξη εύκολων παραδείσων.

Καμία από τις παραπάνω λύσεις όμως, δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση.
Αντιθέτως καλλιεργείται ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση.

Άρα φταίει η Δημοκρατία;
Ή μήπως το αντίθετο.

Γιατί γνώμη δική μου είναι, ότι δεν φταίνε ούτε οι έννοιες, ούτε οι πρακτικές, ούτε οι αξίες της Δημοκρατίας.

Φταίει πιστεύω, το γεγονός ότι αρκετές δεκαετίες τώρα έχουμε την εκ των έσω «άλωση» της Δημοκρατίας.

Δηλαδή, τη συστηματική και συνεχή περιθωριοποίηση του πολίτη, της κοινωνίας των πολιτών, της δύναμης της λαϊκής βούλησης μέσα από ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που συγκεντρώνει εξουσία και πλούτο και παράγει ανισότητες, ανασφάλεια, εξάρτηση και αδικίες. Που παράγει κρίσεις.

Άρα, το παράδοξο και η πρόκληση για εμάς τους προοδευτικούς πολίτες, είναι να ανατρέψουμε τη ροπή της συνεχούς υπονόμευσης της δημοκρατίας και με την αναζωογόνηση και εμβάθυνσή της να απαντήσουμε στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.

Τελικά,

Να απαντήσουμε σε αυτήν την βαθιά κρίση, με περισσότερη Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι,

Θέλουμε μέσα από αυτή την Ημερίδα να αναδείξουμε τη σημασία της έννοιας Δημοκρατία, τις σημερινές απειλές που θέτουν τη δημοκρατία σε ένα μεταίχμιο, όπως και τις νέες καινοτόμες προσεγγίσεις για το πώς εμβαθύνουμε,πώς δίνουμε οξυγόνο στη δημοκρατική μας κουλτούρα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Είναι παράλληλα, μια κραυγή αγωνίας απέναντι στον εκφασισμό της πολιτικής ζωής σε πολλές κοινωνίες αλλά και μια πρόταση ελπίδας και αγώνα για να ανακτήσουμε, επανασυστήσουμε και με καινοτόμους τρόπους εμβαθύνουμε, τη Δημοκρατία μας.

Στεκόμαστε στη φωτεινή πλευρά της ιστορίας που εμπιστεύεται τις δυνατότητες της ανθρωπότητας και τησυλλογική σοφίας της, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί απελευθερωμένος ο πολίτης από εξαρτήσεις και ανασφάλεια, να συμμετέχει ενεργά στις λύσεις και στη δημιουργία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν ως απειλή για τη δημοκρατία εκείνους που δεν συμμετείχαν στα δημόσια ζητήματα και τους αποκαλούσαν “ιδιώτες”.

Και όπως έλεγε ο Όλοφ Πάλμε, Πρωθυπουργός της Σουηδίας, για τον οποίον εγκαινιάσαμε Μουσείο στην Κρήτη προχθές, «η Δημοκρατία δεν είναι σπορ για θεατές, είναι η υποχρέωση μας να είμαστε ενεργοί συμμέτοχοι πολίτες».

Βέβαια, η συμμετοχική διαδικασία δεν είναι κάτι που μας δίνεται δωρεάν. Θέλει αγώνα, γιατί όπως είπα, βλέπουμε τη συστηματική αλλοίωση των δημοκρατικών θεσμών.

Υπάρχει σήμερα πραγματική ισονομία ή βλέπουμε όλο και περισσότερο η ισχύς του δικαίου να δίνει τη θέση της στο δίκιο του ισχυρού;

Υπάρχει σήμερα πραγματική ελευθερία έκφρασης, όταν τα ΜΜΕ αιχμαλωτίζονται με διάφορους τρόπους, από την κρατική διαφήμιση μέχρι και την απειλή της άνισης μεταχείρισης;

Υπάρχει σήμερα η έννοια της ισηγορίας, του ίσου δικαιώματος του καθενός στο λόγο, όταν στο διαδίκτυο τα bots, δηλαδή αλγοριθμικές μηχανές, αναπαράγουν μια φωνή εκατομμύρια φορές, ενώ η δική μας είναι μόνο μία;

Ή όταν η σημερινή Εκκλησία του δήμου, η σύγχρονη Πνύκα, ο σημερινός δημόσιος χώρος, είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες, τα σόσιαλ μίντια, όπου υποτίθεται ότι θα υπάρχει διάλογος πολιτών, και όμως οι κανόνες διαλόγου διαμορφώνονται από το χρήμα, όπως για παράδειγμα, απότον Elon Musk και το twitter, ή από ελεγχόμενα αυταρχικά καθεστώτα;

Υπάρχει σήμερα εγγυημένη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν κυβερνήσεις – αξιοποιώντας την νέα τεχνολογία – ξαναφτιάχνουν κράτος φακελώματος, ένα εξελιγμένο τεχνολογικό παρακράτος για να εισβάλλει στα προσωπικά μας δεδομένα;

Υπάρχει σήμερα δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού της διαφορετικότητας, όταν καλλιεργείται κλίμα ακραίας πόλωσης και η διαφορετική άποψη γίνεται αντικείμενο bullying ή και ποινικοποιείται;

Υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της αυθαιρεσίας της εξουσίας, δηλαδή της λογοδοσίας στον πολίτη, όταν δεν υπάρχει πραγματική διαβούλευση για τις αποφάσεις της και υπονομεύεται η έννοια της διαφάνειας για το πού πάνε τα χρήματα του Ελληνικού λαού;

Μήπως όμως υπονομεύονται και βασικές προϋποθέσεις για μια λειτουργούσα Δημοκρατία;

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι, Δημοκρατία χωρίς ένα μίνιμουμκοινωνικής και οικονομικής ισότητας δεν μπορεί να επιβιώσει.

Σήμερα, σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής, αυτού που ονομάζουμε δημόσιο βίο, κυριαρχεί η ανισότητα.

Έχουμε την υπερ-Συγκέντρωση πλούτου, εξουσίας, τεχνολογίας και Μέσων Ενημέρωσης, ακόμη και των κοινωνικών δικτύων.

Υπερ-Συγκέντρωση σε πολύ λίγα χέρια.

Και το παράδοξο, όσο και ηθικά ανεπίτρεπτο, είναι ότι ενώ σήμερα, η ανθρωπότητα έχει τόσο πλούτο, και τόσες μεγάλες κατακτήσεις της τεχνολογίας, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, εντούτοις, οι ανισότητες είναι περισσότερες από ποτέ.

Το 1% των πλουσίων του κόσμου έχει τόσο πλούτο, όσο το υπόλοιπο 99% του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η φτωχοποίηση καλπάζει.

Άνθρωποι σε πολλές περιοχές του πλανήτη, δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι και η ποιότητα μα και η πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, υπολείπονται κατά πολύ των δυνατοτήτων της ανθρωπότητας.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, είναι αδύνατη.

Ακόμη και σε χώρες, όπως η δική μας που θέλουμε να υποστηρίζουμε ότι έχουμε δημόσια συστήματα και στους δύο αυτούς τομείς.

Μάλιστα, και στους δύο αυτούς τομείς, η δαπάνη στον ιδιωτικό χώρο, πολλαπλασιάζεται με απίστευτους ρυθμούς, ενώ τα εισοδήματα παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις άλλες υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση, η κατοικία, η ενέργεια, οι επικοινωνίες.

Η ακρίβεια καλπάζει. Το ίδιο και τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μηνιαίες ανάγκες και υποχρεώσεις.

Η συλλογική έκφραση εργαζόμενων χάνεται μέσα απο τις πλατφόρμες και τις ατομικές συμβάσεις.

Ο τομέας της ενέργειας, είναι αποκαλυπτικός για τις επιδιώξεις της συντήρησης και του κεφαλαίου παγκοσμίως.
Το συζητήσαμε διεξοδικά στην προηγούμενη Ημερίδα που κάναμε για την Ενεργειακή Δημοκρατία.

Όταν εμείς, σχεδόν προ 20ετίας ανοίξαμε το κεφάλαιο της πράσινης ανάπτυξης, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, μας αντιμετώπισαν με ειρωνεία και επιχείρησαν να απαξιώσουν αυτήν την αδήριτη ανάγκη.

Σίγουρα τα λόμπυ των ρυπογόνων μορφών ενέργειας μας πολέμησαν. Αλλά και το ελληνικό σύστημα πελατειακού καπιταλισμού. Δηλαδή, ένα κράτος που συντηρεί ολιγαρχικές δομές εξουσίας και πλούτου.

Έτσι, όταν η χώρα μας άρχισε να αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό – με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, χάνοντας πολύτιμο χρόνο – οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βρέθηκαν στα χέρια λίγων μεγάλων ενεργειακών ομίλων.
Από αμέλεια ή σκοπιμότητα, άραγε;

Έτσι, οι πολίτες, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να γίνουν εκτός από καταναλωτές και παραγωγοί, αλλά καλούνται να πληρώνουν και πανάκριβα την ενέργεια που χρειάζονται.

 

Φίλες και φίλοι,

Είναι πολλοί οι πολέμιοι της Δημοκρατίας. Άλλοι φανεροί, άλλοι με πιο ύπουλους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός κατάφερε τον προηγούμενο αιώνα να εξανθρωπίσει το καπιταλιστικό σύστημα. Σήμερα απαιτείται αγώνας για να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση και μαζί, να επανακτηθεί η δύναμη των πολιτών στη διαμόρφωση του μέλλοντος τους.

Αγώνας για τη Δημοκρατία

Αν θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη, με ανθρώπους απελευθερωμένους, αν θέλουμε ο κάθε πολίτης να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο σεβασμό της προσωπικότητας του, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη συλλογική μας σοφία, γνώση, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας,

Αν θέλουμε μια γνήσια Δημοκρατία που εγγυάται την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την ελευθερία του λόγου και το σεβασμό της προσωπικότητας του καθενός από την πολιτεία,

Αν θέλουμε λογοδοσία της εξουσίας, ο πολίτης να ελέγχει την εξουσία, την αυθαιρεσία,

Αν θέλουμε να επιλύουμε ζητήματα και αντιθέσεις μέσα από διάλογο, δημοκρατικούς κανόνες και όχι τη βία,

Αν θέλουμε την ισχύ του νόμου – για όλους – και όχι την καταπάτηση του νόμου από τους ισχυρούς, για να διασφαλίζουν προνόμια εις βάρος των αδύναμων,

Οφείλουμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους συμμετοχής και δράσης των πολιτών.

Και μαζί, να ανακαλύψουμε νέα εργαλεία που θα αξιοποιήσουμε για να επανιδρύσουμε τις δημοκρατίες μας.

Είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε σε διεθνείς Οργανισμούς, είτε σε υπερεθνικούς Οργανισμούς, όπως η ΕΕ.

Κλείνω με μια επισήμανση που θεωρώ καθοριστική για τη Δημοκρατία.

Την παιδεία.

Βρήκα τυχαία μια αναφορά – βαθμολόγιο ενός πολίτη της Αμερικής. Σχεδόν προ ενός αιώνα, του 1932. Όταν οι ΗΠΑ φοβόντουσαν τον φασισμό. Μήνυμα για τη σημερινή Αμερική των οπαδών του τραμπισμού. Τότε φαίνεται ότι καταλάβαιναν την σημασία της παιδείας για την δημοκρατία.

Σας διαβάζω αυτολεξεί τι γράφει αυτή η αναφορά -βαθμολογία του μαθητή:

«ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ:

Δίνουμε δύο ξεχωριστές αναφορές – βαθμούς. Η πρώτη αναφορά αξιολογεί την πρόοδο που σημειώνει ο μαθητής στη διαμόρφωση των ουσιαστικών γνωρισμάτων του χαρακτήρα του και την πνευματική του αντίληψη που θα τον κάνει καλό πολίτη.
Από αυτά εξαρτάται το μέλλον της δημοκρατίας μας και της σταθερότητας της πολιτείας.
Σε αυτήν την εκπαίδευση αναγνωρίζουμε ότι και το σχολείο μοιράζεται την ευθύνη και με το σπίτι.
Η δεύτερη αναφορά – βαθμός δείχνει την πρόοδο στα τακτικά μαθήματα.

Υπογραφή,
Επαρχιακός Σχολικός Διευθυντής Εκπαίδευσης».

Αν τέτοια ήταν η παιδεία μας σήμερα, θα είμασταν πιο υποψιασμένοι στα ψευτοδιλήμματα της δεξιάς.

Εκεί που ζητά να κυβερνηθεί η χώρα, θα ρωτούσαμε, ναι,αλλά τι κυβέρνηση;
Εκεί που μιλά για αποφασιστικότητα, θα ρωτούσαμε, ναι,αλλά ποιος αποφασίζει;
Εκεί που λέει ότι εγγυάται σταθερότητα θα ρωτούσαμε, ναι, αλλά για ποιους η σταθερότητα, για τα κατεστημένα ή για τον πολίτη;
Εκεί που λέει ότι εγγυάται ασφάλεια θα ρωτούσαμε, αν είναι σωστό η αστυνομία να καλείται να λύνει όλα τα κοινωνικά προβλήματα και θα της λέγαμε ότι, σιγουριά θα υπάρχει όταν έχουμε όλοι την ασφάλεια της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και την προοπτική εργασίας

Απαιτείται η πολιτεία, τα κόμματα, τα κινήματα, η κοινωνία των πολιτών, να επενδύσει σε παιδεία. Παιδεία που πέρα από επαγγελματική κατάρτιση θα στοχεύει στην διαμόρφωση πολιτών, ενημερωμένων, κριτικά σκεπτόμενων.

Αυτή η Εκκλησία του Δήμου, απαιτεί πολίτες σωστά ενημερωμένους και εκπαιδευμένους, ώστε να επιτελούμε όλοι με αρτιότητα την δημοκρατική μας αποστολή.

Είναι στόχος του ΙΑΠ, να οργανώσουμε και επόμενη Ημερίδα με θέμα: «Παιδεία για τη Δημοκρατία».

 

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.