ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


0
(0)

Εμμένει η Κυβέρνηση στο να κρατά τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα έξω από το σχεδιασμό των τεστ.

Την ώρα που τα κέντρα ελέγχου που λειτουργούν, είναι ελάχιστα.

Η άμεση ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να οργανωθούν κατάλληλα δίνει δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν τα τεστ.

Ζητάμε να αντιμετωπιστεί τώρα αυτή η ανάγκη.

Γιατί ο πολλαπλασιασμός των τεστ συνεισφέρει:

· Στον καλύτερο έλεγχο διασποράς του ιού.

· Στην προστασία των υγειονομικών.

· Στην καλύτερη λειτουργία του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας για έλεγχο και νοσηλεία στο σπίτι

και στη συνέχεια σε δεύτερη φάση

· Με τα ανοσολογικά τεστ, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όσες χώρες πολλαπλασίασαν εγκαίρως τα τεστ, περιόρισαν σημαντικά τόσο τα κρούσματα, όσο και το ποσοστό των θανάτων από αυτά. Με έγκαιρες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ, ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για όσα έγραψε ο Θ. Καρτερός, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε:

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ασκεί υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Στηρίζει όσα μέτρα της κυβέρνησης θεωρεί ορθά και ασκεί κριτική σε κενά, λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει και να αποδέχεται προτάσεις της Αντιπολίτευσης, δεν χωρούν η αλαζονεία και οι μικροκομματικές λογικές.

Όσο αφορά το ερώτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι πατάει σε δυο βάρκες. Είναι σχέδιο να παρουσιάζεται με δύο πρόσωπα, άλλο με τον αρχηγό και άλλο με στελέχη του για να κερδίζει διάφορα ακροατήρια. Μια επιλογή που δεν βοηθά ούτε την χώρα, ούτε την αξιόπιστη πολιτική.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής

Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

                                       Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

                                       Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

 Υγείας, κ. Β. Κικίλια

Θέμα: Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κύριοι Υπουργοί,

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η μεγάλη αξία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της παράταξής μας.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παρότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ παράλληλα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας κατά την άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο το Πανελλήνιο Συντονιστικό «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και τα Σωματεία Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας, αλλά και ο Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου υπογραμμίζουν ότι τον Απρίλιο του 2020 εξοφλούνται δεδουλευμένα Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η Προγραμματική Σύμβαση για το έτος 2020 δεν υπογράφηκε άμεσα αλλά με τεράστια χρονική καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των μηνών του 2020.

Επιπλέον, θέτουν το ζήτημα του αποκλεισμού τους από τη δυνατότητα να είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ καθώς και όσους υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Κίνημα Αλλαγής, έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη τροπολογία, με την οποία προτείνει τόσο να επεκταθεί και να ισχύει ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) – που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010 – και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όσο και να χορηγηθεί στους εν λόγω εργαζομένους μηνιαίο επίδομα έκτακτων συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί.

Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας κατά την άσκηση εργασιακών τους καθηκόντων.

Επειδή οι εργαζόμενοι στα πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι κρίσιμοι για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών αλλά παραμένουν, εν μέσω πανδημίας, απλήρωτοι από τους τελευταίους μήνες του 2019 έως και σήμερα.

Επειδή τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα και ελλοχεύουν τον κίνδυνο τόσο της ατομικής έκθεσης στον COVID 19 όσο και της διασποράς αυτού.

Επειδή, από το 2018 έχει θεσμοθετηθεί η μετατροπή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμο θεσμό του κράτους με την ένταξή του σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α’ βαθμού (ν. 4583/2018), αλλά η Κυβέρνησή καθυστερεί τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εργαζομένων.

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;
  2. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση (δώρο Πάσχα) και τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»;
  3. Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και για χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση, που έχει προκληθεί;
  4. Ποια μέτρα θα εφαρμόσετε για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τόσο της ατομικής έκθεσης στον κορωνοϊό όσο και της διασποράς αυτού;
  5. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ και στη συνέχεια, διορισμού των εργαζομένων, που αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα συμβάλλουν τα μέγιστα στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους ανατίθενται καθημερινά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Μουλκιώτης

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Πουλάς

Κώστας Σκανδαλίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ιλχάν Αχμέτ

Γιώργος Αρβανιτίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γιώργος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Φραγγίδης

ΤΩΡΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ – ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Ζούμε σε συνθήκες ενός πολέμου κατά ενός αόρατου εχθρού. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα, συνέβαλαν σε ένα αποτελεσματικό περιορισμό μίας πορείας διάδοσης του κορωνοϊού που θα μας οδηγούσε να ζούμε καταστάσεις όπως σε σειρά χωρών ( Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία κ.ά) .

Αυτή ακριβώς την ώρα εκπέμπουμε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της ενοοικογενειακής βίας. Η καραντίνα στην οποία βρισκόμαστε μας προστατεύει μεν από τον κορωνοϊό αλλά δυστυχώς όχι από την βία που βιώνουν πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι στις συνήθεις συνθήκες ζωής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία ενισχύεται από την απομόνωση και τον εγκλεισμό στο σπίτι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ταχεία, μια δραματική αύξηση στα φαινόμενα βίας στο σπίτι. Αυτή την ώρα γυναίκες και παιδιά περνούν δύσκολες ώρες από την άσκηση βίας και αυτό δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους.

Το Κίνημα Αλλαγής απευθύνει προς την όλη την Ελληνική Κοινωνία κάλεσμα ενεργοποίησης ώστε να προλάβουμε την επιδείνωση αυτού του φαινομένου και πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες και οικογενειακές τραγωδίες, πολύ συχνά με μάρτυρες ή και θύματα τα ίδια τα παιδιά.

Απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις απαιτούμενες κινήσεις. Ως Κίνημα Αλλαγής και Τομέας Ισότητας προτείνουμε άμεσα η ΓΓΙΦ να προωθήσει:

  • Καμπάνια ενημέρωσης για τις διαστάσεις αυτού τεράστιου προβλήματος .Όλοι οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις διαστάσεις αυτού του κοινωνικού προβλήματος και να ενημερωθούν για τον πενταψήφιο στον οποίο μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά που γνωρίζουν
  • Να παρέμβει, ώστε και με την συμβολή τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών να οργανωθούν τηλεοπτικές συζητήσεις για το πρόβλημα.
  • Πρωτοβουλία κατά την οποία θα υπάρχει “φράση – κωδικός”, την οποία θα χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο φαρμακείο που επισκέπτονται και θα ειδοποιεί τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια. Στην Ισπανία η φράση κλειδί ήταν η φράση “Χρειάζομαι μια Μάσκα 19”
  • Δημιουργία άμεσα πλατφόρμας ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τις γυναίκες οι οποίες χρειάζονται βοήθεια μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook)
  • Αξιοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που υλοποιούν οι Δήμοι, ώστε όταν εργαζόμενοι των Δήμων και εθελοντές επισκέπτονται κατοικίες, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα βίας ή κακοποίησης και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές άμεσα υποψίες ή περιστατικά.

Τώρα κερδίζουμε τον Πόλεμο με τον κορωνοϊό

Τώρα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και την ενδοοικογενειακή βία

Καμιά γυναίκα ή παιδί να μην υποφέρουν!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3 ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΤΣΙΜΑ (ΑΥΡΙΟ 7/4 ΣΤΙΣ 10:30ΠΜ)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη αύριο Τρίτη 7 Απριλίου και ώρα 10:30 π.μ. στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 06.04.2020

“Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία” για να αποφύγουμε νέα μνημόνια
Σήμερα, όσο ποτέ, χρειαζόμαστε ένα κράτος οργανωμένο που θα εγγυάται τα κοινωνικά αγαθά σε όλους τους πολίτες. Για να αποφύγουμε νέα μνημόνια και να μην λειτουργήσει η πανδημία ως ντόμινο οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Σε δεύτερη φάση, θα συζητήσουμε για ένα μεγάλο πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, μαζί με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της κρίσης, αλλά και την συμβολή της ΕΕ στην προσπάθεια.

Ήμαστε οι πρώτοι που εδώ και εβδομάδες καταθέτουμε προτάσεις για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή. Να προστατευθούν εργαζόμενοι, νοικοκυριά, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν οι αδύναμοι το μάρμαρο της πανδημικής κρίσης. Κάποιες υιοθετούνται με καθυστέρηση, κάποιες όχι.

Δεν μηδενίζουμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αλλά σε γενικές γραμμές λειτουργεί πυροσβεστικά και αποσπασματικά, όχι προληπτικά. Σε άλλη συχνότητα ο ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε επαναφέρει πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με λεφτόδεντρα και άλλοτε στελέχη του σκάβουν χαρακώματα για μελλοντικούς “λογαριασμούς”, στα οποία ομως κινδυνεύουν να πέσουν οι ίδιοι μέσα. Η διπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου προκαλεί εσωτερικές γκρίνιες που αναδεικνύουν τις αντιφάσεις και την έλλειψη πολιτικής και προγραμματικής ομοιογένειας που τους διακρίνει.

Διαβάστε εδώ τις επιμέρους προτάσεις

Δείτε και μοιραστείτε την καμπάνια στο Διαδίκτυο

Ζητείται βοήθεια στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το “Βοήθεια στο Σπίτι” έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της παράταξής μας. Αυτην την περίοδο όμως δοκιμάζεται. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, παρότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες απλήρωτοι, δεν τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας, ενώ έχουν αποκλειστεί από την έκτακτη ενίσχυση (δώρο Πάσχα) σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ καθώς και όσους υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Θυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει επανειλημμένα τροπολογία για να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, όσο και να τους χορηγηθεί έκτακτο μηνιαίο επίδομα όσο διαρκεί η πανδημία. Σήμερα, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε σχετική ερώτηση καλώντας την Κυβέρνηση να επιλύσει τα επίμαχα ζητήματα.

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: τεστ, τεστ, τεστ
Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα δεν συμμετέχουν στα τεστ, την ώρα που τα κέντρα ελέγχου που λειτουργούν, είναι ελάχιστα. Ο πολλαπλασιασμός των τεστ συνεισφέρει στον καλύτερο έλεγχο διασποράς του ιού, στην προστασία των υγειονομικών, στην καλύτερη λειτουργία του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας για έλεγχο και νοσηλεία στο σπίτι. Σε δεύτερη φάση τα ανοσολογικά τεστ συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

Κάλεσμα δράσης ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία
Η καραντίνα στην οποία βρισκόμαστε μας προστατεύει μεν από τον κορωνοϊό αλλά όχι από την βία που βιώνουν πολύ πιο έντονα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, γυναίκες και παιδιά. Απευθύνουμε κάλεσμα δράσης προς όλες τις αρμόδιες αρχές και την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων :

Να δρομολογήσει καμπάνια ενημέρωσης, να οργανωθούν τηλεοπτικές, διαδικτυακές και ραδιοφωνικές συζητήσεις για το πρόβλημα.
Να κατοχυρωθεί “φράση – κωδικός”, την οποία θα χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο φαρμακείο που επισκέπτονται και θα ειδοποιεί τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια. Στην Ισπανία η φράση κλειδί ήταν η φράση “Χρειάζομαι μια Μάσκα 19”
Δημιουργία άμεσα πλατφόρμας ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τις γυναίκες οι οποίες χρειάζονται βοήθεια μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook)
Αξιοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που υλοποιούν οι Δήμοι, ώστε όταν εργαζόμενοι των Δήμων και εθελοντές επισκέπτονται κατοικίες, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα βίας ή κακοποίησης και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές άμεσα υποψίες ή περιστατικά.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.