ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


0
(0)

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣΕκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της επιτροπής σε όλους τους υπαλλήλους του πυροσβεστικού σώματος και τις οικογένειές τους, τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνάμε δίνοντας τη μάχη για την υγεία και ίδια την ζωή σε συνθήκες πανδημίας.

            AΠAITOYME, από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για την υγεία των μονίμων και συμβασιούχων πυροσβεστών, καθώς και για όλους τους δόκιμους των τμημάτων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Αξιωματικούς και πυροσβέστες.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνιση της η πανδημία του   πήρε θέση με ευθύνη απέναντι στο λαό,  επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα για την λήψη μέτρων, που θα έχουν ως στόχο και προτεραιότητα την προστασία της υγείας του και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του.

Όλα τα προβλήματα που αναδεικνύονται καθημερινά και κυρίως στις νοσοκομειακές μονάδες, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν.  Ότι ο υπαρκτός κίνδυνος για τον λαό μας κατά κύριο λόγο ελλοχεύει από τις μεγάλες ελλείψεις που δημιούργησε η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης μεγάλων τομέων του συστήματος υγείας με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Η σημαντική μείωση δαπανών για την υγεία , με την παράλληλη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τροφοδότησε με δισεκατομμύρια κέρδη τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τώρα που πληρώνουν οι λαοί με την ίδια τους την ζωή τις πολιτικές αυτές, τώρα επιλέγουν  πάλι να τροφοδοτήσουν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα με δεκάδες, εκατοντάδες δις από τον προϋπολογισμό του κράτους και της Ε.Ε. για να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητα και από αυτήν την κρίση σε βάρος των λαών.

Γίνεται ολοένα και περισσότερο προφανές πλέον, ότι η συνεχόμενη αφαίμαξη του πλούτου που παράγουν οι λαοί της Ε.Ε., για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και την ανάπτυξη σύγχρονων οπλικών συστημάτων για την θωράκιση της παντοδυναμίας τους, είναι η βασική αιτία που εμποδίζει να διατεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, που θα θωράκιζαν αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης και περίθαλψης την υγεία των λαών της Ευρώπης.

Υπό αυτές τις πρωτόγνωρες δύσκολες συνθήκες, έχει μία ιδιαίτερη σημασία, όπως και  όλο τον ελληνικό λαό, να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του ένστολου και πολιτικού προσωπικού του πυροσβεστικού σώματος.

Το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων του πυροσβεστικού σώματος από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας. Με συνεχόμενες ερωτήσεις, αλλά και με απευθείας παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, όπως και για την περίπτωση των υπαλλήλων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του αερολιμένα της Fraport , που βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο απροστάτευτοι. Έφερε τα ζητήματα της προστασίας των πυροσβεστών στην επικαιρότητα, απαιτώντας ενέργειες από την κυβέρνηση και υποχρεώνοντάς την σε λήψη μέτρων.

Παρ όλα αυτά αναδεικνύονται καθημερινά  νέα προβλήματα από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις παρεμβάσεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών που προκύπτουν σε  δεκάδες εργασιακούς χώρους και αφορούν σημαντικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας από τον κοροναιό.

Παραμένουν ακόμη και σήμερα πυροσβέστες εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κοροναιού λόγω συνωστισμού όπως, π.χ οι Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί των ετών 2, 3, 4, που έχουν διατεθεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ( Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. ) και βρίσκονται για αρκετές ώρες σε ένα υπόγειο χώρο μερικών δεκάδων τετραγωνικών, όπου ο αερισμός του είναι αμφίβολης ποιότητας αυξάνοντας των κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων. Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και ανάλογης των περιστάσεων αριθμητικής κατανομής, σε παρόμοιους χώρους που συνωστίζονται αρκετοί εργαζόμενοι.

Από την ίδια τη φύση της αποστολής του πυροσβεστικού σώματος και τα ποικίλα επιχειρησιακά περιβάλλοντα που καλούνται να δράσουν οι πυροσβέστες, κάτω από επικίνδυνες για την ζωή τους και ανθυγιεινές για την υγεία τους συνθήκες, αναδεικνύεται η άμεση αναγκαιότητα για την λήψη ουσιαστικών μέτρων.

Για να εξασφαλιστεί αυτό απαιτείται ΑΜΕΣΑ:

 1. Να γίνεται συστηματική απολύμανση σε όλους τους χώρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων με ευθύνη της υπηρεσίας από εξειδικευμένα συνεργεία, κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι πυροσβέστες ενεργούν συνεχώς εξ αιτίας πυρκαγιών, πλημμυρών, διασώσεων κ.λ.π. σε περιβάλλοντα και χώρους που θεωρούνται ύποπτοι για την ύπαρξη και ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι μεταφέρονται μέσω του ατομικού εξοπλισμού των πυροσβεστών κατά την επιστροφή τους στις υπηρεσίες.
 2. Να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων για την καθαριότητα που καταργήθηκαν με τον Νόμο 3511/2006, προσαυξανόμενων αριθμητικά για την πλήρη κάλυψη όλων των πυροσβεστικών σταθμών, κλιμακίων και διοικητικών υπηρεσιών του Π.Σ. . Να προσφέρεται η καθαριότητα σε καθημερινή βάση σε όλες τις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και να μην επιφορτίζονται οι πυροσβέστες και με αυτά τα καθήκοντα που αφενός δεν προβλέπονται από το καθηκοντολόγιό τους, αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο των ασθενειών. Είναι απαράδεκτο να παρέχεται καθαριότητα σε τόσο επισφαλής εργασιακούς χώρους μία, δύο ή τρείς μέρες την εβδομάδα, που αποτελεί την συνήθη πρακτική για την πλειοψηφία των υπηρεσιών του σώματος.
 3. Άμεσα να γίνει χορήγηση ιατρικών μασκών, γαντιών και αντισηπτικών διαλυμάτων, για το προσωπικό όλων των υπηρεσιών με δυνατότητα εναλλαγής τόσο κατά την διάρκεια την υπηρεσίας όσο και με την νέα ανάληψη της. Δεν είναι δυνατόν η προστασία του προσωπικού μίας τόσο νευραλγικής υπηρεσίας να εξαρτάται από δωρεές ή από την προμήθειά τους με χρήματα των ίδιων των πυροσβεστών από τα ταμεία των συνδικαλιστικών τους οργάνων.
 4. Να χορηγηθούν τώρα, όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και ιδιαίτερα αυτών που δεν μπορούν να είναι κοινής χρήσης, όπως είναι οι ατομικές προσωπίδες για τις αναπνευστικές συσκευές και οι κατάλληλες σύγχρονες προσωπίδες για τις δασικές πυρκαγιές.
 5. Να γίνεται συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση του ατομικού και του κοινού εξοπλισμού καθώς και του μηχανολογικού εξοπλισμού, μετά από κάθε χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες κατασκευαστών και ιατρών, με την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού και απολυμαντικών υλικών. Να υπάρξει μέριμνα για αποκλειστική απασχόληση προσωπικού με την κατάλληλη εκπαίδευση και με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα αυτά.
 6. Να γίνει ειδικός χώρος μέσα στις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών για τον καθαρισμό των επιχειρησιακών στολών του προσωπικού, με προμήθεια κατάλληλων ηλεκτρικών συσκευών π.χ. πλυντήρια, στεγνωτήρια, για να αποφεύγεται η μεταφορά και η πλύση τους στα σπίτια των πυροσβεστών.
 7. Να υπάρξει ενίσχυση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος με πρόσληψη ιατρών εργασίας και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να γίνεται συστηματικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα για το προσωπικό του και ειδικότερα μετά από την εμπλοκή σε συμβάντα.
 8. Να επιστραφούν τα εννέα ασθενοφόρα του πυροσβεστικού σώματος για την αξιοποίηση τους στα επιχειρησιακά συμβάντα του Π.Σ. καθώς και των υγειονομικών προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.
 9. Να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το προσωπικό των πλωτών και εναέριων μέσων του πυροσβεστικού σώματος, κατά την διάρκεια χρήσης τους είτε επέμβασης του σε συμβάντα και κυρίως όταν για άκρως απαραίτητες περιπτώσεις χρησιμοποιηθούν για μεταφορά κρουσμάτων κορονοϊού από απομακρυσμένες περιοχές.
 10. Να υπάρξει πιστή εφαρμογή και τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την Υγιεινή και Ασφάλεια για τους χώρους εργασίας, από πλευράς καθαριότητας, απολύμανσης. καταλληλότητας κτηριακών εγκαταστάσεων, χώρων υγιεινής, ανάπαυσης κ.λ.π.
 11. Οι σημερινές συνθήκες με την πανδημία απαιτούν όσο ποτέ άλλοτε να επεκταθεί επιτέλους το πολυαναμενόμενο πλαίσιο προστασίας και για τις εγγενείς δραστηριότητες του Π.Σ. με την θέσπιση των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων και την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Καθώς επίσης να γίνει η ένταξη του επαγγέλματος των πυροσβεστών στα Βαρέα Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα.
 12. Να δοθεί με ευθύνη της κυβέρνησης άμεση και μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των πυροσβεστών που υπηρετούν σε πυροσβεστικές υπηρεσίες αερολιμένων της fraport, κυρίως αυτών που εδρεύουν σε νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Σάμος, η Κως, η Σκιάθος κ.λ.π.. Να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο, πυροσβέστες να βρεθούν στον δρόμο οι υπηρετούντες στον αερολιμένα Σαντορίνης, μόνο και μόνο γιατί ζήτησαν μέτρα προστασίας από τον κοροναιό λόγω συγχρωτισμού τους  σε μικρούς θαλάμους κοντέινερ.
 13. Να χορηγηθεί σε όλους τους πυροσβέστες έκτακτο βοήθημα, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί και με εργαζόμενους άλλων κλάδων και ειδικότερα της Γ.Γ.Π.Π. όπου εντάσσεται και το πυροσβεστικό σώμα.

Στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε, αντιμετωπίζουμε μαχητικά και αυτή τη δυσκολία και θα βγούμε νικητές.

Για να βγούμε υγιείς και να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντά μας για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας.

 

Η Επιτροπή του ΚΚΕ
για τις Ένοπλες Δυνάμεις
και τα Σώματα Ασφαλείας

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.