Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τα 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Η συμπλήρωση 75 χρόνων από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς που αγωνίστηκαν και τσάκισαν το τέρας του ναζισμού και του φασισμού που αναδύθηκε στην Ευρώπη.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των μεγάλων αντιφασιστικών κινημάτων που πολέμησαν κι έδωσαν τις ζωές τους προκειμένου να απελευθερωθεί ο κόσμος από τις δυνάμεις του σκότους.

Τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού, ο οποίος ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής στην Ευρώπη, με πρωτοπόρους  το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ.

Η 9η Μαΐου μας θυμίζει πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για τη συντριβή του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι επίκαιρος. Κι αυτό γιατί σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυριαρχούν δυνάμεις που ακολουθούν τις συνταγές του ολοκληρωτισμού και τις πολιτικές του μίσους. Στη χώρα μας, η δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Το αίτημα για την τιμωρία των δολοφόνων αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο ώστε οι εγχώριοι νοσταλγοί του Χίτλερ και οι ιδέες τους να οδηγηθούν εκεί που πραγματικά τους αξίζει: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Επίσης, η κρίση της πανδημίας, στη δίνη της οποίας βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, μας θυμίζει πως η έννοια της αλληλεγγύης είναι πολύτιμη. Ο κοινός αγώνας και η συνεργασία αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την υπέρβαση και της σημερινής κρίσης.

Η επέτειος της λήξης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της συντριβής του ναζισμού αποτελεί έναν οδοδείκτη για το μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ συντονίζει τη δράση του με όλες τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης προκειμένου η ήπειρος μας να απαλλαγεί οριστικά τόσο από τους νοσταλγούς του ολοκληρωτισμού όσο και από τις αιτίες που καλλιεργούν το έδαφος για την ανάδυση τέτοιων πολιτικών. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον ρατσισμό, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Ν. Σαντορινιός: Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στην αντιμετώπιση της κρίσης του Τουρισμού, λόγω της πανδημίας, είναι καταστροφικές για τα νησιά»»

Στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Μετανάστευσης,  τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

https://www.youtube.com/watch?v=dC4dzJzxDY&feature=youtu.be  

           

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν εισέλθει στην ομιλία του για τα θέματα του Νομοσχεδίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, τιμώντας τον Δημήτρη Κρεμαστινό:

«75 χρόνια πριν, σαν σήμερα, στη Σύμη- την ιδιαίτερη πατρίδα μου, οι γερμανικές δυνάμεις παρέδιδαν στους Συμμάχους την κυριαρχία της Δωδεκανήσου. Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα Δωδεκάνησα και μια τέτοια σημαντική μέρα, επέλεξε να φύγει, ένας επίσης σημαντικός άνθρωπος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός τίμησε την Επιστήμη, τον Κοινοβουλευτισμό και την Πολιτική. Ήταν ένας άνθρωπος, που όσοι λίγοι, υπηρέτησε τη Δημόσια Υγεία και άφησε παρακαταθήκη ένα σημαντικό έργο υποδομών Υγείας. Πάνω από όλα, αποτέλεσε υπόδειγμα πολιτικού με κοινωνικές ευαισθησίες, προοδευτική σκέψη.

Μου έκανε την τιμή να μοιραστούμε σκέψεις και να ανταλλάξουμε απόψεις για τη ζωή, την πολιτική και το μέλλον του τόπου. Η Πολιτική ζωή της χώρας, η Δωδεκάνησος και η Επιστήμη σήμερα είναι φτωχότερες.

Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του και στη σύζυγό του και να πω ένα είναι σίγουρο: ένας άνθρωπος πεθαίνει όταν ξεχαστεί από τη συλλογική μνήμη και ο Τζίμης (όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του) δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

 

Έχετε ξεχάσει τα νησιά

«Είναι δεδομένο ότι έχετε ξεχάσει τα νησιά σε όλα τα επίπεδα. Γιατί τα νησιά είναι αυτά που σε αυτή την Κρίση της πανδημίας και κατ΄ επέκταση του Τουρισμού, θα υποφέρουν περισσότερο και θα βιώσουν τα περισσότερα λουκέτα, τις περισσότερες απολύσεις. Μέχρι τώρα θα έπρεπε να έχετε πάρει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νησιών, των εργαζομένων στον Τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. Δεν το κάνατε γιατί θέλετε να δημιουργήσετε νέες ελίτ οι οποίες θα διαχειρίζονται τον Τουρισμό στα νησιά».

Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι παροιμιώδεις  και έχουν κοστίσει στα νησιά μας

«Εξαιτίας της ανικανότητας σας και των συνεχών αλλαγών υπευθύνων για το προσφυγικό, εξαιτίας της ιδεοληψίας σας για την αρχική κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (το οποίο αναγκαστήκατε να επαναφέρετε), εξαιτίας της ακροδεξιάς κοπής ανεύθυνης αντιπολιτευτικής σας τακτικής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, οδηγήσατε τα νησιά στα όρια τους».

«Αντιστρέφοντας το ερώτημα που ακούστηκε εδώ μέσα από τον εισηγητή της ΝΔ, σας ρωτώ: Πόσους μετανάστες μπορούν να αντέξουν τα νησιά μας; Γιατί με τη δική σας πολιτική, μέσα σε ένα χρόνο καταφέρατε να τριπλασιάσετε και σε μερικές περιπτώσεις να τετραπλασιάσετε τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Η αλήθεια όμως είναι πως πέρσι, τέτοια εποχή στα νησιά βρισκόταν το ένα τρίτο από το σημερινό πληθυσμό προσφύγων. Επίσης, με τη δική μας Κυβέρνηση, στο Καστελόριζο, πρόσφυγες και μετανάστες δεν έμεναν πάνω από τρεις μέρες. Κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ παραμένουν στο νησί για πάνω από 1 μήνα».

«Είναι προφανές πλέον ότι έχετε αποφασίσει να μετατρέψετε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών, για να μη στεναχωρήσετε τα στελέχη και τους ψηφοφόρους σας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφού πρώτα τους φουσκώσατε τα μυαλά με ακροδεξιά συνθήματα, κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες, ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, δεν μπορείτε να συνεχίσετε να εγκλωβίζετε ανθρώπους στα νησιά προκαλώντας ανασφάλεια για τους νησιώτες, τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στα ΚΥΤ».

Ένα νομοσχέδιο που θέτει τη χώρα υποψήφια για καταδίκες παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου

«Με δεδομένη την κατάσταση συμφόρησης των νησιών, θα περίμενε κανείς να φέρετε ρυθμίσεις για τη βελτίωση της μεταναστευτικής πολιτικής. Αντί αυτού, φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο θέτει τη χώρα μας υποψήφια για νέες καταδίκες παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Νομοθετείτε απέναντι σε όσα λένε οι φορείς. Νομοθετείτε παρά την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, παρά τις αντιδράσεις γνωστών ΜΚΟ με μακρόχρονη ουσιαστική παρουσία στο χώρο, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η ActionAID, η ΑΡΣΙΣ και μια σειρά άλλων ΜΚΟ.  Αδιαφορείτε ακόμα και για την άποψη της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κας. Μιγιάτοβιτς, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για την εκτεταμένη χρήση της κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των “κλειστών” κέντρων στα νησιά».

Μετατρέπετε την κάθε κρίση σε ευκαιρία για τους κολλητούς σας: «Επιτελικό Κράτος» ως συνήθως

«Πως μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την πανστρατιά μετακλητών που προβλέπεται να προσλάβετε, έτσι απλά για να βολέψετε τα γαλάζια παιδιά».

«Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ότι εισάγονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μυστικά κονδύλια, λες και έχει να διαχειριστείτε τα ύψιστα μυστικά του κράτους; Η απάντηση σας, δε, ότι αυτά τα χρήματα τα χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τους «λαθροδιακινητές», είναι τουλάχιστον αστεία. Αρμόδιοι για αυτή τη δουλειά είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, εσείς τι ακριβώς θα κάνετε;».

Δεν μπορείτε πια να κρύψετε τις απευθείας αναθέσεις σε κατασκευαστικές και σε ακτοπλοϊκές εταιρείες

«Αλήθεια κύριε Υπουργέ, μήπως έχετε να μας απαντήσετε για ποιο λόγο, εν μέσω πανδημίας, στοιβάξατε σε ταχύπλοα κλειστού τύπου, πρόσφυγες και μετανάστες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων, των αστυνομικών-συνοδών και των ναυτικών, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, αλλά και λόγω του ότι οι επιβάτες υπερέβησαν τα πρωτόκολλα των πλοίων. Και να μας απαντήσετε για ποιο λόγο δεν προτιμήσατε την μετακίνησή τους με τα πλοία της γραμμής, που εκείνη την περίοδο έκαναν άδεια σχεδόν τα δρομολόγια; Γιατί προχωρήσατε σε μια Σύμβαση ύψους 400.000€, ενώ αν είχατε κόψει κανονικά εισιτήρια, θα στοίχιζε 65.000€; Ποια ανάγκη σας οδήγησε να κάνετε διαγωνισμό εξπρές, 2 ημερών, με διαπραγμάτευση με ένα μόνο συμμετέχοντα; Η αλήθεια είναι πως οι επιλογές σας, στοίχησαν στο Δημόσιο επιπλέον 335.000 €. Εμείς δε ρωτάμε γιατί έγιναν οι μετακινήσεις. Ρωτάμε για ποιο λόγο κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 6 φορές παραπάνω.

Τα δε επιχειρήματα που μας λέτε, ότι δήθεν οι μεταφερόμενοι πληθυσμοί προέρχονταν από κλειστή κοινότητα και ήταν πιο ασφαλής η μετακίνηση τους με ναυλωμένο πλοίο, δεν στέκουν γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονταν από διαφορετικά νησιά, άρα διαφορετικές κοινότητες και ακόμα οι αστυνομικοί και οι ναυτικοί δεν ήταν μέλη αυτών των κοινοτήτων. Επίσης, μας είπατε ότι και εμείς το 2015 είχαμε μισθώσει πλοία. Ναι είχαμε μισθώσει πλοία για τη μεταφορά, όμως, χιλιάδων προσφύγων, γιατί τότε ήταν τέτοιες οι ροές που τα πλοία της γραμμής δεν επαρκούσαν».

«Τέλος, ποιος μπορεί να ξεχάσει το αφρόδιχτο του κυρίου Στεφανή. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ανοησία που πλήρωσε το Ελληνικό Κράτος 500.000 €, για 2,5 χλμ. πλωτού φράγματος».

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά την κατάθεση στεφάνου στη Marfin

Τιμούμε και σήμερα, όπως και κάθε χρόνο εδώ και δέκα χρόνια, την μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin. Με την ευκαιρία για άλλη μία φορά εκφράζουμε την καταδίκη μας απέναντι στη βία. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία, ιδίως τη βία εναντίον του πολυτιμότερου αγαθού και τη πολυτιμότερης αξίας που είναι η ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο σήμερα δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω απερίφραστα τη βία αλλά και την υποκρισία. Την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, που αποφάσισε δέκα χρόνια μετά να ανοίξει το φάκελο για να διεξαχθεί έρευνα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τους ίδιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν.

Καταδικάζω τη βία αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που λίγους μήνες πριν αποφασίσει να μπει αυτή η πλακέτα εδώ, έδινε εντολή στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας προκειμένου να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα, επιδικάζοντας αποζημιώσεις στις οικογένειές τους.

Ο αγώνας για τη ζωή είναι ένας αγώνας που αδιαμφισβήτητα είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για δικαιοσύνη και αλήθεια. Τιμούμε τους νεκρούς μας. Ευχόμαστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό. Αλλά τιμούμε και τους αγώνες του λαού μας για δικαιοσύνη και αλήθεια, διότι αυτοί είναι αγώνες για τη ζωή. Είναι αγώνες για μια καλύτερη ζωή.

Κατά τη λήξη της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός ζήτησε το λόγο προκειμένου να ανακοινώσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποχωρεί  και αναφέρθηκε σε 3 σημεία:

–        Είναι απαράδεκτη η εκπρόθεσμη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας και βάλλει κατά των εργαζομένων στην εκπαίδευση και των μαθητών.

–        Ο κος Κουμουτσάκος πρέπει να ανακαλέσει και να μην επαναλάβει τη δήλωσή του περί θεωρίας των δύο άκρων, αριστεράς και ακροδεξιάς. Η αριστερά έχει μακρά ιστορία αγώνων στο δρόμο στη Βουλή και στην κοινωνία.

–        Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας με επιστολικές ψήφους και αποχωρεί από την αίθουσα, θα καταψήφιζε όλα τα άρθρα που έχουν τεθεί προς ονομαστική.

 

video link:

https://youtu.be/Xj8e6l5x8Vw

Σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση- Απάντηση στη Ν.Δ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, θέτει ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα για τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπει σε διαδικτυακό τρολ: «Ο Πολάκης καπνίζει». Η χυδαιότητα και η ένδεια επιχειρημάτων τους θα μπορούσε να είναι κωμική αν δεν ήταν επικίνδυνη για το μέλλον  της χώρας.

«Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αποπληρώσει τα 7εκ που οφείλει στους επιβάτες- χρήστες του Μεταφορικού Ισοδύναμου»

 Για τα οφειλόμενα ποσά προς τους επιβάτες που χρησιμοποιούν το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, κατέθεσε ερώτηση ο Νεκτάριος Σαντορινιός, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία και συνυπογράφηκε από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογραμμίζει στην Ερώτηση, είναι φανερό πλέον, ότι η Κυβέρνηση υποσκάπτει τη λειτουργία και αποδοτικότητα του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ένα μέτρο το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών και των αναγκών των νησιωτών για μετακινήσεις, καλύπτοντας μεταφορικό κόστος που για χρόνια επιβαρύνονταν τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί φορείς των νησιών, λόγω των χειρισμών του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχει υποπέσει σε καθεστώς αδράνειας.

Συγκεκριμένα, έντονες είναι πια οι διαμαρτυρίες των νησιωτών άλλα και όλων των επαγγελματιών δικαιούχων του μέτρου (καθηγητών, δασκάλων, γιατρών, εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, κτλ), για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή των χρημάτων τους από πραγματοποιημένα ταξίδια. Περαιτέρω, το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει καμία σχετική απόφαση πληρωμής, αναφορικά με τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, ενώ η τελευταία απόφαση πληρωμής οφειλών προς επιβάτες ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνει πως σύμφωνα με αναγωγή και σύγκριση της χρήσης του μέτρου αντίστοιχων μηνών, έχοντας συνυπολογιστεί και το διάστημα των μη πραγματοποιηθέντων ταξιδιών, λόγω των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται ότι το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς τους νησιώτες επιβάτες και τους λοιπούς δικαιούχους του μέτρου, ξεπερνά τα 7εκ ευρώ.

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό, ότι το υπέρογκο αυτό οφειλόμενο, από την Κυβέρνηση, ποσό, επηρεάζει αρνητικά τις νησιωτικές οικογένειες και τους εργαζόμενους που διαμένουν και εργάζονται στα νησιά, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας και φέρνει στα όριά τους, τους νησιώτες. Τα 7εκ ευρώ αποτελούν χρήματα που οι νησιώτες και οι υπόλοιποι δικαιούχοι έχουν ήδη πληρώσει για τα αεροπορικά και ακτοπλοΐα ταξίδια τους, ενώ η αναμενόμενη επιστροφή αποτελεί απαραίτητη ενίσχυση για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις σχετικά με το ότι δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση σχετικά με την πληρωμή επιβατών για το έτος 2020 και επίσης ζητούν απαντήσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση των οφειλόμενων χρημάτων προς τα νησιωτικά νοικοκυριά και τους λοιπούς δικαιούχους του μέτρου, τα οποία ξεπερνούν τα 7εκ ευρώ. Ενώ, επιτακτικά ζητείται η δέσμευση του Υπουργείου για το πότε θα εκδώσει την απόφαση για αποπληρωμή του ποσού επιδότησης επί των πραγματοποιηθέντων, ήδη, ταξιδιών των νησιωτών επιβατών και των λοιπών δικαιούχων.   

Τέλος, όπως σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου και αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση των συνθηκών Νησιωτικότητας και της ανάγκης των νησιωτών για συνεχείς μετακινήσεις ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Το μέτρο αυτό, που σχεδίασε και υλοποίησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και θεωρείται πλέον απαραίτητο εργαλείο για την ενίσχυση των νησιωτικών επιχειρήσεων, των ίδιων των κατοίκων των νησιών αλλά και των εργαζομένων σε κομβικές δομές των νησιών (Νοσοκομεία, Αγροτικά Ιατρεία, Σχολεία, κτλ), ιδίως μέσα στην κρίση λόγω πανδημίας που εξελίσσεται.

Η Κυβέρνηση, έχοντας επιδείξει μεγάλη ολιγωρία και ασυνέπεια στην στήριξη των νησιών το τελευταίο διάστημα, οφείλει να είναι, τουλάχιστον, συνεπής ως προς της υποχρεώσεις της που απορρέουν από το  ΜΙ και να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές της εμμονές για κατάργησή του.

Α. Ξανθός: “Διαφάνεια και Λογοδοσία πρέπει να συμβαδίζουν”

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τον δημόσιο έλεγχο των έκτακτων δαπανών, προμηθειών, και προσλήψεων στο ΕΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ούτε καν απάντησαν. Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι ενστάσεις και οι καταγγελίες για αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία ή εξυπηρέτηση συμφερόντων, με αφορμή τη διαδικασία που τηρείται από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο της ανάπτυξης των «Κινητών Ομάδων Υγείας ειδικού σκοπού».

Πέρα από την πρωτοφανή και απαράδεκτη πρόβλεψη  της προκήρυξης για την πρόσληψη 1100 εργαζομένων με μοναδικό  κριτήριο της σειρά υποβολής αίτησης , παρατηρούνται και  νέα «θολά» ή «σκοτεινά» σημεία   που αφορούν   την προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού. Συγκεκριμένα  ο ΕΟΔΥ προκήρυξε στις 07/05/2020 διαγωνισμό (πρόσκληση σε διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση και το ανέβασε στο site του) για την προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των 500 Κινητών Ομάδων Ειδικού Σκοπού, στο πλαίσιο του Υποέργου 5 «Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων» της Πράξης «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού κατ΄οίκον», με κωδικό ΟΠΣ 5061257. Στην ουσία για την προμήθεια 500 φορητών συσκευών και θερμομέτρων και ενός λογισμικού ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει στις 900.000€ (συμπεριλαμβανομένου του  ΦΠΑ) .

Τα εύλογα  ερωτήματα που προκύπτουν από τους όρους της προκήρυξης :

  1. Γιατί προθεσμία μόνο δύο εργάσιμων ημερών για την  καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 11/05;
  2. Γιατί σύμφωνα με τη διακήρυξη «Ο υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει, επί ποινή αποκλεισμού, να συμπεριλάβει στην προσφορά του πλήρως λειτουργικό δείγμα της ασύρματης ειδικής φορητής συσκευής με αισθητήρα θερμομέτρησης ιατρικού τύπου που προτείνει, με εγκατεστημένη τη ζητούμενη κινητή εφαρμογή»;  Δηλαδή, κάποιος που μαθαίνει τη διακήρυξη την Πέμπτη, πρέπει να καταθέσει τη Δευτέρα δείγμα της εφαρμογής σε διασύνδεση με το προτεινόμενο θερμόμετρο (ούτε να το φέρει από το εξωτερικό δεν προλαβαίνει). Πόσοι προμηθευτές μπορούν να ανταποκριθούν  σ’ αυτή την απαίτηση;
  3. Γιατί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, το λογισμικό πρέπει να παραδοθεί μία ημέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης, αλλά η διασύνδεσή του με τον εξοπλισμό και τα θερμόμετρα μετά από τρεις μήνες;
  4. Γιατί δεν προβλέπεται στην προκήρυξη  η  διασύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος με ΑΜΚΑ, Μητρώο Κορωνοϊού, Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας ; Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προωθεί τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, έχει δώσει έγκριση?
  5. Είναι ή όχι υπερβολικά μεγάλος ο προϋπολογισμός του έργου, σε σύγκριση μάλιστα με χρήματα που έχουν δοθεί στο παρελθόν για ηλεκτρονικές εφαρμογές στην Υγεία;
  6. Είναι σίγουροι στο Υπουργείο Υγείας ότι με τις  προδιαγραφές αυτές δεν θα αποκλειστούν οι περισσότεροι προμηθευτές που υπάρχουν στη ελληνική αγορά και ότι η προκήρυξη αυτή δεν είναι «φωτογραφική»;

Περιμένουμε πειστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία. Μέχρι τότε έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να διατυπώνουμε επιφυλάξεις και να είμαστε δύσπιστοι.

Άρθρο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών – Τι θα γινόταν αν…

Εδώ και δυο μήνες που όλοι δίνουμε τη μάχη με τη πανδημία, κάποιων το μυαλό δεν είναι μόνο στον περιορισμό της νόσου, στις απώλειες της ζωής και στις συνέπειες, αλλά πρωτίστως στα πολιτικά κέρδη και στις ζημιές. Είμαι περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης δεν σκέφτηκαν ούτε συμπεριφέρθηκαν έτσι. Ισχύει όμως το ίδιο για την κυβέρνηση;

Εδώ και δυο μήνες ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου, στην αρχή με τα τρολς του διαδικτύου, αργότερα με τα ακριβοπληρωμένα σε διαφήμιση για τον κορωνοϊό ΜΜΕ αλλά και εσχάτως από τα χείλη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη έχει βαλθεί να μας πείσει ότι, αν σήμερα αντικρίζουμε το φως της ημέρας, το οφείλουμε στον πολυχρονεμένο μας Πρωθυπουργό. Και, αν δεν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα είχε καταστραφεί.

Γιατί ;

Δεν θέλει γιατί. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της εξουσίας τα καταφέρνουν πάντα καλύτερα από τους πρόσκαιρους ενοικιαστές. Τι κι αν είναι αυτοί  οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια; Τι κι αν αυτοί δεν κατάφεραν με τρία διαφορετικά κυβερνητικά σχήματα να την επαναφέρουν και το κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ρυθμισμένο χρέος και ανακτημένη διεθνή αξιοπιστία ;

Αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Σημασία έχει να φανταστούμε «τι θα γινόταν αν», και να ανατριχιάσουμε από τρόμο.

Σκέφτηκα λοιπόν σήμερα να μπω στον πειρασμό να αποδεχτώ την πρόκληση και να φανταστούμε «τι θα γινόταν αν». Αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε από θέσεις κυβερνητικές και αυτή την κρίση.

Αν λοιπόν η κορωνοκρίση έβρισκε τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση, είναι προφανές ότι θα είχαμε και εμείς καραντίνα, όπως σε όλο τον κόσμο. Αλλά στα νοσοκομεία θα είχαμε ήδη 4.000 περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, γιατί δεν θα είχε παγώσει η προκήρυξη για διορισμούς που είχαμε ήδη προγραμματίσει. Επίσης θα είχαμε  πολλές χιλιάδες περισσότερα τεστ, στοχευμένα σε όλο τον πληθυσμό, από τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα και όχι επί το πλείστον από ιδιωτικά κέντρα.

Στα μέσα ατομικής προστασίας θα έμπαινε από τις πρώτες ημέρες διατίμηση, ενώ προτεραιότητά μας θα ήταν η επάρκειά τους στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η χώρα μας δεν θα ήταν η τελευταία στην ΕΕ σε έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας την περίοδο της κρίσης, όπως πρόσφατα ο ΠΟΥ αποκάλυψε, αλλά, με δαπάνες ύψους ενός δις ευρώ, θα βρισκόταν πολύ ψηλά στον αντίστοιχο πίνακα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα είχε αξιοποιηθεί εγκαίρως, με μέτρα οριζόντια και προληπτικά, το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δις ευρώ, που με περισσή προνοητικότητα είχαμε δημιουργήσει, προκειμένου να κρατηθεί όρθια η οικονομία σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση, όπως καλή ώρα τώρα.

Το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» θα υλοποιούνταν από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, παράλληλα με τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, ώστε να ανακοπεί η μεγάλη βουτιά της ελληνικής οικονομίας και να έρθει ταχύτερα η ανάκαμψη.

Ο κόσμος της εργασίας και των επιχειρήσεων θα τροφοδοτούνταν ήδη από ένα γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο 26 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δις θα αφορούσαν άμεσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και τα υπόλοιπα 12 δις ενέσεις ρευστότητας μέσω εγγυήσεων δανείων.

Θα είχαμε προχωρήσει σε 8 δις χρηματοδότηση για τη στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Με την πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψή τους από το κράτος. Ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζαμε τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με ποσό ανά μήνα ίσο με το 1/12 του περυσινού ετήσιου εισοδήματός τους.

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων θα βρίσκονταν ήδη σε αναστολή για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Δίπλα σε αυτό θα είχαν ανασταλεί οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση. Και θα είχαν δοθεί 3 δις μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ θα παρείχαμε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 12 δις ευρώ, αντίστοιχα με το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Όπως είχε γίνει ήδη το 2019, έτσι και τώρα, αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω τέτοιας κρίσης, θα είχε επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και θα είχαν απαγορευτεί οι πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν θα επιδοτούνταν ως εν δυνάμει άνεργοι με 533 ευρώ τον μήνα, αλλά θα καταβαλλόταν από το δημόσιο το σύνολο του μισθού τους και το δώρο Πάσχα.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν θα ήταν αόρατοι. Θα είχαν στηριχθεί αποτελεσματικά, όχι μόνο όσοι έχουν ενεργές συμβάσεις, αλλά και όσοι εργάζονται εποχικά. Επιπλέον, θα είχε ενεργοποιηθεί με κρατική χρηματοδότηση πρόγραμμα εκατοντάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, χωρίς συνωστισμό, και επίσης, θα είχε καταρτιστεί ειδικό κοινωνικό πρόγραμμα για το χώρο του βιβλίου, του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Θα είχαν ληφθεί άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ και θα είχε παραταθεί το επίδομα ανεργίας και ειδικής αποζημίωσης για τους ανθρώπους του τουρισμού, ενώ τώρα θα ήμασταν έτοιμοι να παρουσιάσουμε ειδικά προγράμματα επιδοτούμενου εσωτερικού τουρισμού για να καλύψουν μέρος της απολεσθείσας ζήτησης.

Ταυτόχρονα θα αυξάνονταν κατά 50% τα αναπηρικά επιδόματα και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Θα είχε δοθεί ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ως μέρισμα ύψους 1,5 δις, για την κάλυψη των εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, ή των εργαζομένων με μπλοκάκια, με εργόσημο, αλλά και μη επιδοτούμενων ανέργων.

Θα είχαμε σχέδιο για την αποτροπή κατάρρευσης ή επιθετικών εξαγορών στρατηγικών επιχειρήσεων, με επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιό τους, ακόμα και μέσω εθνικοποίησης, όμως με αυστηρούς όρους διαφάνειας και, φυσικά, με αντάλλαγμα αντίστοιχο μερίδιο της οικονομικής εισόδου σε αυτές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα θα είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για την έκδοση του ευρωομολόγου, όχι μόνο ως ένα εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής, αλλά και ως μια βάση που θα διαμόρφωνε τις εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης. Έτσι, όπως και το 2016, είχαμε επιδιώξει και πετύχαμε τη σύγκληση Συνόδου των χωρών του Νότου, για πρώτη φορά στην Αθήνα, έπειτα από δική μας πρωτοβουλία.

Αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες πολίτες θα ήξεραν πόσα κονδύλια έχουν απομείνει στο «μαξιλάρι» που αφήσαμε το καλοκαίρι του 2019 και πού ακριβώς αυτά κατευθύνονται. Και δεν θα πηγαίναμε με τη στρατηγική του βλέποντας και κάνοντας, δεν θα κρατούσαμε τα αποθέματα στα ταμεία για να χρηματοδοτηθούν, στο τέλος, μόνον οι ισχυρές επιχειρήσεις και οι τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έδινε καθημερινά μια διαφορετική εκδοχή στις προβλέψεις του για την ύφεση, ούτε θα εφάρμοζε μόλις 6 δις δημοσιονομική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή μόλις το 3% του ΑΕΠ, λέγοντας ψέματα ότι δίνει 14 δις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έβγαινε στα κανάλια να ισχυρίζεται ότι με 200 ευρώ ένα νοικοκυριό επιβιώνει για ένα μήνα, ούτε θα ισχυριζόταν ειρωνικά ότι οι φτωχοί πολίτες δεν χρειάζονται ενίσχυση στην καραντίνα γιατί θα γίνουν 300 κιλά… Ούτε θα θεωρούσε κανονικότητα την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ούτε θα θεωρούσε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν λεφτά να ζήσουν. Και κανείς από την κυβέρνηση δεν θα αποκαλούσε τις επιχειρήσεις που έχουν τώρα περισσότερο ανάγκη, ζόμπι, και τους ανθρώπους τους μπαταχτσήδες.

Με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν θεσμός η αναστολή στις  συμβάσεις εργασίας και δεν θα διακινδύνευαν οι εργαζόμενοι με εκ περιτροπής εργασία τη μόνιμη μείωση του μισθού τους. Δεν θα ήταν μερική, αλλά ολική η απαγόρευση των απολύσεων κατά την επιδημική κρίση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Ιταλία και τη Δανία. Δεν θα επιτρέπαμε να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και δεν θα είχε κοπεί η δέκατη τρίτη σύνταξη, πριν ακόμα από την πανδημία. Οι αγρότες δεν θα εξαιρούνταν από την έκπτωση κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα υπήρχε παντελής έλλειψη ειδικού σχεδίου για την κρίση στον τουρισμό.

Τέλος, δεν θα είχαμε υπουργούς να στήνουν «δουλίτσες» εκατομμυρίων τις μέρες της κρίσης. Δεν θα εγκρίναμε τα ντροπιαστικά για τους επαγγελματίες, προγράμματα ψευτοκατάρτισης, τύπου «σκοιλ ελικικου» και δεν θα καθόμασταν με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε το πάρτι αισχροκέρδειας ιατρικών και παραϊατρικών προϊόντων. Δεν θα κοβόταν το ρεύμα της ΔΕΗ σε φτωχά νοικοκυριά. Δεν θα κόβονταν οι υπερωρίες των γιατρών που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Δεν θα κινδύνευαν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, η κοινοβουλευτική λειτουργία, αλλά και η ίδια η δημοκρατία να μπουν σε καραντίνα.

Όλα αυτά είναι βέβαιο πως αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα έδιναν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες στη χώρα, στην οικονομία, σε όλους μας, να μείνουμε όρθιοι. Θέλω όμως να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δεν θα ήταν όλα ρόδινα. Γιατί, αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η χώρα δεν θα είχε μια αντιπολίτευση στις κρίσιμες στιγμές σαν την υπεύθυνη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θα είχε μια αντιπολίτευση που τη ζήσαμε. Όπως αυτή που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, υποδαυλίζοντας τις εξάρσεις του εθνολαϊκισμού στις Πρέσπες και υιοθετώντας τη στρατηγική της τυμβωρυχίας στο Μάτι.

Μια αντιπολίτευση που θα χρησιμοποιούσε όλο το οπλοστάσιο των fake news, τόσο για την πραγματική κατάσταση στη χώρα, όσο και για ανύπαρκτες συμπεριφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ζητούσε υστερικά εκλογές εν μέσω πανδημίας, ενώ η πλειοψηφία των ΜΜΕ που την στηρίζουν θα μετρούσαν θάνατο προς θάνατο, ώρα με την ώρα, αναγάγοντας την δημαγωγία σε κεντρικό αντιπολιτευτικό άξονα.

Θα στήνανε μέτωπο με τους σκληρούς της Εκκλησίας – και δεν θα ήταν η πρώτη φορά- για να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί. Ενώ ο διοικητής της ΤτΕ δεν θα έκανε προβλέψεις για έναν εκτός τόπου και χρόνου χαμηλό ρυθμό ύφεσης, αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Ίσως και να είχε έτοιμη στο τραπέζι μια πρόταση μνημονίου.

Θα είχαμε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν θα συνομιλούσε με τον υπουργό Υγείας, όπως έκανα εγώ από την πρώτη στιγμή, αλλά θα ζητούσε μέσω ιαχών την παραίτησή του. Θα έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, εν μέσω πανδημίας. ¨Όπως έκανε και εν μέσω μνημονίων. Όλα για όλα, για να έρθει πιο κοντά στην εξουσία.

Βεβαίως και τώρα το ίδιο κάνει. Επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εν μέσω της πανδημίας. Όλα για όλα για να μη χάσει την εξουσία. Μόνο που ευτυχώς τώρα όχι με σχέδιο την καταστροφή. Αλλά με πολλά επικοινωνιακά σχέδια για να δρέψει τις δάφνες του δήθεν Μωυσή. Αλλά παρόλα αυτά, χωρίς κανένα σχέδιο απέναντι  στη μεγάλη  οικονομική ύφεση που έρχεται.

Αυτά λοιπόν «θα γινόταν αν» ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι αυτά που θα γίνουν, αν σύντομα δεν φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ για να αναλάβει τις τύχες του τόπου ξανά μια προοδευτική κυβέρνηση, αυτά που μας περιμένουν δηλαδή, είναι πολύ χειρότερα.

Χρ, Σπίρτζης: ΕΡΤ, στην υπηρεσία του δόγματος «επικοινωνία – επικοινωνία – επικοινωνία» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Την προηγούμενη εβδομάδα δέχτηκα πρόσκληση από την ΕΡΤ, για να συμμετάσχω σε εκπομπή, με την Βάλια Πετούρη και ενημερώθηκα ότι η εκπομπή «ΕΠΤΑ» καθώς και κάποιες άλλες έχουν ανασταλεί (!!!) λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας .

Δέχτηκα με χαρά γιατί η κα Πετούρη έχει τιμήσει την δημόσια τηλεόραση, τόσο με την θεματολογία και την εγκυρότητα όσο και με την πολυφωνία των καλεσμένων της.

Δέχτηκα με ακόμη μεγαλύτερη χαρά γιατί ενημερώθηκα ότι θα ήμουν μαζί με την βουλευτή της ΝΔ, κα Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου, την οποία εκτιμώ απεριόριστα για το ήθος της και την προσφορά της στη χώρα.

Ενημερώθηκα ότι επιλέχθηκε να μην γίνει η εκπομπή με δύο καλεσμένους και μετατέθηκε η συμμετοχή μου σήμερα, μια εβδομάδα αργότερα.

Η ΕΡΤ επιβεβαίωσε όπως συνηθίζεται την προηγούμενη μέρα την συμμετοχή μου για σήμερα  Σάββατο στις 11:30.

Παρακολουθώντας την ΕΡΤ, σε αυτό το διάστημα παρακολούθησα ότι αντί για την εκπομπή της κας Πετούρη, η ΕΡΤ ξεκίνησε πολύ νωρίτερα (!!!) δελτίο ειδήσεων.

Τελικά στις 11:44 και ενώ είχα συνδεθεί δέχτηκα τηλέφωνο ακύρωσης της συμμετοχής μου, στην εκπομπή.

Όπως όλοι θυμόμαστε η ΕΡΤ, με τον Νόμο του Επιτελικού κράτους, εντάχθηκε, όπως και πολλά άλλα, στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού για τον καλύτερο συντονισμό του κράτους…

Προφανώς ο σκηνοθέτης του Επιτελικού Κράτους συντονίζει και την ΕΡΤ και τον κ. Ζούλα, όχι μόνο για την «αντικειμενικότατη» ενημέρωση αλλά και για την ροή του προγράμματος, ξεκινώντας ακόμη και τα προγραμματισμένα δελτία ειδήσεων, νωρίτερα, όπως πουθενά στον κόσμο δεν συνηθίζεται .

Φαίνεται ότι στο πλαίσιο της αντικειμενικής ενημέρωσης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρεστά. Θα επανέλθουμε όμως για το πώς και ποιες εκπομπές αναστάλθηκαν «προσωρινά», με ποια κριτήρια και ποιος συντονίζει στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους τη ροή του προγράμματος.

Συγχαρητήρια …

Άντε και καλύτερα σας εύχομαι αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ…

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην«Realnews»: «Η κυβέρνηση λειτούργησε ως επιταχυντής της κρίσης»

«Η απόρριψη της λογικής των εμπροσθοβαρών μέτρων θα μας κοστίσει σε πολύ περισσότερες μονάδες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, απ’ ό,τι έχει φανεί μέχρι τώρα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών», επισημαίνει ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε όλες τις επιλογές των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης. Τώρα εκτιμάτε ότι τα μέτρα χαλάρωσης θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση;

Εμείς, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, με τη στάση μας συμβάλαμε ώστε να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων. Οι πολίτες, από τη μεριά τους, συνειδητά επέλεξαν τη στάση του αυτοπεριορισμού, ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι εάν η σταδιακή επανάκαμψη στην ιδιόμορφη νέα κανονικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην ανάγκη για δωρεάν χορήγηση μασκών, εκεί όπου αυτό επιβάλλεται. Δεύτερον, θα εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα των καλοκαιρινών μηνών για να θωρακίσουμε το σύστημα Υγείας μας με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, έτσι ώστε μπροστά στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος από το φθινόπωρο να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι; Και, τρίτον, η σταδιακή άρση των μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από τη μαζική χρήση διαγνωστικών τεστ σε στοχευμένες κατηγορίες του πληθυσμού; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί και δυστυχώς γεννούν μεγάλη ανησυχία. Χαρακτηριστική είναι η σπουδή να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός εκπαιδευτικός λόγος. Ένα ρίσκο αρκετά μεγάλο, απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Να επισημάνω, επίσης, πως η επιστημονική κοινότητα στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων ήταν διχασμένη.

 Αυτή την εβδομάδα υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση και για πιο ειδικά θέματα, όπως το περιβάλλον και η στήριξη των καλλιτεχνών. Πώς σχολιάζετε;

Η κυβέρνηση, φέρνοντας για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον, στο οποίο, σημειωτέον, ήταν απέναντι το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, παραβίασε μια άτυπη αλλά ουσιαστική πολιτική συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Είχαμε συμφωνήσει αυτό το διάστημα να έρθουν προς ψήφιση νομοσχέδια τα οποία θα αφορούσαν αποκλειστικά τα ζητήματα της υγειονομικής κρίσης. Εκείνη παραβίασε τη συμφωνία, αν και η Βουλή λειτουργούσε πλημμελώς. Το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου, όπως αναλυτικά και τεκμηριωμένα υποστηρίξαμε, το καθιστά ό,τι πιο επικίνδυνο έχει έρθει στην ελληνική Βουλή τα τελευταία χρόνια για το περιβάλλον. Εκτός από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, οδηγεί σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι αδήριτη ανάγκη να βάλουμε τις βάσεις για μια άλλη σχέση με το περιβάλλον. Αυτό το οποίο προκύπτει ως συμπέρασμα και από την κλιματική κρίση, η οποία έχει προηγηθεί, αλλά και από τη σημερινή υγειονομική, είναι ότι, αν δεν υπάρξει μια ισχυρή δημόσια παρέμβαση, η κρίση αυτή θα γίνει ανεξέλεγκτη. Η κλιματική κρίση και η ενδεχόμενη διατροφική κρίση είναι οι άλλες πλευρές του ίδιου νομίσματος, του σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου. Ένα μοντέλο που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που διεύρυνε τις ανισότητες και υποβάθμισε το περιβάλλον δημιουργώντας σωρευτικά τεράστιες ανισορροπίες, υποτάσσοντας τα πάντα στον βωμό του κέρδους. Τα αναφέρω όλα αυτά για να υποστηρίξω την ανάγκη μιας νέας πολιτικής ατζέντας, πάνω στην οποία θα κληθούν να πάρουν θέση οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οσον αφορά τον καλλιτεχνικό κόσμο, είναι φανερό ότι, αν δεν υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στήριξης, ο πολιτισμός στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και η καλλιτεχνική δημιουργία θα δεχθούν ανεπανόρθωτο πλήγμα. Στη σημερινή συγκυρία οφείλουμε να στηρίξουμε τους δημιουργούς, τους ανθρώπους του πολιτισμού.

 

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση υποεκτιμά το μέγεθος της ύφεσης;

Η κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα ευθύνεται διότι με τη διαχείρισή της το πρώτο διάστημα λειτούργησε ως επιταχυντής της επερχόμενης κρίσης. Η απόρριψη της λογικής των εμπροσθοβαρών μέτρων θα μας κοστίσει σε πολύ περισσότερες μονάδες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, απ’ ό,τι έχει φανεί μέχρι τώρα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Η κυβέρνηση «παίζει τον παπά» σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης. Τη μια μιλά για 4%, την άλλη λέει γύρω στο 7% και τώρα τελευταία ομολογούν πως θα κινηθεί γύρω στο 10%. Το βέβαιο είναι ότι αν δεν υπάρξει μια τολμηρή, ριζοσπαστική πολιτική παρέμβαση στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας, με μέτρα στήριξης των θέσεων εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε η ύφεση, δυστυχώς, θα μας εκπλήξει όλους με το μέγεθός της.

 

Θα υπάρξουν νέες και ριζοσπαστικότερες προτάσεις από το κόμμα σας για την οικονομία;

Αυτό ακριβώς έλεγα προηγουμένως. Ότι οι λύσεις που θα πρέπει να αναζητηθούν δεν μπορούν να κινούνται απλώς και μόνο σε μια λογική ημίμετρων και παρακολούθησης των γεγονότων. Πρέπει να δούμε σε ποιους τομείς κατά προτεραιότητα θα κατευθύνουμε τους διαθέσιμους πόρους, ενώ στην ατζέντα μπαίνει πλέον το θέμα συγκεκριμένων εθνικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς της χώρας, στηρίζοντας ταυτόχρονα με έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους τις επιχειρήσεις και την εργασία στη βάση του πραγματικού κοινού συμφέροντος.

 

Παλαιότερα είχατε μιλήσει με σκληρά λόγια για στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Στην παρούσα φάση, πιστεύετε ότι είναι ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων;

Δεν συνηθίζω να μιλάω με προσωπικούς χαρακτηρισμούς παρά μόνο με πολιτικούς όρους και επιχειρήματα, στη βάση των όποιων συμπτώσεων ή διαφορών υφίστανται κάθε φορά. Οσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, εάν εννοεί όσα από τα χείλη της προέδρου του έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, μπορεί, ενδεχομένως, να αποτελέσει έναν αξιόπιστο πολιτικό εταίρο, στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες, ως γνωστόν, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η προοπτική αυτή δεν αφορά μόνο το ΚΙΝΑΛ, αλλά το σύνολο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

 

Φοβάστε τις εκλογές ή τις ζητάτε;

Οι πρόωρες εκλογές είναι ένα σενάριο το οποίο διέρρευσε η ίδια η κυβέρνηση, προφανώς για να εξυπηρετήσει δικές της σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με νωπή λαϊκή εντολή. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί η κατάρρευση της οικονομίας και διαφανεί η παντελής ανικανότητά της να απαντήσει σε αυτή, τότε το θέμα των εκλογών θα είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για όλα.

 

Ορισμένοι επικρίνουν το κόμμα σας για νωθρή και άνευρη αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;

Αν με τον όρο «νωθρή και άνευρη» αντιπολίτευση κάποιοι εννοούν πως θα έπρεπε απέναντι στην παρούσα υγειονομική κρίση να υιοθετήσουμε μια στάση λαϊκίστικη, επιχειρώντας να κερδοσκοπήσουμε με βάση τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και τα θύματα, κάτι τέτοιο με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Εμείς, ασκώντας μια αντιπολίτευση δυναμική, τεκμηριωμένη, στον αντίποδα των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θα επιχειρήσουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς.

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.