Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης (18 Δεκέμβρη)


0
(0)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους μετανάστες, Έλληνες και ξένους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι και την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε ξένους τόπους.

281 εκατομμύρια μετανάστες παγκόσμια. 40,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους λόγω καταστροφών, συγκρούσεων και βίας. 21 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτός είναι ο σύγχρονος καπιταλιστικός “παράδεισος”!

– Ένας κόσμος που ταλανίζεται από οικονομικές κρίσεις, σπρώχνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ξενιτιά, όπως τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες, που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης για να βρουν δουλειά. Βρέθηκαν κι εκεί αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση, την εργασιακή ανασφάλεια, τα πετσοκομμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Ένας κόσμος που βυθίζεται στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σκορπά την εξαθλίωση και τον πόλεμο, φέρνοντας τους ξεριζωμένους στην “πόρτα” μας, μετά από το ταξίδι του τρόμου, αβοήθητους και κυνηγημένους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τους υποδέχονται με τα κολαστήρια της Μόριας και τις σύγχρονες υπερδομές – φυλακές στον Έβρο και στα νησιά. Στρέφουν ενάντιά τους κανόνια νερού και εκκωφαντικού ήχου, τους επαναπροωθούν βίαια και τους απελαύνουν, καταπατούν το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματά τους, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις συνθήκες ενός καλύτερου για τους λαούς συσχετισμού, με τη συμβολή της ΕΣΣΔ.

            Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι στο DNA του καπιταλισμού, στο πλαίσιο του οποίου η εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα. Το εμπόρευμα θα πουληθεί ακόμα και έξω από τα σύνορα, εάν αυτό συμφέρει τον αγοραστή του… Αυτός αποφασίζει και ανοιγοκλείνει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με τα συμφέροντά του, αναζητώντας τα πιο φθηνά εργατικά χέρια.

Σε πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ομολογείται: «Τα υψηλά εμπόδια στη νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού συνεπάγονται μειωμένη ελκυστικότητα της Ένωσης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για εργαζομένους όλων των επιπέδων δεξιοτήτων. Η θέσπιση νέων νόμιμων οδών εισόδου των μεταναστών στην Ένωση θα μπορούσε να αποφέρει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ έως και 37,6 δισεκατομμύρια ευρώ»!

Είναι απαράδεκτη η προπαγάνδα της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που επιμένουν να λένε ότι τα σύγχρονα κύματα των ξεριζωμένων “δεν είναι πρόσφυγες, αλλά είναι μετανάστες”, για να τους αρνηθούν το δικαίωμα στο άσυλο, νομιμοποιητικά έγγραφα και δικαιώματα.

Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των κυνηγημένων που φτάνουν στα σύνορα της χώρας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, είτε με την άμεση επέμβαση των ιμπεριαλιστών είτε με την υποδαύλιση εμφύλιων συγκρούσεων, όπως Συρία, Αφγανιστάν, Σαχέλ, Λιβύη, Σομαλία, Νιγηρία, Ιράκ, Πακιστάν κ.ά. Στις επεμβάσεις αυτές η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο με την άμεση αποστολή στρατευμάτων, όσο και με την αξιοποίηση των βάσεων και άλλων υποδομών από το έδαφος της για την εκτέλεσή τους.

            7,5 δισ. ευρώ για τις επεμβάσεις και τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022! Την ίδια ώρα μειώνονται τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία, ενώ η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει, με χιλιάδες νεκρούς!

Στην χώρα μας ζουν και εργάζονται 680.000 περίπου μετανάστες με νόμιμες άδειες διαμονής, άλλοι 190.000 περίπου από χώρες της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες ξενιτεμένοι χωρίς χαρτιά, «αόρατα θύματα» στα γρανάζια της καπιταλιστικής μηχανής. Όλοι τους δουλεύουν σκληρά στις πιο δύσκολες δουλειές και συνθήκες, στην αγροτική παραγωγή, στην κλωστοϋφαντουργία, στον επισιτισμό, στην ανακύκλωση, στην οικοδομή κ.ά. Οι «αφανείς» γυναίκες, που δεν βλέπουν ήλιο για μια εβδομάδα, περιμένοντας τις λίγες ώρες της Κυριακής, φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς μας και ασθενείς, καθαρίζουν το σπίτι μας, μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ευάλωτες γυναίκες, είτε είναι φυλακισμένοι στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, λες και είναι εγκληματίες, είτε είναι εντελώς αβοήθητοι, χωρίς σπίτι, υγεία, εκπαίδευση, μακριά από την πατρίδα τους.

Το κράτος δεν εξασφαλίζει τη στοιχειώδη υποδομή για την όποια προστασία τους. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης είναι υποστελεχωμένες. Οι πρόσφυγες γίνονται όμηροι στις διάφορες ΜΚΟ, με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και άλλων κονδυλίων.

Αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν πιο έντονα τις συνέπειες από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Στοιχεία δίνονται με το σταγονόμετρο για το ποσοστό του εμβολιασμού τους, το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Ορισμένοι φοβούνται να εμφανιστούν ακόμα και στο νοσοκομείο εάν νοσήσουν, υπό τον τρόμο της δίωξης και της απέλασης. Πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης στις κατάλληλες γλώσσες για τον άμεσο εμβολιασμό τους, χωρίς εμπόδια και τον κίνδυνο δίωξης, με όλα τα κατάλληλα εμβόλια, με κρατική ευθύνη.

            Έλληνες και ξένοι εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Αντίθετα, τους ενώνουν πολλά! Μαζί παράγουν τον πλούτο της πατρίδας μας, έχουν τα ίδια προβλήματα, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα για μια καλύτερη ζωή! Το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού, το χύνουν τα αφεντικά. Γιατί μόνο αυτά βγαίνουν κερδισμένα από τη διάσπαση της εργατικής τάξης και του λαού.

            Η ζωή και η ιστορία έχει αποδείξει ότι η εργατική τάξη και οι λαοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους καταπιεστές τους. Μόνο με τον δικό τους οργανωμένο αγώνα, ενωμένοι σαν μια γροθιά, Έλληνες και ξένοι εργάτες, ταξικά αδέλφια γεμάτα αλληλεγγύη και συντροφικότητα, μακριά από τις παγίδες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τις εθνικιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, θα κερδίσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Θα ανοίξουν τον δρόμο για ένα κόσμο λεύτερο από την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, το σοσιαλισμό.

 

ΖΗΤΩ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΖΗΤΩ Ο ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ

ΑΘΗΝΑ 17/12/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το Σάββατο 18/12 (Ώρα έναρξης: 9.30 π.μ.), στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών (Λεωφόρος  Αλεξάνδρας και Κυρίλλου Λουκάρεως).

 

 ΑΘΗΝΑ 17/12/2021                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την αυριανή  Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, επισκέφτηκε σήμερα τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας, Ηλία Χρονόπουλο και στη συνέχεια μίλησε σε σύσκεψη με εργαζόμενους και εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη σύσκεψη στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες τονίζοντας πως: “οι μετανάστες όπως και οι πρόσφυγες, όλοι οι άνθρωποι που έχουν φύγει απ’ τις χώρες τους και περιπλανώνται λόγω της φτώχειας και των πολέμων, είναι ταξικά μας αδέρφια. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, είμαστε όλοι εργαζόμενοι, καταπιεσμένοι, είτε θύματα εκμετάλλευσης είτε ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, των ανταγωνισμών των ισχυρών. Και το μεταναστευτικό, το οποίο θα διογκώνεται, γιατί οι ανταγωνισμοί των μεγάλων, ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, οι αντιθέσεις μεγαλώνουν και τα διαφορετικά τους συμφέροντα για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο πίτας απ’ την εκμετάλλευση χωρών, αγορών και λαών τους οδηγεί σε πολέμους, σε συρράξεις, επεμβάσεις, αλλά και στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργαζόμενου, πολύ περισσότερο αν είναι μετανάστης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν στην Υπηρεσία τονίζοντας πως “θα διεκδικήσουμε η Υπηρεσία Μετανάστευσης να στελεχωθεί, γιατί λείπει προσωπικό και οι προσλήψεις να γίνουν με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας για να μπορεί τελικά να λειτουργήσει αποδοτικά η Υπηρεσία και να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες συμπολίτες μας μετανάστες, παίρνοντας έγκαιρα τα χαρτιά τους, την άδεια διαμονής κλπ. Μάλιστα αρκετοί μετανάστες δεν έχουν άδεια, δεν έχουν χαρτιά και γίνονται διπλά και τριπλά θύματα εκμετάλλευσης από μεγάλους εργοδότες και άλλους που τους εκμεταλλεύονται αφήνοντας τους απλήρωτους ή τους δίνουν ψίχουλα αντί για τον μισθό που δικαιούνται.

Σαν ένας άνθρωπος, μια γροθιά, όλοι μαζί, Έλληνες και μετανάστες να παλέψουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας εδώ στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στα σωματεία, στους συλλόγους. Τα σωματεία πρέπει να γράφουν τους μετανάστες, να τους αγκαλιάζουν, να υπάρχει αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη γιατί βιώνουν περισσότερες δυσκολίες. Ο άνθρωπος που έρχεται από άλλη χώρα με την οικογένειά του ή μόνος του και ψάχνει στον “ήλιο μοίρα” χρειάζεται πολύ περισσότερο συμπαράσταση και βοήθεια από το πιο απλά πράγματα μέχρι τα μεγάλα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι ενάντια σε φασιστικά ρατσιστικά φαινόμενα και πρέπει όλοι μαζί αυτά να τα παλέψουμε, αλληλέγγυος ο ένας με τον άλλο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την απονιά, το ρατσισμό, τα αισχρά φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε να υπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Πρέπει όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος να τα πολεμήσουμε.”

 

ΑΘΗΝΑ 17/12/2021                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής σας.

Η συνέλευσή σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα κύματα μέτρων και σχεδίων σε όλο το φάσμα της ζωής του. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2022, που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίζεται σήμερα στη βουλή, δίνεται η “χαριστική βολή” στις λαϊκές ανάγκες.

Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος μπορεί να διαπιστώσει την κραυγαλέα αντίθεση που εκφράζεται σε αυτόν: Από τη μια μεριά μείωση της φορολογίας και πακτωλός χρηματοδοτήσεων για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη, κλιμάκωση της φοροληστείας και των περικοπών που αφορούν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: Για παράδειγμα, ενώ πάνω από 100 συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε μέρα από κορονοϊό και δεκάδες διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, το κράτος σκοπεύει να μειώσει κατά 139 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κατά 52% τις δαπάνες για την ήδη αποσαθρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κατά 245 εκατ. ευρώ τις γενικότερες παροχές Υγείας.

Ενώ επίσης για παράδειγμα, οι μισθοί κατρακυλούν και η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, το κράτος σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους μέσα στο 2022 κατά 3,5 δισ. ευρώ, από τους οποίους το 94,5% θα το επιβαρυνθεί ο λαός.

Επιπλέον, τα εργασιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκαν με πολύχρονους σκληρούς και αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες, δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, όπως με τον πρόσφατο τερατώδη Ν.4808/2021 για τα εργασιακά (το γνωστό ως νόμο Χατζηδάκη).

Παράλληλα, ο λαός μας, εκτίθεται όλο και περισσότερο σε κινδύνους και μένει απροστάτευτος, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά και σε κάθε είδους φυσικά φαινόμενα, που έχουν ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, όπως αυτές που βιώσαμε με τραγικό τρόπο το περασμένο καλοκαίρι στην Εύβοια και την Αττική, πλημμύρες κ.ά., εξαιτίας μιας τέτοιας διαχείρισής τους, διαχρονικά, από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Και βέβαια, ο λαός μας εκτίθεται σε πολεμικούς κινδύνους, από τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα τεράστιο πολεμικό ορμητήριο, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα, για τις ανάγκες των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους οποίους εμπλέκει τη χώρα μας η κυβέρνηση.

 

Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

 

Οι αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία και τη Δικαιοσύνη, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, προχτές του ΠΑΣΟΚ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ και στηρίζονται, επί της ουσίας, από κοινού, δεν είναι ούτε ουδέτερες ούτε αταξικές, όπως εμφανίζονται.

Υλοποιούν κατευθύνσεις της ΕΕ και των διαφόρων επιτελείων της άρχουσας τάξης, που επιδιώκουν, στην πραγματικότητα, διπλό στόχο: Ο πρώτος αφορά στη θωράκιση του συστήματος από κάθε αμφισβήτηση, με τον ασφυκτικό περιορισμό της δράσης του λαϊκού κινήματος και της λειτουργίας των φορέων του, τη συρρίκνωση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τέτοιες είναι οι αλλαγές, για παράδειγμα, στους νέους Ποινικούς Κώδικες, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε και εμπλούτισε η ΝΔ, με την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου που χρησιμοποιείται απέναντι στους δίκαιους αγώνες των εργαζόμενων και του λαού μας και εναντίον κάθε φωνής που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική.

Όπως αυτές που αφορούν τα  αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της παρακώλυσης των συγκοινωνιών, της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας κ.ά. ή αυτό για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, το οποίο κατακρίθηκε έντονα και ευρύτατα για τους κινδύνους που ενέχει όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Ο δεύτερος στόχος αφορά τη διαμόρφωση της νομοθεσίας, καθώς και της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Όπως, για παράδειγμα, με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα και τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνουν τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας από τις Τράπεζες και τα διάφορα αρπακτικά των funds, με τη θεσμοθέτηση ειδικών επενδυτικών δικαστηρίων, για υποθέσεις ενέργειας, επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων, στελεχωμένων με επιλεγμένους και εξειδικευμένους δικαστές, την ίδια ώρα που οι λαϊκές υποθέσεις λιμνάζουν, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, των σοβαρών ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως προσωπικού.

Στον αντίποδα, η νομοθεσία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γίνεται όλο και πιο εχθρική και άδικη, όπως και η πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη όλο και πιο δύσκολη και απρόσιτη, εξαιτίας των συνεχών δικονομικών και οικονομικών εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, όπως με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, τα υψηλά παράβολα και τέλη κ.ά.

Ειδικότερα, με το γνωστό Σχέδιο Πισσαρίδη, που αφορά και τη Δικαιοσύνη, επιδιώκεται η αντιδραστική αναμόρφωσή της, ώστε να υπηρετεί ακόμη πιο πιστά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την ευθυγράμμισή της με την κυρίαρχη πολιτική.

Στα πλαίσια αυτά επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η επέκταση των ειδικών, πολυτελών επενδυτικών τμημάτων των δικαστηρίων και σε άλλες κατηγορίες υποθέσεων, όπως του ανταγωνισμού, της πτώχευσης, της εταιρικής διακυβέρνησης κ.ά, η προώθηση της λειτουργίας της με όρους που προσομοιάζουν σε ιδιωτικές εταιρείες, μέσω της εισαγωγής μεθόδων management, της σύμπραξης των δικαστηρίων με επιχειρηματικά συμφέροντα, της συγχώνευσης ή κατάργησής τους.

Ιδίως βέβαια, επιδιώκεται η ισχυρότερη χειραγώγηση των δικαστικών λειτουργών, μέσω της δημιουργίας ειδικής κατηγορίας δικαστών επί θητεία, παρακάμπτοντας έτσι την ισοβιότητα και την επετηρίδα και της διαρκούς αξιολόγησής τους, ώστε να είναι εξαρτημένοι και δέσμιοι κάθε φορά από την επιθυμία τους για την παράταση της θητείας τους και την προαγωγή τους.

Στην υλοποίηση των αντιδραστικών αυτών κατευθύνσεων, εντάσσεται και το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, το οποίο ως Κόμμα καταψηφίσαμε συνολικά.

Σε αυτό περιέχονταν, μεταξύ άλλων, όπως γνωρίζετε, απαράδεκτες διατάξεις για τη γραπτή αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών, τις οποίες βέβαια η κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά να αποσύρει, ύστερα από τις δικαιολογημένες έντονες αντιδράσεις σας, ωστόσο η αντιδραστική στόχευσή της παραμένει.

 

Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

 

Ασφαλώς γνωρίζετε πως ως Κόμμα έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα.

Ωστόσο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης και το ρόλο του στο σημερινό σύστημα, με τους δικαστές και τους εισαγγελείς, όλους εσάς δηλαδή που εργάζεστε στο χώρο αυτό, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, και αντιμετωπίζετε κι εσείς, όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι’ αυτό και σταθερά υποστηρίζουμε, κάθε δίκαιο θεσμικό και μισθολογικό αίτημά σας, όπως σήμερα για τη συμμετοχή των Ενώσεών σας στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, που η κυβέρνηση απαράδεκτα επιχειρεί να αποκλείσει, για την αναχαίτιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου για το ύψος των συντάξεών σας, όπως και το αίτημά σας για την κατάργηση ή έστω το “πάγωμα” της εισφοράς αλληλεγγύης, που αποτελεί άλλωστε, γενικότερο, δίκαιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

 

Η πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα επιβεβαιώνει πιστεύουμε την εκτίμηση του ΚΚΕ για τον ξεπερασμένο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Σήμερα, η πρόοδος της τεχνολογίας, η τεράστια επιστημονική γνώση και η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, για να προστατευτεί αποτελεσματικά ο λαός από την πανδημία και τα φυσικά φαινόμενα. Χρησιμοποιούνται μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, με αποδέσμευση από όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές ενώσεις, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα μπορεί σχεδιασμένα να οργανώνει και να αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κριτήριο τις δικές του σύγχρονες ανάγκες

Οι δικαστές και εισαγγελείς δεν έχετε κανένα λόγο, πιστεύουμε, να εναντιωθείτε σε μια τέτοια προοπτική. Αντίθετα, έχετε όλο και περισσότερους λόγους, να συνταχθείτε μαζί της.

Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες! Καλή συνέχεια.

ΑΘΗΝΑ 18/12/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στη βουλή, για τον προϋπολογισμό

Πρέπει να αναγνωρίσουμε και σε σας της ΝΔ και σε σας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τόσες μέρες τώρα, προσπαθήσατε να φέρετε τη συζήτηση στα μέτρα σας!

Ακόμα και μια τέτοια συζήτηση, όπως είναι αυτή για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία προσφέρεται για να γίνει μια πιο ουσιαστική αντιπαράθεση και ένας κόσμος ίσως να βγάλει ίσως ορισμένα συμπεράσματα για την πολιτική, τις θέσεις των κομμάτων, εσείς προσπαθήσατε να τη φέρετε στα μέτρα της κάλπικης αντιπαράθεσης σας.

Εύγε και στους δύο!

Εμείς, πάντως, θα επιμείνουμε στο να αναδείξουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό, θα επιμείνουμε στην ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα και όχι τις λαϊκίστικες κορώνες Μητσοτάκη – Τσίπρα και λοιπών ακολούθων σας εδώ μέσα, σε αυτόν τον κατήφορο !

Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έλεγε, πως «φάγαμε πια το γάιδαρο, κάντε υπομονή, έρχεται και το εμβόλιο και μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα»!!!

Τώρα ποιος έφαγε τον γάιδαρο, το συζητάμε…

Πάντως το εμβόλιο ήρθε, η πανδημία όμως δεν έφυγε. Είναι εδώ, ακόμα πιο φονική και κάνουμε την ίδια ακριβώς συζήτηση: Για τα αυτονόητα που αρνείστε!

Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης, δε θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσατε και θα ψηφίσετε σήμερα, είναι “εκτός τόπου και χρόνου”, όπως σας καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εντός, πιο εντός δεν γίνεται, των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα, στη δεδομένη χρονική στιγμή, για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους, την ώρα που ο λαός υποφέρει.

“Για τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τους ρυθμούς ανάπτυξης”

Γι’ αυτό, άλλωστε, περίσσεψαν και οι πανηγυρισμοί σας για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και οι διαβεβαιώσεις ότι αυτοί θα συνεχιστούν!

Κλείνετε το μάτι στους λίγους του  κεφαλαίου, οι οποίοι προσδοκούν ασφάλεια για τις επενδύσεις τους, κι άλλες εγγυήσεις για τα κέρδη τους και καλλιεργείτε ταυτόχρονα και ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους, στον  λαό, ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι για όλους.

Σας ακούμε να λέτε, ότι “η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, τη μεγαλύτερη μείωση της φτώχειας”!!!

Για να μη μιλήσουμε για το πώς μετριέται η ανεργία, που πλέον αρκεί κάποιος να απασχολείται λίγες μέρες, λίγες ώρες την εβδομάδα και να λογαριάζεται ως κανονικά εργαζόμενος.

Για να μη ρωτήσουμε ποια μεζούρα έχετε βγάλει και μετράτε τη φτώχεια, δηλαδή το όριο της στοιχειώδους επιβίωσης…

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τους υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης που λέτε.

Από πού προέκυψαν αυτοί;

“Η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη”, για την οποία κοκορεύεστε, είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης, διατήρησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης. Πιάσατε το νήμα από κει που το άφησε η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ πριν και συνεχίζετε.

-Θέλετε να σας θυμίσουμε τους καθηλωμένους μισθούς πείνας;

-Την απογείωση τις ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις;

-Τις απλήρωτες υπερωρίες, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την τηλεργασία, αυτή τη νέα μορφή εκμετάλλευσης;

-Θέλετε, δηλαδή, να μιλήσουμε για όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, βασική προϋπόθεση βέβαια της  καπιταλιστικής ανάπτυξης;

Ξέρουμε πως δεν σας αρέσουν αυτά τα “ξύλινα” επαναλαμβανόμενα, αλλά την εκμετάλλευση πώς αλλιώς να την πεις; Εκτός κι αν επιλέγεις να το παίζεις χαζοχαρούμενος, όπως κάποια παπαγαλάκια  σε μέσα ενημέρωσης…

Αυτή “η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη” που διαφημίζετε, είναι το αποτέλεσμα της προκλητικής στήριξης των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου με νέα κίνητρα και προνόμια.

Θέλετε να σας θυμίσουμε:

– τις διαδοχικές μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων,

– τις απευθείας επιδοτήσεις μέσα από τα διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα και τους αναπτυξιακούς νόμους,

– τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών;

Ο κατάλογος βέβαια, όταν πρόκειται για τη στήριξη του κεφαλαίου, δεν έχει τέλος.

Θέλετε μήπως να μιλήσουμε για το νόμο Χατζηδάκη;

Μπορείτε να περηφανεύεστε γι’ αυτόν βέβαια…

Πρόκειται για έναν εμβληματικό νόμο, σε ό,τι έχει να κάνει και με την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και τη στήριξη της ολιγαρχίας του πλούτου. Αλλά προσέξτε! Γελάει καλά, όποιος γελάει τελευταίος, λέει ο λαός μας. Και τελευταία, σάς έχει κοπεί και λίγο το γέλιο, ιδιαίτερα εκεί όπου οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, αδρανοποίησαν αυτόν τον κατάπτυστο νόμο.

“Η μεγαλύτερη, όμως, ανάκαμψη στην Ευρώπη”, σύμφωνα και με τις δικές σας εκτιμήσεις, απέχει πάρα πολύ ακόμα, για να φτάσει  έστω στο προ κρίσης επίπεδο.

Στο επίπεδο του 2019 θα φτάσει το πρώτο εξάμηνο του ‘22, αν πάλι όλα εξελιχθούν ομαλά! Μάλιστα, οι ίδιες εκτιμήσεις σας έλεγαν ότι χρειάζεται μια δεκαετία ακόμα για να φτάσει στο επίπεδο του 2008.

Δηλαδή, κάπου στο 2032. δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…

Κι όλα αυτά, επαναλαμβάνω, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, πράγμα αδύνατο σε αυτό το σύστημα, αδύνατο για τον καπιταλισμό!

Γιατί, σε ένα σύστημα που είναι  γεμάτο μεγάλες αντιθέσεις, ανταγωνισμούς, είναι αστείο να μιλάει κανείς για …ομαλότητα, πολύ περισσότερο που η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε γυάλα…

Γι’ αυτό κρατηθείτε λίγο…

Δεν σας προβληματίζει η επιβράδυνση της Κίνας, η ένταση της διαπάλης ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα, άλλα κέντρα; Μια διαπάλη, η οποία πολύ πιθανό να έχει επιπτώσεις και στα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια τα οποία αναμένετε στην Ελλάδα;

Αλήθεια, δεν σας προβληματίζουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, για νέα επιβράδυνση της οικονομίας και κοινωνική αβεβαιότητα;

Δεν σας προβληματίζει η όξυνση στο εσωτερικό της ΕΕ, ιδιαίτερα ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία;

Η διαπάλη που δυναμώνει για την πορεία του πληθωρισμού και τα επιτόκια;

Η αντιπαράθεση με ποιο καύσιμο θα γίνει η περιβόητη πράσινη μετάβαση, αλλά και για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης;

Κατεβάστε λοιπόν, λίγο τους τόνους, γιατί όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που δημιουργούν σοβαρές επισφάλειες για την επόμενη μέρα, η οποία μόνο ρόδινη δεν προβλέπεται για τους εργαζόμενους.

 

“Ένας ακόμα βαθιά αντιλαϊκός ταξικός προϋπολογισμός”

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια ή παρεμφερή αντιλαϊκά υλικά, που καταρτίστηκαν και  όλοι οι προϋπολογισμοί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι ένας προϋπολογισμός βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός. Άλλωστε, ο εκάστοτε κρατικός Προϋπολογισμός αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων.Διαχρονικά αποτελεί το μέσο αναδιανομής σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

Και ο Προϋπολογισμός,  λοιπόν, για το 2022 δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτές τις γενικές αρχές.

Είναι ένας προϋπολογισμός αντιλαϊκός, γιατί ενώ προβλέπεται ότι τα  φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ  και θα φτάσουν τα 50 δισ.  η μερίδα του λέοντος από αυτή την αύξηση θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι αυξάνονται κατά 2 δισεκατομμύρια.

Με δυο λόγια, αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων, θα βγει κυρίως από τις τσέπες των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου. Αυτοί κυρίως επιβαρύνονται από τους έμμεσους, τους πιο άδικους φόρους.

Είναι ένας προϋπολογισμός ταξικός, γιατί το σύνολο των φορολογικών εσόδων, δηλαδή των φορολογικών βαρών, ουσιαστικά, φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ, αντίθετα, για τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, παρά την αύξηση των κερδών τους, προβλέπεται “φιλική συμμετοχή” στα συμβολικά επίπεδα του 5%!!!

Αυτή η “φιλική συμμετοχή” των μεγάλων εταιριών στα φορολογικά έσοδα, γίνεται ακόμα πιο προκλητική, αν κανείς σκεφτεί  ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, κουβαλάνε στις πλάτες τους τα βάρη που φορτώθηκαν και από την εποχή των μνημονίων.

Ενώ, οι μεγάλες επιχειρήσεις απολαμβάνουν νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, ευεργετούνται με συνεχείς μειώσεις στη φορολογία τους.

Είναι ή δεν είναι πρόκληση η συνταγματικά κατοχυρωμένη φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών, όλων αυτών δηλαδή, που δεν ξέρουν τι έχουν και καταγράφουν φέτος νέο ιστορικό ρεκόρ σε κέρδη, ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων;

Είναι περιττό, φαντάζομαι, να θυμίσω πως την πρόταση του ΚΚΕ για να καταργηθεί επιτέλους αυτή η προκλητική φοροαπαλλαγή στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, την απορρίψατε όλοι σας!

Και εσείς της ΝΔ -αλίμονο!- αλλά και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Είναι ή δεν είναι πρόκληση το γεγονός ότι καμιά από τις κυβερνήσεις δεν εφάρμοσε τα άρθρα του νόμου για την επιβολή Ειδικού Φόρου στα Ακίνητα των Νομικών Προσώπων, ο οποίος  -σύμφωνα με εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- θα έβαζε στα κρατικά ταμεία 4 δισ. περίπου, ενώ αντίθετα στη θέση του επιβλήθηκε ο άδικος,  αντιλαϊκός ΕΝΦΙΑ, τα έσοδα του οποίου κυμαίνονται στα 2,5 δισ.;

Και μη μας πείτε πάλι για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ….

Ένας τρόπος υπάρχει να απαλλαγεί η λαϊκή οικογένεια από τον βραχνά να πληρώνει νοίκι στο δικό της σπίτι και αυτός είναι μόνο η οριστική κατάργησή του.

Ούτε για τους βιοπαλαιστές αγρότες αντέχει η οικονομία με όσα μας λέτε. Τους δίνετε ψίχουλα και τα διαφημίζετε για καρβέλια.

Όταν το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη και οι τιμές παραγωγού στα τάρταρα. Καμιά αναπλήρωση σε ό,τι τους αρπάξατε με τα μνημόνια και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή, δόθηκε μόλις το 1% περίπου του συνολικού πακέτου το 2021 και μηδέν για το 2022.

Ως προς τις εκπτώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου προβλέπονται 50 εκατ. μόνο για αγρότες συνεταιρισμένους και νεοεισερχόμενους, ενώ πριν το 2017 ήταν πάνω από 150 εκατομμύρια. Είσαστε πολύ πίσω από τις ανάγκες τους.

Ούτε φυσικά δεχτήκατε το αυτονόητο. Να μην φορολογούνται οι μικροεπαγγελματίες από το 1ο ευρώ και να ενταχθούν στο αφορολόγητο.

Αναφέρομαι σε όλους αυτούς τους μικροεπιχειρηματίες που παλεύουν με τα χρέη, παλιά και καινούργια, τώρα με τις πανάκριβες πρώτες ύλες, που ψαλιδίζουν το εισόδημα και την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, με λογαριασμούς που οι αυξήσεις ξεπερνούν αυτό το διάστημα το 50%.

Προφανώς και  για αυτούς δεν αντέχει η οικονομία.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ο προϋπολογισμός σας είναι αντιλαϊκός, ταξικός και αυτό αποτυπώνεται και στις δαπάνες που αφορούν παροχές για τους εργαζόμενους, για τις συντάξεις, για την υγεία, την παιδεία.

Για πείτε μας λοιπόν:

Γιατί παρά την αύξηση του ΑΕΠ, που έχετε κάνει σημαία σας, αλλά και την αύξηση και των φορολογικών εσόδων, παραμένουν παγωμένες δαπάνες που αφορούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες;

Για τις συντάξεις τι να πούμε; Βλέπετε έχει φροντίσει γι’ αυτό ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και η συνέχειά του ο νόμος για το τζογάρισμα  του ασφαλιστικού.

Για την παιδεία προφανώς υπολογίζετε στο “νέο σχολείο” που θέλετε να διαμορφώσετε, όπου όλα θα πουλιούνται και όλα θα αγοράζονται και σταδιακά -ευελπιστείτε- να σας απαλλάσσουν κι από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί το κράτος την εκπαίδευση των παιδιών του λαού, όπως έχει άλλωστε υποχρέωση να κάνει.

 

Για τις μειωμένες δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας

 

Για την υγεία, όμως, ποια δικαιολογία έχετε;

Όταν σε συνθήκες ενός νέου ακόμα πιο φονικού κύματος πανδημίας, από παντού φωνάζει η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας;

Κι εσείς έχετε το θράσος να φέρνετε έναν προϋπολογισμό με μειωμένες τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, αλλά και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ούτε κουβέντα. Εδώ με το “νέο ΕΣΥ” τολμήσατε να μιλήσετε ακόμα και για κλείσιμο ορισμένων  νοσοκομείων!!!

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη, κατά την άποψή σας, δεν πρέπει να ενισχυθεί!

Αλλά προφανώς για εσάς κι αυτό αποτελεί περιττή πολυτέλεια!

Και όλα αυτά ενώ ξέρετε πάρα πολύ καλά πως μια στελεχωμένη, εξοπλισμένη, ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα μπορούσε να έχει ουσιαστική συμβολή στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που στενάζουν παντού, σε όλη την Ελλάδα και  όχι μόνο τώρα στην πανδημία.

Δεν λέτε κουβέντα για το ότι θα μπορούσε επίσης, να έχει και πολύ μεγάλη συμβολή στην υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, με την ουσιαστική ενημέρωση, αλλά  και την πρόληψη και την παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

Και μετά κουνάτε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης. Την κοστολογήσατε κιόλας στα 100 ευρώ το μήνα!

Αλήθεια, πόσο λέτε ότι πρέπει να κοστολογήσει ο λαός τις δικές σας ατομικές και συλλογικές ευθύνες;

Αργά ή γρήγορα, θα έρθει και η σειρά σας. Και μη χασκογελάτε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν και εσάς αυτές οι ευθύνες.

Ότι λοιπόν, έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες, είναι καθηλωμένο, παγωμένο, μειωμένο, ότι όμως σχετίζεται με τις ανάγκες των ομίλων, τη λεγόμενη “πράσινη και ψηφιακή μετάβαση”, εκεί αντίθετα παρατηρούμε σημαντική αύξηση των δαπανών για το κράτος.

Θα το δώσω με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να γίνει πιο κατανοητή η αντίθεση:

Σε ένα από τα πιο κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως είναι το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», για το οποίο βέβαια «δεν έχετε δώσει  δεκάρα» για να καλυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με υπαρκτό τον κίνδυνο να κλείσουν κλινικές, καθώς προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2010 (!), πρόσφατα εγκρίθηκε κονδύλι του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ για… την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του συγκεκριμένου νοσοκομείου!

Με δυο λόγια, «λεφτά υπάρχουν» για τις «πράσινες» ενεργειακές μπίζνες που ιεραρχεί το κεφάλαιο για να έχει κέρδη, αλλά για γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικό εξοπλισμό, ούτε ένα ευρώ!

Αλήθεια μας λέτε ότι την ώρα που πεθαίνει κόσμος, προτεραιότητα είναι η ενεργειακή –  πράσινη αναβάθμιση του κτιρίου και όχι οι προσλήψεις προσωπικού, εξοπλισμού, η δημιουργία υποδομών για κρεβάτια, ΜΕΘ και άλλα;

Είτε, λοιπόν, μιλάμε για τις «πράσινες» μπίζνες, είτε για τη διαχείριση της πανδημίας και τις «χρυσές δουλειές» που κάνει η ιδιωτική υγεία, οι κλινακάρχες, προτεραιότητά σας είναι τα σχέδια των λίγων  ομίλων, η διασφάλιση των κερδών τους!

Γι’ αυτά τα “πράσινα” επιχειρηματικά σχέδια οι χρηματοδοτήσεις από τα αντίστοιχα υπουργεία τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται.

Για τις δαπάνες για τους πολεμικούς εξοπλισμούς

 

Ακούσαμε και ορισμένους βουλευτές της κυβέρνησης να πηγαίνουν αυτή την επικίνδυνη λογική παραπέρα. Είπαν και από αυτό εδώ το βήμα: “καλά όλα τα άλλα που λέτε, αλλά τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να τις ψηφίσουμε όλα τα κόμματα», «όλοι μαζί μωρέ», «σαν μια γροθιά», «γιατί αφορούν την άμυνα, την προστασία,  την ασφάλεια της χώρας”!!!

Μάλιστα. Δηλαδή βαφτίζετε «άμυνα» και «ασφάλεια» τους επιθετικούς σχεδιασμούς των συμμάχων σας των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, άλλων.

Ποια ασφάλεια και ειρήνη υπερασπίζουν τα πάνω από 70 επιθετικά ελικόπτερα και σχεδόν 1.000 κομμάτια εξοπλισμού των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ που μετακινήθηκαν από το αμερικανικό πλοίο που έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

Στρατιές Αμερικάνων αποβιβάστηκαν σε ελληνικό έδαφος, στην Αλεξανδρούπολη, κι εσείς μιλάτε, λες και ήρθαν για κάποια εκπαιδευτική εκδρομή!

Όλως τυχαίως βέβαια, μετακινούνται προς την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, όπου ξεδιπλώνονται τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών που καίει στην περιοχή και απειλεί τους λαούς.

Συνολικά 7,5 δισ. θα δοθούν από τον Προϋπολογισμό του 2022 για τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές ανάγκες, για τις μεγαλεπήβολες επιδιώξεις σας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της άρχουσας τάξης της χώρας, των διαφόρων δηλαδή μεγάλων μπίζνεσμεν, τους ίδιους για τους οποίους μιλούσαμε πριν…

Για να γίνουμε «περιφερειακοί παίκτες», όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός!

7,5 δισ. Ας αναρωτηθούν, όχι εσείς, αλλά οι εργαζόμενοι που μας ακούνε: Πόσες προσλήψεις υγειονομικών θα μπορούσαν να γίνουν για να σωθούν ζωές; Πόσες προσλήψεις εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να γίνουν, για να μη στοιβάζονται τα παιδιά μας  σε αίθουσες 27 και 28 μαθητών; Πόσα και πόσα θα μπορούσαν να γίνουν για τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του; Για αυξήσεις σε συντάξεις, μισθούς, για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, μισθού και τόσα άλλα;

Χτες ήμουν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, στην Π. Ράλλη, που καλύπτει ένα τεράστιο χώρο του Κέντρου και της Δυτικής Αθήνας, προσπαθώντας οι λίγοι εργαζόμενοι να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που ταλαιπωρούνται για να πάρουν τα χαρτιά της νόμιμης άδειας παραμονής ή της ανανέωσής της.  Κι αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Καμιά πρόβλεψη από τον προϋπολογισμό κι εδώ. Και σήμερα είναι και η Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη που υποτίθεται την τιμάτε και εσείς.

Στηρίζουμε το αίτημα των εργαζομένων στο χώρο εκεί, στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για νέες προσλήψεις που έχουν ανάγκη, για βελτίωση του εξοπλισμού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την αρχειοθέτηση των δεκάδων χιλιάδων φακέλων κλπ.

Τι θα γίνει επίσης με τους 80.000 εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό, που δεν έχουν πάρει Ταμείο Ανεργίας γιατί δεν έχουν δοθεί τα ένσημα της αναστολής; Πώς θα κάνουν γιορτές αυτοί οι άνθρωποι; Χώρια τους 200.000 στον επισιτισμό που δεν προβλέφθηκε καμία προστασία, από τα μέτρα τώρα για τον κορονοϊό, για την πανδημία. Διακόσιοι χιλιάδες συνάνθρωποί μας χωρίς κανένα εισόδημα!

 

Για τις κοινωνικές ανισότητες

 

Μαζί με όλα τα άλλα, ο αντιλαϊκός και ταξικός  χαρακτήρας του προϋπολογισμού, αποκαλύπτεται και από τη σύγκριση δύο μόνο μεγεθών:

Τι λέει η κυβέρνηση; Ότι το 2022 το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% σε σχέση με το 2021.

Την ίδια ώρα, όμως, ο μέσος πραγματικός μισθός θα παρουσιάσει μια οριακή μεταβολή μόλις κατά 0,2%, δηλαδή οι εργαζόμενοι αποσπούν ολοένα και μικρότερο κομμάτι.

Άλλη μια απόδειξη ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται.

Όπως, άλλωστε, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Είτε κυβερνούν νεοφιλελεύθεροι, είτε σοσιαλδημοκράτες. Είτε κεντροδεξιοί, είτε κεντροαριστεροί, όπως και αν τους λένε. Είτε ανήκουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή και το Σοσιαλιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ και ως παρατηρητής ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη Διεθνή του Φιλελευθερισμού και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, όπως η ΝΔ…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ετήσιος παγκόσμιος κατάλογος με τους δισεκατομμυριούχους, περιλαμβάνει έναν κατάλογο με μόλις 2.755 από τα δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν συνολικό πλούτο 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο είναι αυξημένο από πέρσι κατά 62%!!!

Ακούμε και την κριτική που σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε παράπονο, σας βολεύει, γιατί αφήνει στο απυρόβλητο τον πυρήνα της πολιτικής σας, με τον οποίο -πέρα βέβαια από επιμέρους διαφορές- ταυτίζεται.

Είναι βολική για όλους σας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική σας ευθύνεται για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τις οποίες υπόσχεται πως θα μειώσει η δική του διακυβέρνηση. Πώς; Μα «με την παραπέρα καπιταλιστική ανάπτυξη» διευκρινίζει, όπως και οι παραπάνω ομοϊδεάτες του στην υπόλοιπη Ευρώπη της «προοδευτικής» υποτίθεται διακυβέρνησης…

Δηλαδή, κι αυτός παρουσιάζει ως λύση, την πηγή του ίδιου του προβλήματος.

Ο μύθος ότι από μια καπιταλιστική ανάπτυξη βγαίνουν όλοι κερδισμένοι και οι βιομήχανοι και οι εργαζόμενοί τους και οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει προ πολλού καταρρεύσει.

Είναι κι αυτό το γνωστό παραμυθάκι που αναμασούν τα εκάστοτε κυβερνητικά στελέχη: Να μεγαλώσει η πίτα, δηλαδή ο πλούτος, για να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι και ο εργαζόμενος.

Όμως η πίτα πάρα πολλές φορές μεγάλωσε, αλλά για τους εργαζόμενους προορίζονταν τελικά το πολύ, πολύ  κάποια ψίχουλα!

Η μεγαλύτερη ανισότητα στην ελληνική κοινωνία είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που δουλεύουν για να μεγαλώνει η πίτα, τους παραγωγούς του πλούτου, την πλειοψηφία δηλαδή του λαού και σ’ αυτούς που τελικά την κλέβουν, δηλαδή μια μικρή μειοψηφία, μια χούφτα παράσιτα.

Κι αυτή η ανισότητα, συνεχώς μεγαλώνει!

Η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τις κοινωνικές ανισότητες, την οποία μοιράζεται με διάφορα αστικά επιτελεία, κρύβει και κάτι άλλο: Την ανησυχία του μη τυχόν και απειληθεί η «πολιτική σταθερότητα»!!!

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έχει κάνει σημαία του τη συναίνεση για να μην απειληθεί, όπως παραδέχεται, η «κοινωνική συνοχή»!

Κύριοι της κυβέρνησης, σάς το θύμισαν πολλές φορές αυτές τις μέρες οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησαν. Σας πρόσφεραν απλόχερα συναίνεση και σεις της ΝΔ, την αρνηθήκατε!

Εμάς, βλέπετε, δεν μας μπερδεύουν τα μεγάλα κούφια λόγια του λαϊκισμού, των προσβολών, της βρισιάς και όλα όσα χρησιμοποιούν για λίγη ώρα δημοσιότητας, στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως χτες ο Κουρουμπλής, προερχόμενος κι αυτός εκ του βαθέως ΠΑΣΟΚ…

Γι’ αυτό ο καημός του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλος στην πραγματικότητα! Μη τυχόν και διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή και απειληθεί η πολιτική σταθερότητα.

Και φυσικά δεν απευθύνετε σε εσάς! Στους ομίλους δίνει εξετάσεις! Για αυτούς νοιάζεται!

Γιατί, όσο κι αν είναι δύσκολα τα πράγματα και οι συσχετισμοί, αρνητικοί, δεν πάψατε ούτε στιγμή να ανησυχείτε όλοι σας, να τρέμετε τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, που όσο δυναμώνει θα γίνεται ποτάμι ορμητικό και θα σας παρασύρει.

Ιδιαίτερα, όταν ο λαός αποφασίσει να παλέψει όχι απλά για αλλαγή διαχειριστή της πολυκατοικίας του συστήματος, αυτής ή της άλλης κυβέρνησης, αλλά για αλλαγή συνολικά της άρχουσας, της κυρίαρχης τάξης.

 

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Είναι όντως βολική για εσάς, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ασφαλώς και είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη, η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν το συζητάμε, αλλά, μήπως πρέπει να συζητήσουμε επίσης και ορισμένα άλλα θέματα που έχουν άμεση σχέση με το τι τελικά θα μπαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου;

– Τι θα γίνει με το μέσο μισθό σε κάθε κλάδο;

– Τι θα γίνει με τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στον ΣΕΒ ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών και άλλων παροχών, όπου από τη μια τσέπη θα μπαίνουν κι από την άλλη θα βγαίνουν;

– Θα μειωθούν, αλήθεια, δραστικά και άμεσα, οι έμμεσοι φόροι;

– Θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης;

– Θα καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις;

– Θα καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας;

– Τι θα γίνει, όταν η Κομισιόν απαιτήσει απ’ την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που μάλιστα υπέγραψε κι ο ίδιος ο Τσίπρας;

– Τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι αυστηρές συστάσεις για περιορισμό των κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής;

Όπως ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να καταλάβει μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξανεμιστεί πολύ εύκολα, αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, είναι αρνητική.

Τώρα σας έπιασε όλους ο πόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά κουβέντα δε λέτε:

– Για να καταργηθεί ο άθλιος νόμος με την επωνυμία των υπουργών σας, του νόμου Βρούτση της ΝΔ και Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ!

– Για να ξηλωθούν όλα τα μέτρα που απαγορεύουν  συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και εκείνων που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους συλλογικά, οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους να παλεύουν, να πιέζουν, να διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις.

Αν σήμερα, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στον πάτο, αυτό συμβαίνει γιατί παραμένει σε ισχύ ο νόμος σας.

Αυτός ο νόμος, άλλωστε, δίνει τώρα τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάζει τις «αυξήσεις» – ψίχουλα, δηλαδή το 2% για το 2022, που πρακτικά σημαίνει 0,50 λεπτά του ευρώ, ως «βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων», σε συνάρτηση πάντα -υποτίθεται- με τις «αντοχές της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας τους δείκτες παραγωγικότητας» κλπ!!!

Παρά τις διακηρύξεις σας για αύξηση του κατώτερου μισθού, όσο παραμένει στη θέση του όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, της πανσπερμίας των εργασιακών σχέσεων, της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ο μέσος εργατικός μισθός θα συμπιέζεται συνεχώς  προς τα κάτω, θα μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και στο εισόδημά τους.

 

Για την ακρίβεια

 

Είναι βολική, επίσης, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κύμα της ακρίβειας και τις ανατιμήσεις, αφού συσκοτίζει τις ίδιες τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα.

Τι είναι τελικά η ακρίβεια που έχει γονατίσει τα λαϊκά νοικοκυριά;

Μήπως καμιά ελληνική πρωτοτυπία ή μήπως κανένα νέο φυσικό φαινόμενο, άρα και παροδικό;

Για να μη πω, για το τι έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες για τις Βραζιλιάνικες φυτείες του καφέ, τα κινέζικα λιμάνια και τα μέτρα της πανδημίας στο Βιετνάμ…

Όλα αυτά ξεχάστηκαν, μαζί με αυτά που λέγατε, πως η ακρίβεια “μπόρα είναι θα περάσει” και ότι σύντομα μάλιστα θα υποχωρήσει…

Που την είδατε την υποχώρηση; Κάντε μια βόλτα στις λαϊκές γειτονιές…

Οι αιτίες της ακρίβειας είναι έξω και μακριά από τη λειτουργία του ίδιου αυτού του συστήματος;

Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε πως δεν έχει καμιά σχέση με τη διαχείριση της κρίσης, όπου τώρα επιλογή δεν είναι οι οριζόντιες περικοπές στο εισόδημα, η εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, αλλά η προσωρινή χαλάρωσή τους και μια πιο επεκτατική οικονομική πολιτική, στην οποία μάλιστα όλοι σας συγκλίνετε;

Είδατε πως τα φέρνει η ζωή;

Θέλετε να μας πείτε πως οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος και του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι άσχετοι με την πολιτική του πράσινου του «Green New Deal» που τώρα το έχετε κάνει όλοι σας, μηδενός εξαιρουμένου, ευαγγέλιο;

Είναι μήπως, άσχετη η εκτίναξη των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια με την πολιτική της «απελευθέρωσης» του εμπορίου των ρύπων, των μεγάλων αυξήσεων στο φυσικό αέριο, των πανάκριβων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

Είναι άσχετη με τον «εξαγωγικό προσανατολισμό» σε μια σειρά προϊόντα, που  ωθεί τις τιμές προς τα πάνω και στην εσωτερική αγορά;

Είναι άσχετη με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα συνεχή  κύματα εμπορευματοποίησης στην Ενέργεια, στην ύδρευση, στις μεταφορές, στην Υγεία και την Παιδεία;

Αν σήμερα θέλουμε να μιλάμε για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, αυτό σημαίνει ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κατάργηση αντιλαϊκών φόρων, των έμμεσων φόρων και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση των συντάξεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, με παράλληλη μετακύλισή τους στην μεγάλη εργοδοσία, για να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης και ουσιαστική παρέμβαση κατά των διαφόρων καρτέλ.

Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντα να γίνεται…

Είναι βολική, επίσης, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι από την κυβέρνησή σας «λείπει η ικανότητα». Πρόκειται για μια κριτική που κρύβει τελικά ότι είστε αποφασισμένοι να εφαρμόσετε μέχρι κεραίας την πιο βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

Πολιτική για εσάς αναγκαία για να διασφαλίσετε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης των κερδών των λίγων, για τους οποίους σήμερα κομπάζετε. Χωρίς αναστολές, ακόμα και με τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους εργαζόμενους, στο λαό, τη νεολαία.

Τώρα πώς γίνεται, μετά από όλα αυτά που σας σέρνει εδώ μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, σήμερα να έχουμε φτάσει στο σημείο, το μεν ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να έχει ψηφίσει το 70% των νομοσχεδίων σας και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%, αυτό είναι αλήθεια πως μόνο τέτοια κόμματα, κόμματα της αμαρτωλής παλαιόθεν σοσιαλδημοκρατίας μπορούν να το απαντήσουν…

Στον πυρήνα αυτής της κάλπικης πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης, που όλοι μαζί χαιρετίσατε, αυτός ο νέος μηχανισμός, το νέο υπερμνημόνιο, που δένει  χειροπόδαρα πάλι το λαό μας!

Στον πυρήνα αυτής της κάλπικης πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», αφού συμφωνείτε ότι γίνεται προκειμένου να δοθεί κάποια διέξοδος στα υπερσυσσωρευμένα κέρδη του κεφαλαίου!

Στον πυρήνα της κάλπικης πολιτικής σας αντιπαράθεσης δεν είναι η προώθηση με κάθε κόστος των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των  λοιπών ευρωατλαντικών εταίρων, είστε ταγμένοι αναφανδόν μαζί της.

Ο πυρήνας της πολιτικής όλων σας είναι πώς θα διασφαλιστούν καλύτεροι όροι για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού και αστάθειας που προκαλείται από τον φαύλο κύκλο μεταξύ καπιταλιστικής κρίσης και ανάπτυξης.

 

Για τις “υπηρεσίες” της σοσιαλδημοκρατίας

 

Και όλος ο «καβγάς» γίνεται για το ποια μέθοδος, πιο εναλλακτικό σχέδιο θα αξιοποιηθεί για να υπηρετήσει ακριβώς αυτό.

Κι εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η εγχώρια -έστω και ετεροφωτισμένη ως ένα μεγάλο βαθμό- σοσιαλδημοκρατία, με όλες τις παραλλαγές της, έχει δοκιμαστεί και  στη χώρα μας σε διάφορες φάσεις.

Και έχει αποδείξει, ότι έχει ορισμένα επιπλέον προσόντα: Έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τον πυρήνα αυτής της πολιτικής με λιγότερους  κραδασμούς για το σύστημα και την εξουσία του.

Να του μπαλώνει  τρύπες, να το εξωραΐζει στα μάτια του λαϊκού παράγοντα, να του δίνει ανάσες και να το παραδίνει μετά στην «επάρατο» για να συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πορεία.

Θέλετε να θυμηθούμε τη δεκαετία του ’80, όταν το κραταιό ΠΑΣΟΚ τότε, με σημαία τα συνθήματα του λαϊκού κινήματος στήριξε το αστικό σύστημα να σταθεροποιηθεί, τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας;

Εννοείται, βέβαια, σε μια άλλη περίοδο, κατά την οποία και ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων ήταν διαφορετικός, λόγω της ύπαρξης του διεθνούς σοσιαλιστικού συστήματος, ειδικά της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και η καπιταλιστική οικονομία ήταν σε άλλη φάση, με άλλες ανάγκες επίλυσης ζητημάτων του ίδιου του συστήματος, με τις γνωστές μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις για την εδραίωση και μακροημέρευση, όμως, πάλι του καπιταλιστικού συστήματος.

Θέλετε να πάμε πιο πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να πάρει τόσα αντιλαϊκά μέτρα όσα δεν κατάφεραν όλες μαζί οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Και την ίδια ώρα, το χειρότερο, κατάφερε να φέρει χρόνια πίσω το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να ευνουχίσει, να διακορεύσει ριζοσπαστικές έντιμες λαϊκές συνειδήσεις.

Θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία στο σύστημα από αυτή;

Το ίδιο δυστυχώς, κάνει και τώρα ως αντιπολίτευση.

Η σοσιαλδημοκρατία προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο και την εξουσία παντού στον κόσμο!

Κι αφήστε τώρα αυτά για τον άνεμο της σοσιαλδημοκρατικής αλλαγής που πνέει σε όλη στην Ευρώπη…

Πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρει και η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σόλτς, υπουργού της Μέρκελ για να μην ξεχνιόμαστε, που προβάλει τα γνωστά περί σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή ο λαός στην πείνα…

Κι αυτός της λογικής ο γερμανικός ιμπεριαλισμός uber alles!!!

Πολύτιμες υπηρεσίες προσέφερε και η δήθεν «προοδευτική κυβέρνηση» της Πορτογαλίας.

Το παράδειγμα -για όσο βέβαια κράτησε- είναι αποκαλυπτικό: Διεύρυνση της φτώχειας, που ξεπερνά το 20% του πληθυσμού, “ψίχουλα” ως αύξηση στον κατώτατο μισθό, αύξηση  ελαστικών συμβάσεων εργασίας, όταν ο πλούτος εξακολουθεί να συσσωρεύεται στις τσέπες λίγων, μέσα κι από μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 25% στο 21%. Όχι τυχαία ο ΣΕΒ σε Δελτίο του έγραφε: “Κάντε το όπως στην Πορτογαλία”!!!

 

Η πραγματική προοδευτική πρόταση διεξόδου

 

Σήμερα όλοι σας, ακόμα και η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά σας να στήσετε νέες παγίδες στο λαό, φορέσατε τη μάσκα της «προόδου»…

Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνωστή καραμέλα της δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης κι από την άλλη η ΝΔ, η οποία διεκδικεί κι αυτή τον τίτλο του προοδευτικού κόμματος, όπως είπε πρόσφατα ο Μητσοτάκης.

Έλεος! Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε!

«Πρόοδος», λέει ο Μητσοτάκης, «είναι η αλλαγή, η δυνατότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο που αλλάζει». Τι σημαίνει όμως, αυτό που λέει η ΝΔ για τους εργαζόμενους, για το λαό;

Να προσαρμόσουν τα δικαιώματά τους, τις απαιτήσεις τους, τις ανάγκες τους, στα μέτρα των κερδών του κεφαλαίου. Το οποίο κεφάλαιο έχει ανάγκη: Και από την ψηφιακή επανάσταση, για να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια οι επενδύσεις του, αλλά και την ίδια την στιγμή να αξιοποιείται αυτή η ψηφιακή επανάσταση και για το φακέλωμα και  την καταστολή του λαού.

Έχει ανάγκη και από το άλλοθι της κλιματικής αλλαγής για να τρέξουν οι πράσινες μπίζνες του, με πρόσχημα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος…

Η πρόοδός σας είναι ταυτισμένη με την καπιταλιστική κερδοφορία.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής της «προοδευτικής» διακυβέρνησης, κακοποιώντας την έννοια της προόδου. Όμως, πρόοδος είναι να προχωράς μπροστά, να βελτιώνεις τη ζωή σου. Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από σένα, από τις προηγούμενες γενιές.

Για πείτε μας: Ποιος από σας έχει σχέδιο που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες των λαϊκών οικογενειών να ζήσουν χωρίς άγχος και ανασφάλεια;

Ποιος από εσάς έχει σχέδιο το οποίο μπορεί, έστω σε μια άμεση προοπτική, να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους μια σταθερή δουλειά για έναν καλό μισθό; Να μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, χωρίς να πληρώνουν συνεχώς και ακριβά για τη μόρφωσή τους, για την υγεία τους;

Να μπορούν, με λίγα λόγια, να έχουν τα αυτονόητα; Σε μια εποχή που τα αυτονόητα  βαφτίζονται “πολυτέλεια”;

Κανένας από σας δεν έχει τέτοιου είδους σχέδιο, τέτοια πρόταση και ούτε θα μπορούσε να έχει. Γιατί το σχέδιο σας, με ορισμένες παραλλαγές βέβαια, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των λίγων, των καπιταλιστών. Γι’ αυτό και είναι ασφυκτικό για τις λαϊκές ανάγκες.

Τέτοια πρόταση – σχέδιο έχει το ΚΚΕ, το οποίο δίνει απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει και πώς μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σε όλους τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της δουλειάς, της ζωής,  απευθυνόμαστε. Να σκεφτούν πως η ζωή τους φέρνει μπροστά σε μια σημαντική επιλογή που ή δεν είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα ή  μπορεί και να είχαν απορρίψει: Να συμπορευτούν δηλαδή με το ΚΚΕ,  μέσα στους  αγώνες, στο κίνημα.

Να βάλουν οι ίδιοι μαζί το ΚΚΕ  την σφραγίδα τους στις ερχόμενες εξελίξεις.  Άλλη λύση σήμερα δεν υπάρχει. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

Το επόμενο διάστημα το “ΟΧΙ” του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό, από τον ίδιο το λαό.

ΑΘΗΝΑ 18/12/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr