Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου


0
(0)

Η κυβέρνηση, που εν μέσω πανδημίας δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για τη διαφύλαξη της υγείας των εγκλωβισμένων μέσα σε άθλιες κι επικίνδυνες δομές προσφύγων και μεταναστών, που ανέστειλε ακόμη και το δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, φρόντισε να επεξεργαστεί και να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο που -και αυτό- θα συζητηθεί και ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Λίγο μόλις διάστημα μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν στα νησιά ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής εγκλωβισμού, η κυβέρνηση προκλητικά έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο, σε συνέχεια και της απαράδεκτης ΠΝΠ που επιτάσσει εκτάσεις, να νομοθετήσει τα κλειστά «πολυδύναμα» κέντρα κράτησης στα νησιά, όπου θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης, αλλά και τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επιμένει στην εφαρμογή της εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε και εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μετατροπή της χώρας σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Εντείνει την καταστολή στα σύνορα. Διαπραγματεύεται με την τουρκική κυβέρνηση για τις τύχες των ξεριζωμένων προσφύγων, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στο όνομα της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που κατατίθενται από ανθρώπους που αναγκάζονται να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καταπατούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων ανηλίκων, με παρεμβολή σειράς εμποδίων και «παγίδων», με νέες συντμήσεις προθεσμιών που οδηγούν σε fast track αποφάσεις απόρριψης αιτήσεων, με γενίκευση της κράτησης.

Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους. Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και την πλαισίωσή της με εξωτερικούς, ιδιώτες νομικούς, νέα βιομηχανία μετακλητών υπαλλήλων, αντί για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο προχώρησε στην απαράδεκτη απόλυση 17 συμβασιούχων εργαζομένων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, που πετάει στον «Καιάδα» τους ξεριζωμένους, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις διευκόλυνσης ξένων μεγαλοεπενδυτών και των οικογενειών τους για άδειες διαμονής και χρυσές βίζες, ενίσχυσης του κεφαλαίου, παροχής φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού ασκουμένων χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως και διευκόλυνσης των Αμερικανών υποτρόφων του ιδρύματος Fulbright να εκδίδουν γρήγορες και ευέλικτες θεωρήσεις εισόδου, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και άμβλυνσης του αντιιμπεριαλισμού.

Τέλος, συνεχίζεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια, που με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την κλιμάκωση της καταστολής και του φακελώματος και με στρατιωτικά μέσα (με τη συνδρομή Frontex και ΝΑΤΟ), με τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο όνομα της αποτροπής. Μια πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αυξάνονταν τα κύματα των ξεριζωμένων και που, τώρα, απογειώνει η ΝΔ.

6/5/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πρόταση Νόμου της ΚΟ του ΚΚΕ για μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει σήμερα Πρόταση Νόμου για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, συνολικά οι εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, έναν χώρο που διαχρονικά μαστίζεται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση.

Η πανδημία του κορονοϊού διόγκωσε στο έπακρο τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων: Κάθε δραστηριότητα στους τομείς απασχόλησής τους (μουσικές και θεατρικές σκηνές, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, εκθεσιακοί χώροι, αίθουσες τέχνης, μουσεία, χώροι ψυχαγωγίας, Φεστιβάλ, εκπαίδευση, τηλεοπτικά γυρίσματα κλπ) διακόπηκε, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους και τις ειδικότητες του πολιτισμού να μην έχουν εισόδημα, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα επανέλθει η καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη, δε, μερίδα των δοκιμαζόμενων καλλιτεχνών και λοιπών εργαζομένων του Πολιτισμού, δεν έλαβε ούτε καν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή  συμπαραστάθηκε στις διεκδικήσεις των σωματείων τους, τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους και υιοθέτησε το δίκαιο αίτημά τους για άμεση λήψη ολόπλευρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επιβίωσή τους.

Με την Πρόταση Νόμου, ανάμεσα σε άλλα, το ΚΚΕ προτείνει:

-Επίδομα στήριξης, ανερχόμενο στο ποσό των 535 ευρώ το μήνα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ομοίως για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες – δημιουργούς και για κάθε μικρή επιχείρηση (Α.Μ.Κ.Ε., ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., σύλλογοι, σωματεία κλπ.), πλην ανωνύμων εταιρειών. Επίσης προτείνονται απαλλαγές από υποχρεώσεις καταβολής τόκων, προστίμων, υποχρεώσεων προς προς τα ασφαλιστικά ταμεία, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ κ.α, επίδομα στέγασης, αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης και  είσπραξης, δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ.

-Για τους μακροχρόνια ανέργους αυτού του χώρου, να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των όρων και των προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας για την χορήγησή του μέχρι και την άρση κάθε περιοριστικού μέτρου.

-Επέκταση της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού και οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις (αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που εξαιρέθηκε για τους μήνες Μάρτη – Απρίλη).

-Ειδικά προγράμματα στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού κι επιχορηγούμενες παραγωγές της περιόδου 2020-2021, όπως: Αγορές και αναθέσεις από το κράτος και τους φορείς του, καλλιτεχνικών έργων ή καλλιτεχνικών υπηρεσιών σε κάθε είδος τέχνης, κατόπιν Ανοιχτής Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό. Αύξηση του ποσοστού του ελληνικού ρεπερτορίου, καθώς και του ποσοστού  μίσθωσης ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης στον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ MARFIN ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 10.30πμ

Με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την εκδήλωση αποκάλυψης πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της MARFIN, το Σάββατο 9 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, παρουσία της ΠτΔ και την πρόσκληση που απηύθυνε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραβρεθούν, το ΚΚΕ ανακοινώνει τα εξής:

ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ MARFIN

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 10.30πμ

Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Δέκα χρόνια τώρα (κι ενώ μεσολάβησαν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ξανά ΝΔ) οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος στο κατάστημα της MARFIN, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο.

Οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί, που εργάστηκαν πυρετωδώς για την τρομοκράτηση ενός ολόκληρου λαού τότε, απέδειξαν πόσο αδίστακτοι είναι. Για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων της MARFIN δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες.

            Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων και θα καταθέσει στεφάνι εκεί που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 10.30πμ, στις 9 Μαΐου 2020. Νωρίτερα στις 10 το πρωί θα τιμήσει την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα.

Οι αυτονόητες πράξεις της ενότητας του λαού μας δεν χτίζονται με ενέργειες που υπηρετούν άλλους πολιτικούς σκοπούς και με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, που αξιοποίησαν τότε το θάνατο των εργαζομένων της MARFIN για να συκοφαντήσουν τους δίκαιους αγώνες του λαού μας, πολύ περισσότερο που αυτοί οι δίκαιοι αγώνες γίνεται συστηματική προσπάθεια να ταυτιστούν με την προβοκατόρικη δράση “γνωστών – αγνώστων”, οι οποίοι αποδεδειγμένα και διαχρονικά έχουν σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς “κρατικούς” και “παρακρατικούς”, που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτές που ζήσαμε στη MARFIN.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσει. Πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να εμποδίζει και να ματαιώνει κάθε είδους αντιδραστικούς και προβοκατόρικους σχεδιασμούς σε βάρος του.

6/5/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.