Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ


0
(0)

Αποτελεί τεράστια πρόκληση να εξαγγέλλει η κυβέρνηση τόσο σοβαρές αλλαγές για τα ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα κλειστά, με τους φοιτητές στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους να βιώνουν σοβαρά προβλήματα με τα ενοίκια και τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και με τους μαθητές σε διαρκή ανασφάλεια και άγχος με το “άνοιξε – κλείσε” των σχολείων.

Οι μαθητές, ειδικά της Γ’ Λυκείου, υφίστανται πλέον το διαρκές άγχος που προκαλεί ο εξεταστικός μαραθώνιος, η Τράπεζα Θεμάτων που θα λειτουργήσει από φέτος, η απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, κ.ά.

Απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση απαντά με σχέδια έντασης των ταξικών φραγμών και καταστολής.

  • Πρώτον: Με τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης για τα ΑΕΙ, βάζει νέα εμπόδια στους μαθητές προκειμένου να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια. Περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών που εισάγονται στα ΑΕΙ είναι υποκριτικό. Γιατί αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν υποβαθμίσει το σχολείο σε “κέντρο” εκγύμνασης δεξιοτήτων και αρένα ενός ψυχοφθόρου ανταγωνισμού. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι οι αλλαγές στον αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, δεν θα ισχύσουν φέτος, παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού, δείχνει ότι η δυσαρέσκεια και οι κινητοποιήσεις των μαθητών υπολογίζονται σοβαρά από την κυβέρνηση…
  • Δεύτερον: Με τις αλλαγές στον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης βάζουν σφραγίδα στον αποκλεισμό από τη συνέχεια της φοίτησης νέων που, για μια σειρά κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Θυμίζουμε άλλωστε ότι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια στις σπουδές τους, στερούνται -κακώς- τα δικαιώματά τους σε δωρεάν συγγράμματα, πάσο, φοιτητική μέριμνα. Κατάσταση που συνεχίστηκε απρόσκοπτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας για διαφορετική αντιμετώπιση των φοιτητών που εργάζονται “αποδεδειγμένα” προκαλεί! Πρώτον, γιατί, είναι “γνωστόν τοις πάσι” ότι οι νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας για να τα βγάλουν πέρα και δεύτερον, γιατί η δυνατότητα για μερική φοίτηση, ισοδυναμεί με διπλασιασμό του χρόνου σπουδών. Αντί, δηλαδή, να στηριχτούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι φοιτητές με πρόβλεψη καθορισμού μαθημάτων σε ώρες που θα μπορούν να παρακολουθούν, τους θέτουν εμπόδια.
  • Τρίτον: Επιδιώκει να επιβάλει “σιγή ιχθύος” στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Δημιουργεί όρους παρακολούθησης σε μια μεγάλη γκάμα των δραστηριοτήτων στα ΑΕΙ. Ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης. Κυρίως δημιουργεί αλλεπάλληλα σώματα καταστολής και ελέγχου της πρόσβασης στα ΑΕΙ, με αποκορύφωμα ομάδες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης και καταστολής.

Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών, γι’ αυτό και δεν παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να ανοίξουν τα Ιδρύματα επιτέλους, με ασφάλεια, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατρακύλα απαξίωσης των σπουδών. Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι, ενώ τα ΑΕΙ είναι κλειστά για τους φοιτητές, λειτουργεί απρόσκοπτα και δια ζώσης ό,τι έχει να κάνει με την επιχειρηματική δράση, ακόμα και τα επί πληρωμή προγράμματα σπουδών!

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που επιδιώκει να μετατρέψει σε νόμους η κυβέρνηση.

Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί, έχουν τη δύναμη να τους αφήσουν στα χαρτιά. Να μην περάσει η τρομοκρατία.

13/1/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τοποθετήσεις εκπροσώπων του ΚΚΕ στα ΜΜΕ

Εκτός κουβέντας είναι τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που είναι βαρόμετρο για την πανδημία, ενώ ο μεγάλος ασθενής παραμένει το αθωράκιστο σύστημα Υγείας, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παραδάκης στον «Αντέννα» το πρωί της Τετάρτης.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σημείωσε ότι «επιστράτευσε ενέσεις αβάσιμης αισιοδοξίας» προς το λαό που ζει μια σκληρή πραγματικότητα και στον οποίο η κυβέρνηση θα φορτώσει κι άλλα βάρη.

Μίλησε για την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού και επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις στα συμβόλαια και οι ρυθμοί χελώνας σχετίζονται με τα κέρδη και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και για αυτούς τους λόγους η χώρα είναι αποκλεισμένη από την προμήθεια και άλλων εμβολίων. Πρόσθεσε ότι οι πατέντες για τα εμβόλια πρέπει να αρθούν και όχι να εξαγοραστούν διότι έτσι το κόστος θα επιβαρύνει τον λαό.

Για την αγορά των αεροσκαφών «Rafale» ανέφερε πως εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και είναι επιπλέον χρέος για τον λαό.

2. Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, στο ρ/φ Κανάλι 1: Η κινητικότητα των εθνικών θεμάτων γίνεται υπό την αιγίδα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στην κινητικότητα των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση που γίνονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαναστάσης βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1».

Όπως τόνισε, στη Βουλή ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την προμήθεια των γαλλικών αεροσκαφών «Ραφάλ» και την επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ενώ σύντομα ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας. Όλα αυτά τα θέματα, τόνισε, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και παζαριών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ειδικότερα για το νομοσχέδιο για την αιγιαλίτιδα ζώνη ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά στα τρία ερωτήματα που βάζει το ΚΚΕ και έχουν να κάνουν με την ενημέρωση των κομμάτων για τη μεθοδολογία και τους χάρτες που αφορούν τις γεωγραφικές συντεταγμένες που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα, για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την αλβανική κυβέρνηση για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, διαμόρφωση συνυποσχετικού και προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και τη μειωμένη επήρεια των Διαπόντιων νήσων και των Στροφάδων.

Όσον αφορά την πανδημία και την διαδικασία του εμβολιασμού, επισήμανε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση που σημειώνεται. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν μπορεί κάτω από το εμβόλιο να κρυφτούν οι σοβαρές ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε και στο θέμα των πλειστηριασμών λόγω των «κόκκινων» δανείων επισημαίνοντας την ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες να μη χάσουν τα σπίτια τους και η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την πολιτική που ευνοεί το τραπεζικό κεφάλαιο και τα μεγάλα funds που κερδίζουν από αυτή την υπόθεση.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.