Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Η κυβέρνηση “πήρε την πάσα” που της έδωσαν οι προβοκατόρικες δράσεις ύποπτων ομάδων, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, και την αξιοποιεί για να συκοφαντήσει τους φοιτητικούς αγώνες και να επιβάλλει νέα μέτρα αυταρχισμού στα πανεπιστήμια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πήγε και ένα ακόμη βήμα παραπέρα, μιλώντας για αριστερό “φασισμό” κι αναπτύσσοντας τη γνωστή θεωρία των άκρων, που είναι τελικά θερμοκήπιο του φασισμού. Αφού ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το παρακράτος ως την ρίζα τέτοιων ομάδων, καλά θα κάνει να ψάξει και στο ίδιο το κράτος, αφού τα δύο τους αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Το σίγουρο είναι ότι οι νέοι μηχανισμοί καταστολής και τα ειδικά σώματα που στήνει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, δεν φτιάχνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση αυτών των ομάδων, όπως άλλωστε δεν την αντιμετώπισε και η άρση του ασύλου, που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως η λύση του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν άλλο στόχο, το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες μέσα στα ιδρύματα.
Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι λεφτά μπορεί να υπάρχουν για security, κάρτες εισόδου, κ.ά., αλλά λείπουν όταν πρόκειται για διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΑΕΙ, για να καλυφτούν οι ανάγκες για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα ΑΕΙ σε λίγο θα συμπληρώσουν σχεδόν έναν χρόνο κλειστά. Όμως αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, αφού δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη λειτουργία τους, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων νέων φοιτητών και των οικογενειών τους. Τα παχιά λόγια για την αριστεία και την καινοτομία δεν απαντούν στο κύριο ζήτημα: πώς θα μορφωθούν επαρκώς οι αυριανοί επιστήμονες της χώρας μας.
Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις της νεολαίας για να ανοίξουν τα ΑΕΙ με όλα τα αναγκαία μέτρα και για να αντιμετωπιστεί ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας, είναι η απάντηση τόσο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, όσο και απέναντι σε προβοκατόρικες ενέργειες που την σιγοντάρουν.

ΑΘΗΝΑ 2/11/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ε.Ο. του ΚΚΕ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ ΣΤΟ 8ΩΡΟ – ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ – ΤΟ ΜΙΣΘΟ 200€

Το χτύπημα του 8ωρου, του δικαιώματος στην απεργία και το άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή ελάχιστου μισθού στα 200€ είναι στο επίκεντρο της νέας αντεργατικής νομοθεσίας της κυβέρνησης της ΝΔ που είναι ευθυγραμμισμένη με τις ευρωενωσιακές αντεργατικές κατευθύνσεις και οδηγίες τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρ. Επιτροπή.

Σε συνθήκες πανδημίας που επιτάχυνε τη νέα καπιταλιστική κρίση, το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της όχι μόνο δεν προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, την υγεία και την ασφάλειά τους στους χώρους δουλειάς αλλά αντίθετα απεργάζονται νέα αντεργατικά μέτρα κι αντιδραστικούς μηχανισμούς σε βάρος τους. Προωθούν έτσι την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα «ελάχιστα» με βάση το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα», τη νέα πρόταση Οδηγίας της ΕΕ περί «κατώτατου μισθού» που έρχεται με στόχο να βάλει ταφόπλακα στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και στα πλαίσια του προγράμματος εργασιακής γαλέρας SURE/«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Ταυτόχρονα μεθοδεύουν νέο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, ποινικοποίηση της περιφρούρησής του, δραστικούς περιορισμούς της εργατικής συνδικαλιστικής δράσης κι απαγόρευση των διαδηλώσεων. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν την «τελευταία λέξη» των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων με στόχο τη μεγαλύτερη κι απρόσκοπτη κερδοφορία τους.

Στην Ελλάδα το νέο εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ επιχειρεί σε αυτήν την κατεύθυνση να επιβάλλει 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να καταργήσει το 8ωρο όπως και την Κυριακάτικη αργία. Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε με αφορμή ένα πρόγραμμα «νεοπροσληφθέντων μακροχρόνια ανέργων», μισθό στα εξευτελιστικά επίπεδα των 200 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για ελάχιστο μισθό 200 ευρώ με τα οποία δεν ζει άνθρωπος. Την ίδια στιγμή προανήγγειλε ουσιαστικά την απαγόρευση των απεργιών με νέα εμπόδια στο συνδικαλιστικό δικαίωμα, στη λήψη απόφασης για απεργία, όλα τους συμπλήρωμα της αντεργατικής νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί βασίζονται στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι κυβερνήσεις, της οδηγίας 2003/88/ΕΚ της ΕΕ που επιτρέπει μέχρι και 11 ώρες ημερήσιου χρόνου εργασίας με εβδομαδιαία ή μηνιαία «διευθέτησή» του. Στις προτάσεις της ΕΕ είναι επίσης τα ηλεκτρονικά μητρώα και η υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες με βάση και την έκθεση «ομάδας εμπειρογνωμόνων» κατά παραγγελία και με χρηματοδότηση από την Ευρ. Επιτροπή σχετικά με τον αντίκτυπο του ψηφιακού μετασχηματισμού στις αγορές εργασίας της ΕΕ, τον Απρίλη του 2019 που προτείνει μεταξύ άλλων «Αναζωογόνηση και καινοτομία του κοινωνικού διαλόγου χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Ευρ. Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:

– Σήμερα που η ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας έχει εκτινάξει τις δυνατότητες του παραγόμενου πλούτου και ο εργαζόμενος θα μπορούσε να δουλεύει λιγότερες ώρες και να αμείβεται περισσότερο πώς αιτιολογεί την οδηγία της για 11 ώρες ημερήσιας εργασίας και τις κατευθύνσεις της για κατάργηση των ΣΣΕ, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απαράδεκτους μισθούς στα «ελάχιστα επίπεδα» που υπαγορεύει ο αποκαλούμενος «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» και η ανάλογη προτεινόμενη νέα οδηγία της Κομισιόν για τον «κατώτατο μισθό»;

– Πώς τοποθετείται στο δικαίωμα στην ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση, τη διαδήλωση, την απεργία και την περιφρούρησή της;».

03/11/2020                                   Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ – Άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο και αποκατάσταση των ζημιών – Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης των εργαζομένων και επαγγελματιών του νομού

Θέμα: Άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο και αποκατάσταση των ζημιών – Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης των εργαζομένων και επαγγελματιών του νομού

Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο άφησε σοβαρά προβλήματα στο νησί. Μέχρι τη Δευτέρα 3/11, από τις 1567 αυτοψίες του πρώτου κλιμακίου ελέγχου, μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 920 κατοικίες. Επίσης μη κατοικήσιμοι/ ακατάλληλοι κρίθηκαν και αρκετοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες και λοιποί χώροι.

Ακόμα τουλάχιστον 35 σπίτια στην Ικαρία είχαν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα. Επίσης έχουν απομακρυνθεί οι φοιτητές από ένα από τα κτίρια των φοιτητικών εστιών.

Επίσης σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί υποδομές όπως τα λιμάνια Βαθέος, Πυθαγορείου, Καρλοβάσου και Κοκκαρίου, έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων η εθνική οδός Καρλοβάσου – Βαθέος αλλά και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καλλιθέα – Δρακαίοι.

Ως το 100% φτάνει η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο του Βαθέος λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε το σεισμό.

Είναι πιθανό οι αριθμοί να ανέβουν όσο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι, προχωρά ο δευτεροβάθμιος πιο επιστάμενος έλεγχος και βέβαια εξελίσσεται το φαινόμενο.

Με λίγα λόγια φαίνεται πως εκατοντάδες οικογένειες θα χρειαστεί να στεγαστούν προσωρινά μέχρι την επισκευή των σπιτιών ή και μόνιμα σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

Αντίστοιχα δεκάδες είναι οι μικροί επαγγελματίες που έχουν πάθει καταστροφές στην επιχείρηση τους, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, ειδικά μετά και τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί από τη νέα καπιταλιστική κρίση, το σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό στο νησί φέτος και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο νησί πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

  • Για την επιτάχυνση των ελέγχων σε χώρους δουλειάς, κατοικίες και δημόσια κτίρια και για την άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
  • Για την εξασφάλιση της προσωρινής στέγασης των σεισμόπληκτων π.χ. με επίταξη ξενοδοχείων για όσο διάστημα χρειαστεί
  • Για να μη γίνει καμία απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής
  • Για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών, όπως διατυπώνονται και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Δηλαδή:

– Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί ως την αποκατάστασή τους

– Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών

– Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία

– Να διαγραφούν χρέη σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, τράπεζες, υποχρεώσεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.