Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για τη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 30 Σεπτεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και συζήτησε πάνω στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη όξυνση των εργατικών – λαϊκών προβλημάτων, την πιθανότητα εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, την επικίνδυνη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των ανταγωνισμών, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η σοβαρή επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την ενίσχυση της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης.

Η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε την δουλειά του Κόμματος μέσα σε αυτές τις συνθήκες και κατέληξε στους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητες για τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα.

Η Κεντρική Επιτροπή κατέληξε σε απόφαση – “Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία”, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή 7 Οκτώβρη. Το “Κάλεσμα” θα δημοσιευτεί στον Ριζοσπάστη, το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτώβρη, οπότε και θα γίνει πανεξόρμηση από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις και την ΚΝΕ. Επιδιώκουμε να αποτελέσει ευκαιρία συζήτησης και επικοινωνίας με πλατύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις που θετικά προβληματίζονται και προσεγγίζουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, όπως φάνηκε και από την πολύ μεγάλη επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Ταυτόχρονα, είναι ένα προσκλητήριο μάχης για νέους μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες και για συμπόρευση με το ΚΚΕ, μακριά από την παθητική παρακολούθηση των εξελίξεων και την παραλυτική λογική της “αναμονής των εκλογών”, που σκόπιμα καλλιεργούν στο λαό η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Κρίσιμη μάχη για το επόμενο διάστημα είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, για την επιτυχία της οποίας τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, που δρουν μέσα στο εργατικό και τα άλλα κινήματα, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις. Η απεργία στις 9 Νοέμβρη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό για να αποκτήσουν οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες, που είναι σε εξέλιξη, νέα δυναμική, με αιχμή τα μέτωπα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, των εργασιακών δικαιωμάτων και του εισοδήματος, της υγείας, της εμπλοκής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κλπ. Μπορεί να αποτελέσει, επίσης, σταθμό για να έχουν αυτοί οι αγώνες συνέχεια και διάρκεια, γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να βγει ο ίδιος ο λαός και η νεολαία στο προσκήνιο.

Η Κεντρική Επιτροπή συζήτησε, επίσης, ζητήματα προετοιμασίας για τις βουλευτικές και τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, όπως και βελτίωσης της εσωοργανωτικής λειτουργίας, με στόχο να δυναμώσει η συσπείρωση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Μέσα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπου αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος κι αυξάνονται οι δυσκολίες του αστικού πολιτικού συστήματος να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως φαίνεται κι από τις εξελίξεις σε μια σειρά χώρες, δημιουργούνται νέες δυνατότητες αγωνιστικής ανάτασης, δράσης και παρέμβασης, με στόχο να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην πάλη για την ανατροπή, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 30/9/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Συνάντηση με την UNESCO για την προστασία αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων σε σειρά χώρων της Ευρώπης

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος πραγματοποίησαν την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022 συνάντηση με το Διευθυντή για τις εξωτερικές σχέσεις της UNESCO, Genz Seiti και τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Οργανισμού, Lazare Eloundou Assomo. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν το ζήτημα των εντεινόμενων καταστροφών και βανδαλισμών αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων σε σειρά χωρών της Ευρώπης που μάλιστα πολλές φορές συνοδεύονται και με αντικατάστασή τους από ναζιστικά κατασκευάσματα. Ζήτησαν την κατεπείγουσα λήψη άμεσων μέτρων προστασίας τους και τον τερματισμό των καταστροφικών ενεργειών κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών διοίκησης, ναζιστικών ομάδων. Τόνισαν  την ανάγκη να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για την καταστροφή τους, καθώς και να παύσει κάθε δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος όσων τα υπερασπίστηκαν. Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν, επίσης, ενδεικτικό κατάλογο με καταστραφέντα και βανδαλισθέντα μνημεία σε χώρες όπως Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία, Βαλτικές χώρες, Γερμανία, χώρες των Βαλκανίων κ.α.

Οι εκπρόσωποι της UNESCO ευχαρίστησαν τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ για την ενημέρωση που έκαναν και στη συνέχεια παρουσίασαν τις προσπάθειες που κάνει ο οργανισμός τους να καταγράψει τα καταστραφέντα μνημεία. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί 18 μνημεία στο Κίεβο εκ των οποίων τα 5 είναι σοβιετικά και 177 στην υπόλοιπη χώρα. Σημείωσαν, τέλος, ότι θα συνεχίσουν αυτή την καταγραφή και θα μελετήσουν τα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία των αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων, έτσι ώστε οι λαοί κι ιδιαίτερα η νεολαία από αυτές τις χώρες να συνδεθεί και να γνωρίσει τους αγώνες των λαών στον 20ο αιώνα ενάντια στο φασισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τον γεννά και τον θρέφει.

30/09/2022                                   Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

Download (DOC, 30KB)

Δήλωση του Νίκου Καραθανασόπουλου κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των υποθέσεων παρακολουθήσεων και υποκλοπών

Download (DOC, 21KB)

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.