Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για την κλήτευση σε δίκη του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ & συνδικαλιστή Βάλσαμου Συρίγου


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 3 Οκτωβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο κρούσμα αυταρχισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή τη φορά σε βάρος του Βάλσαμου Συρίγου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
Ο σ. Β. Συρίγος σέρνεται στα δικαστήρια, με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία, για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, με βάση το πλαίσιο ποινικοποίησης των συγκεκριμένων αγώνων, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη δίωξη, σε διάστημα λίγων ημερών, σε βάρος εκλεγμένων συνδικαλιστών και στελεχών του ΚΚΕ, σε συνέχεια της παραπομπής σε δίκη της Προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέτζιου, με βάση το «ν. Χρυσοχοΐδη» για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην δείξουν καμία ανοχή στα κάθε λογής «διαδηλωτοδικεία» και συνολικά στο κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού, που πάει χέρι – χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για ζωή και δουλειά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματά τους, με πρώτο σημαντικό σταθμό την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

 

ΑΘΗΝΑ 2/10/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Για την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και τη συγκάλυψη των ευθυνών για την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη, πλήρη, συγκάλυψη της αλήθειας που μεθοδεύτηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Για μια ακόμα φορά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για «άπλετο φως» διαδέχθηκε το πραγματικό «βαθύ σκοτάδι», που σκέπασε όλες τις υποθέσεις, τόσο την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των δημοσιογράφων, όσο και ειδικά την υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι και σήμερα, η οποία «θάφτηκε» εντελώς.

Το ΚΚΕ συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδειχθούν στοιχεία για όλες τις υποθέσεις, χωρίς να τρέφει και να καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό για τον ρόλο και την αποτελεσματικότητά της. Αντίθετα, είχε τονίσει εξαρχής πως, με βάση και την πείρα από όλες τις προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές, αυτές δεν οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπεύθυνων πίσω από τα κάθε είδους «σκάνδαλα».

Σε αυτή τη βάση κινήθηκε και η κυβερνητική πλειοψηφία, που εξαρχής ναρκοθέτησε τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, με τη διαμόρφωση ενός καταλόγου ελάχιστων συγκεκριμένων μαρτύρων και με την επίκληση του «απορρήτου» για να μη δίνονται απαντήσεις. Έτσι, κατέστησαν την έρευνα ακόμα πιο επιφανειακή και προσχηματική και προδιέγραψαν το αποτέλεσμά της.

Είναι κραυγαλέο πως δεν ερευνήθηκε καθόλου, αντίθετα «θάφτηκε» με κάθε δυνατό τρόπο, η υπόθεση των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ, με ευθύνη τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για απροκάλυπτη συνέχεια της συνένοχης στάσης όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) και όλων των κρατικών αρχών (δικαιοσύνη, κρατική ασφάλεια, ΑΔΑΕ), που έκαναν τα πάντα όλα αυτά τα χρόνια για να μη διερευνηθεί η υπόθεση του ΚΚΕ. Αυτές τις διαχρονικές ευθύνες, του κράτους και των κυβερνήσεων, θέλησαν να κρύψουν. Γι’ αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε το ΚΚΕ, με τα άλλα κόμματα να της παρέχουν ανοχή και στήριξη. Γι’ αυτό οι μάρτυρες που εξετάστηκαν δεν έδωσαν απαντήσεις στην υπόθεση του ΚΚΕ, παρότι σχετίζονταν άμεσα.

Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική η «προστασία» που επιφύλαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όπως και οι διοικητές της ΕΥΠ και άλλοι μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή, στις ξένες μυστικές υπηρεσίες και ειδικά αυτές των «φιλικών χωρών» στην Ελλάδα, όπως βέβαια των ΗΠΑ. Αποσιωπούν και καλύπτουν τη δράση εγχώριων και ξένων μηχανισμών και υπηρεσιών, την αγαστή συνεργασία των ελληνικών αρχών με αυτές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, ειδικά όσο αναβαθμίζεται η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Συγκάλυψαν την αλήθεια για το νομικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τη μαζική παρακολούθηση, ενισχύοντας το φακέλωμα κάθε είδους από τα κράτη και τα μονοπώλια που ελέγχουν τις επικοινωνίες του λαού. Συγκάλυψαν και συγκαλύπτουν τον ρόλο του κράτους, που είτε ως «επιτελικό» και «ψηφιακό», σύμφωνα με τη ΝΔ, είτε ως δήθεν «δίκαιο», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βαθιά ταξικό και αντιδραστικό, στρέφει το οπλοστάσιό του πρώτα από όλα απέναντι στον «εχθρό λαό».

Γι’ αυτό, από κοινού τα αστικά κόμματα υπερασπίστηκαν τη δράση των κρατικών αρχών και πρώτης της ΕΥΠ για την «εθνική ασφάλεια» του κεφαλαίου, συζητώντας πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική και ταυτόχρονα «αποδεκτή» και «νομιμοποιημένη» στη συνείδηση του λαού, σε μια περίοδο έντασης των πολεμικών κινδύνων, αλλά και της λαϊκής οργής και αγανάκτησης.

Γι’ αυτό από κοινού εξύμνησαν τον ρόλο της ΑΔΑΕ, της δήθεν ανεξάρτητης αρχής για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, που λειτουργεί ως «εξισορροπιστής» και «πλυντήριο» της δράσης των μυστικών και άλλων υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, για τους ίδιους λόγους όλοι μαζί αποθεώνουν την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη, στρέφοντας τη συζήτηση σε μεμονωμένα πρόσωπα ή στον αριθμό των δικαστικών λειτουργών που θα διατάσσουν τις άρσεις απορρήτου, σε μια προσπάθεια να συναινεί ο λαός στην κανονικότητα της μαζικής παρακολούθησης για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται ότι οι προτάσεις των αστικών κομμάτων, των ΜΜΕ, διαφόρων «ειδικών», όλο αυτό το διάστημα, για «διαφάνεια» και «λογοδοσία», για «δημοκρατικό έλεγχο» και «θεσμικά αντίβαρα απέναντι στην εξουσία», στην πραγματικότητα διατηρούν και θωρακίζουν παραπέρα το αντιδραστικό οπλοστάσιο, με την κάλυψη και του αστικού Συντάγματος. Επομένως, η προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν εξασφαλίζεται από το περιβόητο «κράτος δικαίου», που είναι πραγματικά το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Με επίκεντρο τις υποκλοπές, ΝΔ από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ από την άλλη, ενίσχυσαν την κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ τους, δίνοντας ώθηση σε διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Γι’ αυτό, τα αστικά κόμματα συγκάλυψαν τα «μεγάλα κοινά» της πολιτικής τους, πάνω στα οποία συγκλίνουν, προετοιμάζοντας νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Για όλα τα παραπάνω, η συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή ήταν όντως αποκαλυπτική και ο λαός μας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για να γυρίσει την πλάτη σε όλα τα αστικά κόμματα, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ενάντια στο αντιδραστικό και σάπιο σύστημα που υπηρετούν.

Το ΚΚΕ αποκάλυψε και θα συνεχίσει να αποκαλύπτει την αλήθεια στο λαό. Το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ, του κράτους και των κυβερνήσεων, που θωρακίζει τη δικτατορία του κεφαλαίου, δεν διορθώνεται υπέρ του λαού, αλλά μόνο ανατρέπεται από την ίδια τη λαϊκή παρέμβαση και δράση. Με το ΚΚΕ, ο λαός μας μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, να ανατρέψει το σάπιο σύστημα, που αξιοποιεί την παρακολούθηση, την καταστολή και την χειραγώγηση, για να επιβάλλει τη βαρβαρότητα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, του πολέμου. Με τη δική τους εξουσία οι εργαζόμενοι θα ρίξουν πραγματικό φως στην καπιταλιστική σήψη και θα δώσουν τις απαντήσεις σε όλες τις ζωτικές ανάγκες της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας.

 

ΑΘΗΝΑ 03/10/2022

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2023

Αν κάτι επιβεβαιώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες, αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας κι αφετέρου της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που για το λαό σημαίνουν νέα βάρη.

Αρκούν δύο μεγέθη του προσχεδίου για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον απροκάλυπτα ταξικό χαρακτήρα: Από τη μία τα 14 δισ. που θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων κι από την άλλη τα μόλις 3,5 δισ. που προορίζονται δήθεν για την “ανακούφιση” του λαού και τα οποία θα βγουν πάλι από τις τσέπες και τους φόρους των λαϊκών νοικοκυριών.

Κι όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα και τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν, καθιστώντας τις προβλέψεις του προσχεδίου αβέβαιες και τον κίνδυνο για νέα μέτρα σε βάρος του λαού παραπάνω από πιθανό.

 

 

ΑΘΗΝΑ 10/3/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.