Ανακοίνωση Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Γ.Βαρεμένου και του Τμήματος Υποδομών ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πρόκληση της κυβέρνησης προς το λαό της Πάτρας


Reading time: 14 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Η πόλη της Πάτρας προκαλείται για τρίτη συνεχή φορά από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μετά την κατάργηση της Νομικής Σχολής, την διάλυση των ενεργών συμβάσεων της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και τα σχέδια για απ’ ευθείας ανάθεσή του στην «Ολυμπία Οδό» με την επιβολή διοδίων, σειρά παίρνει η υπογειοποίηση του τρένου. Την επαναφορά του σχεδιασμού του 2008, με τον οποία προβλέπεται επίγεια διέλευση του τρένου φαίνεται ότι προωθεί η κυβέρνηση, κατόπιν σχετικού εγγράφου του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, που στις 2 Απριλίου 2020 έδωσε εντολή να αποδοθεί στον Ανάδοχο η εκτέλεση της επίγειας διέλευσης του τρένου του τμήματος από Ρίο έως Κανελλοπούλου.

Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δήμου, κατοίκων και φορέων της πόλης για την υπογειοποίηση και την απόδοση των ελεύθερων τμημάτων προς αξιοποίηση ως γραμμικό πάρκο, ενώ πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων η προμελέτη που είχε συνταχθεί και είχε συμφωνηθεί με τον ανάδοχο του έργου.

Κύριος λόγος για την επιλογή του υπόγειου σχεδιασμού της γραμμής είναι η συνοχή του αστικού ιστού και οι πολύ σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην περίπτωση της υπέργειας διέλευσης, όπου η Πάτρα θα κοβόταν στα δύο. Όλα τα οφέλη της υπογειοποίησης του τμήματος από τον Σταθμό του Ρίου μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, σε αντιπαράθεση με τα κόστη, έχουν συνεκτιμηθεί και ποσοτικοποιηθεί στη Μελέτη Σκοπιμότητας και Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους που εκπονήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 2019. Η πολυκριτηριακή αξιολόγηση ανέδειξε την λύση της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής  με ταυτόχρονη δημιουργία γραμμικού επιφανειακού πάρκου μήκους 6,5 χλμ. ως την βέλτιστη λύση.

Η σημερινή επιλογή επιφανειακής χάραξης γίνεται ακόμη πιο επαχθής για την ζωή και τις δραστηριότητες στην Πάτρα, καθώς έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα πλήγματα που αυτή η κυβέρνηση επιφύλαξε στην πόλη. Η δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού Κ. Καραμανλή για συζήτηση του θέματος με τους εμπλεκόμενους φορείς και τον Δήμο με επιτόπια επίσκεψη έως τον Δεκέμβρη αποτέλεσε απλά μια δικαιολογία για την καθυστέρηση του έργου.

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός αποδεικνύουν την εμμονική και ετσιθελική προσήλωσή τους στο να παγώσουν και να ξηλώσουν όλα τα θετικά πεπραγμένα και τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο τομέα των υποδομών, που (όπως λ.χ. και στο Μετρό Θεσσαλονίκης) είχαν ως βασικό γνώμονα την συνεννόηση και την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών. Οι σοβαρές εξελίξεις που προαναγγέλλονται θα μας βρουν στο πλευρό των πολιτών και των φορέων της πόλης της Πάτρας.

Κ. Νοτοπούλου: “Η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει και προωθεί τις «πελατειακές σχέσεις» της, με αποκλειστικό της «πελάτη» στον τουρισμό, τη Marketing Greece”

Δήλωση Κατερίνας Νοτοπούλου, τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης

“Η  κυβέρνηση της ΝΔ  ενισχύει και προωθεί τις «πελατειακές σχέσεις» της,  με αποκλειστικό της «πελάτη» στον τουρισμό,  τη Marketing Greece” 

Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός  υφίσταται συντριπτικό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας,  η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Τουρισμού νομοθέτησαν αθόρυβα, την εκχώρηση του δικαιώματος απευθείας ανάθεσης συμβάσεων τουριστικής προβολής και δημοσίων σχέσεων της χώρας μας, σε μία μόνο εταιρεία αποκλειστικά, τη Marketing Greece, βαφτίζοντας «έκτακτη ανάγκη» με πρόσχημα τον κορωνοϊό, παρακάμπτοντας την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις στοιχειώδεις διαδικασίες διαφάνειας και τους κανόνες ανταγωνισμού.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου, η Marketing Greece αποκτά το δικαίωμα να αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση  και  ανεξαρτήτως της αξίας του αντικειμένου της σύμβασης, κατά παρέκκλιση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων που αποτελεί ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο των ευρωπαϊκών Οδηγιών 2014/24/ ΕΕ και 2014/25/ΕΕ,  συμβάσεις  του Υπουργείου, του ΕΟΤ και των ΟΤΑ, που  αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την ώρα που υποβαθμίζει και απαξιώνει πλήρως το ρόλο και το έργο του ΕΟΤ, – του δημόσιου φορέα της παγκόσμιας τουριστικής προώθησης και προβολής της χώρας, που εξασφάλισε με το έργο του τεράστια  επιτυχία στον τουρισμό μας την προηγούμενη πενταετία-, η  κυβέρνηση της ΝΔ  ενισχύει και προωθεί τις «πελατειακές σχέσεις» της,  με αποκλειστικό της «πελάτη» στον τουρισμό,  τη Marketing Greece.

Ενέργεια αθέμιτη, πολύ περισσότερο καθώς  με εντολή του Υπουργού Χάρη Θεοχάρη,  η Διευθύνουσα Σύμβουλος της  Marketing Greece, τοποθετήθηκε πρόσφατα στην Ομάδα Εργασίας για το Branding του Ελληνικού  Τουρισμού, που συνέστησε το Υπουργείο Τουρισμού. Δηλαδή, θα  εισηγείται η επικεφαλής της Marketing Greece στον Υπουργό, να εγκρίνει τα διαφημιστικά προγράμματα που θα αναλάβει κατά αποκλειστικότητα, με απευθείας ανάθεση, η εταιρεία της.

Δυστυχώς η δήθεν φιλοευρωπαϊκή ΝΔ, όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εκλεκτών της επανέρχεται στην ιστορική της διαδρομή: μιας παλαιοκομματικής παράταξης, που δεν υπολογίζει τίποτα και δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.

Για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται με κραυγαλέο τρόπο, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί σκανδαλωδώς μονοπωλιακά καθεστώτα στην αγορά, και χρησιμοποιεί μεθοδευμένα τον τουρισμό, στην πιο ευάλωτη στιγμή του, ως πεδίο εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα, για να επωφεληθούν αποκλειστικά οι λίγοι «εκλεκτοί» της.

Αλ. Χαρίτσης: «Δεν θα ανεχτούμε την κατεδάφιση δικαιωμάτων και ελευθεριών με πρόσχημα την πανδημία»

Τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην βρεθούμε «πολλά βήματα πίσω, στις μέρες που επικρατούσε η ανέχεια, η ανασφάλεια και η αίσθηση ότι η χώρα καταρρέει» κρούει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο libre.gr, διαμηνύοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας μας και όχι αδράνεια που θα μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια».

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει την ανάγκη για την «εδραίωση ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας με καθολική πρόσβαση, στήριξη της εργασίας και προώθηση της υγειούς επιχειρηματικότητας». «Χάρη και στο μαξιλάρι των 37 δισ. που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα φιλόδοξο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας μας τώρα και να αποφύγουμε μια παρατεταμένη ύφεση».

Στηλιτεύοντας την «απροθυμία της Ευρώπης να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη των κρατών μελών λαμβάνοντας μέτρα ανάλογα με το μέγεθος της κρίσης», καθώς και «το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που σχετίζεται με τη δεσπόζουσα θέση των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να διεκδικήσει, ακόμα και αν αυτό τη φέρει σε σύγκρουση με τη γερμανική κεντροδεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διαφορετικές πολιτικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει πως «η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» μας αφορά όλους και όλες», και υπογραμμίζει «την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την υγειονομική θωράκιση της χώρας και την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξή της» και δηλώνει: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι να χρησιμοποιηθεί η κρίση της πανδημίας ως εργαλείο για την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών».

Όσον αφορά στο θέμα «της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης» καταγγέλλει ότι «με πρόσχημα την πανδημία, βλέπουμε να αποκλείονται από τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά κάθε φωνή που διαφοροποιείται από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα. Κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας».  «Με πρόσφατη επιστολή μου προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, απαιτούμε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σπάσει το τείχος της σιωπής και να ενδυναμωθεί η κριτική ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Όπως οφείλει, άλλωστε, να πράξει το ΕΣΡ ανταποκρινόμενο στη συνταγματική του αποστολή», καταλήγει.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη: https://www.libre.gr/al-charitsis-sto-libre-sovaro-thema-me-tin-an/

Τηλεδιάσκεψη Όλγας Γεροβασίλη και Νίκου Παππά με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Άρτας

Τηλεδιάσκεψη με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Άρτας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Μ. Τρίτης η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κόσμος της περιοχής της Άρτας, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού,  τα ανεπαρκή μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Άρτας, εκφράσθηκε η αγωνία για την επόμενη μέρα μετά την άρση του lockdown, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Η επόμενη μέρα, τόνισαν, θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα και όλοι θα βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που ο πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα.

Σχολιάζοντας δε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, κοινή ήταν η διαπίστωση πως είναι ελλιπή και δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους πληττόμενους κλάδους, παρά μόνο μεταθέτουν το πρόβλημα κατά δύο μήνες. Υπογράμμισαν δε ότι, όπως ενημερώνονται από μέλη τους, θα υπάρξουν επιχειρήσεις που δεν θα τα καταφέρουν να ανοίξουν καν, ενώ και όσες έχουν παραμείνει ανοιχτές, είδαν τους τζίρους τους να καταγράφουν πτώση της τάξης του 80%, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα μέτρο στήριξης απ’ όσα έχουν εξαγγελθεί έως τώρα.

Εξέφρασαν την ανάγκη να παρθούν άμεσα γενναία μέτρα που θα στηρίξουν πραγματικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτές στην περιοχή της Άρτας, που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση των τοπικών οικονομιών, των θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής και θα τις ενισχύσουν ενόψει του νέου περιβάλλοντος που πλέον διαμορφώνεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στον παραγωγικό τομέα και στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν τη σημασία που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ελληνική οικονομία, ως ραχοκοκαλιά της, και αναφέρθηκαν στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας.

Η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, υπογράμμισε ότι η υγειονομική κρίση μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση, όλες οι προβλέψεις μιλούν για μια επερχόμενη τρομακτική ύφεση. Το πρόγραμμα στήριξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να δώσει την απάντηση στις αγωνίες των ανθρώπων της αγοράς, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αξιοποιώντας το δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε ως παρακαταθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης. Ρίχνοντας «ζεστό χρήμα» στην αγορά, ενισχύοντας άμεσα όλους τους κλάδους που πλήττονται από την κρίση. Το κράτος οφείλει να δράσει προληπτικά, έτσι ώστε, μετά από 10 χρόνια κρίσης, να μην ξαναβρεθούμε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των μνημονίων, των λουκέτων και της ανεργίας, της φτωχοποίησης της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται και να συζητήσει την πρόταση που της έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά αποτελεί και αίτημα όλων των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Βασική αρχή του «Μένουμε Όρθιοι», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, είναι ότι αν δράσουμε προληπτικά, η ανάρρωση θα έρθει ευκολότερα. Όμως, με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, κάθε μέρα που περνάει χωρίς αυτά τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, για πολλούς θα αποβούν και καταστροφικά. Ειδικά για την περιοχή μας, η βουλευτής Άρτας επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του ιδιαίτερα ευάλωτου πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας την άμεση αναγκαιότητα μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών, των προϊόντων τους και της μεταποίησης αλλά και την ανάγκη στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, που τα τελευταία χρόνια είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται με ιδιαίτερα ενθαρρυντικούς ρυθμούς και τώρα είναι από τις πρώτες που πλήττονται.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά, καθώς ανακοινώνονται κατά «κύματα», κάθε λίγα 24ωρα, γεγονός που αποτελεί κατ’ ουσίαν παραδοχή της ανεπάρκειας των ανακοινώσεων που είχαν προηγηθεί. Η χώρα μας, τόνισε, έχει τρία χαρακτηριστικά, τα οποία θα επηρεαστούν άμεσα από τη νέα κατάσταση: Τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και πριν τον κορωνοϊό βρίσκονταν σε κρίση, χωρίς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, και την υψηλή ανεργία. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, ότι τα μέτρα στήριξης θα ήταν γενναία. Αντ’ αυτού, είδαμε να ανακοινώνονται μέτρα μόλις στο 3,5% του ΑΕΠ, όταν στις υπόλοιπες χώρες τα αντίστοιχα είναι μεταξύ 10 και 20%. Υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «σε αυτό το 3,5% συμπεριλαμβάνεται πονηρά και η αναστολή υποχρεώσεων, που όμως δεν είναι στήριξη, καθώς οι πληρωμές απλά μετατίθενται κατά δύο με τρεις μήνες». Πώς, αναρωτήθηκε, όταν οι προβλέψεις μιλούν για ύφεση 10%, θα μπορέσει το 3,5% να στηρίξει την οικονομία.

Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχει κατισχύσει η λογική του ΣΕΒ, δηλαδή να αφήσουν την ύφεση να εξελιχθεί, να πεθάνει όποιος είναι να πεθάνει και το κρατικό χρήμα να μοιραστεί σε όσους επιβιώσουν, στις μεγάλες επιχειρήσεις δηλαδή. Η λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα, άμεσα μέτρα, ώστε να αντέξουν οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σημείωσε δε ότι η έλλειψη βούλησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται στην ίδια λογική και αποτελεί ακόμη μία δαμόκλειο σπάθη για τους επαγγελματίες μετά από 10 χρόνια κρίσης.

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση – Εισαγωγικό Σημείωμα

 

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω εκφράζοντας, για μια ακόμα φορά, την ευγνωμοσύνη και την στήριξή μας στους ανθρώπους του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτούς που σε αντίξοες συνθήκες έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και βρίσκονται την ίδια στιγμή διαρκώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνό της.

Είναι πια σαφές σε όλους ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι όρος ύπαρξης της κοινωνίας μας, πλέγμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία.

Δυστυχώς, παρότι έχουν περάσει αρκετές βδομάδες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έχουμε δει από την πλευρά της κυβέρνησης πολλά λόγια και λίγα έργα.

Είδαμε για παράδειγμα προχτές τον πρωθυπουργό να εξυμνεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι μια θετική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε ότι, μέχρι πολύ πρόσφατα, ο κύριος Μητσοτάκης απαξίωνε -ως κατάλοιπο κρατισμού- την ενίσχυση του ΕΣΥ. Αλλά, φοβάμαι εδώ δεν αρκούν οι υποκριτικές, τελικά, ρητορικές πιρουέτες. Η ενίσχυση του ΕΣΥ μετριέται με έργα και πράξεις.

Η κυβέρνηση -όπως φάνηκε από το προχτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού- συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ.

Αυτή άλλωστε ήταν η διαχρονική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων που περιόριζαν τις δημόσιες δαπάνες υγείας, άφηναν όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας υγειονομικά ακάλυπτα, έκλειναν δομές, συρρίκνωναν τη χωρητικότητα του ΕΣΥ.

Πρόκειται για διαχρονικό σκάνδαλο. Μια συνειδητή επιλογή που είχε ως στόχο την υποβάθμιση και την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων.

Είναι λοιπόν προκλητικό να βγαίνει τώρα ο κύριος Μητσοτάκης και να ισχυρίζεται ότι σε 5 εβδομάδες η κυβέρνησή του έκανε όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. Δεν είμαστε χρυσόψαρα! Δεν ξεχνάμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απόλυτα αναγκαίες προσλήψεις 19.500 γιατρών και νοσηλευτών, η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για παρωχημένες και σπάταλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιέγραφε την παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με  τον ν.4368/2016, οι πάνω από 2 εκ. ανασφάλιστοι πολίτες να έχουν εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ, ακυρώσαμε στην πράξη τον μνημονιακό περιορισμό «1 προς 5», παραδίδοντας στην πραγματικότητα το ΕΣΥ στην προ μνημονίων κατάσταση ως προς το ανθρώπινο δυναμικό.

Από το 2016, το ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό, ενώ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις.

Επενδύσαμε σε κρίσιμους βραχίονες του ΕΣΥ. Προκηρύξαμε όλες τις κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ και προκηρύξαμε σημαντικό αριθμό μόνιμων θέσεων για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Σταματήσαμε τέλος τη περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία που κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια (2010-2014) είχε αθροιστικά φθάσει στο 40%. Παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% του ΑΕΠ το 2015 στο 5,2%.

Αυτή η παρακαταθήκη, αυτή η κρίσιμη παρέμβαση για την ανασύνταξη του ΕΣΥ, είναι αυτή που επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει τις μεγάλες προκλήσεις όπως αυτές της σημερινής πανδημίας.

Η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, στο πλαίσιο του προγράμματος μας «Μένουμε Όρθιοι», η πρόταση χρηματοδότησης με 1 δισ. €, περιγράφει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ώστε, μεταξύ άλλων, να γίνουν 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, να γίνει κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων και να υπάρξει ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

Θα αναφερθεί σε αυτά πιο αναλυτικά στη συνέχεια και ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Θα κλείσω την αναφορά στην υγεία με μια παρατήρηση.

Στη δική μας αντίληψη, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι ένας κρίσιμος κρίκος σε ένα συνολικότερο όμως πλέγμα προάσπισης της κοινωνίας μας και καταπολέμησης της κρίσης που βιώνουμε.

Δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική δημόσια υγεία σε μια κοινωνία με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα και διαλυμένη οικονομία. Και οι αποφάσεις της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, μας οδηγούν δυστυχώς, εκεί. Δεν είναι απλά αποσπασματικές, λανθασμένες και ιδεοληπτικές επιλογές, αλλά επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη της ύφεσης. Είδαμε χτες τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι οποίες είναι εφιαλτικές: 10% ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, κατά 5 μονάδες στο 22,3%. Αντίστοιχες προβλέψεις κάνει και ο ΟΟΣΑ που εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες λόγω κορονοϊού. Άλλωστε, η έκρηξη της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των νοικοκυριών είναι ήδη ορατά φαινόμενα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η κυβέρνηση από τη μεριά της, βάζει τα θεμέλια για μία βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προωθώντας, με πρόσχημα την πανδημία, απορρυθμίσεις που θα ζήλευαν και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι των μνημονίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ, στο ενημερωτικό του δελτίο που εκδόθηκε χτες, ζητούσε ακριβώς αυτά που έχει ήδη σπεύσει να κάνει η κυβέρνηση. Μειώσεις μισθών 50% με εκ περιτροπής εργασία, πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μέχρι και τράπεζα δανεικών εργαζομένων. Θα μπορούσε να το θέσει πιο ωμά ως σκλαβοπάζαρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα εκ των υστέρων, σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας», ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Για μία ακόμη φορά, με καθυστέρηση μηνών, ο Πρωθυπουργός έσπευσε προχθές να ανακοινώσει εν μέσω πανηγυρισμών ένα επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, για τους οποίους εδώ και έναν μήνα δεν είχε ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα, αφού είχαν μείνει εκτός ακόμα και του ανεπαρκούς επιδόματος των 800 ευρώ για ενάμισι μήνα. Μόνο που το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε θα δοθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα. Επιπλέον, αυτό αφορά μόλις 155.000 ανέργους, την ώρα που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία είναι 510.646. Αφήνει δηλαδή περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός ενίσχυσης. Ενώ την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης με περίσσιο θράσος χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ φοροφυγάδες τους μακροχρόνια ανέργους! Έφτασε μάλιστα μέχρι και στο σημείο να συμπεράνει ότι για να επιβιώνουν μέχρι σήμερα σημαίνει ότι έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

Επιβεβαίωσε έτσι ότι το χειρότερο δεν είναι η προχειρότητα της κυβέρνησης, αλλά η αμετροέπεια και η αλαζονεία της. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία.

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει το μοιραίο σπιράλ της ύφεσης. Είμαστε εδώ ώστε όταν βγούμε τελικά από τα σπίτια μας να μπορούμε τελικά να μείνουμε όρθιοι.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.