Ανακοίνωση της Κ.Ο Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα στο κόκκινο. Οι περισσότερες μονάδες της πόλης βρίσκονται ουσιαστικά σε μόνιμο συναγερμό με τους εργαζόμενους σε αυτές να καλούνται ήδη να κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές δραματικές συνθήκες αλλά και τις χειρότερες που ακολουθούν.

Χτες, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Υγείας υποστήριξε ότι κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της».

Ποια είναι η πραγματικότητα:

 1. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το τρίμηνο του εγκλεισμού στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να προετοιμάσει το Ε.Σ.Υ. Σήμερα καμώνεται ότι αύξησε τις ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην πραγματικότητα μετέτρεψε τις ήδη υπάρχουσες γενικές ΜΕΘ ώστε να δέχονται μόνο περιστατικά κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου και Αγ. Παύλος δεν έχουν αυτή τη στιγμή καμία γενική ΜΕΘ ενώ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία αυτές που παραμένουν διαθέσιμες για μη covid περιστατικά είναι ελάχιστες. Επιπλέον το προσωπικό σε αυτές είναι πολύ λιγότερο από αυτό που ενδείκνυται με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των διασωληνωμένων.
 2. Υποστήριξε επίσης ότι αύξησε το προσωπικό σε σχέση με αυτό που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι μαζί με όλα τα άλλα παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνήθειο της «δημιουργικής λογιστικής». Στις ΥΠΕ της περιοχής της Θεσσαλονίκης, από τον Ιούνη του 2019 έως τον Ιούνη του 2020, το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε, ενώ οι προσλήψεις συμβασιούχων δεν ήταν συνολικά παρά μερικές εκατοντάδες και πολύ μακριά από το να καλύψουν τα τεράστια κενά που σε κάποιες μονάδες αγγίζουν τις αρκετές εκατοντάδες (π.χ. το Ιπποκράτειο έχει περισσότερα από 700 κενά σε οργανικές θέσεις). Μάλιστα, οι μονιμοποιήσεις που αναγκάζεται να κάνει τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις απομακρύνουν αντί να προσθέσουν προσωπικό αφού προκαλούν μετακινήσεις προς άλλες μονάδες. (π.χ. από το Παπανικολάου έφυγαν γιατροί για Ιπποκράτειο). Ταυτόχρονα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, που χωρίς πείρα ή ελάχιστα εκπαιδευμένο προσωπικό αναλαμβάνει καθήκοντα που απαιτούν υψηλή εμπειρία και χρόνια εκπαίδευσης.
 3. Ισχυρίζονται, ότι τα νοσοκομεία παρείχαν και άλλες υπηρεσίες πλην της αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν ξέρουμε που στηρίχθηκαν για να τα πουν αυτά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όσα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη δεν μετατράπηκαν ήδη σε μονάδες μιας νόσου, τείνουν να μετατραπούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών αφορά τον κορονοϊό. Κάθε μέρα όλο και περισσότερες κλινικές των Γ.Ν. καταργούνται ή συγχωνεύονται. Παρουσίασαν μάλιστα με εμφατικό τρόπο τις χιλιάδες των θεραπειών πλην κορονοϊού, που έγιναν από το ΕΣΥ ως κατόρθωμα της κυβέρνησης, όταν με δική της εντολή τα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 80% ενώ στην πράξη σε κάποιες μονάδες σταμάτησαν εντελώς. Δεν φτάνει λοιπόν που άφησαν τους υγειονομικούς να παλεύουν απροστάτευτοι και άοπλοι, τώρα επιχειρούν να πάρουν και τη δόξα.
 4. Δεν πήρε μέτρα για τα ΜΜΜ. Οι εργαζόμενοι στριμώχνονται σαν τις σαρδέλες καθημερινά στα αστικά της πόλης. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τον έλεγχο στους μεγάλους χώρους δουλειάς και την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές. Δεν πήρε κανένα μέτρο για την εκπαίδευση. Τώρα ο Υπουργός έχει το θράσος να λέει «δεν προσέξαμε στη Θεσσαλονίκη» όταν η κυβέρνησή του φέρνει ακέραια την ευθύνη για τη μεγάλη διασπορά στην περιοχή.
 5. Ο Υπουργός είπε ότι το ΕΣΥ παρείχε υπηρεσίες σε «αυτούς που δεν μπορούν, τους αναξιοπαθούντες» όταν την ίδια μέρα, το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ενημέρωσε όλα τα Γ.Ν. πως σταματά τη διακομιδή ανασφάλιστων ασθενών προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Πρόκειται για απερίγραπτης απανθρωπιάς εξέλιξη με βάση την οποία αφήνεται στην τύχη του το τμήμα των συνανθρώπων μας που πλήττεται περισσότερο. Αλλά αυτός είναι ο καπιταλισμός και στην βαρβαρότητά του ανταποκρίνεται η κυβέρνηση που επιτρέπει να μετράνε οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας την αξία του ανθρώπου με κριτήριο το βάθος της τσέπης του.
 6. Ακόμα και τώρα που η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές. Επίταξη φυσικά δεν είναι αυτό που εννοούν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να εντάξουν όλες τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη στήριξη όλων των άλλων υγειονομικών αναγκών, βρίσκουν ευκαιρία να μπουκώσουν τους κλινικάρχες με περισσότερο χρήμα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, αντί η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού, ξόδεψε το χρόνο για να κάνει δωράκια δισεκατομμυρίων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Πήρε το ένα μέτρο μετά το άλλο για να διευκολύνει τους εργοδότες στο ξεζούμισμα των εργαζόμενων. Έκανε τη ζωή του λαού κόλαση αφού εκτός από την πανδημία είχε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές σύμβασης, την εντατικοποίηση της εργασίας και η λίστα δεν έχει τέλος, το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Ακόμα και τώρα τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να φορτώνουν ο ένας στο άλλο τις κοινές τους ευθύνες για την άθλια κατάσταση του ΕΣΥ. Κανείς από τους δυο δεν παραδέχεται ότι για να εξυπηρετηθεί το ΕΣΥ σήμερα πρέπει να θιγούν τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων. Όμως δεν έχασε την τσίπα ο ένας για την βρει ο άλλος.

Έστω και τώρα, λίγο πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και μετρήσουμε αθώα θύματα. Λίγο πριν γίνουμε σαν τις χώρες που ο Υπουργός καμώνεται ότι ξεπέρασε η κυβέρνησή του.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης:

 • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, δηλαδή τάισμα των κλινικαρχών, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση και προτείνουν άλλα κόμματα. Για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Αλλά και για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα της μίας νόσου.
 • Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία «ΛΟΙΜΩΔΩΝ» και «ΠΑΝΑΓΙΑ».
 • Μαζικά δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους το οποίο τελικά θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
 • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γι’ αυτές τις βδομάδες.
 • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. 2.000 τουριστικά λεωφορεία «σκουριάζουν», ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.
 • Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στο Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί βάρη, συνέπειες της προηγούμενης περιόδου.
 • Έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
 • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Το Γραφείο Τύπου

                                της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

Ανακοίνωση της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Την στιγμή που βασικό χαρακτηριστικό της ζωής των στρατευμένων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ο αναγκαστικός συγχρωτισμός τους, σε θαλάμους, γραφεία, εστιατόρια, οχήματα, πλοία, αεροσκάφη, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, με καθημερινή και πολυπληθή συμμετοχή σε ασκήσεις και άλλες δράσεις, απαιτείται η άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας από το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση, αφού άφησε ανοχύρωτο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και φόρτωσε την ευθύνη στο λαό, συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες του και τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών. Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται δραματικά. Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει πραγματικά, χωρίς αποζημίωση, τον ιδιωτικό τομέα υγείας, εντάσσοντας όλες τις υποδομές και το προσωπικό σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφάσισε το δημόσιο να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έχει ιδιαίτερη σημασία, μαζί με όλο το λαό, να προστατευτεί η υγεία των στρατευμένων νέων και του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με την διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και ασφάλειας, μέσων και εγκαταστάσεων, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα κεντρικό σχεδιασμό, που θα βασίζεται απόλυτα σε επιστημονικά συμπεράσματα και οδηγίες.

            Η κυβέρνηση απαιτείται να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των νέων στρατευμένων και του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων:

– Άμεση πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και το μόνιμο προσωπικό. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.

– Κάθε ύποπτο περιστατικό, να απομονώνεται άμεσα σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους για εφαρμογή κατάλληλης περίθαλψης απ’ τη Μονάδα, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό, με γνώμονα την σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και την μηδενική πιθανότητα διασποράς του ιού.

– Στις εισόδους – εξόδους των στρατιωτικών μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου), να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους.

– Χορήγηση όλου του αναγκαίου υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος, το οποίο θα ανανεώνεται.

– Να εξασφαλιστεί και να εκπαιδευτεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), Κινητές Νοσοκομειακές Υποδομές Εκστρατείας και ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επίταξη ξενοδοχειακών και άλλων κατάλληλων οικημάτων όπου χρειάζεται, για τη μεταφορά προσωπικού για την αποσυμφόρηση μεγάλων μονάδων.

– Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Να γίνουν άμεσα απολυμάνσεις σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από εξειδικευμένα συνεργεία. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί σε θαλάμους, φοριαμούς, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων και άμεση επισκευή των εγκαταστάσεών τους. Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων εξαερισμού σε οικήματα, πλοία, αεροσκάφη.

– Να ανανεώνονται συχνά τα κλινοσκεπάσματα. Ειδικά, σε φυλάκια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούνται κλίνες από περισσότερους από έναν φαντάρους να αλλάζουν μετά από κάθε χρήση. Να λειτουργήσουν σε όλες τις μονάδες τα πλυντήρια με δωρεάν χρήση τους απ’ τους φαντάρους.

– Ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, για τα σκάφη προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω.

– Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

– Να προσαρμοστεί, αναλόγως των συνθηκών, το πρόγραμμα των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των μονάδων.

– Χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

– Να δοθεί έκτακτο επίδομα, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή βρίσκονται σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Δωρεάν μετακίνηση προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας, με όλα τα μέσα. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μην χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και μονίμων στελεχών, λόγω της πανδημίας.

– Να επιτρέπεται η δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των στρατευμένων φαντάρων, με σκοπό τη συμβολή, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας των στρατευμένων και του μόνιμου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, η Επιτροπή να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες για την δημιουργική οργάνωση του ελεύθερου χρόνου των στρατευμένων ( Βιβλιοθήκες, προβολές ταινιών, συζητήσεις, κ.ά) σε συνθήκες, που εξαιτίας του εγκλεισμού, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αντιμετωπίζουμε μαχητικά και αυτήν τη δυσκολία, γνωρίζοντας ότι θα βγούμε νικητές. Για να βγούμε υγιείς και να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντά μας για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να αποκλείσει τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες από το επίδομα ειδικού σκοπού, το οποίο είχαν λάβει στην πρώτη φάση, είναι επιεικώς απαράδεκτη και θα οδηγήσει στη διόγκωση των ήδη μεγάλων προβλημάτων τους, που έχουν συσσωρευτεί αυτούς τους μήνες.

Η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής που αντιπροτείνει η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της, δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες, αφού:

 • απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους, που αντίστοιχα έχει μειωθεί δραματικά ο τζίρος τους, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης,
 • όσοι δικαιούνται και καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτή, θα κληθούν κατά το ήμισυ να την αποπληρώσουν, μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε εφορία, ταμείο, τράπεζες, ιδιώτες κλπ που έχουν προς το παρόν ανασταλεί.

Η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που οδήγησε εξ’ αντικειμένου στο νέο lockdown και με τα μέτρα “ασπιρίνη” που εξαγγέλλει, οδηγεί συντεταγμένα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και τις μικροεπιχειρήσεις τους στα χρέη και το λουκέτο.

Καλούμε να προχωρήσει εδώ και τώρα στην άμεση ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, που πλήττονται, στο επίδομα ειδικού σκοπού, καθώς και στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους στις σημερινές συνθήκες.

 

 

ΑΘΗΝΑ 11/11/2020                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.