Ανακοίνωση ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ


Reading time: 27 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Η απόπειρα διαστρέβλωσης της χτεσινής δήλωσης του Νίκου Φίλη και της Μερόπης Τζούφη, τομεαρχών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνει τον πανικό, την πλήρη άγνοια και την οργανωτική ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε από την πρώτη στιγμή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ως αναγκαίο μέτρο σε αυτές τις ασυνήθιστες περιστάσεις. Η αρμόδια υπουργός αντίθετα, απέτυχε στοιχειωδώς να πράξει το ίδιο. Απέτυχε να εξοπλίσει τους χιλιάδες εκείνους μαθητές που παρά τις ψευδείς διακηρύξεις της για «γενναίες προμήθειες», παρέμειναν ως σήμερα χωρίς υπολογιστή.

Απέτυχε να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς που πάσχιζαν να μεταδώσουν μάθημα από το σπίτι τους, με όποια μέσα είχαν στη διάθεσή τους, χωρίς την παραμικρή παιδαγωγική καθοδήγηση και υποστήριξη. Απέτυχε να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και κατέφυγε σε ιδιωτική πλατφόρμα, χωρίς διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Το μόνο που πέτυχε ήταν η υπερκοστολογημένη επικοινωνιακή καμπάνια, με καλοσχεδιασμένα γραφικά, διαφημιστικά σποτ και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Η επόμενή της κίνηση ήταν να ανοίξει τα σχολεία βεβιασμένα, χωρίς διασφάλιση ότι οι κλειστοί τους χώροι δεν θα αποτελέσουν πυρήνες αναζωπύρωσης της πανδημίας. Συνειδητοποιώντας δε ότι αρκετοί γονείς προσανατολίζονται να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και έχοντας διαταράξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση -που σε ένα κάποιο βαθμό κάλυπτε τις ανάγκες- κατέφυγε χτες σε ένα βήμα πρωτόγνωρο. Στη νομοθέτηση της βιντεοσκόπησης και ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος με τους μαθητές στην τάξη, ξεσηκώνοντας δικαίως την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μπροστά στην κατακραυγή και την απουσία της ελάχιστης υποστήριξης από τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους μαθητές, με μόνη εξαίρεση μετρημένους στα δάκτυλα δημοσιογράφους σε φιλικά της ΜΜΕ, η πανικόβλητη υπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει την πρωτοφανή αυτή ρύθμιση ως «τεχνολογική καινοτομία».

Φυσικά, κανείς δεν πείθεται. Οι κάμερες δεν έχουν καμία θέση μέσα στις σχολικές αίθουσες. Δεν πρόκειται για «καινοτομία», αλλά για ένα βαθιά αντιπαιδαγωγικό μέτρο που δεν εφαρμόζεται σε κανένα σχολείο στον κόσμο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5

Η κυβέρνηση φοβάται τις πλατείες και τους νέους και επιχειρεί να επεκτείνει την ιδεολογία της γύρω από το «άβατο» των Εξαρχείων σε ένα «άβατο» για το σύνολο των κοινωνικών χώρων τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κι όμως κινείται» της Ντίνας Μπατζιά ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στις πλατείες με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν να διαλύσουν συγκεντρώσεις δείχνουν μία προσπάθεια να οδηγηθούμε σε μία “ασυλία πολιτικής αγέλης” με γενικευμένες απαγορεύσεις, καταστολή και περιστολή στο όνομα της «ευθύνης» και παράλληλη σιωπή στα μίντια.

Αναφερόμενος στην σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΔ για την Marfin ο τ. Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι καταδεικνύει την αντίληψη που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα και η οποία θέλει την επικοινωνία να επικυριαρχεί και να επικάθεται της πολιτικής. Κινούμενοι επικίνδυνα στα όρια της γραφικότητας οι κυβερνώντες επιχειρούν να κλείσουν τον κύκλο της δεκαετίας με απονομιμοποίηση του αντιμνημονιακού κινήματος και των πολιτικών συσχετισμών που προέκυψαν μέσα σε αυτήν την πολύχρονη κρίση, κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.

Απαντώντας σε επικριτικά δημοσιεύματα για το γεγονός ότι χειροκρότησε την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Marfin ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Επειδή κάποιοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι χειροκρότησα μέσα στη Βουλή την ώρα που αναγγέλθηκε από τον κ. Μητσοτάκη η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Marfin  θα ήθελα να τονίσω ότι και σήμερα αν ο νυν Πρωθυπουργός αναφερόταν στο ότι τιμάμε τη μνήμη τριών αθώων θυμάτων και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή, εγώ όπως πιστεύω και άλλοι βουλευτές θα χειροκροτούσαμε. Είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο από την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε. Για εμένα είναι θεσμικά αυτονόητη στάση».

Στο επίκεντρο της συνέντευξης του Νίκου Βούτση ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκε η αυριανή ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση που με αφορμή την επέτειο της 9ης Μάη 1945, διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα  «Επίκαιρη σήμερα η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ των ΛΑΩΝ».

Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι  την ώρα που στην Ευρώπη αναπτύσσονται ρατσιστικά, ξενοφοβικά και εν τέλει νεοναζιστικά και φιλοφασιστικά μορφώματα παραμένει πάρα πολύ επίκαιρος ο αγώνας εναντίον των φαινομένων αυτών.

«Η λήθη δίνει το έδαφος για την ιστορική αναθεώρηση. Μέσω αυτής οικοδομείται ο πολιτικός διμέτωπος της δεξιάς που αποσκοπεί στην ανοχή ή και την επανανομιμοποίηση του φασισμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Η ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση θα ξεκινήσει αύριο Κυριακή 10 Μαΐου στις 19:00 το απόγευμα. Μαζί με τον τ. Πρόεδρο της Βουλής θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο ιστορικός, Αντώνης Λιάκος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα. Μαρία Κουβέλη, δικηγόρος, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση live:

– Στο κανάλι youtube 105,5 Στο Κόκκινο https://www.youtube.com/channel/UCVh8giUR9JAsZUd125I-Fzg/feed

– Στο facebook: ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας

https://www.facebook.com/syrizaathinas/

– Στην ιστοσελίδα http://www.avgi.gr/

– Στην ιστοσελίδα https://left.gr/

– Στην πλατφόρμα https://isyriza.gr/

https://www.facebook.com/events/617973472127114/?__cft__[0]=AZU86fCZ4cdPSc9SL0EkAOwnXlhNzBTZ7LoNHJeiesi-MXQ_RExR4TMclkZoyG_DFGy-_3-5qfajQcIAQRA4q9jkfR6FySJ-3joXpbkqqp0wYb1DAH_jbehh9UuMcMFITA4&__tn__=-UK-R

 

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΒΟΥΤΣΗ:

 

  • Η λήθη δίνει το έδαφος για την ιστορική αναθεώρηση. Μέσω αυτής οικοδομείται ο πολιτικός διμέτωπος της δεξιάς που αποσκοπεί στην ανοχή ή και την επανανομιμοποίηση του φασισμού.
  • Στην Ευρώπη σήμερα βλαστάνουν ρατσιστικά, ξενοφοβικά και εν τέλει νεοναζιστικά και φιλοφασιστικά μορφώματα. Είναι μια διαδικασία άκρως ιδεολογική, πολιτική, ιστορική και αποτελεί παρών μέτωπο. Γι’ αυτό πολύ σωστά η αυριανή εκδήλωση έχει ως τίτλο την επικαιρότητα των διδαγμάτων του αντιφασιστικού αγώνα. Ζούμε μια εποχή στην οποία είναι πάρα πολύ επίκαιρος ο αγώνας εναντίον των φασιστικών φαινομένων σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.
  • Η απουσία του Μανώλη Γλέζου είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά μας εξοπλίζει και με διδάγματα και με χρέος από εδώ και πέρα για τη συνέχιση των προσπαθειών που κάναμε από κοινού, πάντα με τον Μανώλη επικεφαλής.
  • Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύναμε, ενισχύσαμε και ήμασταν παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις σε δεκάδες χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις της Ελλάδας που χαρακτηρίζονται ως μαρτυρικές. Επαναφέραμε τη μνήμη για τα τρομακτικά εγκλήματα. Βάλαμε στις ράγες την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες είναι απολύτως ενεργές, δικαιωμένες, νομικά τεκμηριωμένες και θα διεκδικηθούν μέχρι τέλους. Δημιουργήσαμε στο Άουσβιτς μετά από 75 χρόνια τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση αφού ήμασταν μέχρι τότε η μόνη χώρα που παρέμενε απούσα από αυτόν τον ιστορικό και μαρτυρικό χώρο αν και έχει μαζί με την πρώην Σοβιετική Ένωση  το μεγαλύτερο ποσοστιαίο αριθμό θυμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό. Συμμετείχαμε ως Βουλή σε μια σειρά εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τοποθετήθηκε στο Κοινοβούλιο Αναθηματική Πλάκα στη μνήμη των οκτώ Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος.
  • Η κυβέρνηση φοβάται τις πλατείες και τους νέους. Αυτό που συμβαίνει με την επέμβαση των ΜΑΤ είναι μια εντελώς λανθασμένη τακτική. Όταν πολλά σημεία όπου κανονικά συγκεντρώνονται οι νέοι παραμένουν κλειστά που θα πηγαίνουν; Αν δεν πηγαίνουν και στις πλατείες τι θα συμβεί; Θα παρατείνουν τον αυτοπεριορισμό τους οικειοθελώς και πέραν των κυβερνητικών επιταγών; Είναι ένα αδιέξοδο, μια ισχυρή αντίφαση, η οποία αν δεν επιλυθεί σύντομα, χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας λόγος θα υπάρξει αυταρχισμός, καταστολή.
  • Η ιδεολογία περί αβάτου των Εξαρχείων είναι μία οργανική ιδεολογία της νεοδεξιάς που θέλουν να την επεκτείνουν σε άβατα για το σύνολο των κοινωνικών χώρων. Γίνεται μία προσπάθεια από μία ορισμένη πλευρά να οδηγηθούμε σε μία ασυλία πολιτικής αγέλης με γενικευμένες απαγορεύσεις, μια καταστολή και περιστολή στο όνομα της ευθύνης και της πραγματικής κατάστασης της επιδημίας μαζί με μια σιωπή στα μίντια.
  • Σε ότι αφορά την επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης με πρόσχημα τα θύματα της Marfin είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης που υπάρχει σε αυτήν ότι η επικοινωνία επικυριαρχεί και επικάθεται της πολιτικής. Μόνο έτσι κινούνται. Κινούνται στα όρια της γραφικότητας πολύ επικίνδυνα. Είναι φανερό ότι θέλουν να κλείσουν τον κύκλο της δεκαετίας με απονομιμοποίηση του αντιμνημονιακού κινήματος και των πολιτικών συσχετισμών που προέκυψαν μέσα σε αυτήν την πολύχρονη κρίση.
  • Επειδή κάποιοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι χειροκρότησα μέσα στη Βουλή την ώρα που αναγγέλθηκε από τον κ. Μητσοτάκη η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Marfin  θα ήθελα να τονίσω ότι και σήμερα αν ο νυν Πρωθυπουργός αναφερόταν στο ότι τιμάμε τη μνήμη τριών αθώων θυμάτων και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή, εγώ όπως πιστεύω και άλλοι βουλευτές θα χειροκροτούσαμε. Είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο από την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε.

Έφη Αχτσιόγλου: “Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε κύμα απολύσεων και ανεργίας”

«Η ύφεση είναι ως ένα βαθμό δεδομένη, διότι για δύο μήνες δεν λειτουργούσε τίποτα, αλλά το τι επιπέδου θα είναι εξαρτάται πάρα πολύ από το τι κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή, αν έδωσε χρήματα να στηρίξει την εργασία, αν κράτησε τους ανθρώπους στις θέσεις τους ή δεν τους κράτησε και επιτρέπει τις μαζικές απολύσεις, αν στήριξε τις επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα, αν προστάτευσε όσους δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη βιοποριστική δυνατότητα για να μην καταρρεύσουν και παραχθεί ένα νέο κύμα φτώχειας στη χώρα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, πρότεινε «το κράτος να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων που πλήττονται» και «να απαγορεύσει τις απολύσεις», συγχρόνως «να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, κυρίως στις μικρές και μικρομεσαίες που είναι αποκλεισμένες από τα κριτήρια δανειοδότησης των τραπεζών», επίσης «να καλυφθούν όλοι όσοι είναι αόρατοι για την κυβέρνηση, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι με ένα επίδομα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ». Με αυτές τις παρεμβάσεις «θα μπορούσε να κρατηθεί η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά περίπου εκεί που την αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020».

Η κ. Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι «η πρόταση που καταθέσαμε ήταν κοστολογημένη, το χρονικό παράθυρο κλείνει αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος για να γίνουν πολλές από αυτές τις ενέργειες. Προέβλεπε “ζεστό” χρήμα στην αγορά 14 δισ. ευρώ και άλλα 12 δισ. με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό των επιχειρήσεων. Οι διαθέσιμοι πόροι, μαζί με τους ευρωπαϊκούς, ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ». Η κυβέρνηση, επισήμανε, «δεν μπήκε ποτέ σε μία ουσιαστική συζήτηση για τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖA», αντιθέτως «προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρότασή του συνολικά και επικοινωνιακά».

Για τις επιλογές τους υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι οδηγούν «σε ένα μεγάλο κύμα απολύσεων και ανεργίας», υπογραμμίζοντας ότι «στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ουσιαστικά από τις 4 Μαΐου που άρχισαν να ξανανοίγουν οι απολύσεις είναι απελευθερωμένες».

Αναφερόμενη στις αστυνομικές επεμβάσεις εναντίον πολιτών στις πλατείες η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «είναι οι ίδιοι πολίτες που πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση τους έδινε συγχαρητήρια για τη στάση που κράτησαν. Προφανώς πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Προφανώς, μετά από όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια, πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και πρόνοια για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Αλλά τέτοιες εξάρσεις αυταρχισμού από την πλευρά της αστυνομίας δεν νομίζω ότι τις έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο κόσμος ούτε στις πλατείες ούτε πουθενά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια εκλογών δήλωσε ότι «με δεδομένες τις μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και το κύμα ύφεσης ίσως να είναι και αναπόφευκτες». Ο κ. Μητσοτάκης «δεν κλείνει αυτά τα σενάρια γιατί σκέφτεται ότι έτσι μπορεί να κερδίσει κάποιο χρόνο σε σχέση και με τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για να μπορέσει να διαμορφώσει ένα νέο πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία».

Συνέντευξη Ν. Βούτση στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

1) Οι ανακοινώσεις των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της κομισιόν για 2020 επιβεβαιώνουν την ανησυχία ότι η Ευρώπη και συνεπώς η χώρα μας μπαίνουν σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και αβεβαιότητας. Η ελληνική κοινωνία που μόλις βγήκε από μια δεκαετή σκληρή περιπέτεια αντέχει το κόστος μιας νέας κρίσης;

Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα, μιας δραματικής κατάστασης με βαρύτατες συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας και για τη πολύπαθη νέα γενιά. Το σήμα για βαθιά ύφεση και για αβεβαιότητα δεν είναι μια ουδέτερη διατύπωση για την περίπτωση της χώρας μας. Προϋπήρξε η δεκαετής περιπέτεια, βρίσκονται σε εκκρεμότητα και μπροστά στην προφανή ανάγκη για ανάταξη και για ριζικό επανασχεδιασμό η κατεύθυνση και οι προτεραιότητες της παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά και η ισχυρή ενίσχυση κοινωνικού κράτους με επίκεντρο τη στήριξη της εργασίας, των πλέον ευπαθών ομάδων και των πολυπληθών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η πολιτική της ΝΔ, ανεξαρτήτως  πανδημίας , είχε ήδη οδηγήσει σε απομείωση του ρυθμού της ανάπτυξης καθώς εφαρμοζόταν μια σαφής ταξικά μεροληπτική υπέρ των ισχυρών πολιτική, ιδιαίτερα υπέρ των συμφερόντων που συναποτέλεσαν το κοινωνικοπολιτικό αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε πρόσφατα όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας,  ώστε να μη βγουν υπερχρεωμένες οι επιχειρήσεις στην κλιμακωτή επαναλειτουργία τους και όταν επίσης η κυβέρνηση έδωσε με πολλούς τρόπους το “πράσινο φως” για μια γενικευμένη απορρύθμιση της εργασίας κατά τις επιταγές του ΣΕΒ. Τούτων δεδομένων και γνωστών σε όλους και βεβαίως και στον κ. Μητσοτάκη και το οικονομικό του επιτελείο, αποτελεί πρόκληση το “παίξιμο” με ποιοτικά διαφορετικούς αριθμούς-προβλέψεις για την επερχόμενη ύφεση και τις συνέπειές της.

Είναι προφανές ότι κινούνται μέσα σε ένα θολό ευρωπαϊκό τοπίο που δε δίνει εγγυήσεις για στήριξη και αλληλεγγύη, σε ράγες πολύ διαφορετικές απ’ αυτές που η πανδημία αδρά σκιαγράφησε για τον κόσμο, τόσο για το δημόσιο χαρακτήρα της οικονομίας, όσο και για τη ριζική αναθεώρηση προτύπων και κατευθύνσεων που αφορούν στις πολλαπλές ανισότητες και τη συνύπαρξη πολλαπλών κρίσεων με εν δυνάμει ανατρεπτικό περιεχόμενο στην παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης.

2) Μπορούν οι συνέπειες για την Ελλάδα να αμβλυνθούν; Έχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση  πως τα μέτρα που έχει πάρει είναι ανεπαρκή. Με δεδομένη την βαθιά ύφεση μήπως θα ήταν παρακινδυνευμένο να δαπανηθεί το “μαξιλάρι” εμπροσθοβαρώς;

Αναλυτικά και τεκμηριωμένα και σε πλήρη αντίθεση με την εσκεμμένη “θολούρα” περί των οικονομικών δεδομένων που παρουσιάζει η κυβέρνηση, έχουν παρουσιαστεί μέσα στη Βουλή και στο δημόσιο χώρο όλα τα στοιχεία που συνηγορούν για το ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο “Μένουμε Όρθιοι” μπορούσε να οδηγήσει σε μια ουσιαστική στήριξη και κυρίως σε μια αίσθηση ασφάλειας, εν αναμονή της φάσης επανεκκίνησης της οικονομίας.

Δεν είναι μόνο η ζημιά που έγινε και αποδεικνύεται από τις προβλέψεις που ξαφνικά διπλασιάστηκαν για την ύφεση, από το ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε αυτή την οικονομική πολιτική και προσχώρησε στην πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας”, αλλά έχει προκαλέσει και εύλογα ερωτήματα η απόκρυψη του πραγματικού οικονομικού σχεδίου που κατ’ αυτήν ονομαστικοποιείται σε 24 δις. Εύλογα και μετά την παράθεση των σχετικών στοιχείων προκύπτει η κυβερνητική επιλογή, τόσο για ακραία μεροληπτική υποστήριξη μεγάλων οικονομικών επιχειρήσεων και λόμπυ συμφερόντων που έχουν προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση, όσο και για την αδιαφανή κατασπατάληση μεγάλου μέρους του “μαξιλαριού” της ελληνικής οικονομίας που επιτέλους αναγνώρισαν ότι άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί της fake-ρητορικής περί τέταρτου μνημονίου.

Απροσχημάτιστα προωθούνται, δυστυχώς, οι επιταγές του ΣΕΒ με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις, τα εισοδήματα των εργαζομένων και την καθήλωση ή και υπονόμευση του κοινωνικού κράτους.

3) Την προηγούμενη εβδομάδα στην βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την συζήτηση για το νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη με βαριές καταγγελίες περί δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμοποίησης. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της βουλής μέσα στην έκτακτη κατάσταση που δημιουργούν οι περιορισμοί ελέω κορωνοϊού;

Αποτελεί πρόκληση η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για 26 νομοθετικές παρεμβάσεις  μέσα στους τρείς προσέχεις μήνες, όταν αυτή η εξαγγελία γίνεται την ίδια ώρα που επιχειρείται να παραταθούν, πέραν της πρώτης φάσης του lockdown λόγω πανδημίας, σοβαροί περιορισμοί στη δυνατότητα της κοινωνίας να ενημερωθεί, να διαλεχθεί, να αντιδράσει στην εφαρμογή προβληματικών, εν γένει ή και ανοιχτά αντικοινωνικών πολιτικών.

Είναι ενθαρρυντικό το ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι άνθρωποι του πολιτισμού, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί και αρκετές περιπτώσεις δημοσιολογούντων και δημοσιογράφων, αντιδρούν σε αυτό το κλίμα έντεχνης και πονηρής περιστολής δικαιωμάτων και εγγυήσεων. Πλην όμως εντοπίζουμε ήδη ένα κλίμα αυταρχισμού και καταστολής και μια καθεστωτική προσπάθεια , που χειραγωγείται από μεγάλο μέρος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, προνομιακά επιχορηγούμενου και γι’ αυτό στρατευμένου στην υποστήριξη της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει μια κοινωνικά άρρωστη παθητικοποίηση και αποδοχή ως μονόδρομου και ως τετελεσμένων των μέτρων που συγκροτούν το κυβερνητικό αφήγημα, κυρίως για τον κόσμο της εργασίας.

Η Βουλή έχει υποχρέωση σ’ αυτή την μεταβατική φάση να αποτελέσει πραγματικά το πεδίο δημοκρατικού διαλόγου, αντιπαράθεσης, αλλά και αποκάλυψης και αποδόμησης, όπως έγινε ήδη με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών. Προγραμματική βεβαίως αλλά και πολιτικά σκληρή αντιπολίτευση, όπως την Παρασκευή για το μεταναστευτικό και για την παιδεία την ερχόμενη εβδομάδα, είναι το καθήκον μας μέσα στη Βουλή ιδιαίτερα σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

4) Διανοητές και πολιτικοί διεθνώς εκτιμούν πως αυτή η πρωτοφανής περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων που έχει επιφέρει η πανδημία συνιστούν ένα πείραμα βιοπολιτικής που θα αφήσει βαθιά πληγή στην ίδια την δημοκρατία. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η νέα μετά τον κορονοιό κανονικότητα να είναι μια νομιμοποιημένη και εσαεί κατάσταση εξαίρεσης;

Η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι προφανής με όλες του τις διαστάσεις, προφανώς και της δημοκρατίας, του περιβάλλοντος, της άρσης των ανισοτήτων, των αξιών και των πολιτικών που συνιστούν ένα νέο διεθνισμό αλληλεγγύης, τη διαχείριση των νέων τεχνολογιών σε διεθνή κλίμακα, αλλά βεβαίως και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη βάση όσων αναφέραμε προηγουμένως. Μετά από τόσο μεγάλες κρίσεις δεν υπάρχει ακινησία ούτε υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή αυτή η ανόητη καρικατούρα της επαγγελίας της κανονικότητας. Οι προοδευτικές δυνάμεις, με την ευρύτατη δυνατή έννοια, θα πρέπει να βρεθούν στα χαρακώματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και να βρεθούν συγκλίνουσες και συνεργαζόμενες για την προβολή και τη διεκδίκηση, τη νέα νοηματοδότηση σε αξίες, προτάγματα και επίδικα που συνιστούν την εναλλακτική προοδευτική λύση με επίκεντρο την άρση των ανισοτήτων και βεβαία την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα επουλωθεί η πληγή, η οποία ήδη έχει υπάρξει στην ίδια τη δημοκρατική αντίληψη για την πρόοδο της κοινωνίας. Η σύγκρουση για την ηγεμονία απέναντι στην εμμονική νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική άποψη θα είναι πολύ ισχυρή και θα διαπεράσει οριζόντια τις κλασικές αλλά και τις νέες κοινωνικές διαστρωματώσεις που παράγονται στο πεδίο των αλλεπάλληλων εφαρμοσμένων πολιτικών “στοχοποίησης” στο λαό μας και στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Στα καθ’ ημάς μια νέα ριζοσπαστικοποίηση πρέπει να εμπνέει το πρόγραμμα, τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες και τις κοινωνικές αναφορές, με επίκεντρο την υπεράσπιση της εργασίας και τα δικαιώματα σε όλα τα πεδία αντιπαράθεσης με πρωτεύον αυτό της ενθάρρυνσης και μαζικοποίησης των κοινωνικών κινημάτων. Καμία συναίνεση και ανοχή στη δεξιά αντίληψη που θέλει να ενοχοποιήσει το αντιμνημονιακό κίνημα και να νομιμοποιήσει τις αντιδραστικές πολιτικές του χρεωκοπημένου παλιού πολιτικού συστήματος.

5) Η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε με ένταση σειρά ζητημάτων δοκιμάζοντας τα όρια των πολιτών και των θεσμών. Ένα από αυτά ήταν η αδιαφανής χρηματοδότηση με 20 εκ. των ΜΜΕ.  Οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαφανίστηκαν ‘η υποβαθμίστηκαν από την πλειονότητα των ΜΜΕ, της δημόσιας τηλεόρασης συμπεριλαμβανομένης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως βρέθηκαν στο στόχαστρο δημοσιογράφων που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί αυτό το τοπίο να αλλάξει;

Η κυβέρνηση επιδιώκει, ίσως γιατί μάλλον κι αυτή δεν πιστεύει καθόλου στην εμβέλεια των ανά πενθήμερο δημοσκοπήσεων, μια μονοφωνία και άκριτη υποστήριξη των κυβερνητικών πολιτικών και προσωπική αποθέωση του ΠΘ με παράλληλη προσπάθεια χειραγώγησης και απόκρυψης, τόσο των πολιτικών, όσο και των κοινωνικών αντίθετων απόψεων, ακόμα και των τεκμηριωμένων καταγγελιών για σκάνδαλα και αδιαφάνεια. Κομβικός θα είναι ο ρόλος στον πόλεμο επικοινωνίας που ήδη εξελίσσεται, όχι μόνο των προοδευτικών και αριστερών δημοσιογράφων, αλλά και πολλών δημοσιογράφων που πιστεύουν στο λειτούργημα του επαγγέλματός τους και αντιστέκονται στην προσπάθεια μιας σύγχρονης οργουελιανής ενημέρωσης δια της συκοφαντίας, είτε της δολοφονίας χαρακτήρων. Δεν είναι δυνατόν να ανέχονται και να ανέχεται και η ελληνική κοινωνία μια πολυετή πολιτική ψευδολογίας και χειραγώγησης Μέσων στο όνομα ενός ανομολόγητου αντι-ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας αντιαριστερού μετώπου. Υπάρχουν συνταγματικές και θεσμικές πρόνοιες και εγγυήσεις που θα πρέπει να ακολουθούνται για την απολύτως ελεύθερη και αλογόκριτη δημοσιογραφική λειτουργία σε όλα τα μέσα.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε την εξαιρετική προσπάθεια που έγινε στην Αυγή, στο ΚΟΚΚΙΝΟ, στην ΕΠΟΧΗ, που είναι τα μέσα που έχουν οργανική αναφορά στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να προβληθεί, μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας και της πολιτικής της κυβέρνησης, ο προγραμματικός λόγος και η ουσιαστική αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα μας. Όπως επίσης να σημειώσουμε τη μεγάλη απήχηση που είχαν οι διαδικτυακές συζητήσεις και το πρόγραμμα του i syriza, που δίνουν σε συνθήκες κρίσης το νέο αποτύπωμα για τη λειτουργία και την επαφή με την κοινωνία του νέου σύγχρονου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στο ιδιαίτερο σκέλος της ερώτησής σας, που αφορά στον τρόπο που έχουν επιλέξει ορισμένοι επώνυμοι δημοσιογράφοι που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να παρεμβαίνουν συστηματικά και στοχοποιημένα απέναντι σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και εγώ, εν ονόματι του «καλού» της παράταξης και της «υποστήριξης» του αδιαμφισβήτητου Πρόεδρου του κόμματός μας, δεν έχω πει τίποτα δημοσίως, ούτε θα το κάνω με αφορμή τη σημερινή μας επικοινωνία. Ο καθένας κρίνεται, όλοι κρινόμαστε, εν τέλει, από το κατά πόσον ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και τις αξίες του λαού μας και ιδιαίτερα της Αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

7) Ο Αλ. Τσίπρας στις τελευταίες παρεμβάσεις του, με πιο πρόσφατη την ομιλία του στην βουλή την Τρίτη αναφέρεται στην προοπτική σύγκλισης έως και συγκυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να ανταποκριθεί σε μια τυχόν πρόωρη εκλογική μάχη; Ποιές είναι οι υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνετε το κάλεσμα;

Έχοντας την πρόσφατη εμπειρία της δεκαετούς  περιπέτειας με τα μνημόνια και τις ριζικές αλλαγές στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συγκρότηση του πόλου των προοδευτικών δυνάμεων στην προοπτική μιας νέας προοδευτικής ηγεμονίας στην κοινωνία και μιας μελλοντικής εκλογικής επιτυχίας ,με το σύστημα μάλιστα της απλής αναλογικής όποτε και αν διεξαχθούν οι εκλογές, είναι ζήτημα που θα κριθεί από την πολιτική , την προγραμματική επάρκεια και τη δυνατότητα ενόρασης που θα επιδείξουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα οι ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς και της οικολογίας.

Στην αντιπαράθεση με το νεοφιλελεύθερο πόλο, τα πραγματικά διδάγματα από την αντιφασιστική νίκη των λαών πριν από 75 χρόνια, πρέπει να είναι παρόντα και ενεργά, τόσο στην καταδίκη νέων αντιδημοκρατικών ευρωπαϊκών καθεστώτων, όσο και στη σύγκρουση με τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τις ξενοφοβικές ρατσιστικές απόψεις, αλλά και για την υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας, ιδιαίτερα μάλιστα στη δική μας γεωπολιτική περιφέρεια.  Υπάρχει ατζέντα που να επιτρέπει τη σύγκλιση και τη συνεργασία χωρίς τακτισμούς και ηγεμονισμούς ανάμεσα στις δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά και τον ευρύτερο σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο. Η προσπάθειά μας, έτσι όπως εκφράστηκε και από τον Αλ. Τσίπρα προσφάτως, είναι ειλικρινής, με ορίζοντα διεθνή και σε βάθος μέχρι την προγραμματική κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας.

Ν. Παππάς: «Ο Μητσοτάκης κήρυξε πόλεμο σε μισθωτούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται άμεση ενίσχυση και όχι λόγια.

Εδώ και μέρες, επιμελητήρια και εμπορικοί σύλλογοι μιλούν για προϋποθέσεις που τίθενται εκ μέρους των τραπεζών και οι οποίες στην ουσία ακυρώνουν την όποια βοήθεια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή όχι για να κάνει συστάσεις στις τράπεζες, αλλά για να τις δικαιολογήσει.

Όχι για να λάβει άμεσα μέτρα, αλλά για να υποσχεθεί ότι από αύριο ξεκινά διαβούλευση για τη μείωση των προϋποθέσεων που τίθενται.

Δύο μήνες μετά το lockdown, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κηρύξει πόλεμο όχι μόνο στους μισθωτούς, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εφη Αχτσιόγλου: “Βρισκόμαστε μπροστά σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και στη δημιουργία ενός νέου υποκατώτατου μισθού”

Σε τι ύψος εκτιμάτε ότι θα είναι φέτος η ύφεση και η ανεργία κ. Αχτσιόγλου;

Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένη και ενέχει αντικειμενικά χαρακτηριστικά. Δεδομένου δηλαδή ότι η πραγματική οικονομία ανέστειλε τη λειτουργία της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε συρρίκνωση. Το μέγεθος όμως της συρρίκνωσης αυτής δεν ήταν και δεν είναι καθόλου δεδομένο και νομοτελειακό. Εξαρτάται από το τι έπραξε ή δεν έπραξε η κυβέρνηση, τι μέτρα πήρε για να προλάβει την ύφεση, αν στήριξε ουσιωδώς τις επιχειρήσεις, την εργασία, το εισόδημα και την καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην λάβει ένα ισχυρό πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να σταθεί ως παρατηρητής στην αυθόρμητη κίνηση της αγοράς. Η επιλογή της αυτή θα κοστίσει. Θα βαθύνει την ύφεση, θα εκτινάξει την ανεργία. Πριν λίγες μέρες η Κομισιόν προέβλεψε για τη χώρα μας ύφεση 9,7 % και ανεργία 20% για φέτος κι αυτό είναι το καλό σενάριο. Μιλάμε για ύφεση υψηλότερη απ’ αυτή που σημειώθηκε στο ζενίθ της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2011 και φυσικά για τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Κι όπως σας είπα προηγουμένως αυτό δεν οφείλεται κυρίως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας αλλά στις συνειδητές επιλογές της κυβέρνησης.

–          Τα στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου, πάντως, δείχνουν πως και απολύσεις είχαμε και μετατροπές συμβάσεων και αναστολή συμβάσεων με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση εργαζομένων. Βλέποντας και τις προτάσεις του ΣΕΒ, ποιοι εκτιμάτε ότι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την υψηλή ανεργία και την κρίση; Και τι είδους προστασία υπάρχει;

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν ότι είχαμε τον χειρότερο Μάρτιο και τον χειρότερο Απρίλιο όλων των εποχών στην αγορά εργασίας, χειρότερους ακόμα και από τους αντίστοιχους μήνες των ετών 2011 και 2012, τότε που η ύφεση και η ανεργία κάλπαζαν. Την ίδια ώρα τριπλασιάστηκαν οι δυσμενείς μετατροπές των συμβάσεων εργασίας, από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Τα αποτελέσματα αυτά είναι συνέπεια των δύο κεντρικών επιλογών που έκανε η κυβέρνηση για τα εργασιακά: της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της νέας εκ περιτροπής εργασίας. Η αναστολή συμβάσεων μετέτρεψε ουσιαστικά την πλειονότητα των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας σε δυνάμει ανέργους, ενώ όσοι δεν μπήκαν σε αναστολή τέθηκαν σε εκ περιτροπής εργασία και βρέθηκαν με μισή δουλειά και μισό μισθό. Δυστυχώς, εκτιμώ ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα, αν βεβαίως δεν υπάρχει κάποια ριζική αλλαγή πολιτικής, διότι ιδίως για τη μετά το λοκ-ντάουν περίοδο δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία από τις απολύσεις, ενώ η κυβέρνηση όχι απλώς δεν περιορίζει αλλά ετοιμάζεται να δώσει κίνητρα  για τη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους εργασίας σε εκ περιτροπής απασχόλησης.  Όπως ήταν αναμενόμενο, όταν η κυβέρνηση κάνει μια επιθετική ενέργεια σε βάρος των εργαζομένων, ο ΣΕΒ ζητάει και δεύτερη ή και τρίτη. Ζητάει αφενός αυτό το τοπίο να μονιμοποιηθεί, προχωρά όμως και ένα βήμα παρακάτω προτείνοντας τη γενικευμένη εργολαβοποίηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.  Αυτό το μοντέλο των χαμηλών μισθών και των απολύτως επισφαλών σχέσεων εργασίας είναι γνώριμο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη. Κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες,  στην Ελλάδα εφαρμόστηκε στην πιο σκληρή του εκδοχή την περίοδο 2010-2014 και απέτυχε κοινωνικά και οικονομικά.

–          Πολλή κουβέντα γίνεται για το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης. Τι αναλογεί στη χώρα μας; Και όντως προστατεύει την πλήρη απασχόληση;

Το πρόγραμμα SURE είναι ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη στήριξη της εργασίας από τις δυσμενείς συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία. Το πακέτο είναι συνολικού ύψους 100 δισ. Οι όροι χρήσης του δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί αλλά εξ όσων καταλαβαίνω το κάθε κράτος θα έχει αρκετά μεγάλη ευχέρεια στο να τους προσδιορίσει. Πριν λίγες μέρες έγινε το κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Εργασίας, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και αυτό το ζήτημα. Ζήτησα από τον κ. Βρούτση να μας ενημερώσει για το αν και τι διεκδίκησε η χώρα μας από το πακέτο αυτό, αλλά απάντηση δεν έλαβα. Από το σχετικό τυπικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο την ημέρα εκείνη φαίνεται πως η ελληνική πλευρά δεν τοποθετήθηκε καν για το ζήτημα αυτό. Την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ζήτησαν η κατανομή των πόρων στα κράτη να μην γίνει μόνο στη βάση του ΑΕΠ τους αλλά και του ποσοστού ανεργίας τους, θέση που, όπως καταλαβαίνετε, ευνοεί την υψηλότερη χρηματοδότηση της χώρας μας. Ποια στάση κράτησε η κυβέρνηση μπροστά στο αίτημα αυτό; Ούτε επ’ αυτού φαίνεται ότι τοποθετήθηκε. Είναι παροιμιώδης η αδράνεια και η αδιαφορία μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που μπορεί να φέρει ή να στερήσει κρίσιμους πόρους από τη χώρα μας για τη στήριξη της εργασίας.

–          Τελικά επιδότηση της ανεργίας ή της εργασίας; Τι πρέπει να γίνει και γιατί;

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”. Προτείναμε την κάλυψη από το κράτος των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που πλήττονται και τη στήριξη με “ζεστό” χρήμα των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη δέσμευσή τους να διατηρήσουν και μετά –για τουλάχιστον 6 μήνες- τους ίδιους εργαζόμενους, με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και τους ίδιους μισθούς. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συχνά δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό προτείναμε μια μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. με κριτήρια κυρίως τον αριθμό εργαζομένων αλλά και τον κλάδο που δραστηριοποιούνται. Καλύπτοντας λοιπόν το κράτος το εργατικό κόστος και δίνοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα κεφάλαιο κίνησης για την επόμενη μέρα, διασφαλίζοντας παράλληλα όχι απλώς τις θέσεις εργασίας αλλά και το επίπεδο των μισθών, θα ήμασταν σε θέση να διατηρήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση περίπου στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 και έτσι να μην έχουμε μια βαθιά και μακρόχρονη ύφεση. Αντιθέτως χωρίς ένα τέτοιο εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, η επόμενη μέρα του λοκ-ντάουν θα μας βρει με λουκέτα στην αγορά και μαζικές απολύσεις. Αν αυτό το καθοδικό σπιράλ ξεκινήσει, δεν θα έχει γρήγορη επιστροφή. Βλέπετε λοιπόν γιατί, όπως είπα και στην αρχή, το τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας δεν είναι νομοτελειακό αλλά εξαρτάται κυρίως από τις επιλογές που έκανε και κάνει η κυβέρνηση.

–          Οι επιπτώσεις στο ασφαλιστικό ποιες θα είναι; Και πιστεύετε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος Βρούτση θα εφαρμοστεί ή η κυβέρνηση θα τον τροποποιήσει ή και θα τον αλλάξει προς το δυσμενέστερο;

Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών επηρεάζουν ευθέως αρνητικά το ασφαλιστικό. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους: Αν η ανεργία αυξηθεί κατά 5 μονάδες στη χώρα, σενάριο εξαιρετικά πιθανό με τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα έχουν απώλεια περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. Αν  λάβουμε υπόψη και τις εκτιμήσεις για μετατροπές συμβάσεων από πλήρους εργασίας σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, θα υπάρχει επιπλέον απώλεια 330 εκ. ευρώ ετησίως. Τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ, λοιπόν, ετήσιες απώλειες μόνο για τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη πιθανή μείωση μισθών. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνω καν τις απώλειες σε ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ κ.λπ. Όπως εξήγησα, οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν η κυβέρνηση λειτουργούσε με εμπροσθοβαρές γενναίο πακέτο στήριξης της εργασίας. Αν συνεχίσει στη γραμμή της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί μέχρι τώρα, οι απώλειες αυτές θα είναι μάλλον δεδομένες. Και τότε ή θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει τα κενά αυτά ή η ΝΔ θα προχωρήσει σε νέες δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό. Και λέω «νέες» διότι ήδη κατήργησαν τη 13η σύνταξη μειώνοντας το εισόδημα των συνταξιούχων και αύξησαν τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών. Ελπίζω να μην σκέφτονται επ’ ουδενί νέες δυσμενείς μετατροπές στο ασφαλιστικό. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει αυτές τις απώλειες, τις συνέπειες δηλαδή της ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής.

–          Ο υπουργός Εργασίας σας κατηγορεί πάντως ότι, εν αντιθέσει με ό,τι έπραξε ο ίδιος το 2015, εσείς του παραδώσατε πολύ υψηλό αριθμό συντάξεων, που δεν έχουν εκδοθεί. Είναι έτσι;

Πρόκειται για το γνωστό ψέμα του “ενός εκατομμυρίου” που ο κύριος Βρούτσης διακινεί από την πρώτη μέρα και τον διαψεύδουν τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε στις αρχές του 2015, από τον κ. Βρούτση, περίπου 400.000 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ, μείωσε αυτό το στοκ κατά 73% φτάνοντας τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις σε περίπου 107.000 όπως τα ίδια τα ταμεία έδωσαν στοιχεία τον Ιούνιο του 2019. Ο κ. Βρούτσης εφηύρε ένα εκατομμύριο δήθεν εκκρεμείς συντάξεις προφανώς για να μειώσει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να δικαιολογήσει το παρελθόν του αλλά και να προλάβει τις κακές μελλοντικές του επιδόσεις. Και μόνο το νούμερο που επικαλείται είναι αστείο στατιστικά και πληθυσμιακά, είναι επιστημονική φαντασία. Το πιο κρίσιμο όμως είναι το τι έχει συμβεί στον τομέα αυτό από το καλοκαίρι του 2019 που ανέλαβε και πάλι το υπ. Εργασίας. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ καταγράφουν αύξηση ληξιπρόθεσμων συντάξεων κατά 60% σε σχέση με αυτές που παρέλαβε μέσα σε 10 μήνες! Είναι δυνατό με επικοινωνιακές φούσκες να θολώσεις μια τέτοια θλιβερή πραγματικότητα;

–          Κατηγορίες δεχτήκατε και για τα προγράμματα των ΚΕΚ επί των ημερών σας, παρότι οι καταγγελίες που λεγόταν ότι θα έκανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή δεν ήρθαν. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου φιάσκου της «τηλεκατάρτισης» η κυβέρνηση προσπάθησε να θολώσει τα νερά με γελοίους συμψηφισμούς. Γρήγορα βέβαια εγκατέλειψε αυτή την προσπάθεια  γιατί δεν της έβγαινε και έκανε τα πάντα για να ξεχαστεί το θέμα. Τι εικόνα προσπάθησε να δημιουργήσει ως στιγμιαίο έστω αντιπερισπασμό; Ότι όσοι υλοποιούσαν προγράμματα κατάρτισης ήταν μέρος ενός σκανδάλου. Αυτά είναι αστειότητες. Προγράμματα πραγματικής κατάρτισης των ανέργων ως εργαλείο αντιμετώπισης της ανεργίας υλοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τι σχέση έχει η πραγματική κατάρτιση με τις ασυναρτησίες των «σκόιλ ελικίκου» και τα ψευτομαθήματα σε μηχανικούς για το πώς να ανοίγουν και να κλείνουν τον υπολογιστή; Ουδεμία προφανώς. Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για όσα κονδύλια του ΕΣΠΑ ήταν κλειδωμένα ήδη από το 2013 στην υλοποίηση καταρτίσεων, δηλαδή δεν μπορούσαν να εκταμιευθούν και να φτάσουν στους ανέργους παρά μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, προχωρήσαμε σε προγράμματα πραγματικής κατάρτισης με διαφάνεια, όρους και προϋποθέσεις. Οι προσκλήσεις που έβγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονταν στους επιστημονικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τα επιμελητήρια, όχι στα ΚΕΚ. Επίσης ουδέποτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε απευθείας ανάθεση σε ΚΕΚ, όπως ουσιαστικά έκανε εδώ ο κ. Βρούτσης. Επιπλέον βάλαμε κανόνες στη λειτουργία των ΚΕΚ με νόμο του υπ. Παιδείας, που η ΝΔ καταψήφισε, και αντιστρέψαμε την αναλογία των πόρων στα προγράμματα κατάρτισης ώστε τα περισσότερα χρήματα να πηγαίνουν υπέρ των δικαιούχων εργαζόμενων και ανέργων και όχι υπέρ των ΚΕΚ, όπως τα είχε οργανώσει πριν το 2015 η ΝΔ. Άρα, αντί να επιχειρεί ανυπόστατες συγκρίσεις η εκτεθειμένη κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει απαντήσει το απλό ερώτημα: γνώριζε και ενέκρινε ο κ. Μητσοτάκης τον σχεδιασμό της αρπαχτής της «τηλεκατάρτισης» ή ο κ. Βρούτσης λειτούργησε εν αγνοία του πολιτικού του προϊσταμένου, οπότε πώς μπορεί ακόμη να έχει την εμπιστοσύνη του τελευταίου;

–          Με τον κατώτατο μισθό πού εκτιμάτε ότι το πάει το υπουργείο; Και το λέω γιατί ακούγεται τουλάχιστον λογικοφανές το επιχείρημα ότι με τέτοια κρίση, δεν μπορεί να δοθούν αυξήσεις…

Η κυβέρνηση εν κρυπτώ, με άρθρο σε πρόσφατη ΠΝΠ, ακύρωσε την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020 και τον πάγωσε τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Δηλαδή, για δύο χρόνια μετά την αύξηση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019, καθηλώνει τον κατώτατο μισθό, μειώνοντας ουσιαστικά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι και μετά τον Ιανουάριο του 2021 θα προχωρήσει σε αύξησή του. Φαίνεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιδοτήσει το μοντέλο της εκ περιτροπής εργασίας γενικεύοντάς το. Βρισκόμαστε μπροστά, λοιπόν, σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και στη δημιουργία ενός νέου υποκατώτατου μισθού. Αν κανείς λάβει υπόψη του και όλες τις αλλαγές που έκανε στα εργασιακά με το πρόσχημα του κορονοϊού και ιδίως την πλήρη αναστολή οποιουδήποτε ελέγχου στην αγορά εργασίας, είναι προφανές ότι η ΝΔ  επιλέγει για μία ακόμη φορά να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι χαμηλόμισθοι. Αυτό επ’ ουδενί δεν υπακούει στους κανόνες της κοινής λογικής. Υπακούει βέβαια στους κανόνες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Είναι η επανάληψη μιας δοκιμασμένης συνταγής της περιόδου 2012-2014 που είχε καταστροφικές συνέπειες και στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία: εκτίναξη της ανεργίας, της ύφεσης, δημιουργία μιας γενιάς εργαζόμενων φτωχών, έκρηξη των ανισοτήτων.

–          Και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο της Εργασίας; Μπορεί το κόμμα σας να υπερασπίζει απλώς τα δικαιώματά του, εάν δεν διαθέτει προτάσεις για την αύξηση του πλούτου, για τη μεγέθυνση της πίτας;

Μα η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, η εμβάθυνσή τους, η ισχυρή πολιτική μισθών είναι προϋπόθεση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Δεν είναι η μόνη, αλλά είναι η πλέον κρίσιμη μεταβλητή. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται μια νέα αρχή. Χρειάζεται ρήξεις που θα απελευθερώσουν το ανθρώπινο δυναμικό, τις παραγωγικές δυνάμεις και πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τις ανισότητες και την κλιματική κρίση. Το μοντέλο οικοδομή,  real estate, μεγάλα έργα και επιλεκτικές επενδύσεις μαζί με τη διαρκή υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων, που η σημερινή κυβέρνηση προάγει ως «νέα στρατηγική», δεν είναι παρά ένα παλιό, και απολύτως αποτυχημένο οικονομικά και κοινωνικά μοντέλο.

Αναφορικά τώρα με τις σχέσεις μας με τον κόσμο της εργασίας,  εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει με αρκετά μεγάλη καθαρότητα τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και πιέζει διαρκώς για συγκεκριμένες αλλαγές που ενισχύουν τη θέση του. Βέβαια το στοίχημα για ένα αριστερό κόμμα δεν είναι απλώς να εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, αλλά να γίνει ένα κόμμα αυτού του κόσμου.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.