Αναζητώντας το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας: Τι έδειξαν οι πρώτες έρευνες και τι ακολουθεί


0
(0)

Μια νέα αρχαιολογική προσπάθεια που φαίνεται πως θα έχει συνέχεια και ενδεχομένως να φέρει νέα δεδομένα στην περιοχή της Ιεράπετρας, ξεκίνησε τους περασμένους μήνες και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Έρευνες που ξεκίνησαν με αφορμή τις πολύ σημαντικές υποβρύχιες ανασκαφές  στον κόλπο της Ελούντας τον περασμένο Οκτώβριο και έφεραν στην Ιεράπετρα ερευνητές από το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ) ώστε να διερευνήσουν τα κατάλοιπα των λιμενικών έργων της αρχαιότητας στην περιοχή.

Στο Ράδιο Λασίθι μίλησαν οι αρχαιολόγοι από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που συμμετείχαν στις έρευνες με τον κ. Θεοδούλου να αναλύει  σε βάθος τα όσα έχουν βρεθεί, και που επικεντρώνονται οι έρευνες στην Ελούντα και τον κ. Τσιμπούκη να μιλά για τις έρευνες στην Ιεράπετρα.

Σε ό,τι αφορά την Ιεράπετρα ο κ. Τσιμπούκης ανέφερε πως βασικός στόχος της σύντομης έρευνας που έγινε ήταν να διαπιστωθεί αν μπορούν να εντοπιστούν κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού, το οποίο σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές έμοιαζε με αυτό της αρχαίας Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, με κύριο χαρακτηριστικό τις τρεις λιμενικές λεκάνες.

Ένας τρόπος κατασκευής λιμανιού σε τρια διαφορετικά σημεία, ώστε οι ναυτικοί να χρησιμοποιούν αυτό το οποίο ήταν πιο ασφαλές ανάλογα με τον αέρα που φυσούσε.

Ιστορικές αναφορές που σύμφωνα με τον κ. Τσιμπούκη φαίνεται πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν από τα πρώτα ευρήματα του περασμένου Οκτωβρίου.

Η έρευνα που έγινε, όπως λέει ήταν πολύ σύντομη και σε πολύ πρώιμο στάδιο, όμως το λιμάνι της Ιεράπετρας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και ήδη εντός της υπηρεσίας γίνονται συζητήσεις για το πως και πότε θα συνεχιστούν οι έρευνες.

Πέρα από την οριστική τεκμηρίωση του αρχαίου λιμανιού και τη σχέση του με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, είναι άγνωστο τι ακόμα μπορεί να βρεθεί στο βυθό της Ιεράπετρας, κάτι το οποίο θα φανεί μόνο με εκτεταμένες επιτόπιες υποβρύχιες έρευνες που στόχος είναι να γίνουν στο μέλλον.

Ο κ. Τσιμπούκης θέλησε παράλληλα να ευχαριστήσει το Σύλλογο Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιεράπυτνα, ο οποίος βοήθησε στην πραγματοποίηση των ερευνών, καλύπτοντας το κόστος διαμονής των ερευνητών στην περιοχή.

Πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.