Αναζητούνται οι ιδιοκτήτες για 171.522 ακίνητα – Κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 19 Νοεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Στο Δημόσιο κινδυνεύουν να περιέλθουν δεκάδες χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών οι οποίοι είτε δεν έσπευσαν για να τα δηλώσουν στις πρώτες περιόδους κτηματογράφησης, είτε δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά ή τα έχουν δηλώσει με σφάλματα.

Σύμφωνα με τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία της “Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ”, ο αριθμός των “ορφανών” ακινήτων τα οποία έχουν καταχωριστεί στις πρώτες εγγραφές ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” ανέρχεται σε 171.552. Πρόκειται για ακίνητα σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο.

Τα περισσότερα από τα “ορφανά” ακίνητα, σύμφωνα με το “Εθνος” βρίσκονται στην Περιφέρεια και αφορούν απλά αγροτεμάχια, ο αριθμός των οποίων φτάνει σε περίπου 150.000. Από τα υπόλοιπα εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός προέρχεται από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ήθελαν να τα δηλώσουν είτε λόγω της φορολογίας είτε επειδή αποποιήθηκαν κληρονομιές ή διαμένουν στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, Βύρων Νάκος, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, τα ακίνητα που στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου φέρονται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” μετά την παρέλευση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγράφων, θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Βάσει του νόμου, όποιος χάσει το ακίνητό του έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια να ακολουθήσει τη δικαστική οδό διεκδικώντας αποζημίωση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όχι και την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Σήμερα αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου. Θα ακολουθήσουν Αγρίνιο, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα και Λευκάδα. Η δήλωση περιουσίας είναι υποχρεωτική και η προθεσμία είναι τρεις μήνες για κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για κατοίκους του εξωτερικού.

Συνολικά στην τελευταία φάση κτηματογράφησης θα λειτουργήσουν 42 γραφεία. Από τις αρχές του 2019 θα λειτουργήσει γραφείο στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου για την εξυπηρέτηση ιδιοκτητών στις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίοι δεν κατοικούν εκεί.

Ως τέλος του έτους θα λειτουργήσει γραφείο στη Θεσσαλονίκη για Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα. Το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι στις αστικές περιοχές 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου καποδιαστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο δικαιώματα.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.