Αναδρομικά συνταξιούχων: Κερδισμένοι όσοι προσέφυγαν δικαστικά για τις περικοπές Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016


Τελευταία ενημέρωση 19 Σεπτεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν αλλά και όσων οι προσφυγές εκκρεμούν σχετικά με τα αναδρομικά που αφορούν στις περικοπές επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, σχεδιάζει να καταβάλλει η κυβέρνηση. Βασική αιτία η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που οδηγεί την κυβέρνηση στην λήψη μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξανεμίζοντας τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια.

Αν και ακόμα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη πιθανότητα μιας ευχάριστης έκπληξης για το σύνολο των συνταξιούχων, τα αναδρομικά θα μπορέσουν να τα εισπράξουν περίπου 250.000 οι οποίοι κατέθεσαν αγωγή έως το τέλος Ιουλίου του 2020, οπότε τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που τα αναδρομικά εισπράξει το σύνολο των συνταξιούχων, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί αλλά και οι κληρονόμοι που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2023.

Για παράδειγμα για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2021 τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν σχετικής αίτησης, να ρυθμίσουν τις οφειλές που προκύπτουν από φόρο εισοδήματος σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εντόκως.

Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται, πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.