Αναδρομικά συνταξιούχων: Επιστροφές χρημάτων σε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 31 Μαρτίου 2019 by energinews (admin)

Η απόφαση για τα αναδρομικά – Πόσα χρήματα μπορείτε να διεκδικήσετε;

Επιστροφές χρημάτων σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους αποφάσισε το Εφετείο Αθηνών.

Η απόφαση με αριθμό 647/2019 είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό συνταξιούχο του Ταμείου Νομικών με αναδρομικά δύο ετών (Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2017), ενώ βάσει του Εφετείου, δικαιούται και επιστροφή των παράνομων συντάξεων και για το 2018.

Το ποσό της επιστροφής

Το ποσό που θα πάρουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι είναι 3.070 ευρώ συν τόκους και επιπλέον 500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση, δηλαδή 3.570 ευρώ συν τόκους δύο ετών.

Καταπέλτης κατά του ΕΦΚΑ το Εφετείο

Στην εκδίκαση αγωγής του κατά του ΕΦΚΑ είχε δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που είχε στη σύνταξή του από το Ταμείο Νομικών στο διάστημα από 1/7/2015 έως 30/6/2017.

Ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση τον Οκτώβριο του 2018, η οποία εκδικάστηκε στις 10 Ιανουαρίου στο 9ο Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στο πλήρες σκεπτικό της απόφασης, απέρριψε την έφεση του ΕΦΚΑ και δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα τον συνταξιούχο, ο οποίος πλέον παίρνει τα αναδρομικά των 3.570 ευρώ που του αναλογούν με τελεσίδικη δικαστική εφετειακή απόφαση.

Το Εφετείο ήταν καταπέλτης κατά του ΕΦΚΑ, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις του και κρίθηκε οριστικά ότι οι εν λόγω μειώσεις είναι παράνομες διότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290 του Ιουνίου του 2015, και από τότε θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται.

Γιατί είναι σημαντική η εν λόγω απόφαση;

  • Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη απόφαση Εφετείου που δικαιώνει πλήρως συνταξιούχο με «τελεσίδικα» αναδρομικά και επιπλέον χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ, όπως η αναπομπή της εφετειακής απόφασης σε ανώτατο δικαστήριο, δηλαδή στο ΣτΕ για να αποφασίσει εκ νέου.
  • Αποτελεί «πιλότο» για όλους τους συνταξιούχους, κυρίως για χιλιάδες από όσους έχουν προσφύγει για αναδρομικά και δικαιώθηκαν ήδη από τα Πρωτοδικεία.
  • Δείχνει το δρόμο για τις διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων σκοπεύουν να προβούν σε αγωγές, καθώς ένα από τ α πιο κρίσιμα σημεία της απόφασης είναι πως αναγνωρίζεται πλήρως και στο Εφετείο ότι τα αναδρομικά υπερβαίνουν το διάστημα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Πηγή: newsbomb.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.