«Αναγκαία και επιβεβλημένη η συντήρηση και η βελτίωση των κτηρίων των Ειρηνοδικείων Καστελίου, Μοιρών και Πύργου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Mε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου στα Υπουργεία Υποδομών και Δικαιοσύνης τονίζει ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η άμεση συντήρηση και βελτίωση των κτηρίων των Ειρηνοδικείων Καστελίου, Μοιρών και Πύργου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε ολοένα και δυσχερέστερη θέση περιέρχονται τα τρία περιφερειακά κτίρια που στεγάζουν τα ειρηνοδικεία της ενδοχώρας του Ν.Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Ειρηνοδικείο Καστελίου,  Μοιρών και Πύργου.

Τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω κτήρια προκαλούν μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση  τόσο για τους συναλλασσόμενους πολίτες όσο και για τους εργαζόμενους στα εν λόγω κτίρια, αφού εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια τους.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το κτίριο του Ειρηνοδικείο Καστελίου αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα στην τοιχοποιία και στη στέγη ενώ στις εσωτερικές αίθουσες του κτηρίου (ακροατήριο, γραφεία κλπ) οι ζημιές είναι εμφανείς. Μάλιστα, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ανέλαβε δωρεάν την εκπόνηση μελέτης για να προσδιοριστούν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης, με το κόστος να υπολογίζεται στα 30.000 ευρώ.

Στο κτίριο που στεγάζεται το Ειρηνοδικείο Μοιρών, εκτός από το πρόβλημα της υγρασίας που έχει ποτίσει όλο το οίκημα, έχουν πέσει σοβάδες από το ταβάνι και έχουν «φουσκώσει» οι τοίχοι ενώ στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Πύργου οι επισκευαστικές παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι πολλαπλές, αφού στο κτίριο δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και βελτίωσης για πολλά χρόνια.

Επειδή ολοένα και πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών,εργαζομένων, αιρετών και φορέων για τις άθλιες συνθήκες (σκασμένοι τοίχοι, υγρασία κλπ) που επικρατούν στα εν λόγω ειρηνοδικεία

επειδή οι εργαζόμενοι νιώθουν οργή και αγανάκτηση από την εγκατάλειψη της πολιτείας

Επειδή η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αλλά και η απονομή της, αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και βελτίωσης των Ειρηνοδικείων Καστελίου, Μοιρών και Πύργου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης που παρουσιάζουν σοβαρές αλλά και εκτεταμένες φθορές και ζημιές;».

«Η έλλειψη εργατών γης εντείνει τα αδιέξοδα των αγροτών».

Μετά την συγκέντρωση των αγροτών στον Δήμο Φαιστού και την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν για την συνέχιση των καλλιεργειών τους,με κυρία την αύξηση του κόστους παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών, στην οποία μετείχε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατέθεσε ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Μετανάστευσης και Ασύλου και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Εντείνονται ανά την επικράτεια οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.

Το εργατικό δυναμικό στα χωράφια βαίνει σταδιακά μειούμενο, δημιουργώντας δυσεπίλυτες δυσχέρειες συρρίκνωσης της παραγωγής και μείωσης των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από τη Χώρα μας.

Οι δυσκολίες της μετάκλησης εργατών γης, ως γνωστόν, δεν προέκυψαν για πρώτη φορά τώρα, είναι πρόβλημα πολύπλευρο, που εντοπίζεται, όμως, όλο και εντονότερα, επηρεάζοντας καθοριστικά τον καθημερινό μόχθο των δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα. Η νόμιμη παροχή εργασίας και η νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας, αποτελούν κομβικές παραμέτρους του ζητήματος.

Τονίζεται ότι, ειδικά τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, με “κραυγές αγωνίας” αγροτικών φορέων ανά την Ελλάδα να εγείρουν με έμφαση αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση για εμπαιγμό, καταγγέλλοντας έλλειψη συντονισμού και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του αγροτοδιατροφικού κλάδου από όλη τη Χώρα, μεγάλο μέρος των εργατών γης επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά στην Ιταλία ή την Ισπανία, προκειμένου να ωφεληθούν απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου, πληρέστερων εργασιακών δικαιωμάτων και υψηλότερων αποδοχών.   Αντιθέτως, στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, οδηγώντας τελικώς πολύτιμα εργατικά χέρια σε φυγή, με συνέπεια την εγκατάλειψη και αναγκαστική αγρανάπαυση καλλιεργειών.

Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει σε σειρά παρεμβάσεων.

Δεδομένου ότι καταγράφεται σημαντική πτώση στις εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών, εν συγκρίσει με πέρυσι, συνεπεία πλέγματος παραγόντων της τρέχουσας συγκυρίας, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη εργατών γης.

Δεδομένου ότι η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και μέτρων στήριξης της παραγωγής τροφίμων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους επισιτιστικής κρίσης στη Χώρα, ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, που συνοδεύεται από αισχροκέρδεια, και χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις τώρα, όπως έχουμε αναδείξει αναλυτικά σε εξειδικευμένη Επίκαιρη Επερώτησή μας.

Δεδομένου ότι η στήριξη των αγροτών, καθώς και των κτηνοτρόφων, με άμεσες ενέργειες που θα στοχεύουν με ταχεία αποτελεσματικότητα στην “καρδιά” των προβλημάτων τους, όπως έχει τεκμηριωμένα και επαναλαμβανόμενα προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Δεδομένου ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο “κρίκο” της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσής αυτών.

Δεδομένου ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες αναφορικά με, ενδεικτικώς, την καταγραφή και αδειοδότηση και δυνατότητα ασφάλισης των ήδη εργαζομένων μεταναστών, καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης με δυνατότητα ασφάλισης μέσω εργοσήμου.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε άμεσα να αναλάβετε για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσής τους;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών σε όλη τη Χώρα, που έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέποντας τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη, τη συγκομιδή των προϊόντων να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, τη σοδειά τους να σαπίζει και την παραγωγή τους να συρρικνώνεται;».

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου,Ανδρέας Πουλάς,Γεώργιος Μουλκιώτης,Γεώργιος Καμίνης,Ευαγγελία Λιακούλη,Μιχάλης Κατρίνης,Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης,Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου,Ιλχάν Αχμέτ,Χρήστος Γκόκας,Χαρά Κεφαλίδου,Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,Δημήτριος Κωνσταντόπουλος.Ανδρέας Λοβέρδος,Μπουρχάν Μπαράν,Δημήτριος Μπιάγκης,Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου,Γεώργιος Φραγγίδης».

 

Φωτογραφίες από την συγκέντρωση των αγροτών στο Δήμο Φαιστού.

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.