Αναγκαία η πιστοποίηση των χειριστών σχολικών κυλικείων

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Θωράκιση του επαγγέλματός τους ζητούν οι ιδιοκτήτες κυλικείων, που θέτουν θέμα εκπαίδευσης

Τη θωράκιση του επαγγέλματός τους μέσω της θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων για την εξάσκησή του ζητούν οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων στα Χανιά.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συλλόγου τους, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, τόνισαν ότι απαιτούνται τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αφορά στον κανονισμό λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, ενώ αναφορικά με την ποιότητα των τροφίμων που διαθέτουν επισήμαναν ότι τηρείται – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – η λίστα του αρμόδιου υπουργείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων Χανίων κ. Γιάννης Παυλάκης μίλησε για ανάγκη πιστοποίησης των χειριστών σχολικών κυλικείων μετά από πλήρη παρακολούθηση του προγράμματος μαθημάτων σε κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου τόσο το θέμα του κανονισμού λειτουργίας όσο και των διαγωνισμών ανάθεσης.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων έχουν ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. «Θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν σε τροποποιήσεις των όρων που είναι σε ισχύ τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη διαδικασία, διότι πιστεύουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δε θωρακίζει τα σχολικά κυλικεία. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν πολύ ευαίσθητο επαγγελματικό τομέα που έχει να κάνει με τη σίτιση παιδιών και άρα καλούμαστε με την ίδια ευαισθησία να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα του κλάδου», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κυλικείων στα Χανιά διευκρίνισε ότι αυτό που θα τεθεί ως αίτημα προς τα υπουργεία είναι να θεσπίσουν και να θέσουν ως προαπαιτούμενο την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με τα σχολικά κυλικεία

Στόχος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων είναι οι επαγγελματίες του κλάδου να πληρούν όλα τα κριτήρια εξάσκησης τους επαγγέλματος χωρίς παρεκκλίσεις. Ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι, «τα τελευταία χρόνια, πολλά επαγγέλματα έχουν δημιουργήσει το επαγγελματικό τους περίγραμμα. Το ίδιο υπάρχει και για τους ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων. Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας του κλάδου, θα πρέπει να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα σε ΚΕΚ. Η διάρκεια ολοκλήρωσης της ύλης είναι στις 120 ώρες και η εκπαίδευση περιλαμβάνει από το πώς θα μιλήσεις σε ένα παιδί μέχρι πώς θα χειριστείς το τρόφιμο».

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κυλικείων στα Χανιά διευκρίνισε ότι «αυτό που θα τεθεί ως αίτημα προς τα υπουργεία είναι να θεσπίσουν και να θέσουν ως προαπαιτούμενο την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με τα σχολικά κυλικεία. Ωστόσο το επάγγελμα να παραμείνει ανοιχτό για όλους, δε θέλουμε να το κλείσουμε όπως ακούγεται».

Αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία των Χανίων, τονίστηκε ότι τηρείται η λίστα του υπουργείου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν μεμονωμένες περιπτώσεις κυλικείων, κυρίως σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που πωλούσαν ενδεικτικά μαύρο τσάι, ρόφημα που απαγορεύεται στα σχολεία.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.