«Αναγκαία η μέριμνα της Κυβέρνησης ώστε να προστατεύονται οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που νοσούν από COVID-19 καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις».


0
(0)

«Αναγκαία η μέριμνα της Κυβέρνησης ώστε να προστατεύονται οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που νοσούν από COVID-19 καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και  Υγείας για την προστασία των επαγγελματιών, των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών που νοσούν από COVID-19.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Μετά την εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού 2019 (COVID-19) και καθώς ο κόσμος της εργασίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν θεσπίσει σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που αφορούν τους χώρους εργασίας για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της νόσου.

Ωστόσο, η επιθετικότητα του κορωνοϊού και οι μεταλλάξεις αυτού οδήγησαν σε μια συνεχώς αυξανόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα και στην αύξηση του αριθμού των νοσούντων σε όλους τους κλάδους και χώρους της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων, σε περίπτωση που ένας επαγγελματίας ή εργαζόμενος  νοσήσει με COVID-19, απομακρύνεται από την εργασία του για τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημερομηνία διεξαγωγής τεστ ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του τίθενται σε 14ημερη καραντίνα. Στην περίπτωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων (π.χ. καταστήματα τροφίμων, mini-markets, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιία κλπ), πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις κλείνουν για τουλάχιστον 14 ημέρες, με τις όποιες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, άτομα που έχουν νοσήσει σοβαρά μπορεί να χρειαστούν ειδική μεταχείριση, ακόμη και αφού κριθούν ικανά να επιστρέψουν στην εργασία, με αποτέλεσμα να χρειαστούν χρόνο εκτός εργασίας για να υποβληθούν σε φυσιοθεραπεία. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), βάσει στοιχείων, το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των ατόμων που εισάγονται σε ΜΕΘ μπορεί να εμφανίσει προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας και περίπου το 50 % των ασθενών χρειάζεται ένα έτος αποχής από την εργασία του, ενώ έως και το ένα τρίτο μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ.

Τέλος, οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει με COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο στιγματισμού και διακρίσεων.

Επειδή όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο, αφενός στην οικονομική και κοινωνική ζωή των επαγγελματιών αλλά των  εργαζομένων  που έχουν νοσήσει με COVID-19 και αφετέρου στην λειτουργία των επιχειρήσεών,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

  1. Με ποιο τρόπο έχει μεριμνήσει η Πολιτεία για τους παραπάνω πολίτες; Ποια συγκεκριμένα μέτρα στήριξης έχει ήδη εφαρμόσει;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε την οικονομική κάλυψη των εν λόγω επαγγελματιών και εργαζομένων καθώς και την βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεών και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  3. Προτίθεσθε να υλοποιήσετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και να εντάξετε την COVID-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών (Π.Δ.41/2012), σε συμμόρφωση με τη σύσταση 2003/670/ΕΚ/19-9-2003 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 19.09.2003, «Σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών» (EE L 238/25.9.2003) και την 2000/54/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Σεπτεμβρίου 2000, όπως ισχύει, για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία (έβδομη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ); Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  4. Προτίθεστε να εντάξετε στα μέτρα στήριξης τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες των νοσούντων από COVID-19 και όσων τίθενται σε καραντίνα ανεξαρτήτως εάν οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται εντάσσονται στον κατάλογο των πληττόμενων ΚΑΔ;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης, Ανδρέας Πουλάς,Απόστολος Πάνας,Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Αρβανιτίδης».

Με Ν.Δ και ένα «μπαρμπάκο» στη Κορώνη, ο εμβολιασμός από δημόσιο αγαθό γίνεται ρουσφέτι.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «φροντίζει» καθημερινά να εμπλουτίζει την εμπειρία μας από το επιτελικό κράτος της, των ανεπαρκών πολιτικών, των αντιφάσεων, της αναποτελεσματικότητας αλλά και των κατ’εξαίρεση διαδικασιών που τείνουν να γίνουν κανόνας ενώ η αδιαφάνεια και τα πελατειακά χαρακτηριστικά κυριαρχούν στις προσλήψεις λόγω επείγοντος και στις χρηματοδοτήσεις με επίκληση των έκτακτων αναγκών.

Η Ελπίδα ότι η Υγεία και το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα έμεναν έξω και θα υπερίσχυε η διαφάνεια, τα επιστημονικά κριτήρια και η δικαιοσύνη, διαψεύστηκε. Τον Δεκέμβριο, με τον  κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό παρατρεχάμενων και συγγενών υπουργών και κομματικών στελεχών αλλά και στη συνέχεια με σωρεία παραβιάσεων της προτεραιότητας των εμβολιασμών, όπως είχε ανακοινωθεί από Υπουργείο Υγείας στις 19 Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις κομματικών στελεχών της ΝΔ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι Καλλιθέας και φίλοι τους, άτομα στο Κοινωνικό Κέντρο Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν ήταν εργαζόμενοι ούτε περιθαλπόμενοι, προσκείμενος στην κυβέρνηση δημοσιογράφος και πολλά άλλα παραδείγματα με κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά όπως αποκαλύπτεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κατά πόδα δήμαρχο και τους αντιδημάρχους Βύρωνα και ζήτησε από τον Υπουργό:

-Να απαντήσει για την παραβίαση της προτεραιότητας  σε όσους υπομονετικά περιμένουν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν και ιδιαίτερα σε αυτούς που είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε είναι δημόσιοι λειτουργοί της πρώτης γραμμής.

-Συγκεκριμένα μέτρα για την διαφάνεια και την τήρηση της προτεραιότητας των εμβολιασμών.

 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής επεσήμανε οτι:

 

1)  Η  προχειρότητα του Κυβερνητικού σχεδιασμού, που φάνηκε από την αρχή, όταν το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών εισήχθη ως εκπρόθεσμη τροπολογία 708/125, 17 άρθρων στις 21 Δεκέμβρη, μιάμιση ώρα μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης, χωρίς να υποστεί την βάσανο της κριτικής και της βελτίωσης με τα αρνητικά αποτελέσματα να φαίνονται τώρα. Σήμερα έχει ενεργοποιηθεί μόλις  το 1/3  των εμβολιαστικών κέντρων με ανισόρροπη χωροταξική κατανομή και

 

2) Η αδιαφανής διαχείρισης του προγράμματος σε συνδυασμό με τις ελλείψεις θεσμικού ελέγχου τήρησης της προτεραιότητας έχουν ως συνέπεια τον εμβολιασμό ημετέρων την ώρα που οι ευπαθείς συνάνθρωποι μας  περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν, με το εμβόλιο από δημόσιο αγαθό να έχει γίνει ρουσφέτι.

 

 

Επιπλέον, ζήτησε από τον Υπουργό να ειδοποιηθούν και να εμβολιαστούν από τις λίστες των λειτουργών πρώτης γραμμής και συγκεκριμένα η αστυνομία, η πυροσβεστική, το λιμενικό, οι στρατιωτικοί, υπηρεσίες καθαριότητας, ΚΕΠ, κοινωνικές υπηρεσίες και δομές δήμων, δημοτική αστυνομία, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών όλων των φορέων, ΕΦΕΤ, Κλιμάκια ελέγχων, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικές φρουρές, υγειονομικοί φυλακών, βοηθοί φαρμακοποιών και γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Αντί αυτών εμβολιάζετε, τους κομματικούς φίλους και ψηφοφόρους. Τα στοιχεία από το Δήμο Καλλιθέας είναι ανατριχιαστικά και καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής την καταγγελία της παράταξης  προοπτική ζωής του κ.Ασκούνη Κώστα.

Αποδεικνύεται ότι η παραδοσιακή ΑΞΙΑ της δεξιάς ότι όλα γίνονται αν έχεις μπάρμπα στη Κορώνη, μετεξελίχθηκε και διευρύνθηκε και πλέον δεν χρειάζεται Μπάρμπας, «αρκεί ένας Μπαρμπάκος στην Κορώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου.

Στις 19 Φεβρουαρίου ό πρόεδρος της ΚΕΔΕ απειλεί την Κυβέρνηση να σταματήσουν οι ΄έλεγχοι από τη Δημοτική αστυνομία και να κλείσουν νευραλγικές υπηρεσίες επειδή το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να εντάξει στο πρόγραμμα εμβολιασμών τους υπαλλήλους, όταν την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας ευλογούσε τους κατ΄ εξαίρεσιν εμβολιασμούς των αντιδημάρχων του

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την Νέα Δημοκρατία στις πελατειακές σχέσεις, κατά πόδα με τον Δήμαρχο κ.Κατωπόδη να επιβεβαιώνει το γεγονός.

Ο Υπουργός στην απάντηση του, παρουσίασε την υποχρέωση της πολιτείας για εμβολιασμό όλων, ως επιτυχία της Ν.Δ, αφού όπως ανέφερε επετεύχθη η συμμετοχή της Ελλάδας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα(!!!).

Δεν αρνήθηκε τις καταγγελίες του κατ’ εξαίρεση εμβολιασμού, επιχείρησε όμως να τις υποβαθμίσει, αφού αποτελούν για την Κυβέρνηση ένα μικρό ποσοστό. Τέλος δεσμεύτηκε στον κ.Κεγκέρογλου, ότι με την αύξηση των εμβολίων θα ενεργοποιούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, ανακοινώνοντας παράλληλα συγκεκριμένο σχέδιο για τις ευπαθείς ομάδες.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/ydAH-GYm3yA

«Αναγκαία, άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία οι Βουλευτές της Κ.Ο ζητούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών των οινοπαραγωγών, συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης οίνου, λόγω της πανδημίας αλλά και των παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων lockdowns και της συνακόλουθης αύξησης των αποθεμάτων κρασιού στις αποθήκες,  οδηγούν σε απόγνωση τους οινοπαραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου και επιβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα γενικότερα.

Οι επιχειρήσεις του αμπελοοινικού κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ η νέα καλλιεργητική περίοδο ξεκινά με τεράστιες δυσκολίες κάλυψης των εξόδων καλλιέργειας αλλά και την αβεβαιότητα  διάθεσης της παραγωγής στο τέλος. Η απόφαση της Koμισιόν για παράταση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν το 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στο συγκεκριμένο κλάδο και για το 2021 δεν είναι αποτελεσματική. Δεν περιλαμβάνει συνολική έκτακτη χρηματοδότηση, παρά μόνο επιμέρους. Χαρακτηριστικά προβλέπεται ότι η απόσταξη κρίσης και  το μέτρο της αποθεματοποίησης μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από τα τυχόν αδιάθετα κονδύλια των Εθνικών φακέλων είτε από τους Εθνικούς προϋπολογισμούς, γεγονός που εγείρει θύελλα αντιδράσεων στις επιχειρήσεις του αμελοινικού τομέα (ατομικές, συνεταιριστικές, ενώσεις, Ένωση Ηρακλείου Κρήτης κλπ).

Στην κατεύθυνση αυτή, η  ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προιόντων) ζητά σε εθνικό επίπεδο συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και ειδικότερα:

1)Ενεργοποίηση του μέτρου της Πράσινης Συγκομιδής με τροποποίηση κριτηρίων ανά ποικιλία σταφυλιών

2)Ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης με εφαρμογή κριτηρίων κόστους αγοράς σταφυλιών σε συνδυασμό με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό

3)Ενεργοποίηση του μέτρου της Αποθεματοποίησης Οίνων σε συνάρτηση με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία, που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό

4)Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας, στο μέτρο 21 του ΠΑΑ λόγω της παρατηρηθείσας πτώσης των τιμών σταφυλιών το 2020, που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αμπελουργικού εισοδήματος

5)Έγκριση χρηματοδοτικού προϊόντος με ευνοϊκούς όρους για την τόνωση της ρευστότητας των οινοποιείων, προκειμένου να απορροφηθεί η επικείμενη σταφυλική παραγωγή.

Επειδή πρέπει να στηριχθούν άμεσα οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία που είναι αντιμέτωποι με μια οικονομική και παραγωγική καταστροφή

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς και τα οινοποιεία με έκτακτη χρηματοδότηση τους και ποιος ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον  αμπελοοινικό τομέα;

2.Ποια η θέση σας για τα μέτρα στήριξης που ζητά η ΚΕΟΣΟΕ  και αναλύθηκαν παραπάνω;».

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:Βασίλης Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ,Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης,Μιχάλης Κατρίνης, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος,Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης,Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Πουλάς, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γεώργιος Φραγγίδης.

                                                                                                           

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.