Ανάστατη η Μεσαρά για δύο Ιταλικά κρουαζιερόπλοια στα ανοιχτά της Κρήτης – «Καμία ανησυχία», τονίζει το Λιμεναρχείο

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Σε συμβολικό αποκλεισμό δρόμου προχώρησε ο Δήμαρχος Φαιστού μαζί με αντιδημάρχους

Αναστάτωση στα νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς όπου οι κάτοικοι βλέπουν δύο Ιταλικά κρουαζιερόπλοια να πλέουν κοντά στο νησί. Πρόκειται για το Costa Mediterranea και το AidaBlu, που έχουν ρότα για Ρώμη και Πειραιά αντιστοίχως, και με πορεία διέλευσης σε απόσταση των 20

ναυτικών μιλιών από τις ακτές του νησιού.

Ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, με αντιδημάρχους και μέλη του δημοτικού συμβουλίου μετέβησαν στους Καλούς Λιμένες σε ένα συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ελλιμενισμό ή οποιαδήποτε αποβίβαση, όπως έγινε πριν μέρες με την αποβίβαση από το Costa Victoria της 63χρονης από την Αργεντινή που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με κορωνοϊό στην εντατική του Βενιζελείου.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο από την πλευρά του παρακολουθεί και έχει γνώση της πορείας των κρουαζιερόπλοιων χωρίς συντρέχει κανένας προς το παρόν λόγος ανησυχίας.

Άλλωστε η Ελλάδα έχει ήδη απαγορέψει τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων σε όλα τα λιμάνια της χώρας με μόνη εξαίρεση την περίπτωση βλάβης ή ανεφοδιασμού. Όσον αφορά την αποβίβαση ασθενών από κρουαζιερόπλοιο αυτό είναι κάτι που γίνεται – όπως και στο Costa Victoria – μετά από απόφαση των κέντρων ελέγχου του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ και όχι των τοπικών λιμενικών αρχών είτε του κεντρικού λιμεναρχείου.

Ένα ακόμα ζήτημα που φαίνεται ότι βρίσκει φωνές διαμαρτυρίας στην τοπική κοινωνία αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται για τη μεταφορά από τα νησιά νοσούντων με κορωνοϊό με ιδιωτικά σκάφη από τα νησιά.

Μάλιστα σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 30 Μαρτίου, προβλέπεται και η επίταξη ιδιωτικών σκαφών για τη διακομιδή ασθενών με κορωνοϊό, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Ήδη οι κατά τόπους λιμενικές αρχές έχουν ζητήσει από τους ιδιώτες της περιοχής τους να δηλώσουν εάν προσφέρουν οικειοθελώς τα πλωτά τους μέσα για την μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας με πρόβλεψη να τους καταβληθεί η σχετική αμοιβή- ενώ  πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στην περιοχή της Μεσαράς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Οι λιμενικές αρχές συντάσσουν τους σχετικούς καταλόγους των ιδιωτικών επιβατηγών σκαφών και των χειριστών τους, οι οποίοι στέλνονται στη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Στις περιπτώσεις πάντως που δεν υπάρχει οικειοθελώς προσφερόμενο ιδιωτικό πλωτό μέσο ή εφόσον δεν καλύπτονται οι ανάγκες ενόψει του πλήθους και της αυξημένης συχνότητας περιστατικών μεταφοράς η τοπική Λιμενική Αρχή μπορεί να επιτάξει τα κατάλληλα ιδιωτικά σκάφη από τις λίστες των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ενώ προβλέπεται και αποζημίωση χρήσης τους σε δεύτερο χρόνο.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.