ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ


0
(0)

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με ανακοίνωση της εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και καταγγέλλει την αδιαφορία του Υπουργείου για την μη επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρουν η μεγάλη πτώση  του εισοδήματος τους λόγω των χαμηλών τιμών σε γάλα και κρέας σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος των ζωοτροφών τους έχουν γονατίσει και αδυνατούν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Επιπλέον, το ζωϊκό κεφάλαιο καθημερινά μειώνεται, οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν και η απώλεια εισοδήματος, εδώ και πέντε χρόνια, είναι τόση μεγάλη που οι κτηνοτρόφοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και ζητούν μετ’ επιτάσεως άμεσα μέτρα στήριξης.

Συγκεκριμένα:

1) Την de minimis ενίσχυση με το ποσό των 30 ευρώ ανά ζώο όλων των κτηνοτρόφων.

2) Την παραδειγματική τιμωρία της γαλακτοβιομηχανίας που νόθευε τη φέτα και τον άμεσο έλεγχο όλων των γαλακτοβιομηχανιών.

3) Την άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από κακές και καθυστερημένες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

4) Ενημέρωση ενόψει της νέας ΚΑΠ.

5) Άλλη πολιτική διαχείρισης των βοσκοτόπων με την ταυτόχρονη αύξησή τους και την πανελλαδική ενιαιοποίηση των τιμών.

6) Την επιστροφή και απόδοση των χρημάτων (446 εκ. ευρώ) της δικαίωσης των βοσκοτόπων από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων με στόχο την αύξηση του ζωϊκού κεφαλαίου

7) Τον πραγματικό και όχι τον υποκριτικό έλεγχο των ελληνοποιήσεων.

8) Αύξηση των τιμών στο 1,30 πρόβειο, 0,90 κατσικίσιο, 0,60 αγελαδινό.

Επειδή  παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες  έχουν μετατεθεί οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και γάλακτος που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε βοοειδή και αιγοπρόβατα.

επειδή οι ενώσεις, οι φορείς και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό της Κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και

επειδή  δεν έχετε δώσει απαντήσεις στην υπ’ αριθμ 6364/29-04-21 ερώτηση που σας κατέθεσε έγκαιρα το Κίνημα Αλλαγής

 Ερωτάσθε κ Υπουργέ:

1)Προτίθεστε και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να λάβετε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους;

2)Τι απαντάτε στα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που ζητούν οι κτηνοτρόφοι; Θα υιοθετήσετε τις προτάσεις τους;».

«Υποχείριο η Νέα Δημοκρατία, αναξιόπιστος και καιροσκόπος ο ΣΥΡΙΖΑ -Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει μια νέα κοινωνική συμφωνία Πολιτείας-Αγοράς-Κοινωνίας!».

Ομιλία Γραμματέα Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να έχει χαμηλούς τόνους για την κυβερνητική του περίοδο, μήπως και ξεχάσει ο κόσμος τα πεπραγμένα του, τα μη πεπραγμένα και τα αισχρά πεπραγμένα, έρχεται σήμερα εδώ και αντί να μιλήσει για το νομοσχέδιο, ως αναξιόπιστη και τυχοδιωκτική Αξιωματική Αντιπολίτευση που είναι, έρχεται να κάνει επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

Αφού τα θέλετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα ακούσετε λοιπόν και ξεκινώ με την ολοκλήρωση της καταδίκης Καμμένου. Είναι μια νίκη της Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου βεβαίως -του Αντρίκου Παπανδρέου- αλλά και της αλήθειας. Ντροπή για τους δεξιούς συκοφάντες, αλλά πιο μεγάλη ντροπή για τους αριστερούς συνοδοιπόρους τους. Μια κουβέντα δεν βρήκατε να πείτε. Δεν ντρέπεστε!

Δεύτερον, πριν την καθιέρωση κανόνων θεσμικών εγγυήσεων και διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων το 2003, με Υπουργό Εσωτερικών τον Κώστα Σκανδαλίδη, βεβαίως και υπήρχαν γκρίζες ζώνες στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ως μέλος της Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης για τη Siemens, κύριε Αλεξιάδη, θα σας πληροφορήσω ότι οι καταθέσεις, αλλά και το πόρισμα αναφέρεται βεβαίως στη χρηματοδότηση και του Συνασπισμού της Προόδου, της Οικολογίας, της Αριστεράς. Δεν ξέρω πώς ήταν τότε το όνομα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα, αφού θέλατε να τα ακούσετε και αν η δικαστική απόφαση αναφέρεται σε κόμματα εξουσίας, προφανώς, από ό,τι καταλάβατε, δεν είστε πλέον κόμμα που δεν έχει διαχειριστεί εξουσία.

Πάμε τώρα στον Λαυρεντιάδη. Τι το θέλατε; Ξεχάσατε τις εντολές Υπουργών για διευκόλυνση της εταιρείας στην Καβάλα από τη ΔΕΠΑ όχι για να μείνουν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η εταιρεία με κάποιες εγγυήσεις, αλλά να αυξηθεί το ποσό που θα μπορούσε να χρωστά αυτή η εταιρεία στη ΔΕΠΑ κατά πολλά εκατομμύρια; Από 30 εκατομμύρια, αν θυμάμαι καλά, σε 110 εκατομμύρια. Ονοματίστηκαν και Υπουργοί, είναι και Πετσίτης και Παππάς στη συγκεκριμένη. Δεν τα ξέρετε αυτά; Τι ξέστε στη γκλίτσα του τσοπάνη;

Επειδή σε μια άλλη αίθουσα εδώ, στη Βουλή, διεξάγεται και η διαδικασία της Προανακριτικής Καλογρίτσα-Παππά, έχετε λίγο υπομονή να ολοκληρωθούν όλα αυτά. Έχετε λίγο υπομονή, για να δούμε πραγματικά ποιο είναι το πρόσωπό σας.

Εργασιακά: Η Κυβέρνηση τι κάνει; Ενώ η μετά-covid εποχή απαιτεί πραγματικά ένα σχέδιο για την ανάπτυξη επί τη βάσει νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου, με αναβάθμιση της εργασίας, κοινωνική ειρήνη, εργασιακή ειρήνη, που θα αξιοποιεί τους εργαζόμενους και τη δύναμή τους και βεβαίως, όλη τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα τεράστια ποσά χρηματοδότησης που έχουμε τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται ο Υπουργός Εργασίας, φέρνοντας κάποιες θετικές ρυθμίσεις που είχε ετοιμάσει ο κ. Βρούτσης για την ΕΡΓΑΝΗ, για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και την τηλεργασία, μαζί με κάποιες ευρωπαϊκές Οδηγίες για άδειες, που υποχρεούται να φέρει. Φέρνει και ρυθμίσεις ανατροπής της εργασιακής ασφάλειας.

Δεν γνωρίζει ο κ. Χατζηδάκης ότι ένας ανασφαλής και εξαναγκαζόμενος εργαζόμενος δεν μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του; Λέω με γνώση του λόγου μου ότι, εάν το νομοσχέδιο το έφτιαχναν οι εργοδότες, θα ήταν πολύ καλύτερο. Και δεν εννοώ τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, εργοδοτικές οργανώσεις που μαζί με τους εργαζόμενους παλεύουν την καθημερινότητα, που πιστεύουν στην αξιοπρεπή αμοιβή και στη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αναφέρομαι ακόμα και στον ΣΕΒ. Ακόμα και ο ΣΕΒ αν έφτιαχνε το νομοσχέδιο, θα ήταν καλύτερο για τους εργαζόμενους και για την οικονομία συνολικά, γιατί; Διότι ο ΣΕΒ, ως συλλογικό όργανο, γνωρίζει την αξία του εργαζόμενου, γνωρίζει πώς και με ποια διαχείριση μπορεί να αποδώσει καλύτερα, όχι από κοινωνική ευαισθησία προφανώς, αλλά από την οικονομική πλευρά. Δεν το γνωρίζουν, όμως, οι άνθρωποι που δεν έχουν καμμία σχέση με την αγορά, με την παραγωγή, με την επιχειρηματικότητα, με την εργασία, με την καθημερινότητα. Γι’ αυτό φέρνουν τέτοια εκτρώματα.

Είναι απορίας άξιον ότι τις προηγούμενες μέρες κατηγορούσαν και συκοφαντούσαν ακόμα και τη ΓΣΕΕ. «Μα, συμφωνεί η ΓΣΕΕ», λέει. Προβοκάτσια και συκοφαντία. Άκουσα σήμερα στην ΕΡΤ τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε σε αυτά που είπα και εγώ, ορισμένες θετικές ρυθμίσεις που είχε προετοιμάσει ο κ. Βρούτσης, ήταν καταπέλτης για τις ρυθμίσεις Χατζηδάκη.

Ήταν καταπέλτης για την υπονόμευση του οκταώρου, για τη μονομερή επιβολή της υπερεργασίας, για μια επίθεση εναντίον των νέων εργαζόμενων που περιμένουν να δουλέψουν, να βρουν μια θέση στον ήλιο. Κι εκεί ψέματα! Προσπάθησαν να βρουν αποκούμπι. Καταρρέετε κι εσείς και τα επιχειρήματά σας!

Κύριε Υφυπουργέ, χαρακτηρίσατε συνωμοσιολογία το ερώτημά μας, αν η καθυστέρηση ενσωμάτωσης των Οδηγιών μπορούσε να συσχετιστεί με τη μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Πειραιώς. Αντί απαντήσεως μας είπατε έναν χαρακτηρισμό. Ωστόσο, το νομοσχέδιο καθυστέρησε. Το αναφέρει και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στο γραπτό υπόμνημα.

Θα ήθελα λίγο χρόνο, κυρία Πρόεδρε.

Σημειώνουμε ότι ήδη ο εισηγητής μας σας κατέθεσε δύο έγγραφα που λένε την αλήθεια, με την υπογραφή σας όμως, τα οποία δεν μπορείτε να τα διαψεύσετε.

Στις 28 Ιουνίου του 2020 ήταν να ολοκληρώσει η επιτροπή. Καθυστέρησε και μερικές βδομάδες αργότερα παρέδωσε το πόρισμά της. Γιατί στα συρτάρια; Και εν πάση περιπτώσει, τώρα που λέτε ότι δεν σχετίζεται, λέτε αλήθεια. Βεβαίως και δεν σχετίζεται. Αφού έγινε η ανακεφαλαίωση, έγινε η διαδικασία. Δεν σχετίζεται το νομοσχέδιο. Σωστά το λέτε σήμερα. Όμως υπήρξε.

Ζητάμε απαντήσεις. Εμείς δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι ούτε καταγγέλλουμε κανέναν. Όμως υπάρχει χάρισμα 2,36 δισεκατομμύρια ευρώ, ναι ή όχι; Έδωσε το ελληνικό Δημόσιο άλλα 345 και το ποσοστό συμμετοχής του από 61%-34% έχει πέσει στο 27%, ναι ή όχι; Δώστε απαντήσεις.

Έχουμε κινήσεις τον τρίτο μήνα, τον κρίσιμο, βάσει εσωτερικής πληροφόρησης από τα στελέχη τα μεγάλα, στην κορυφή, της τράπεζας με πώληση 700 περίπου χιλιάδων μετοχών αξίας 0,5 εκατομμυρίου τουλάχιστον -ατόμου- όταν  οι υπόλοιποι μέτοχοι έβλεπαν την αξία των δικών τους μετοχών να καταρρέει; Δώστε απαντήσεις!

Μας είπατε και στεναχωρηθήκατε για τη συμπεριφορά του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που δεν ήρθε, αλλά σας έστειλε ένα υπόμνημα. Στεναχωρηθήκατε. Ε, αυτή η συμπεριφορά είναι όταν είναι χαριστική η πολιτική απέναντί τους.

Αναφερθήκατε στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα 4 δισεκατομμύρια  και στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Καλά τα είπατε, αλλά ήδη έχουν χαθεί τα μισά.

Δεν γίνεται έτσι. Πρέπει η Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα έχουμε ανάγκη από μία νέα κοινωνική συμφωνία πολιτείας-αγοράς-κοινωνίας, να βαδίσουμε την επόμενη μέρα, την επομένη της πανδημίας μέρα ούτως ώστε η Ελλάδα αντί να βιώσει οπισθοδρόμηση και να βράζει στο ζουμί της, να κάνει ένα άλμα μπροστά, ένα άλμα που θα δρομολογήσει την βιώσιμη ανάπτυξη και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, ένα άλμα που θα φέρει κοινωνική ευημερία με ανθρωποκεντρική πρόοδο, όπως μας υπέδειξε η πανδημία, δυστυχώς με δραματικό τρόπο. Σ’ αυτό όμως χρειάζεται μια άλλη αντίληψη. Κοινωνική και εθνική ανάγκη υπάρχει. Η Κυβέρνηση έχει βούληση; Μέχρι τώρα φαίνεται πως όχι».

 

Βίντεο από την ομιλία του Βασίλη Κεγκέρογλου στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα 13 Μάϊου 2021 κατά τη συζήτηση του ν/σ Υπουργείου Οικονομικών:

https://youtu.be/AOa8e_nd1dk

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *