Αλ.Χαρίτσης: «Το σκάνδαλο της δήθεν τηλεκατάρτισης πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και ο Κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις – Μονόδρομος η παραίτηση του κ. Βρούτση»


0
(0)

Δήλωση (oncamera) του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης

«Το σκάνδαλο της δήθεν τηλεκατάρτισης πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και ο Κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις – Μονόδρομος η παραίτηση του κ. Βρούτση»

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι ένα επικίνδυνο μείγμα αδίστακτου κυνισμού και τραγικής ανικανότητας“, διαμηνύει σε on camera δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με την “παρωδία του προγράμματος δήθεν τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω ΚΕΚ”.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, εν μέσω μάλιστα πανδημίας,  να χαρίσει σε μεσάζοντες 80 εκατομμύρια ευρώ“, στηλιτεύει, υπογραμμίζοντας την “ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, Γ. Βρούτση”, η οποία “δεν περιορίζεται μόνο στο ότι πιστοποίησε ένα πρόγραμμα που προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων“, αλλά επεκτείνεται και στην “άμεση εμπλοκή συνεργάτιδας του σε εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του κατάπτυστου αυτού έργου“. “Συνιστά σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Και, βεβαίως, μετά από όλα αυτά η παραίτηση του συνιστά μονόδρομο”, υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, και καταλήγει: “Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες και για όλες τις πτυχές αυτού του φιάσκου αλλά και γιατί δεν αποπέμπει τον κ. Βρούτση“.

 Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

 «Η παρωδία του προγράμματος της δήθεν τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω ΚΕΚ αποκάλυψε σε ολόκληρο το πανελλήνιο πως το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι ένα επικίνδυνο μείγμα αδίστακτου κυνισμού και τραγικής ανικανότητας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, εν μέσω μάλιστα πανδημίας,  να χαρίσει σε μεσάζοντες 80 εκατομμύρια ευρώ, αγνοώντας τις συστάσεις της Κομισιόν για απευθείας ενισχύσεις και στήνοντας κυριολεκτικά στο πόδι σεμινάρια κατάρτισης που εξευτελίζουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας.

Η ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, Γ. Βρούτση, είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Και, όπως αποκαλύφτηκε και από τα σχετικά δημοσιεύματα, η ευθύνη του δεν περιορίζεται μόνο στο ότι πιστοποίησε ένα πρόγραμμα που προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων. Η άμεση εμπλοκή συνεργάτιδας του σε εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του κατάπτυστου αυτού έργου συνιστά σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Και, βεβαίως, μετά από όλα αυτά η παραίτηση του συνιστά μονόδρομο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει ευθέως και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που επιλέγει να διατηρεί τον κ. Βρούτση στη θέση του αντί να ζητήσει την παραίτησή του, όπως οφείλει, είναι συνένοχος.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες και για όλες τις πτυχές αυτού του φιάσκου αλλά και γιατί δεν αποπέμπει τον κ. Βρούτση».

Σταύρος Αραχωβίτης: «Άλλη μια επιβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ για τους κτηνοτρόφους»

Τον περασμένο Οκτώβρη, (στις 11/10/2019), δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε την βουλευτική Τροπολογία με Γενικό Αριθμό 43 και Ειδικό 1 για την επίλυση του προβλήματος με τις οφειλές προς τους κτηνοτρόφους από το πρόγραμμα εκρίζωσης ζωονόσων. Την Τροπολογία αυτή αρνήθηκε τότε να την κάνει δεκτή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τώρα την επαναφέρει και την παρουσιάζει σαν δική του πρόταση -αυτούσια, χωρίς να λείπει ούτε κόμμα-  στην παρ. 2 του Άρθρου 19 του Σχέδιο Νόμου που έθεσε σε διαβούλευση. Από τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι θα την επαναφέρει σαν δική του ρύθμιση. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, επιβεβαιωνόμαστε.

Αναρωτιόμαστε, όμως, αν αρκεί η διάταξη σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ν’ αναγνωριστεί και να λυθεί, έστω και τώρα, το πρόβλημα των κτηνοτρόφων. Συνεχίζουμε να απορούμε -όπως και τον Οκτώβρη του 2019-  πώς ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός υπουργός δεν εξέλαβε την τότε κίνησή μας ως βοηθητική για την επίλυση του προβλήματος των κτηνοτρόφων.

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο, παραμένει η πραγματική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που σαν να μην έφτανε το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, αντιμετώπισαν και τους λάθος χειρισμούς της Κυβέρνησης της ΝΔ και των υπουργών της (Άδωνις Γεωργιάδης κ.α). Αντί λοιπόν ν’ αναγνωριστεί από την Κυβέρνηση η κρισιμότητα του τομέα με τα αντίστοιχα των περιστάσεων εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, οι κτηνοτρόφοι δεν βλέπουν καμία σχετική πρωτοβουλία.

Όλγα Γεροβασίλη: Όταν οι πολίτες δείχνουν την Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή “Αταίριαστοι” και στους δημοσιογράφους  Γ. Ντσούνο και  Χ. Κούτρα

«Ο κ. Βρούτσης προσπάθησε σήμερα να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ- γνωστός τρόπος απάντησης στα δύσκολα. Διαπιστώνουμε δε, χωρίς έκπληξη, ότι για όλα αυτά που κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ η απάντηση είναι μία: φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε δεικτικά η κ. Γεροβασίλη ερωτώμενη να σχολιάσει τις σημερινές εξηγήσεις Βρούτση στη Βουλή ως προς την επάρκειά τους.

Από τις 6 Απριλίου 2020 έχουμε καταθέσει ερώτηση.  Η κυβέρνηση και γνωρίζει και αποφεύγει να απαντήσει.

Στις 6 Απριλίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση, 3 μέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος με ερωτήματα στα οποία ποτέ δεν απάντησαν μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Επίσης, τις προηγούμενες μέρες κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργό, ο οποίος αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει στη Βουλή. Με δεδομένο ότι η  ερώτηση κατατέθηκε από τις 6 Απριλίου νομίζω ότι δεν δικαιούταν κανείς να μη γνωρίζει.

Η απόφαση της κυβέρνησης βάσει της οποίας κάναμε την ερώτηση στις 6 Απριλίου έλεγε ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους και δύναται να είναι από ΕΣΠΑ. Ρωτήθηκε τότε ο υπουργός, ο οποίος δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα, στο γιατί επιλέγει εθνικούς πόρους και όχι πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ζήσαμε τηλεοπτική πασαρέλα υπουργών που αυτοσχεδίαζαν κουνώντας μας το δάχτυλο!

Σε όλο αυτό το διάστημα παρήλασαν υπουργοί της κυβέρνησης, πρωτοστατούντος του λαλίστατου κ. Γεωργιάδη όπου στην αρχή είπαν ότι ήταν αδυναμία εκταμίευσης με άλλο τρόπο, κατόπιν αναμασούσαν διάφορες αυτοσχέδιες απαντήσεις  και γενικώς ισχυριζόταν ότι το πρόγραμμα ότι ήταν μια χαρά ενώ κουνούσαν το δάχτυλο περί ευθύνης στους επιστήμονες της χώρας.

Η κυβέρνηση τα μάζεψε άρον-άρον, αλλά δεν απάντησε: Γιατί επέλεξαν να διασπαθίσουν δημόσιο χρήμα προσβάλλοντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας;

Με όλο αυτό το κύμα αγανάκτησης και διακωμώδησης της προχειρότητας που ξεσηκώθηκε η κυβέρνηση τα μάζεψε άρον-άρον. Όμως πρέπει να λογοδοτήσει για αυτήν την άνευ προηγουμένου σκανδαλώδη διαδικασία.

Πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις:  Το συνολικό κόστος θα μπορούσε να είναι 134 εκ. -εάν δεν υπήρχαν τα ΚΕΚ-  ενώ θα λάμβαναν οι επιστήμονες από 800 ευρώ. Η κυβέρνηση επέλεξε όμως να δώσει 193 εκ. διασπαθίζοντας  60 εκ. και δίνοντας τελικώς στους επιστήμονες 600 ευρώ. Γιατί τους προσέβαλε ευθέως; Γιατί τους ταπείνωσε δίνοντάς τους λιγότερα χρήματα και εξαναγκάζοντάς τους να έλθουν αντιμέτωποι με την επιτομή της προχειρότητας και της ασυναρτησίας σε δήθεν τηλεκαταρτίσεις;  Άραγε η κυβέρνηση διέκρινε αυτή την κρίση ως «ευκαιρία»; Ανερυθρίαστα;

Όλοι θα κριθούν. Και ο κ. Βρούτσης για το χαμηλό βαθμό ευθιξίας του. Και ο Πρωθυπουργός για το χαμηλό βαθμό ευθύνης απέναντι στην κυβέρνησή του

Την άμεση ευθύνη μπορεί να την έχει ο υπουργός βεβαίως-αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την συνολική ευθύνη της κυβέρνησής του. Και από τη στιγμή που αρνείται να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα μετατοπίζεται στον κ. Μητσοτάκη. Αναφορικά με το αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Βρούτσης η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι “ο κ. Βρούτσης θα έπρεπε να διαθέτει ο ίδιος ευθιξία. Από εκεί και πέρα κρίνεται και θα κριθεί”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγγέλλει συλλήβδην τα προγράμματα κατάρτισης. Καταγγέλλει σκανδαλώδεις πρακτικές ευτελισμού κατάρτισης και πολιτών κ διασπάθισης δημοσίου χρήματος.   

Επειδή ακούστηκε και από το πρωί ότι αυτά έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ -διότι πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει. Αλήθεια τι ακριβώς έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ξανά και σήμερα καταφεύγει η ΝΔ μετά από τόσους μήνες διακυβέρνησης; Σας θυμίζω δύο πράγματα που κάναμε:

1. Παραλάβαμε ένα καθεστώς των προγραμμάτων κατάρτισης όπου το 70% να παίρνει το ΚΕΚ και 30% ο επιδοτούμενος. Αυτό το ποσοστό το αντιστρέψαμε.   Και ορθώς πράξαμε.

2. Επίσης επιλέξαμε αυτά τα κονδύλια να μην διοχετεύονται αποκλειστικά σε προγράμματα κατάρτισης αλλά στην ενίσχυση της απασχόλησης, πράγμα το οποίο λειτούργησε ως πλέγμα προστασίας στην εργασία και στις επιχειρήσεις.

Το δε αστυνομικό δαιμόνιο του κ. Γεωργαντά -περί των υποθέσεων των απευθείας αναθέσεων και αδιαφανών διαδικασιών σε προγράμματα σε δήμους- η Όλγα Γεροβασίλη επανέφερε στην πραγματικότητα υπενθυμίζοντας ότι δεν αποδείχθηκε ποτέ κάτι τέτοιο.

“Ως εκ τούτου”, είπε κλείνοντας, «εμείς δεν καταγγέλλουμε γενικώς τα προγράμματα κατάρτισης, ούτε το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο όπως σας είπα είχαμε τροποποιήσει. Καταγγέλλουμε όμως τη Νέα Δημοκρατία ως προς την επιλογή της να δώσει 600 ευρώ στον κάθε επιστήμονα, για να του δείχνει πώς να χειρίζεται τον υπολογιστή, και 470 ευρώ στο ΚΕΚ. Εμείς μιλάμε για σπατάλη χρημάτων . Αν έδινε τα 800 στους επιστήμονες θα ήταν όλο το κόστος μείον 60 εκατ.»

Σ.Φάμελλος: «Να διερευνηθούν οι ευθύνες για το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης»

«Με την κατάργηση της τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι πρόκειται τελικά για ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις. Πολιτικό σκάνδαλο γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να «γυρίσει την πλάτη» στη μεσαία τάξη και τους επιστήμονες, αφού τους εξαίρεσε από το επίδομα των 800 ευρώ και τους υποχρέωσε να υποστούν το υποτιμητικό και απαξιωτικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για να λάβουν 600 ευρώ. Οικονομικό σκάνδαλο για την προνομιακή ανάθεση στις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης που ανέβασαν ένα απαράδεκτο υλικό με κόστος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση υποτιμά παράλληλα και τους επαγγελματίες συνολικά, εφόσον όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πολλοί επαγγελματίες και βιοτέχνες έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης. Και ενώ έχουμε επιπλέον πολλές καταγγελίες ότι κόβεται το ρεύμα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με απόφαση της κυβέρνησης. Μια συνολική επίθεση και απαξίωση των επιστημόνων, της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Kontra Channel” και το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.

Και πρόσθεσε: «Το ερώτημα παραμένει. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε, αυτή τη δύσκολη στιγμή για όλους μας, ενώ κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, να στηθεί ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με ολιγοπώλιο εταιρειών, με αποτέλεσμα 2-3 επιχειρηματίες να διαχειρίζονται ένα ποσό 25, 30 εκατ. ευρώ για να μεταφράσουν μέσω google ένα απαρχαιωμένο και άχρηστο εκπαιδευτικό υλικό; Υπάρχει όμως και οικονομικό σκάνδαλο, αφού τίθενται ερωτήματα και από δημοσιεύματα για το πώς έγιναν οι συμβάσεις σε δύο-τρεις μέρες, ποιος παρέλαβε και αξιολόγησε το υλικό, αν πληρώθηκαν οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, ποιος τις αδειοδότησε κτλ.. Έπρεπε να ξεσηκωθούν οι επιστήμονες, να μαζευτούν χιλιάδες υπογραφές για να αντιδράσει η κυβέρνηση; Είναι πολύ σοβαρή η ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και του ίδιου του κυρίου Βρούτση που οφείλει να παραιτηθεί. Δεν μπορεί να αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους και να μην επιφέρει καμία επίπτωση στον ίδιο. Ενώ μάλιστα, μέχρι εχθές το μεσημέρι, παρακολουθούσαμε στελέχη της κυβέρνησης να υπερασπίζονται το πρόγραμμα, κεντρικοί Υπουργοί, ο κ.Βρούτσης και ο κ.Γεωργιάδης στα κανάλια, σε πολλαπλές παρουσίες τους, να ρίχνουν ευθύνες στους επιστήμονες, στα Μέσα Ενημέρωσης, στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, την οποία και δεν απάντησε ο κύριος Μητσοτάκης, καθότι δεν προσήλθε στη Βουλή. Η κοινωνική κατακραυγή, η πολιτική πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης και το πολιτικό κόστος ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση».

Ο Σ.Φάμελλος ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της πανδημίας ξεκαθάρισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση «έβαλε πλάτη» σε όσα πρόταξε η επιστημονική κοινότητα, η λογική και η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και ότι η «αντιπολιτευτική τακτική» του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάντα ως σκοπό τη διασφάλιση του συμφέροντος των Ελληνίδων και των Ελλήνων και της χώρας. Καλωσόρισε ακόμη, την μεταστροφή της στάσης του κυρίου Μητσοτάκη υπέρ της δημόσιας υγείας, υπενθυμίζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις για Συμπράξεις μεταξύ του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα μάς έκαναν να ανατριχιάσουμε, αλλά σημείωσε ότι αυτά που λέει ο κ.Μητσοτάκης για ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεν έχουν γίνει πράξη. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ενισχυθεί και τα περιφερειακά ιατρεία παραμένουν κλειστά».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, επισήμανε ότι, δυστυχώς, ο κίνδυνος για πολλά λουκέτα την επόμενη μέρα είναι μεγάλος και πως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. «Η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική «χανζαπλάστ», βλέποντας και κάνοντας στην οικονομία, ενώ αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η πολιτεία να στηρίξει την εργασία, τη ζήτηση και τη ρευστότητα στην αγορά. Δεν έχει καταθέσει σχέδιο για την οικονομία και την επανεκκίνησή της. Αντίθετα, παρατηρούμε η κυβέρνηση να αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για προνομιακές εξυπηρετήσεις των συμφερόντων των καναλαρχών, των κλικιναρχών, των εταιρειών διοδίων, του λόμπυ της τηλεκατάρτισης, κλπ.».

 

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

Τοποθετήσεις Π. Σκουρλέτη, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα: «Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, από τη συνέχιση της δραστηριότητας των εξορύξεων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής»

Τοποθετήσεις Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα «Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, από τη συνέχιση της δραστηριότητας των εξορύξεων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής»

 Πατεντάτη αρπαχτή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος τα voucher τηλεκατάρτισης, να παραιτηθεί ο Γιάννης Βρούτσης

Ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, στη Βουλή επεσήμανε ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ή να έχει απομακρυνθεί από τη θέση του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά το σκάνδαλο των voucher τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες και απάντησε στους προκλητικούς και αυθαίρετους ισχυρισμούς του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που υπέβαλε προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα: «Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, από τη συνέχιση της δραστηριότητας των εξορύξεων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής».

Ακολουθούν σημεία από τις τοποθετήσεις του Πάνου Σκουρλέτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

Φοβάμαι όμως ότι θα υποπέσω σε έναν πειρασμό. Ακούγοντας, πριν από λίγο, την προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτηση, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί. Διότι θα περίμενα να υπάρχει ευαισθησία από τον κ. Βρούτση να παραιτηθεί ή από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να τον παραιτήσει. […] Αντί λοιπόν σήμερα, με κατεβασμένα τα μάτια και το κεφάλι, να απολογηθούν γι’ αυτή την περίπτωση πατεντάτης «αρπαχτής», διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, έρχονται και εγκαλούν, ποιους; Αυτοί που με τους συγγενείς τους στήσανε αυτή την υπόθεση; Διαψεύστηκαν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες; Όχι. Το πρόβλημα δεν είναι η κατάρτιση. Η κατάρτιση υπήρχε στην Ελλάδα, υπάρχουν τα Κέντρα δια βίου μάθησης, γίνεται σε όλη την Ευρώπη, είναι ένας τρόπος για να αξιοποιούνται κάποια χρήματα από το ΕΣΠΑ. […] …το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε τους δημιουργούς του, αυτούς που το εμπνεύστηκαν, αλλά αποτέλεσε και εμπαιγμό προς τους επιστήμονες. Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Και δεν είναι το μόνο. Ίσως είναι ακραίο. Αλλά είδαμε και άλλα ακραία πράγματα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που ζει η χώρα μας. Είδαμε να διπλασιάζονται οι αμοιβές προς τους ιδιώτες για τα κρεβάτια των ΜΕΘ. Είδαμε τα 11 εκατομμύρια να δίνονται για λόγους επικοινωνιακούς. Δηλαδή τι; Σε ημετέρους για να δημιουργούν μια επίπλαστη εικόνα για την κυβέρνηση, να εξαγοράζεται η πληροφόρηση. Όλα αυτά έχουμε δει αυτές τις μέρες. Είδαμε κέντρα ιδιωτικά, το “Attica”, το οποίο δεν είχε καμιά σχέση με τα θέματα της αντιμετώπισης της πανδημίας. […] …Επειδή φαίνεται ότι κάποιος από τους ιδιοκτήτες είναι φίλος της κυβέρνησης, να υπάρχει μια σύμβαση με το κράτος και να ακριβοπληρώνεται. Όλα αυτά διαπιστώσαμε. Κι ενώ -προσέξτε- πράγματι υπήρξε μια έγκαιρη  -εκ μέρους της κυβέρνησης- απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα, αξιοποιώντας πρώτα απ’ όλα τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά βλέποντας και την εμπειρία της γειτονικής μας Ιταλίας. Αυτά τα μέτρα απέδωσαν. Αυτό είναι οφθαλμοφανές, γίνεται αποδεκτό απ’ όλους. Από εκεί κι έπειτα, όμως, βλέπουμε ότι την ίδια στιγμή, στη διαχείριση αυτής της κρίσης, υπάρχουν τεράστια κενά, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Ποιος δεν μπορεί να μην αναφερθεί στο ότι δόθηκαν ακατάλληλες μάσκες, σε ποιους; Στους γιατρούς, στους υγειονομικούς, αυτούς που ήταν στην πρώτη γραμμή. Κι αυτά αποσιωπήθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Γιατί φαίνεται  ότι τα 11 εκατομμύρια αρκούσαν για να πάνε στην άκρη αυτές οι ειδήσεις. Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και το «χατιράκι» που έγινε στους καναλάρχες να μη πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την άδεια που έχουν για το κανάλι τους και να πάει η δόση για την επόμενη χρονιά. Ακούμε για διορισμούς στον χώρο της υγείας. Αυτούς τους έκτακτους, τους προσωρινούς διορισμούς. Κατ’ επανάληψη έχουμε ρωτήσει που πήγαν αυτοί. Γιατί ακυρώθηκαν οι δρομολογημένοι διαγωνισμοί για 4.000 μόνιμες θέσεις; […] Γιατί λοιπόν αυτοί οι 4.000 διορισμοί μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας, ένας δρομολογημένος διαγωνισμός, δεν ξεκίνησε ποτέ»;

Σοβαρή απειλή για την υγεία εργαζόμενων και κατοίκων από τη συνέχιση της δραστηριότητας των εξορύξεων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής εν μέσω πανδημίας

«Έρχομαι τώρα στο θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης. […] Κάποιες επιχειρήσεις, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης οδηγήθηκαν στο να αναστείλουν τις εργασίες τους. […] Υπάρχει η γνωστή δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Οι μεταλλωρύχοι δουλεύουν εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη σε άθλιες συνθήκες. Εκ των πραγμάτων, είναι η φύση της δουλειάς τους. Ο εξαερισμός γίνεται μέσα από κλειστά συστήματα, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, είναι ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη ιώσεων και την επέκτασή τους. Γιατί, λοιπόν, η συγκεκριμένη εταιρεία εξαιρείται από την αναστολή λειτουργίας της; Έχετε σκεφτεί ότι αν από τους 1.600 εργαζόμενους, ένας μολυνθεί, μέσα σε λίγες ώρες θα επιμολυνθούν όλοι οι υπόλοιποι; Έχετε σκεφτεί ότι αυτοί οι άνθρωποι κατοικούν σε όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Χαλκιδικής; Προς τι λοιπόν αυτή η μεροληπτική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης εταιρείας; Και δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τέτοια μεροληπτική αντιμετώπιση για τη συγκεκριμένη εταιρία. Γνωρίζετε πολύ καλά -ίσως αν δεν γνωρίζετε εσείς, επειδή είστε στο Υπουργείο Υγείας, να το γνωρίζουν οι συνάδελφοί σας που είναι σε άλλους κυβερνητικούς τομείς- ότι η συγκεκριμένη εταιρεία και παλαιότερα, όταν ήσασταν κυβέρνηση, το ’14, έτυχε μιας σκανδαλώδους προνομιακής αντιμετώπισης. Της είχαν καταλογιστεί πρόστιμα για παραβάσεις περιβαλλοντικές και δεν τα πλήρωσε. Η συγκεκριμένη εταιρεία, με βάση την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -αλήθεια αυτή συζητήθηκε, όλες τις άλλες τις βλέπαμε να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας- έχει παραβεί συγκεκριμένες συμβατικές της υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά, συνεχίζει η εργασία των μεταλλείων Κασσάνδρας.  Κύριε υπουργέ, εσείς, με την ιδιότητά σας ως σύμβουλος υγείας, πέρα από πολιτικός επιστήμονας, πραγματικά συμφωνείτε να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των 1.600 εργαζομένων και κατ’ επέκταση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής; Γιατί, λοιπόν, εξαιρέθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία»;

Κατά τη δευτερολογία του, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:

«Πραγματικά κ. υπουργέ, μένω έκπληκτος. Εσείς δηλαδή, εάν υποτεθεί ότι σήμερα το απόγευμα γίνεται μία διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή αρμόδιων επιστημόνων, θα πείτε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες; Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής; Αυτό το συμπέρασμα να βγάλουμε από αυτά μας είπατε; […] Γνωρίζετε ότι στον Καναδά η ίδια εταιρεία ανέστειλε τις λειτουργίες της, σταμάτησε τα μεταλλεία; Εκεί δηλαδή, για τους Καναδούς πολίτες, είναι επιβλαβής, είναι επικίνδυνη η εξορυκτική διαδικασία και εδώ, για τους κατοίκους της Χαλκιδικής δεν είναι; Είναι αναλώσιμοι αυτοί οι εργαζόμενοι; Η ευθύνη του εργοδότη είναι αποκλειστική; Γιατί μιλήσατε για την ευθύνη του εργοδότη. Στην καλή του διάθεση; Γιατί δεν το κάνατε αυτό τις υπόλοιπες επιχειρήσεις; Να μη κλείσει καμία επιχείρηση. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Τζόνσον και άλλες περιπτώσεις. Μα, αν για κάτι πιστώνεται θετικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, είναι ότι υπήρξε έγκαιρος περιορισμός. Και κυρίως ο ελληνικός λαός το πιστώνεται, ο οποίος αυτοπειθάρχησε. Και αυτή την αυτοπειθαρχία μην την παρερμηνεύετε. Δεν είναι μια λευκή επιταγή για να κάνετε άλλα πράγματα πάνω στην αναμπουμπούλα, σαν και αυτά στα οποία αναφέρθηκα πριν. Σαν κι αυτά που παρακολουθήσαμε. Γιατί λοιπόν αυτή η εξαίρεση; Δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου, πειστική η απάντησή σας. Νομίζω ότι όσο τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, όσο εξακολουθεί να υπάρχει η εξορυκτική διαδικασία και οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες, σε συνθήκες πανδημίας, αναλαμβάνετε μια τεράστια ευθύνη για το αν συμβεί κάτι. Και εν πάση περιπτώσει να πούμε και κάτι άλλο. Ρωτήσατε την εταιρεία, εάν έστω προληπτικά, παρότι δεν απαντάει στο θέμα αυτό, κάνει τεστ σε αυτούς τους ανθρώπους»;

Γιατί η κυβέρνηση δεν φρόντισε να προμηθευτεί η χώρα τεστ διάγνωσης του ιού;

«Αλήθεια τι γίνεται με αυτά τα τεστ; Έχουν περάσει τόσες εβδομάδες που έχουν εφαρμοστεί μέτρα. Γιατί υπάρχει αυτή η έλλειψη των τεστ; Γιατί στην Ελλάδα πιθανολογούμε με βάση μοντέλα που ισχύουν σε άλλες χώρες, ποια είναι τα κρούσματα; Και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή καταφέρει, με κάθε δύναμη με κάθε κατάλληλο μέτρο, να εξασφαλίσουμε τον αριθμό των τεστ που θα κατευθύνονται σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.  Συζητούν αυτές τις ώρες αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Υπήρξαν τεστ στα σούπερ μάρκετ για τους εργαζόμενους, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα λιώνουν στα πόδια τους; Για τους αστυνομικούς; Την «πατήσατε» στο Κρανίδι και η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται αυτή τη στιγμή πραγματικά σε μια κατάσταση αγωνίας για το τι θα συμβεί. Αφήσατε να περάσουν πέντε ολόκληρες μέρες ενώ ξέρατε ότι υπήρχε ήδη ένα κρούσμα. Για να φτάσουμε σε αυτό τον μεγάλο αριθμό των περίπου 150 κρουσμάτων. Τι γίνεται, λοιπόν; Εγγράφεται η απουσία των προσπαθειών σας να εξασφαλιστούν τεστ ως ένα μεγάλο έλλειμμα στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας».

Θεωρείται σκόπιμη η παραμονή Βρούτση στη θέση του;

«Τελειώνοντας, θέλω να πω το εξής. Ειλικρινά, έστω και τώρα, νομίζω ότι -και δεν το απευθυνθώ σε σας, το απευθύνω συνολικά στην κυβέρνηση- εάν το σωστό μέτρο της κατάργησης αυτής της κοροϊδίας, αυτού του φιάσκου της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, μετά την αποκάλυψη ότι ήταν μία υπόθεση αρπαχτής, δεν συνοδευτεί και με την αποπομπή του αρμόδιου υπουργού, νομίζω τότε, ότι οι ευθύνες που αναλαμβάνετε συνολικά ως κυβέρνηση είναι μεγάλες και είναι κάτι το οποίο θα σας συνοδεύει και το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, όπως είπα και πριν, δεν είναι το μόνο παράπτωμα που έχετε κάνει, αλλά αυτό πραγματικά ήταν τεράστιο, ήταν κάτι το οποίο δεν κρύβεται. Περιμένω κ. υπουργέ, από εσάς, να καταθέσετε εδώ μία άποψη που να δείχνει ότι, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο, αναγνωρίζετε την μεγάλη ευθύνη που έχετε ως κυβέρνηση και θα ήθελα να ακούσω και την άποψή σας, εάν τελικά θεωρείτε σκόπιμο να παραμένει ο κ. Βρούτσης στη θέση του μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν».

Ευχαριστώ»

Μπορείτε να δείτε και τις δύο τοποθετήσεις εδώ  https://youtu.be/C6Rm5iaJpu8

Ανδρέας Ξανθός: «Επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων για σταδιακή υποχώρηση των περιοριστικών μέτρων»
Στην παρέμβασή του στον REAL FM και στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, στις τρέχουσες προκλήσεις και στις ανάγκες της επόμενης μέρας, καθώς και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στο πλαίσιο του «Μένουμε Όρθιοι». Ειδικότερα:

  • Η μεγάλη εικόνα στο υγειονομικό σκέλος της κρίσης αποτυπώνει μία ήπια πορεία στην εξέλιξη της πανδημίας της χώρας μας, που μας κάνει αισιόδοξους για το  ότι έχουμε αποφύγει  μάλλον οριστικά μια υγειονομική  τραγωδία στη χώρα.
  • Το ΕΣΥ άντεξε επειδή ακριβώς διαχειρίστηκε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων που χρειάζονταν νοσηλεία και εντατική φροντίδα, αλλά και επειδή ανεστάλη  η τακτική του λειτουργία. Υπήρξε σαφέστατη συμπίεση της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ, που οδήγησε όμως σε ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες. Αναβλήθηκαν  τα τακτικά χειρουργεία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα απογευματινά ιατρεία, οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας και η διαχείριση των χρόνιων ασθενών, προκειμένου να δοθεί χώρος και πόροι  για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κοροναϊού. Τώρα χρειάζεται προετοιμασία για σταδιακή «αποσυμπίεση»  του ΕΣΥ.
  • Πρέπει να πάμε σε μία ελεγχόμενη αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων . Είναι η πιο δύσκολη και ευαίσθητη φάση τώρα που οδηγούμαστε σε σταδιακή χαλάρωση της «καραντίνας» στην οποία μπήκε η οικονομική και κοινωνική ζωή.  Και αυτά τα βήματα πρέπει να τα κάνουμε με προσήλωση στην επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων, ακούγοντας τη γνώμη των ειδικών και πάντα με πρώτιστο μέλημα τη Δημόσια Υγεία.  Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lock down.
  • Απαιτείται συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού για το πώς θα συμπεριφερθεί στις νέες συνθήκες. Χρειάζεται μια νέα κουλτούρα ατομικής υγιεινής. Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα και έγκαιρη προετοιμασία και προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και του αναγκαίου εξοπλισμού για τις νέες ανάγκες εργαστηριακού ελέγχου του αναμενόμενου νέου επιδημικού κύματος.
  • Για τους πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας (πρόσφυγες, Ρομά, γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, φυλακές κλπ)  από την αρχή είχαμε επισημάνει την ανάγκη να δοθεί βάρος στην πρόληψη της εμφάνισης κρουσμάτων και όχι στην εκ των υστέρων παρέμβαση. Η «περίπτωση του Κρανιδίου» αναδεικνύει την ανάγκη σοβαρής βελτίωσης των αντανακλαστικών της κυβέρνησης στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού .
  • Το μεγάλο κοινωνικό κεκτημένο αυτής της δοκιμασίας είναι η αναγνώριση της αξίας του δημόσιου  συστήματος υγείας και γενικότερα η συνειδητοποίησης της σημασίας της Δημόσιας Υγείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.   
  • Για να έχει νόημα αυτή η αναγνώριση χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση μόνιμης, σταθερής και σε βάθος χρόνου ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, με εξοπλισμό, με επιπλέον πόρους , με νέες υπηρεσίες που θα καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία.
  • Είναι ώρα να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για την αναβάθμιση των αποδοχών των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει σταδιακή αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών, ειδικό μισθολόγιο και για τους άλλους επαγγελματίες υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ. Για να αισθανθούν οι άνθρωποι του ΕΣΥ ότι αναγνωρίζει έμπρακτα η Πολιτεία την προσφορά τους
  • Είναι ευκαιρία να επενδύσουμε μακροπρόθεσμα στο ΕΣΥ. Αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του «Μένουμε Όρθιοι», που προβλέπει αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης για την υγεία κατά 1 δις € (0,5% του ΑΕΠ) για το 2020. Αυτό θα είναι το 1ο βήμα σύγκλισης με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Το επόμενο θα είναι η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, με πρόβλεψη τομεακού επιχειρησιακού προγράμματος για την Υγεία, δίνοντας έμφαση στη Δημόσια Υγεία, στην ΠΦΥ, στην ψυχική υγεία, στις κινητές ομάδες υγείας, στην κατ’ οίκον φροντίδα.

Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES ενόψει της Συνόδου Κορυφής 

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα όπως το ευρωομόλογο και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Και ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός. Από τη μία, μία νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και από την άλλη μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμη και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».

Για αυτό το λόγο και τόνισε ότι «η ΕΕ είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε:

–       Τη στήριξή του στην ισπανική πρόταση για ομόλογα στο διηνεκές.

–       Τη στήριξή του στις γαλλικές θέσεις για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2021, αλλά και την ανάγκη αναθεώρησής του.

–       Την προάσπιση στην πράσινης και ψηφιακής ατζέντας και την κατοχύρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας.

–       Πρωτοβουλίες ώστε να μην ξαναφουντώσει η κρίση ασφαλείας και προσφυγικού με πρωτοβουλίες για τη Λιβύη και ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για ανάγκη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ, με ενίσχυση του διαλόγου αλλά και τις κυρώσεις πάνω στο τραπέζι.

Γ. Ψυχογιός: Μένουμε Όρθιοι και στο προσφυγικό με προστασία όλων και αλληλεγγύη

ιώργος Ψυχογιός: Μένουμε Όρθιοι και στο προσφυγικό με προστασία όλων και αλληλεγγύη

Βασικά σημεία από την τοποθέτηση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών και του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Μετανάστευσης και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία αφενός καταγγέλλουμε την ολιγωρία, την αδράνεια και τη συνειδητή επιλογή που είχαν στη λογική “βλέποντας και κάνοντας” στις δομές φιλοξενίας το δόγμα της στεγανοποίησης και της “ανοσίας της αγέλης” εν πολλοίς και το οποίο ερχόταν σε αντίθεση με το δικαίωμα της ασφάλειας τόσο των αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων όσο και των πολιτών της ευρύτερης κοινωνίας του γενικού πληθυσμού.

Εφαρμόζουν μια πρακτική απέναντι στις υποδείξεις Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία από την πρώτη στιγμή ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση με φιλοξενία σε καταλύματα και απέναντι σε παραδείγματα όπως αυτό της Πορτογαλίας όπου εξισώθηκαν οι αιτούντες άσυλο για το διάστημα της κρίσης με τους πολίτες της χώρας σε ο,τι αφορά τις πολιτικές πρόνοιας και την υγεία. Είναι όμως απέναντι και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της επιστημονικής κοινότητας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Το ένα είναι αυτό δειγματοληπτικά τεστ σε όλες τις δομές φιλοξενίας Υγειονομικό προσωπικό κρατικό αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλους τους χώρους όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες και να υπάρχουν επαρκείς χώροι απομόνωσης και νοσηλείας στα πλαίσια των δομών. Και βέβαια ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών σε κάθε περιφέρεια που υπάρχουν τέτοιοι πληθυσμοί. Τέλος η αποσυμφόρηση των νησιών η οποία είναι ένα πάγιο αίτημά μας με την κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή να είναι σε τραγική μοίρα με όλα αυτά που βλέπουμε κυρίως στη Λέσβο στη Χίο και στη Σάμο και που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους τόσο για τους ίδιους ανθρώπους εκεί αλλά και τον τοπικό πληθυσμό.

Για την Κυβέρνηση “η κρίση είναι ευκαιρία” και στο προσφυγικό μεταναστευτικό. Πρώτον διότι  προσπαθούν να επιβάλουν και να εμπεδώσουν τις κλειστές δομές αλλά και τη γενικευμένη κράτηση  ακόμα και σε Αστυνομικά τμήματα τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, κατά παρέκκλιση των ευρωπαϊκών οδηγιών και του πλαισίου χρηματοδότησης και οδηγώντας σε εκρηκτικές καταστάσεις

Και Δεύτερον με το διορισμό μετακλητών σε διευθυντικές θέσεις του δημοσίου με διευρυμένα καθήκοντα γενικής διεύθυνσης οικονομικών, ώστε να γίνουν απευθείας αναθέσεις μεγάλων έργων με χρήση εξαιρετικών διατάξεων, όπως έγινε η πρώτη για την Μαλακάσα. Η επανίδρυση του Υπουργείου μετά τις πιέσεις μας, χρησιμοποιείται και ως όχημα για να τακτοποιηθούν ημέτεροι και να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.

Στις προτάσεις του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι” εστιάζουμε από τη μια στο μεταναστευτικό όπου επιδόματα γέννησης ή άλλα μέσα της κοινωνικής πρόνοιας χορηγούνται σε μετανάστες με δυσανάλογα αυστηρά κριτήρια, ενώ είχαμε καταρτίσει επί της διακυβέρνησής μας ένα δίκαιο και αξιοκρατικό πλαίσιο. Αλλάζουν την ιθαγένεια και δυσκολεύουν τις διαδικασίες για την κτήση της. Επηρεάζεται και η διαδικασία των αδειών διαμονής. Από την άλλη στο προσφυγικό, η φιλοξενία, η υποδοχή και η στέγαση, όπου ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα υπάρξουν περισσότερα, για εμάς είναι προτεραιότητα.

Το Υπουργείο πρέπει να ενδυναμωθεί όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και 28 άτομα ανέλαβαν στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου από ΑΣΕΠ δικό μας του2018 και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι επιτυχόντες. Το Υπουργείο θα έχει 46 νέους  μόνιμους υπαλλήλους τώρα την Κεντρική του Υπηρεσία. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι, στον αντίποδα ο Σύλλογος Συμβασιούχων του Ασύλου απεργεί επειδή απολύονται συμβασιούχοι με πλούσια εμπειρία και προϋπηρεσία. Επίσης είναι στη διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να περικόψει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο αλλά και τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Βέβαια και στο κομμάτι της Ευρώπης όπου εκεί εμείς επιμένουμε για σταθερές μετεγκαταστάσεις, οικογενειακές επανενώσεις, αναθεώρηση του Δουβλίνου και κοινό σύστημα επιστροφών, σε αντίθεση με αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια με τα ασυνόδευτα ανήλικα των 50 ατόμων. Σε δυόμισι χρόνια μετακινήθηκαν περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι στην Ευρώπη στο σύνολο του γενικού πληθυσμού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία πρόσφατα ανακάλυψε και το πρόγραμμα “Εστία” για τα διαμερίσματα και ζήτησε κονδύλια καθυστερημένα για τον κορωνοϊό χωρίς να τα καταβάλει εμπροσθοβαρώς, όπως απαιτούν οι επείγουσες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας. Τέλος, για τη διαδικασία της ένταξης όπου εκεί συνειδητά η ΝΔ έχει τορπιλίσει και υποβαθμίσει. Ξεκίνησε με την κατάργηση της πρόσβασης στην υγεία με τον ΑΜΚΑ με την οποία είχε θωρακίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μισά προσφυγόπουλα πήγαν φέτος στα σχολεία, ενώ πέρσι ήταν 13.000 παιδιά, ενώ στην εργασία έχουν αναστείλει το δικαίωμα εργασίας στους αιτούντες άσυλο τη στιγμή που με δική μας ρύθμιση  αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες ή να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής αυτό και το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τόσο για το κομμάτι το υγειονομικό το οποίο, εξάλλου, εκμεταλλεύονται και δημιουργούν κοινωνικό αυτοματισμό εγείροντας ακροδεξιά αντανακλαστικά αλλά και στο κομμάτι της διαχείρισης αυτής καθεαυτής που είναι τόσο προβληματική από την πρώτη στιγμή.

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη χθεσινή ακύρωση του σκανδαλώδους προγράμματος τηλεκατάρτισης, που διαφήμιζε επί έναν ολόκληρη μήνα ο κ. Βρούτσης, θα έπρεπε να έχει απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα:

Γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος – σκάνδαλο ή ήταν δική του πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε εν αγνοία του πολιτικού του προϊσταμένου;

Ο Νίκος Φίλης στο MEGA για το νομοσχέδιο της Παιδείας

«Ήταν νίκη ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης σε άτακτη υποχώρηση, με την ουρά στα σκέλια. Μας δείχνει το δρόμο και για το πολυνομοσχέδιο: πανεκπαιδευτικός αγώνας για να μη γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στην προ του 2015 διάλυση», υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Έντονη κριτική άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο της Παιδείας που προωθεί η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας. Ο Νίκος Φίλης σημείωσε πως:

«πρόκειται για απόπειρα παραβίασης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και υφαρπαγής της κοινοβουλευτικής ψήφου. Και έρχεται μάλιστα σε συνέχεια άλλων σοβαρών εκπαιδευτικών θεμάτων που μας απασχόλησαν αυτές τις μέρες, αλλά δεν κατέστη δυνατό να συζητηθούν και να ελεγχθούν διεξοδικά στο κοινοβούλιο -αν εξαιρέσει κανείς μια επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλα για την αδιαφορία και ανικανότητα του υπουργείου να εφοδιάσει με ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους πιο φτωχούς μαθητές, εκείνους που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

«Η κυβέρνηση βρήκε ανοιχτή την πόρτα με τις έκτακτες συνθήκες και αξιοποιώντας τις περαιτέρω, επιχειρεί τώρα να περάσει ακόμα και νόμο, οι διατάξεις του οποίου μάλιστα δεν είναι επείγουσες. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα υποβαθμίσουν τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλες τις βαθμίδες».

«Για παράδειγμα, στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, αναιρείται η μείωση στους 22 μαθητές ανά τάξη που είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπεται να φτάσουν και τους 26(!), κάτι που σημαίνει δυσμενέστερες συνθήκες για τα παιδιά μας αλλά και λιγότερους εκπαιδευτικούς στις τάξεις, μόνιμους και αναπληρωτές».

«Γιατί όλα αυτά; Γιατί ολόκληρη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να καταστεί το δημόσιο σχολείο πιο δυσπρόσιτο στους μαθητές και να στραφούν οι οικογένειες στη λύση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Διέπεται δηλαδή από μια σκληρά ταξική ιδεολογία και ιδεοληψία της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, που θέλει να τα δώσει όλα στο ιδιωτικό σύστημα εκπαίδευσης».

«Το είδαμε πρόσφατα και με την αριστεία των ΚΕΚ και τη δήθεν εκπαίδευση – επιμόρφωση, που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια βάναυση προσβολή των επιστημόνων μας, να πρέπει να περάσουν 100 ώρες μπροστά από κωμικές σελίδες για να εισπράξουν ένα βοήθημα 600 €. Αλλού ήταν βέβαια η ουσία, στα 84 εκατομμύρια που θα λάμβαναν δώρο τα ιδιωτικά ΚΕΚ και οι 7 πλατφόρμες, και όχι στην με οποιοδήποτε τρόπο ενίσχυση και επιμόρφωση των μηχανικών, των δικηγόρων και των άλλων επιστημόνων».

«Ήταν νίκη ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης σε άτακτη υποχώρηση με την ουρά στα σκέλια και μας δείχνει το δρόμο και για το πολυνομοσχέδιο. Πανεκπαιδευτικός αγώνας για να μη γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στην προ του 2015 διάλυση».

Ν. Παππάς: «Όσο ο Μητσοτάκης κρατάει τον Βρούτση, καθίσταται κύριος υπεύθυνος του φιάσκου με τα 80 εκατ. της τηλεκατάρτισης»

Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, Στο Κόκκινο

«Όσο ο Μητσοτάκης κρατάει τον Βρούτση, καθίσταται κύριος υπεύθυνος του φιάσκου με τα 80 εκατ. της τηλεκατάρτισης»

«Κάθε ώρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης καθίσταται κύριος υπεύθυνος για την υπόθεση των 80 εκατ. ευρώ για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων. Κι αυτό γιατί κρατά τον κ. Βρούτση στη θέση του μετά το φιάσκο και χωρίς να έχει υπάρξει διάψευση για την οικογενειακή σχέση της συνεργάτιδας του υπουργού με συγκεκριμένο ΚΕΚ», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Χρυσόστομο Λουκά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η διαδικασία επιλογής των ΚΕΚ και των προγραμμάτων, κατά την οποία η αρμόδια επιτροπή έπρεπε να εξετάσει 100 χιλιάδες σελίδες προγράμματος σε μόλις τρεις μέρες, είναι δηλωτική της αρπαχτής που πήγε να γίνει». Ζήτησε, επίσης, να γίνει άμεσα η απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, όπως προβλέπεται ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες από την Κομισιόν.

Απαντώντας σε αιτιάσεις της ΝΔ πως και επί ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούνταν η ίδια διαδικασία, ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι «τους διαγωνισμούς για τους παρόχους εκπαίδευσης τους έκαναν επαγγελματικές ενώσεις και φορείς, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, τους οποίους καλούσαμε μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες συμμετοχής στα προγράμματα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια κατάσταση η οποία ελεγχόταν από υπηρεσίες της Κομισιόν, οι οποίες είχαν εντοπίσει ότι ως το 2014 υπήρχε υψηλό κόστος και αδιαφάνεια στα εν λόγω προγράμματα. «Εμείς θεσπίσαμε πλαίσιο με πιστοποίηση για τα κέντρα και ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. Σχεδιάσαμε προγράμματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που το 75% της αμοιβής στα ΚΕΚ και το 25% στον δικαιούχο το έκανε  65% στον δικαιούχο και 35% στα ΚΕΚ».

Σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατέχει, σε επίπεδο Ευρώπης, θέση ουραγού στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, επιμένοντας ότι «η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη λογική του ΣΕΒ, η οποία λέει να αφήσουμε την ύφεση να εξελιχθεί, να πεθάνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να ετοιμάσουμε ένα πτωχευτικό στα μέτρα των πιστωτών και, αφού δούμε ποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν, θα τους μοιράσουμε το κρατικό χρήμα που θα έχουμε φυλαγμένο».

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – 23/04/2020

Το iThink, η νέα λειτουργικότητα που εγκαινίασε πρόσφατα η πλατφόρμα του iSYRIZA, κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μελών της. Εκατοντάδες χρήστες έσπευσαν να τοποθετηθούν στις θεματικές συζητήσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές. Πρόκειται για ένα γόνιμο διάλογο στον οποίο συμμετέχουν μέλη της πλατφόρμας, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση, ακόμα και οι αρμόδιοι τομεάρχες. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Νίκος Παππάς, τοποθετήθηκαν στις διαβουλεύσεις των τμημάτων Εργατικής πολιτικής, Υγείας και Οικονομικής πολιτικής αντίστοιχα, ανταλλάσσοντας απόψεις με τα μέλη της πλατφόρμας.

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 350 τοποθετήσεις, 130 σχόλια, ενώ παραπάνω από 1500 μέλη παρακολουθούν τη συζήτηση και αλληλεπιδρούν στις τοποθετήσεις. Τα μέλη της πλατφόρμας έχουν αγκαλιάσει το νέο εγχείρημα ψηφιακής, συμμετοχικής δημοκρατίας, αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο μεταξύ τους και καταθέτοντας τις προτάσεις τους στα αρμόδια τμήματα. Την Παρασκευή 24/4, στις 23:59, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος θεματικών διαβουλεύσεων, ενώ υπενθυμίζεται πώς για να συμμετάσχει κάποιος στις λειτουργίες του iSYRIZA, θα πρέπει να έχει νωρίτερα πραγματοποιήσει την εγγραφή του σε αυτή.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.