Αλ. Χαρίτσης: «Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώπιον της ΕΕ – Κάποιοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία σε βάρος των χωρών του Νότου»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KontraChannel (Γιώργος Μελιγγώνης)

 «Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώπιον της ΕΕ – Κάποιοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία σε βάρος των χωρών του Νότου»

«Δυστυχώς η Ευρώπη δεν μας εξέπληξε», υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KontraChannel, σχολιάζοντας την έκβαση της Συνόδου Κορυφής. «Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης κινείται στην πεπατημένη των ισορροπιών και των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που οδηγούν συνήθως σε συμβιβασμούς εις βάρος των χωρών του Νότου. Δυστυχώς είτε δεν έχουν αντιληφθεί την έκταση και το μέγεθος της κρίσης είτε κάποιοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών οικονομιών προς όφελος των ισχυρών του κέντρου της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη  για τη «σιγή ιχθύος» και τον «ρόλο θεατή» που διατηρεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το μόνο που έχουμε δει από την ελληνική κυβέρνηση, εδώ και ένα μήνα, είναι μια υπογραφή σε μία αίτηση για το ευρωομόλογο, μαζί με άλλα 8 κράτη», επισήμανε, και προσέθεσε: «Η Γερμανία και η Ολλανδία προχωρούν σε γενναία πακέτα στήριξης σε εθνικό επίπεδο. Το ίδιο ζητούν και οι χώρες του Νότου», ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να έρθει σύγκρουση με τους ομόσταυλούς της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που τραβάνε το κάρο της λιτότητας».

«Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε. «Γίνονται κινήσεις από την Ιταλία και από την κεντροαριστερή, προοδευτική κυβέρνηση στην Ισπανία» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι εθνικό συμφέρον της Ελλάδας συνιστούν «οι συμμαχίες με τις χώρες του Νότου, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουμε ειδικά τώρα που έχουμε κοινά συμφέροντα».

«Τριπλό το σκάνδαλο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης»

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας «το καραμπινάτο σκάνδαλο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης», όπως το χαρακτήρισε, ο Αλ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι πρόκειται για τριπλό σκάνδαλο: «Μια πρωτοφανής κοροϊδία και εξαπάτηση απέναντι στην επιστημονική κοινότητα, μια μεθόδευση που μέχρι και η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απευθείας ενίσχυση των ωφελούμενων –και τρίτον- μια προσπάθεια να ενισχύσει η κυβέρνηση πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και πρόσωπα που αποδεικνύεται ότι συνδέονται με τη ΝΔ».

«Να μας απαντήσει ο κ. Βρούτσης αν κινήθηκε αυτοβούλως ή σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  ο υπουργός Εργασίας χαίρει της εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη» και καλώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει «πότε οι επιστήμονες θα λάβουν την ενίσχυσή τους», και «τί θα γίνει με τα περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν για την τηλεκατάρτιση, τώρα που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ στη χώρα».

Τέλος, σχολιάζοντας τη μη παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε: «Η  χώρα χάρη στην τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει από τα μνημόνια. Είναι πλέον ευθύνη της κυβέρνησης να υλοποιήσει μια πολιτική που θα προστατεύει τα νοικοκυριά, δεν μπορεί να μετατίθεται η ευθύνη αλλού». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση». Και κλείνοντας χαρακτήρισε «θεσμικά ορθό το να συζητήσει η κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση το θέμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

 Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο: https://bit.ly/34Y4zSu

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας γνώριζαν ήδη από την Τετάρτη για τα κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές αλλά δεν έκαναν τίποτα

ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας γνώριζαν ήδη από την Τετάρτη για τα κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές αλλά δεν έκαναν τίποτα

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ειδική μέριμνα με προληπτικά μέτρα και συστηματικούς ελέγχους από το Υπουργείο Υγείας σε χώρους ευαλωτότητας, όπως προσφυγικές δομές, καταυλισμοί Ρομά και γηροκομεία.

Μετά και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών σε ιδιωτικές κλινικές και προσφυγικές δομές, που δημιουργούν εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, δυστυχώς επιβεβαιώνεται η τραγική ολιγωρία της Πολιτείας, που σπεύδει διαρκώς εκ των υστέρων να παρέμβει. Μάλιστα, στην περίπτωση του Περιστερίου, παρότι ο ΕΟΔΥ γνώριζε ήδη από την Τετάρτη πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν προχώρησε στα απαραίτητα μέτρα. Αντίθετα, η κλινική εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά!

Το υπουργείο Υγείας οφείλει να δώσει άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να αφήνεται έρμαιο σε τυχοδιωκτικές πρακτικές. Και κάποια στιγμή επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι πάνω από την ατομική ευθύνη των πολιτών, στην οποία καταφεύγει στα δύσκολα, υπάρχει πρωτίστως η ευθύνη της Πολιτείας.

Αλ. Χαρίτσης: «Σκάνδαλο με πολλές διαστάσεις σχεδιασμένο από την κυβέρνηση της ΝΔ το κατάπτυστο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης – Εν γνώσει του κ. Μητσοτάκη οι χειρισμοί του κ. Βρούτση»

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην εκπομπή Mega Magazino (Θανάσης Φουσκίδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος – Mega)

 «Σκάνδαλο με πολλές διαστάσεις σχεδιασμένο από την κυβέρνηση της ΝΔ το κατάπτυστο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης – Εν γνώσει του κ. Μητσοτάκη οι χειρισμοί του κ. Βρούτση»

“Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης επιστημόνων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αστοχία αλλά ένα σκάνδαλο με πολλές διαστάσεις σχεδιασμένο από την κυβέρνηση της ΝΔ”, διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή “Mega Magazino” και στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Ανδρέα Παπαδόπουλο, στην τηλεόραση του Mega.

“Πρώτη διάσταση του σκανδάλου είναι η κοροϊδία με την οποία συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση σε περισσότερους από 160.000 χιλιάδες επιστήμονες της χώρας που αντί να προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυσή τους δημιούργησε το πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, θίγοντας την αξιοπρέπειά τους». Ο Αλ. Χαρίτσης αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος υπογράμμισε ότι «η ίδια η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως θα μπορούσε να κάνει λόγω της πανδημίας, αλλά επέλεξε το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης». «Τρίτη διάσταση του σκανδάλου είναι η επιλογή μεσαζόντων -εταιρειών κατάρτισης και παροχής εκπαιδευτικού υλικού- και η επιδότησή τους με 85 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η χώρα μας κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Πρόκειται ξεκάθαρα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

“Τα ΚΕΚ προϋπήρχαν εδώ και χρόνια”, υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως “επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν επιτυχημένες προσπάθειες με αποδοχή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για  την αλλαγή του τρόπου εκπόνησης των προγραμμάτων κατάρτισης». «Για πρώτη φορά ακολουθήθηκε η ευρωπαϊκή πρακτική να μην δίνονται απευθείας οι ενισχύσεις στα  ΚΕΚ, αλλά να καταρτίζουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί φορείς, τα επιμελητήρια καιοι επαγγελματικοί φορείς τα προγράμματα, βάσει των αναγκών τους  και δεδομένου ότι γνωρίζουν καλύτερα την αγορά εργασίας», συνέχισε.

Ζητήσαμε ευθέως την παραίτηση του υπουργού εργασίας κ. Βρούτση, καθώς θεωρούμε ότι έχει τεράστια ευθύνη, τόσο γιατί ενέκρινε αυτά τα προγράμματα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των επιστημόνων, αλλά ακόμη περισσότερο για την άμεση εμπλοκή συνεργάτιδας του που είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου με εταιρεία ΚΕΚ”, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου. “Υπάρχει όμως και ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. Εφόσον ο κ. Βρούτσης παραμένει στη θέση του, αυτό σημαίνει ότι όλες του οι ενέργειες σχετικά με το κατάπτυστο αυτό πρόγραμμα ήταν εν γνώσει και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη”, είπε.

“Σε μία συγκυρία υγειονομικής και οικονομικής κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε, είναι εξαιρετικά κρίσιμο ο ελληνικός λαός να έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία, ότι η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται προς το συμφέρον της κοινωνίαςΩστόσο αυτό που βλέπουμε είναι η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η οποία στιγματίζει την ίδια την κυβέρνηση και δημιουργεί μία εικόνα ότι η κρίση για κάποιους γίνεται ευκαιρία”, δήλωσε κλείνοντας ο Αλ. Χαρίτσης.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη: https://bit.ly/3aBbsu8

Ν. Παππάς: «Στοχοποιούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πριμοδοτούν τις μεγάλες επιχειρήσεις»

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, με αφορμή τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη

«Στοχοποιούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πριμοδοτούν τις μεγάλες επιχειρήσεις»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκκίνησε και επίσημα την εφαρμογή του σχεδίου «ανοσία της αγέλης στην οικονομία».

Δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λεφτά ακούν και λεφτά δεν βλέπουν.

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας γραμμή ΣΕΒ:

-αποκλείει την πλειονότητα των ΜμΕ από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

-μετατρέπει την Αναπτυξιακή Τράπεζα σε χρηματοδότη των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν πλέον πρόσβαση στα εργαλεία της.

Ο κ. Μητσοτάκης στοχοποιεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θέλει να παραδώσει τα κλειδιά της αγοράς στον ΣΕΒ.

Γ. Μπουρνούς: Ανευθυνότητα δίχως τέλος από τον κ. Αυγενάκη

Δήλωση του Γιάννη Μπουρνού, βουλευτή Ν. Λέσβου και Τομεάρχη Αθλητισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ανευθυνότητα δίχως τέλος από τον κ. Αυγενάκη

Η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού διέπεται απο τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολιτική του στον Αθλητισμό εως σήμερα.

Μια τροπολογία πρόχειρη και επικίνδυνη, ενώ, παράλληλα, όπως μας έχει συνηθίσει, επιχειρεί να αποποιηθεί κάθε πολιτικής ευθύνης.

Σε μια περίοδο που τα αθλητικά σωματεία και οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές, οι αθλητές απέχουν υποχρεωτικά απο τις προπονήσεις, αθλητικά κέντρα και χώροι προπόνησης έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αθλητικές διοργανώσεις, αναπτυξιακά πρωταθλήματα και σχολικοί αγώνες έχουν αναβληθεί ή/και ματαιωθεί, αθλητές που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύουν να χάσουν τη μοριοδότηση για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ.Αυγενάκης προσπαθεί να μεταβιβάσει όλη την ευθύνη της επανεκκίνησης του αθλητισμού στους, ήδη βαριά πληττόμενους, αθλητικούς φορείς. Μια κίνηση που φανερώνει – όχι για πρώτη φορά- την αδυναμία του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει λύσεις.

Ο κ. Αυγενάκης πρέπει άμεσα:

  1. Να καθορίσει τις συνθήκες και τους όρους επανεκκίνησης των πρωταθλημάτων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, λαμβάνοντας, επιπλέον, υπ’ ‘οψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος.

  2. Να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (π.χ προληπτικά τεστ για τον Covid-19 με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, υποχρεωτικά μέτρα απολύμανσης και υγιεινής) για την ασφάλεια και την υγεία των αθλητών, προπονητών, διαιτητών, κριτών και κάθε άλλου άμεσα εμπλεκόμενου στην διενέργεια των αθλητικών διοργανώσεων, τηρώντας τα διεθνή πρωτόκολλα που αφορούν στον αθλητισμό.

  3. Να ενισχύσει τις αθλητικές ομοσπονδίες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις επιπρόσθετες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, αυξάνοντας την ετήσια τακτική τους επιχορήγηση, την οποία πρέπει να τους την γνωστοποιήσει άμεσα.

  4. Να λάβει περαιτέρω και επαρκή μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων, τα οποία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

  5. Να διασφαλίσει σε συνεργασία με την αρμόδια Υπουργό Παιδείας τη μοριοδότηση των διακεκριμένων αθλητών-μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Καλούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα και να σταματήσει να πετάει – για ακόμα μια φορά – τη μπάλα στην εξέδρα.

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών του κορωνοϊού

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών του κορωνοϊού

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Η κρίση της πανδημίας μας ανάγκασε να αναστείλουμε οικειοθελώς μέρος των ατομικών μας ελευθεριών, να αφήσουμε τις δουλειές μας και να μείνουμε στα σπίτια μας προκειμένου να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού.

Αυτή ήταν η κοινωνική μας ευθύνη, είναι η κοινωνική μας ευθύνη, ατομική και συλλογική ευθύνη των πολιτών που έχουν ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτή την πρόκληση.

Και μας ανάγκασε να περιορίσουμε και τη παρουσία των βουλευτών κατά τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και βεβαίως να πάρουμε και μέτρα προφύλαξης. Ορθώς.

Και σε ένα βαθμό όλα τα κόμματα δώσαμε τη συγκατάθεσή μας ώστε τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την πανδημία να αντιμετωπίζονται με διαδικασίες που το Σύνταγμά μας προβλέπει για παρόμοιες περιπτώσεις.

Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η συγκατάθεση, αυτή η καλή θέληση τη αντιπολίτευσης, να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί σ’ αυτόν τον συλλογικό αγώνα για να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου, εκλαμβάνεται, στην καλύτερη περίπτωση, ως αδυναμία, στη χειρότερη περίπτωση ως ευκαιρία.

Ως ευκαιρία για νομοθετικές παρεμβάσεις δίχως διάλογο και δίχως λογοδοσία.

Ως ευκαιρία για αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς.

Ως ευκαιρία για δουλειές, δουλίτσες ή και μεγαλύτερες δουλειές εκατομμυρίων, με διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ημέτερους.

Και πιστεύω ότι κάνετε πολύ μεγάλο λάθος αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε αυτή την καλή διάθεση, αυτή την πρόθεση όλων, πιστεύω, των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη απέναντι στο δημόσιο κίνδυνο της πανδημίας, να το αντιλαμβάνεστε ως αδυναμία ή – ακόμη χειρότερα – ως λευκή επιταγή να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανέναν.

Και κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση από τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα, θα αποτελέσει εν τέλει αποτελεσματική ασπίδα προστασίας.

Αυτή η μεταδημοκρατική ή, θα έλεγε κανείς, μεταδημοσιογραφική συνθήκη της απόλυτης αποσιώπησης κάθε κριτικής, κάθε αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, όπως διαπιστώσατε τις τελευταίες ημέρες, τις ημέρες του Πάσχα και αμέσως μετά, δεν ήταν αρκετή για να κρύψει, να συγκαλύψει ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα. Αλλά και εμπαιγμού –και ίσως αυτό να είναι το χειρότερο- εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, εκείνης της κοινωνικής κατηγορίας στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διότι οι πιο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της λεγόμενης μεσαίας τάξης είναι οι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τους οποίους προσβάλατε βάναυσα με αυτή την τηλεκατάρτιση-φιάσκο. Και την οποία, υπό το βάρος της γενικευμένης κατακραυγής και υπό το βάρος της δυνατότητας που υπάρχει πια, ανεξάρτητα βεβαίως από τον έλεγχο της ενημέρωσης από τα μεγάλα συγκροτήματα, τη δυνατότητα που υπάρχει πια τα γεγονότα να μεταδίδονται με μεγάλη ταχύτητα χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν λοιπόν κάποιος υφίσταται μια τεράστια αδικία και έναν εξευτελισμό, τότε έχει τη δυνατότητα απλά, με μια κίνηση, με μια φωτογραφία από το κινητό του να βγάλει στη δημόσια σφαίρα αυτό το γεγονός, που κανείς τελικά δεν μπορεί να το αποκρύψει.

Και αναγκαστήκατε να αποσύρετε άρον-άρον και κακήν-κακώς αυτή την πρωτοβουλία.

Δεν σας έσωσε λοιπόν ούτε η ασπίδα των μέσων, ούτε το λιβανιστήρι κάποιων ενημερωτικών εκπομπών.

Όχι μόνο αυτή η γραμμή του αόρατου αρχισυντάκτη, θα έλεγε κανείς, των δελτίων, δεν μιλάμε για το θέμα, κανείς δεν μιλάει για το θέμα. Όχι μόνο λοιπόν αυτή η αόρατη γραμμή δεν ήταν αρκετή να μείνει το θέμα κρυφό, αλλά σας έκανε και μεγαλύτερη ζημιά. Διότι η αλαζονεία των στελεχών σας -μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι προχθές το πρωί-, να λένε ψέματα στον ελληνικό λαό και στους ανθρώπους που παρακολουθούσαν, η αλαζονεία των υπουργών σας να παρελαύνουν αυτοεξευτελιζόμενοι στις τηλεοπτικές εκπομπές, σαν περιφερόμενος θίασος, και με περισσό θράσος να υποστηρίζουν τη μεγάλη αυτή αρπαχτή των vouchers, σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Και εσάς ως κυβέρνηση αλλά και το συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που σας στηρίζει και που αναγκάστηκε τη μια να λέει τι καλό που είναι αυτό το πρόγραμμα και πώς είναι δυνατόν κοτζάμ αρχηγός της αντιπολίτευσης να ασχολείται και να κάνει ερώτηση γι αυτό το θέμα στον πρωθυπουργό εν μέσω πανδημίας. Το πρωί τα έλεγαν αυτά και το ίδιο βράδυ οι ίδιοι άνθρωποι βγαίνανε στα τηλεπαράθυρα και λέγανε τι καλός ο Μητσοτάκης που αυτό το άθλιο πρόγραμμα το πήρε πίσω.

Ρεζίλι των σκυλιών γίνατε και εσείς και αυτοί.

Τι ακριβώς όμως πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης; Ο οποίος δεν ήρθε σήμερα στην ερώτηση που του κατέθεσα στην Ώρα του Πρωθυπουργού. Προφανώς δεν ήρθε. Δεν έχει τι να πει. Τι ακριβώς πήρε πίσω; Τι ακριβώς ακύρωσε;

Ποιος έχει εντέλει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα που πήγε να στηθεί;

Και βεβαίως δεν ήρθε σήμερα, όχι μετά από όλα όσα έγιναν. Την ερώτηση την κατέθεσα την Τρίτη το πρωί και για 24 ώρες, ενώ γνώριζε την ερώτησή μου, συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό του και στα στελέχη της κυβέρνησης να παρελαύνουν στους τηλεοτπικούς δέκτες και τους ραδιοφωνικούς και να υπερασπίζονται με ψέματα την χρησιμότητα αυτού του προγράμματος.

Γιατί, επί ένα μήνα σχεδόν που φωνάζουμε με δηλώσεις και ερωτήσεις και εμείς και οι επιστημονικοί φορείς, ότι λόγω της πανδημίας δεν χρειάζονται προγράμματα κατάρτισης για να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Μπορούν να δοθούν τα λεφτά αυτά χωρίς μεσάζοντες στους δικαιούχους ;

Γιατί όταν φωνάζουμε ότι είναι αδιανόητο ως προϋπόθεση για τα 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, να παίρνουν 470 οι μεσάζοντες;

Γιατί όταν το πανελλήνιο, χάρη στην αντίδραση και την αγανάκτηση των επιστημόνων, έμαθε μέσα από τα social media την απάτη της ψευτοκατάρτισης με τα μαργαριτάρια της μετάφρασης να γίνονται viral;

Γιατί τότε δεν αντέδρασε ο κ. Μητσοτάκης, Γιατί δεν ίδρωνε το αυτί του τότε;

Δεν ήξερε;

Δεν είχε καταλάβει;

Μήπως το επιτελικό του κράτος που όλα τα έχει συγκεντρώσει στο Μέγαρο Μαξίμου κι όλα περνούν από ‘κει από έλεγχο, αυτό του ξέφυγε; Δεν το κατάλαβε; Και δεν έβλεπε; Δεν διάβαζε τις αντιδράσεις μας; Δεν πήρε χαμπάρι; Το άφησε στον κ. Βρούτση; Είναι ευθύνη του κ. Βρούτση;

Και, αλήθεια, εγώ θα ήθελα ο κ. Βρούτσης, ο λαλίστατος κατά τα άλλα, μόνο σε ένα ερώτημα να απαντήσει. Σε ένα, δεν χρειάζεται να μας πει πολλά.

Μόνος του την έστησε αυτή την ιστορία;

Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά, ναι ή όχι;

Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο δεν θέλω να απαντήσει.

Αν δεν δώσει καμία απάντηση σ’ αυτό το κρίσιμο ερώτημα, ο νοών νοείτω.

Πάμε πάλι λοιπόν:

  1. 90 εκατομμύρια παραπάνω από το Δημόσιο ταμείο, χωρίς λόγο, αφού λόγω του κορωνοϊού, όπως εξήγησα, οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας άμεση ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση των καταρτίσεων. Ιδού και το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν.

Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Βρούτσης και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη όταν, μετά βεβαίως την ανάδειξη του θέματος λόγω των μαργαριταριών των ψευτοπρογραμμάτων κατάρτισης, δικαιολογούνταν και έβγαινε και έλεγε, μα δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε αλλιώς τα λεφτά, έπρεπε να κάνουμε κατάρτιση. Δεν το ήξερε; Προφανώς και το ήξερε. Έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

Δεν τον άκουγε τον υπουργό του κάθε μέρα στα κανάλια να λέει ψέματα;

Άρα λοιπόν 90 εκατ. χωρίς λόγο παραπάνω από το δημόσιο ταμείο.

  1. Λιγότερα χρήματα στους επαγγελματίες για να πάρουν περισσότερα οι μεσάζοντες.

Για να δώσω μια τάξη μεγέθους: Αν έπαιρναν απευθείας τα 600 ευρώ, από το δημόσιο ταμείο θα φεύγανε 110 εκ. Αν έπαιρναν 800 ευρώ, 144 εκατομμύρια.

Τώρα πήρανε μέσω voucher, αλλά φύγανε 193 εκ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία. 85 σχεδόν εκατομμύρια στους μεσάζοντες.

Και απ’ αυτά, η μερίδα του λέοντος σε 5-6 μόνο ΚΕΚ, των οποίων οι πλατφόρμες εγκρίθηκαν και πάνω σ’ αυτές τις πλατφόρμες θα κρεμιόντουσαν όλα τα υπόλοιπα ΚΕΚ, που υποτίθεται ότι θα δίνανε διαδικασία εκμάθησης στους δικαιούχους.

Πόσα αλήθεια θα εισέπρατταν αυτά τα 6 προνομιούχα Κέντρα Κατάρτισης που θα νοίκιαζαν τις πλατφόρμες τους απ’ αυτά τα 85; Είναι ένα ερώτημα.

Κάποιοι κάνουν λόγο για 35 εκατομμύρια ευρώ. Σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δώσετε.

Και το αποκορύφωμα της απάτης:

Η πρόσκληση προς τα ΚΕΚ βγαίνει, μένει ανοιχτή μόλις για τρεις μέρες και, ω του θαύματος, μέσα σε τρεις μέρες τα 5-6 συγκεκριμένα αυτά ΚΕΚ, που έχουν τις πλατφόρμες, καταθέτουν εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων.

Αλήθεια, θα μας εξηγήσει κανείς πώς αυτά τα συγκεκριμένα Κέντρα κατάφεραν μέσα σε τρεις μέρες να ετοιμάσουν προγράμματα τηλεκατάρτισης δεκάδων χιλιάδων σελίδων;

Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς προσυνεννόηση…

Και, το κυριότερο, το εκπαιδευτικό αυτό υλικό, με τα μαργαριτάρια, με τη μετάφραση από το google translate, εγκρίθηκε από τον υπ. Εργασίας και τον υπουργό και έχει την υπογραφή του κ. Βρούτση.

Και δεν είναι μόνο οι ασυναρτησίες. Τι ακριβώς μαθαίνουν οι επιστήμονες απ’ αυτά τα προγράμματα;

Οι δικηγόροι καλούνται να μάθουν πώς θα αρχειοθετούν τους φακέλους τους και οι μηχανικοί, που μπορεί να έχουν και ένα και δύο πτυχία, καλούνται να μάθουν πώς θα ανοιγοκλείνουν τους υπολογιστές τους.

Αυτοεξευτελισμός για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην ανάγκη και έκαναν πράγματι αιτήσεις.

Και το ερώτημα είναι: Μα καλά, δεν ντρέπεστε λιγάκι μ’ αυτή την ιστορία; Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε; Μια συγνώμη να πείτε σ’ αυτούς τους ανθρώπους;

Για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας, πιστεύετε ότι έχετε το δικαίωμα να εξευτελίζετε μαζικά τον επιστημονικό κόσμο της χώρας;

Άλλα, ξέρετε κάτι; Ούτε τότε ίδρωσε το αυτί του κ. Μητσοτάκη.

Ξέρετε πότε ίδρωσε το αυτί και αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω και να εκθέσει, φυσικά, και τους υπουργούς που βγαίνανε στα κανάλια και τους δημοσιογράφους;

Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας από δημοσιογραφικές έρευνες ότι σύμβουλοι υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονται με αυτά τα λίγα ΚΕΚ που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος αυτής της χρηματοδότησης. Μόνο τότε. Όταν είδαν το φως της δημοσιότητας, σε έντυπα μάλιστα διαδικτυακά τα οποία έχετε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν τα καταφέρατε, να μην είναι στη ζωή. Διότι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνει τηλέφωνα έναν προς έναν, μαθαίνω, ορισμένους εκ των μεγάλων ιδιοκτητών που δίνουν διαφήμιση σε μέσα ενημέρωσης, για να μη δίνουν διαφήμιση, γιατί δεν θέλει να υπάρχει ίχνος κριτικής. Αυτό φυσικά δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής. Σας ενοχλεί η κριτική. Αυτά τα μέσα όμως έβγαλαν μία είδηση η οποία θα διερευνηθεί μέχρι τέλος, θέλετε, δεν θέλετε, διότι τότε πήρατε πίσω, ότι μετακλητή νομική σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως, κ. Στρατηνάκη, είναι αυτή η οποία βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την υπόθεση.

Και το ερώτημα είναι ποιος την τοποθέτησε εκεί τον Οκτώβρη; Ο κ. Βρούτσης ή το Μέγαρο Μαξίμου; Είναι κρίσιμο θέμα.

Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει κάποια στιγμή. Διότι μπορεί να αποφάσισε να δραπετεύσει από την Ώρα του Πρωθυπουργού, την υπόθεση αυτή όμως δεν θα την αφήσουμε να περάσει έτσι. Και κάποια στιγμή θα δώσει απαντήσεις. Ιδίως αν σήμερα ο λαλίστατος κ. Βρούτσης δεν έχει το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που του θέτω. Αν ήταν δική του η έμπνευση και ο σχεδιασμός ή αν ήταν από κοινού με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Αν δεν απαντήσει, προφανώς σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε και τότε πρέπει να δώσει την απάντηση ο κ. Μητσοτάκης. Και η απάντηση για να είναι πειστική στο κρίσιμο ερώτημα με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί. Με την αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη, όχι ένδειξη συνενοχής.

Κ. Πρόεδρε,

Θέλω να πω δυο λόγια για το θέμα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Για πόσο καιρό θα συνεχίζεται, κυρίες και κύριοι βουλευτές, αυτή η ιστορία της διεξαγωγής νομοθετικού έργου μέσα από ΠΝΠ;

Οι πολίτες είναι σε καραντίνα, βεβαίως, και θα είναι ενδεχομένως για λίγο καιρό ακόμα.

Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί να είναι σε καραντίνα επ’ αόριστον.

Και είναι, πιστεύω, το λιγότερο ντροπή, τη στιγμή που ο λαός μας δείχνει τη θέληση και την πειθαρχία που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε την πανδημία, τη στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση στηρίζει όσες αποφάσεις ακολουθούν τις εισηγήσεις των επιστημόνων, κάποιοι να βρίσκουν ευκαιρία για παιχνίδια διαφθοράς.

Και να μην έχουν και το θάρρος, στο όνομα ακριβώς αυτής της έκτακτης ανάγκης, να λογοδοτούν.

Έστω εδώ, στον ναό της Δημοκρατίας. Έστω με αυτά τα περιοριστικά μέτρα, με τα πλεξιγκλάς και την αραιή παρουσία των βουλευτών. Αλλά να λογοδοτούν.

Από τις αρχές Φλεβάρη έχουν εκδοθεί 9 ΠΝΠ.

Και δεν περιλαμβάνουν μόνο τα έκτακτα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό, προκαλείτε μεταχρονολογημένες συζητήσεις, αποφεύγετε την έγκαιρη συζήτηση στη Βουλή για να μην αναμετρηθείτε με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη στήριξη της κοινωνίας και για να μην υποβληθείτε σε ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό συμβαίνει.

Αποφασίζετε, μαθαίνω, ή έτσι λένε τουλάχιστον τα ΜΜΕ –δεν ξέρω αν αυτό γίνεται με την εισήγηση των επιστημόνων, είναι κάτι το οποίο μένει να διερευνηθεί, δεν μας το είπαν δημόσια οι επιστήμονες όμως- ότι το πρώτο πράγμα που θα επαναλειτουργήσει στη χώρα ναν είναι τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία.

Για ποιο λόγο πρώτα αυτά; Τόσο σημαντική είναι αυτή η δουλειά πια που πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα δικαστήρια; Γιατί δεν ανοίγετε τα κουρεία να πάμε να κουρευτούμε κιόλας; Βλέπω εδώ οι περισσότερο στην αίθουσα χρειάζονται κούρεμα, εκτός από κάποιους που έχουν τη δυνατότητα με μια μηχανή… Γιατί λοιπόν; Γιατί το κάνετε αυτό;

Κάποιοι λένε ότι το κάνετε αυτό διότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τραπεζών και των funds για τις προσημειώσεις και για τις κατασχέσεις.

Άραγε, είναι σημαντικότερες οι ανάγκες των τραπεζών και των funds από τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και, άρα, εσείς ανοίγετε τα δικαστήρια να λειτουργούν για να γίνεται η δουλειά των τραπεζών και εδώ θα συνεχίζετε να νομοθετείτε με ΠΝΠ; Και βεβαίως και να μην έρχεστε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο; Να μην έρχεται ο κ. Μητσοτάκης στην Ώρα του Πρωθυπουργού και να απευθύνεται διαρκώς και μονάχα με διαγγέλματα στον ελληνικό λαό λες και είναι αυτοκράτορας; Και να φέρνει εδώ άλλους υπουργούς να απαντούν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους αρχηγούς των κομμάτων λες και είναι οι αντ’ αυτού; Οι αντιβασιλείς; Δεν γνωρίζω ότι έχουμε αλλάξει το πολίτευμά μας.

Εμείς λοιπόν δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η ιστορία.

Και δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ αυτή η ιστορία.

Σας καταθέσαμε την πρόταση για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την καταψηφίσατε. Σας την ξανακαταθέτουμε και σήμερα. Πάλι δεν την εγκρίνετε. Γιατί;

Μας λέτε ότι υπήρχε από πριν η ημερομηνία. Μα βεβαίως υπήρχε μια ημερομηνία που όριζε ότι μέχρι τότε θα έπρεπε να έχει βρεθεί ένα άλλο πλαίσιο, αλλά πλαίσιο, προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν έλεγε ότι δεν θα υπάρχει τίποτα.

Η υποχρέωσή μας η μεταμνημονιακή, που ορθώς αναρωτήθηκε και κάποιος βουλευτής, είναι συγκεκριμένη. Δεν λέει ότι δεν θα υπάρχει μετά τις 31 Απριλίου καμία προστασία της πρώτης κατοικίας. Εσείς όμως έχει φτάσει η ημερομηνία αυτή και βλέπουμε ότι ούτε γι αυτό το ζήτημα ιδρώνει το αυτί σας.

Ξέρετε, όλα αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα. Και αν νομίζετε ότι θα μπορέσετε να τα ξεπεράσετε αξιοποιώντας τη δικαιολογία της κρίσης της πανδημίας και του κορωνοϊού και την ασπίδα προστασίας που ορισμένα ΜΜΕ, κάνετε λάθος. Διότι αυτά τα ζητήματα δεν είναι ζητήματα που αφορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μια συζήτηση που μπορεί να γίνεται στα καφενεία μόνο και στους διαδρόμους της Βουλής. Αφορά μεγάλη πλειοψηφία πολιτών. Και αυτοί θα τα θέσουν, όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί θα τα θέσουν. Οι πολίτες. Όπως οι επιστήμονες που σήκωσαν στην πλάτη τους το ζήτημα των vouchers. Έτσι κι αυτό. Θα αρθεί αχός κοινωνικός αν αφήσετε χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία, την ώρα που λέτε στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τον ιό.

Εμείς λοιπόν θα επανακαταθέσουμε και την ερώτηση στον πρωθυπουργό, να έρθει την άλλη Παρασκευή. Όσο λείπατε, κ. Γεραπετρίτη, γιατί ξέρω ότι πιθανόν εσείς να απαντήσετε –δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας, ίσα-ίσα, είστε συμπαθής, αλλά να πιούμε κανέναν καφέ έξω να είστε συμπαθής. Εδώ θα έρχεται να απαντάει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ο πρωθυπουργός, όχι ο αντ’ αυτού. Δεν ξέρω αν σας έχει ορίσει και γι αντ’ αυτού.

Λέω λοιπόν ότι θα επανακαταθέσω την ερώτηση. Προφανώς, με επικαιροποιημένα ερωτήματα, για την άλλη Παρασκευή. Και προφανώς και για το κρίσιμο μεγάλο θέμα της οικονομίας θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες πρόταση για διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας. Διότι, προφανώς γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό που έρχεται θα είναι ούτως ή άλλως δύσκολο. Αλλά, με την πολιτική σας και με την αδράνειά σας δεν θα είναι απλά δύσκολο. Θα είναι οδυνηρό.

Όχι μόνο γιατί αρνηθήκατε έστω μέρος των προτάσεών μας να υιοθετήσετε, το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι». Όχι μόνο γιατί δεν πήρατε οριζόντια και εμπροσθοβαρώς κάποια μέτρα για να διατηρήσετε ζωντανή τη ζήτηση και την προσφορά και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις με το που θα ανοίξουν να μην βρίσκονται απέναντι από την απειλή του λουκέτου, αλλά να μπορούν να στηρίξουν τους εργαζόμενούς τους. Αλλά τώρα, απ’ ό,τι διαβάζω, αποφασίσατε να κλείσετε και την στρόφιγγα.

Τα 800, λέει, θα τα δίνετε σε όσες επιχειρήσεις μένουν κλειστές. Όσοι ανοίξουν πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν; Και αν κάποιοι απ’ αυτούς που θα ανοίξουν και φέρουν.. και έχουν και πολλούς εργαζόμενους ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους κι ένα κρούσμα, ένα κρούσμα, διότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, θα χρειαστεί να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις. Πώς θα στηριχτούν; Πώς θα πληρώσουν τον Σεπτέμβρη, όταν έρθει η ώρα; Γιατί οι υποχρεώσεις τους αναστάλθηκαν, δεν καταργήθηκαν οι υποχρεώσεις τους.

Αλλά, τι κάνετε εσείς τώρα; Στην πραγματικότητα εσείς τώρα, αντί να προχωρήσετε σ’ αυτή την εμπροσθοβαρή στήριξη για να αξιοποιηθεί αυτό το απόθεμα ρευστότητας που είναι παρακαταθήκη της δικής μας χρηστής διαχείρισης, έρχεστε και μένετε αδρανείς και στο τέλος θα αρχίσει αυτό σιγά-σιγά να σπαταλιέται άσκοπα προκειμένου να αντιμετωπίζει μη ελαστικές, ανελαστικές δαπάνες των τρεχόντων μηνών. Και θα φτάσουμε σ’ ένα σημείο, αν συνεχίσετε έτσι, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο να είμαστε ταπί και ψύχραιμοι, που λένε. Δηλαδή και υπερχρεωμένοι ως χώρα και με τεράστια ύφεση και με χιλιάδες λουκέτα και με ανεργία αλλά και χωρίς το λεγόμενο μαξιλάρι, γιατί θα το έχετε σπαταλήσει χωρίς να στηρίξετε την κοινωνία.

Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει ο ελληνικός λαός να τα γνωρίζει. Και που δεν μπορούν να περάσουν χωρίς συζήτηση, χωρίς διάλογο, χωρίς ανταλλαγή επιχειρημάτων στο πλαίσιο της δημοκρατίας.

Άκουσα –και κλείνω σε ένα λεπτό κ. Πρόεδρε- βγήκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προχθές και είπε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι 4%, Μάλιστα. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ούτε την εγκυρότητα την επιστημονική, αλλά ούτε το πόσο σοβαρές μελέτες θα πρέπει να έχει κάνει ο κ. Στουρνάρας για να κάνει αυτή την πρόβλεψη. 4% λοιπόν ύφεση το 2020, λέει ο κ. Στουρνάρας. Μάλιστα. Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το 4% καταγραφεί στο τέλος του 2020, εφόσον ο κ. Στουρνάρας είναι ένας έγκριτος οικονομολόγος τον οποίον θα διατηρήσετε και στη θέση του -καλά θα κάνετε, δικαίωμά σας είναι. Λοιπόν, οποιοδήποτε θα είναι πάνω απ’ αυτό το ποσοστό, θα είναι έργο Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα είναι έργο δικό σας.

Και επειδή, απ’ ό,τι φαίνεται, πρωταθλητές στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν είμαστε, αλλά είμαστε από τους πρώτους, είναι αλήθεια -δεν είμαστε κακόβουλοι άνθρωποι, το παραδεχόμαστε. Δεν είμαστε πρωταθλητές, υπάρχουν κι άλλες χώρες με λιγότερα θύματα, αλλά είμαστε από τους πρώτους. Πρωταθλητές στην ύφεση όμως θα είμαστε σε όλη την ευρωζώνη. Όσο παραπάνω λοιπόν από τον μέσο όρο της ευρωζώνης κι όσο παραπάνω από τις προβλέψεις του κ. Στουρνάρα, θα είναι έργο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Θα είναι έργο δικό σας η ύφεση. Έργο δικό σας και η λιτότητα η οποία θα έρθει, αν δεν υιοθετήσετε εγκαίρως τις προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, να στηριχτεί η εργασία και να φύγουμε απ’ αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Όσο λοιπόν εσείς αποφεύγετε τη συζήτηση και τη δημόσια αντιπαράθεση στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και στη δημόσια σφαίρα, τόσο ο ελληνικός λαός θα καταλαβαίνει ότι κάτι έχετε να του κρύψετε. Και μην στενοχωριέστε, την ευθύνη δεν θα την αποφύγετε. Θα την χρεωθείτε ακέραια. Το ζήτημα είναι να μη χρεωθεί ο ελληνικός λαός άλλη μία κρίση που ένα μέρος της, τουλάχιστον, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Σας ευχαριστώ.

Ανακοίνωση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-“Η άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινήσει από τη Βουλή”

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκε -στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που πρότειναν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας – να υπάρξει περιορισμός στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και άρα της ομαλής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί απλώς και μόνο για να εξυπηρετούνται οι κυβερνητικοί τακτικισμοί μέσω ΠΝΠ ή κατάθεσης κορυφαίων νομοσχεδίων και να παραμένουν σε αναστολή τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης.

Κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων ζητήσαμε -και επιμένουμε- η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινήσει από το Κοινοβούλιο, ώστε να μην κινδυνεύσει να μείνει σε καραντίνα η Δημοκρατία και όχι από τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των τραπεζών για να ολοκληρωθεί η επίθεση σε χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς, ζήτημα Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε:

1) Η Ολομέλεια να συνεδριάζει με τουλάχιστον 75 μέλη σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΚτΒ και το άρθρο 67 του Συντάγματος τα οποία απαιτούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών.

2) Οι Επιτροπές να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιασκέψεων με πλήρη σύνθεση.

3) Να επιστρέψει πλήρως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, κορυφαίο δικαίωμα της Αντιπολίτευσης και βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας μας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σε βολικό για αυτήν πλαίσιο και με την κοινωνία σε καραντίνα, κορυφαία νομοσχέδια όπως αυτό που δίνει χαριστική βολή στο Περιβάλλον και το αναχρονιστικό Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία – την ώρα που το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει ακόμα και τις Πανελλήνιες – δεν μπορεί και δεν γίνεται δεκτό. Καλέσαμε την πλειοψηφία έστω την ύστατη ώρα να μην προχωρήσει με τρόπο αντιδημοκρατικό σε αυτά τα νομοθετήματα και να προσθέσει περαιτέρω αναστάτωση στην ήδη ταλαιπωρημένη από την πανδημία κοινωνία.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση η σπουδή της πλειοψηφίας να είναι η Προανακριτική η μόνη Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και με πλήρη σύνθεση. Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι η μικροπολιτική υπερισχύει της πολιτικής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η υπόθεση αυτή θα μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό για τη ΝΔ. Αυτό και θα συμβεί.

Τέλος στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τις δηλώσεις των υπουργών κκ Πέτσα και Πλακιωτάκη οι οποίοι έσπευσαν να υιοθετήσουν δημοσιεύματα τα οποία εμφάνιζαν ως παρανομούντα τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜΕΡΑ25 επειδή μετακινήθηκε από και προς την Αίγινα όταν και οι δύο εκ της θέσεως τους γνώριζαν ότι μπορούσε, σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ, να μετακινηθεί χωρίς περιορισμούς για την άσκηση των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων. Σχετική επιστολή κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜΕΡΑ25 , Σοφία Σακοράφα.

Το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.