
Αλ. Χαρίτσης: “Μέρα με τη νύχτα το πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’ του ΣΥΡΙΖΑ με το ‘βλέποντας και κάνοντας’ της κυβέρνησης”
Τελευταία ενημέρωση 27 Μαΐου 2020 by energinews (admin)
Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στον ρ/στ Real FM 97.8 (Νίκος Χατζηνικολάου)
“Μέρα με τη νύχτα το πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’ του ΣΥΡΙΖΑ με το ‘βλέποντας και κάνοντας’ της κυβέρνησης”
“Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ‘Μένουμε Όρθιοι’, το οποίο και επικαιροποιήσαμε, εστιάζει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η εστίαση και ο τουρισμός που πλήττονται θανάσιμα“, υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ Real FM, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το δικό μας πρόγραμμα και η λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα“.
“Δυστυχώς, η αλαζονεία της ΝΔ και η απουσία οποιασδήποτε διάθεσης να μπει σε συζήτηση, παρά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στοιχίζει στους Έλληνες πολίτες ολοένα και περισσότερο. Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση επέλεξε να απαξιώσει τις προτάσεις μας και συνεχίζει με τη λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’“, τόνισε και επισήμανε: “Αλίμονο να μιλάει ο πρωθυπουργός για στήριξη της εργασίας, όπως έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε μείωση μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα, μονιμοποίηση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, αλλά και της εκ περιτροπής εργασίας”.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ουσιαστική στήριξη της εργασίας. Αυτό σημαίνει πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επιπλέον, απαιτούμε στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία έχει ακούσει πολλά παχιά λόγια, αλλά λίγα έχει δει από την κυβέρνηση. Στήριξη με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, με μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, αλλά και με την ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων. Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματός μας αφορά στη στήριξη εκατομμυρίων συμπολιτών μας που μέσα στην κρίση είδαν το εισόδημά τους να κατακρημνίζεται. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη θεσμοθέτηση ενός βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου”, εξήγησε ο Αλ. Χαρίτσης.
Στο μεταξύ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “πορεύεται με τη λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ και όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα”. “Από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι έχει συμβεί στον Έβρο. Οι εξηγήσεις που δίνονται, ωστόσο, είναι αντιφατικές, και οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε διαφορετική γραμμή μεταξύ τους“, σημείωσε και διερωτήθηκε: “Γιατί το υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον -όπως λέγεται- δεν υπήρξε παραβίαση και είσοδος στη χώρα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, προέβη σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά;”.
“Η εξέλιξη της όξυνσης της τουρκικής παραβατικότητας αναδεικνύει το έλλειμμα στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης“, διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ αναφορικά με την κατασκευή του φράχτη στο νότιο τμήμα του Έβρου, ανέφερε: “Η κυβέρνηση αλλάζει διαρκώς τον σχεδιασμό της θέτοντας σε κίνδυνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως φάνηκε από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών”.
· Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://bit.ly/3daXd1m
Ανδρέας Ξανθός: Ένα νέο μοντέλο στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Υγεία και στο φάρμακο, είναι αναγκαίο και εφικτό
Ένα νέο μοντέλο στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Υγεία και στο φάρμακο, είναι αναγκαίο και εφικτό
Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) κατατέθηκε από πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ, ψήφισμα για τα πνευματικά δικαιώματα σταφαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πανδημία από τον ιό SARS–CoV-2, γνωστό και ως “Σχέδιο Κόστα-Ρίκα”. Η πρόταση να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος φορέας με επικεφαλής τον ΠΟΥ, που με χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες θα εξαγοράσει τις πατέντες και θα τις διαθέσει δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο (κράτη, ινστιτούτα, εταιρείες κλπ) προκειμένου να παραχθούν έγκαιρα, στις αναγκαίες ποσότητες και σε προσιτές τιμές τα κατάλληλα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19, είναι η πολιτική απάντηση στις νέες ανισότητες που γεννά η πανδημία.
Η πρόταση του ΠΟΥ είναι εξαιρετικά ριζοσπαστική και θα αποτελέσει πρόκριμα για την συνολική αντιμετώπιση των σημερινών στρεβλώσεων που δημιουργεί η πνευματική ιδιοκτησία στη διεθνή αγορά φαρμάκου και τεχνολογιών υγείας (αδιαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης (R&D) , υψηλές τιμές, καθυστερήσεις στην πρόσβαση αρκετών χωρών στην καινοτομία).
Η σθεναρή αντίσταση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τράμπ σε αυτό το σχέδιο, αποδεικνύει πως η καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Αντίθετα, είναι ένα πεδίο σκληρής κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό που υπερασπίζεται το εταιρικό κέρδος και στον κόσμο που διεκδικεί το δικαίωμα όλων στην Υγεία.
Η πανδημία έχει αναδείξει νέες ανάγκες αλλά και νέες προκλήσεις. Το κοινωνικό αίτημα για καθολική πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα νέα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τον ιό SARS–CoV-2 αλλά και για κάθε καινούργια απειλή Δημόσιας Υγείας, είναι πλειοψηφικό. Η πανδημία μας δείχνει το δρόμο: ένα νέο μοντέλο στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην υγεία και στο φάρμακο, βασισμένο στη διεθνή συνεργασία, στη δημόσια χρηματοδότηση, στα ανοικτά δεδομένα, στη διαφάνεια, στις «δίκαιες» τιμές και στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, είναι αναγκαίο και εφικτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι ενώσεις των ασθενών, τα κινήματα για την ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας , πρέπει να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την πρωτοβουλία του ΠΟΥ.
Έφη Αχτσιόγλου: “Πλήρης προστασία εργαζομένων με μεγαλύτερη ελάφρυνση επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”
“Πλήρης προστασία εργαζομένων με μεγαλύτερη ελάφρυνση επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”
«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης είναι ικανές να το καλύψουν και το υπερβαίνουν. Προβλέπει δημοσιονομική παρέμβαση13,4 δισ. με διαθέσιμες πηγέςτουλάχιστον24,2 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε χτες ο κ. Σταϊκούρας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “ΣΚΑΪ 100,3”.
Τόνισε, επίσης, ότι «ο κ. Σταϊκούρας έκανε και μία αποκάλυψη, ότι στους 10 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συνέβη και το μαξιλάρι ασφαλείας μειώθηκε μέσα σε 10 μήνες κατά 11 δισ.».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει τη μείωση των εσόδων, με βάση όσα η κυβέρνηση έχει πει τους τελευταίους μήνες» και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που προτείνουμε δεν είναι χρήματα που ξοδεύονται σε μία “μαύρη τρύπα”, έχουν τη λογική της κινητοποίησης της αγοράς, τη στήριξης της προσφοράς, της ζήτησης και της κατανάλωσης, της στήριξης των μισθών των εργαζομένων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και του τουρισμού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, «προτείνει ένα πακέτο μέτρων μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά υλοποιεί η κυβέρνηση. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό. Η κυβέρνηση στα εργασιακά επιδοτεί την εκ περιτροπής εργασία και την οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20%. Τα μέτρα της δεν στηρίζουν ούτε το εισόδημα του εργαζόμενου ούτε τον εργοδότη. Η κυβέρνηση, σε όλη την Ευρώπη, είναι η μόνη που έχει εφεύρει νέα εργαλεία ελαστικοποίησης της εργασίας με αφορμή την πανδημία, την αναστολή συμβάσεων -που ουσιαστικά είναι ανεργία με ένα επίδομα 530 ευρώ- και τη νέα εκ περιτροπής εργασία».
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η στήριξη της εργασίας, με την επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί «να διαφυλάξει την καταβολή των μισθών στο 100%καινα ευνοηθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις».
Κύρια σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α΄ Αθήνας, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο Open TV και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» (Α. Παυλόπουλος – Ν. Κουτροκόη)
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΝΔ «αποτελούν εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας, είναι ανεπαρκή, και σε λάθος προσανατολισμό».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης αφού «ανακοίνωσε μέτρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων, σε αυτά προστίθεται η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία όμως είναι δάνειο και όχι δημοσιονομική επέκταση του προϋπολογισμού, και έτσι φτάνει το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια. Επιπρόσθετα υπάρχουν άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια τα οποία είναι απλώς αναβολές πληρωμών. Το πώς πάμε όμως από τα 14 στα 24 είναι ένα ερωτηματικό, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η παρέμβαση είναι 14 δις, αλλά θα είναι σαν να έχει δώσει 20, και επειδή ενδεχομένως θα δώσει άλλα 4 φθάνουμε στα 24. Ο κ. Μητσοτάκης ζήλεψε τη μαθηματική δεινότητα της ΝΔ κατά την περίοδο 1990-1993 με το γνωστό μηδέν συν μηδέν ίσον δεκατέσσερα, απλά αυτήν τη φορά έχουμε 14 συν μηδέν ίσον 24».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε στη συνέχεια ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή γιατί «αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε, όχι περιμένοντας μοιρολατρικά να δούμε πόση θα είναι η ύφεση, αλλά ως προς τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να περιοριστεί η ύφεση». Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «οι πολιτικές της ΝΔ αφήνουν την αυθόρμητη τάση της αγοράς να παράξει τα αποτελέσματά της».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο λάθος προσανατολισμός σχετίζεται με τις επιλογές που γίνονται στην αγορά εργασίας: απορρύθμιση, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, μισή δουλειά για μισό μισθό. Εμείς αντιπροτείνουμε μια εντελώς άλλη κατεύθυνση». Στη συνέχεια σημείωσε ότι η ΝΔ «μονιμοποιεί μια συνθήκη ασυδοσίας στην αγορά εργασίας, ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις, δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συγκεκριμένα μέτρα, απλά αναμένει τις κινήσεις τις Ευρώπης». Υπογράμμισε δε, ότι «οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ» καθώς και ότι «χρειάζεται στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να επιδοτηθούν κατά 100% στην πληρωμή των μισθών οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, οι επιχειρήσεις στον τουρισμό και την εστίαση που θα λειτουργήσουν με πολλούς περιορισμούς να επιδοτηθούν κατά 100% για τις ασφαλιστικές εισφορές και κατά 40% για τους μισθούς έτσι ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».
Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της περιοχής της Ακρόπολης ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν τριάντα έξι (36) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, Σωκράτη Φάμελλου και Παναγιώτη Σκουρολιάκου
Η Ακρόπολη απαιτεί προστασία και όχι επικοινωνιακή διαχείριση
Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της περιοχής της Ακρόπολης ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν τριάντα έξι (36) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, Σωκράτη Φάμελλου και Παναγιώτη Σκουρολιάκου. Όπως επισημαίνουν, οι καταγγελίες και η έλλειψη προστασίας της Ακρόπολης ξεκινούν από το 2000, όταν η Ελλάδα έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων διαβημάτων της UNESCO που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση περιμετρικά του μνημείου και για τον κίνδυνο οπτικής βλάβης του, συστήνοντας τη λήψη μέτρων.
Η διαχρονική αδράνεια για τη θεσμοθέτηση πλαισίου πολεοδομικής προστασίας στην ευρύτερη ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, με κύρια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, στην οποία συμμετείχε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ως γενική γραμματέας και η σημερινή Υπουργός Πολιτισμού, είχε ως αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση αποφάσεων του ΣτΕ, καθώς και να ανοίξει ο δρόμος για ψηλά κτήρια μέχρι 32μ. στην περιοχή.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι, όταν το ζήτημα ανακινήθηκε από κατοίκους και φορείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλεσε έγκριση για γειτονικό οικόπεδο, στήριξε τις προσφυγές των κατοίκων στο ΣτΕ και προχώρησε σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που ξεπερνούν τα 17,5 μέτρων, ενώ διέταξε ΕΔΕ και στη συνέχεια παρέπεμψε σε πειθαρχικό για την υπόθεση του επίμαχου ξενοδοχείου. Έκανε δηλαδή όσα δεν είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πλήρη προστασία της περιοχής περιμετρικά της Ακρόπολης.
Αν και, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει κληθεί και υποχρεούται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, σε συνέχεια των ενεργειών των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το κάνει ολοκληρωμένα αλλά σύρεται εκούσα – άκουσα στη μείωση του ύψους, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία και η Υπουργός Πολιτισμού έχουν διαχρονικές ευθύνες για την αδράνεια στο παρελθόν και για την απουσία συνολικού πλαισίου προστασίας. Ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να μη προστατεύουν πλήρως το μνημείο.
Έτσι, προσθέτουν οι βουλευτές, μεθόδευσαν την εσπευσμένη έγκριση από το ΚΑΣ μεγαλύτερου ύψους για το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5, παρακάμπτοντας το ΠΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ όρισε το μέγιστο ύψος στα 21 μέτρα και όχι στα 17,5 μέτρα που περιείχε η ΚΥΑ αναστολής, ενώ στη Συγγρού το ύψος ορίζεται στα 27 μέτρα, και όχι χαμηλότερα.
Επειδή, ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη αποτελούν κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης η πλήρης προστασία της περιοχής που τα περιβάλλει, οι υπογράφοντες βουλευτές ερωτούν, μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία ενός συνολικού πλαισίου προστασίας με επανεξέταση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης της ευρύτερης περιοχής Μακρυγιάννη Κουκάκι, που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
2. Με ποια τεκμηρίωση ορίστηκε το μέγιστο ύψος στα 21 μέτρα και γιατί στη Συγγρού το ύψος ορίζεται από το ΥΠΕΝ στα 27 μέτρα και όχι χαμηλότερα;
3. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε καθορισμό συντελεστών δόμησης, χρήσεων γης και ενός πλήρους πλαισίου προστασίας;
4. Σχετίζονται οι «παραλείψεις» αυτές με τις πρόσφατες επιδιώξεις του ΥΠΕΝ να ξενοδοχοποιήσει όλο το κέντρο της Αθήνας;
5. Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού επέσπευσε την έγκριση από το ΚΑΣ του ύψους του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, και δεν ανέμεινε την έγκριση του ΠΔ;
6. Γιατί ο αρμόδιος υφυπουργός του ΥΠΕΝ με δηλώσεις του εκφράζει αμφιβολίες για την καθαίρεση των ορόφων του επίμαχου ξενοδοχείου Φαλήρου – παρόδου Συγγρού;