Αλ.Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντά με έπαρση, αλαζονεία και ύβρεις στην αγωνία των ανθρώπων του πολιτισμού»


Τελευταία ενημέρωση 9 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντά με έπαρση, αλαζονεία και ύβρεις στην αγωνία των ανθρώπων του πολιτισμού»Την «προκλητική αδιαφορία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού στηλιτεύει με on camera δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Στην εύλογη αγωνία τους, απαντά με έπαρση και αλαζονεία, ακόμα και με ύβρεις κατά των καλλιτεχνών, όπως έκανε σήμερα το πρωί  ο Υπουργός Ανάπτυξης», σημειώνει και υπογραμμίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη θα μείνουν όντως στην ιστορία του πολιτισμού για την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου και για την απαξίωση του πολιτισμού και των ανθρώπων του», καταλήγει.

 Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Η κυβέρνηση έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία αφήνοντας τους ανθρώπους του πολιτισμού έρμαιο στο “αόρατο χέρι της αγοράς” και χιλιάδες εργαζόμενους, καλλιτέχνες και δημιουργούς δίχως καμία στήριξη.

Στην εύλογη αγωνία τους, απαντά με έπαρση και αλαζονεία, ακόμα και με ύβρεις κατά των καλλιτεχνών, όπως έκανε σήμερα το πρωί  ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη θα μείνουν όντως στην ιστορία του πολιτισμού.

Όχι όμως για την προσφορά τους.

Αλλά για την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου και για την απαξίωση του πολιτισμού και των ανθρώπων του».

Δείτε εδώ το βίντεο:  https://bit.ly/2SJ9IJ9

Συλλυπητήρια του τ. Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού

Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήρια προς τη σύζυγο του, τους οικείους του αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ, την πολιτική οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, ενός άξιου επιστήμονα και πολιτικού που σφράγισε για χρόνια την πολιτική ζωή του τόπου.

Ιδιαίτερα αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος  αναλογιζόμενος την τετραετή συνύπαρξή μας στο προεδρείο της Βουλής καθώς συνεργαστήκαμε άψογα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σημειώνω τη σταθερή επιμονή του Δημήτρη Κρεμαστινού για τη σύγκληση σε προγραμματική βάση των προοδευτικών δυνάμεων.

Αγαπημένε μας Δημήτρη, μας λείπεις πολύ.

Εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους φορέων από το χώρο της εστίασης

Κατά την εισήγησή του στην τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων από το χώρο της εστίασης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στην πρόσκληση να κουβεντιάσουμε. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία δεδομένου ότι θεωρούμε πως στη δεύτερη φάση της πανδημίας, με την σταδιακή επανεκκίνηση, δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα, προβλήματα, δυσκολίες, στις οποίες πρέπει να δοθεί ο λόγος στους ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή με πολύ μεγάλες πληγές. Και αναφέρομαι στις οικονομικές ζημιές που προκάλεσε η πανδημία και κυρίως στο χώρο της εστίασης. Ένας χώρος που, παρά την κρίση, κατάφερε να σταθεί όρθιος, τα τελευταία χρόνια με κάποιες προσπάθειες σημαντικής,  ελάφρυνσης, φοροελάφρυνσης, κυρίως πέρυσι τέτοιον καιρό, που κατάφερε να έχει μια ελπίδα και προοπτική, και ήρθε τώρα η υγειονομική αυτή κρίση και δημιουργεί ένα πλήγμα ανεπανόρθωτο, ένα πλήγμα πολύ μεγάλο.

Νομίζω ότι θα πρέπει να ψάξουμε γρήγορα να βρούμε τις λύσεις απέναντι στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ιδίως τώρα που ξεκινάει σιγά-σιγά η επανεκκίνηση της δραστηριότητας, χωρίς όμως να υπάρχει ένας σχεδιασμός, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τα σταθερά πρωτόκολλα τα υγειονομικά, χωρίς να υπάρχει μια απάντηση για το πού θα εξυπηρετείται ο κόσμος εφ’ όσον τα πρωτόκολλα αυτά απαγορεύουν την ύπαρξη των τραπεζοκαθισμάτων όπως ήταν πριν και κυρίως χωρίς σχέδιο για την οικονομική στήριξη των απωλειών αυτών των επιχειρήσεων. Γιατί ως επί το πλείστον είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αυτή η παύση των εργασιών για δύο και πλέον μήνες τους στερεί τη δυνατότητα ακόμα και από το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης, ενώ πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τις τράπεζες και προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνεπώς θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε ένα σχέδιο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ξαναπάρουν μπρος σιγά-σιγά, με την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής.

Δυστυχώς η αίσθησή μας σήμερα είναι ότι αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει. Γνωρίζετε ότι εμείς εγκαίρως, εδώ και δυο μήνες, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση της μεγάλης οικονομικής παρακαταθήκης των 37 δις από το μαξιλάρι, ώστε τώρα σε μια ώρα ανάγκης να δοθεί ρευστότητα προκειμένου να στηριχτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας και ταυτόχρονα να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης καθώς και ένα ευρύτερο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τα 12 δις της ρευστότητας της ΕΚΤ.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε τίποτε απ’ αυτά να έχει προχωρήσει. Βλέπουμε μια κατάσταση θεσμοθέτησης μισής εργασίας μέσα από την εκ περιτροπής εργασία και χρηματοδότηση αναστολής της εργασίας και όχι της συνέχισης της απασχόλησης.

Αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις αν συνεχιστεί με ραγδαία αύξηση της ανεργίας αλλά και λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Οι προβλέψεις όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών μας δείχνουν ότι η εικόνα θα είναι χειρότερη από την ύφεση της πιο δύσκολης στιγμής της κρίσης που περάσαμε, δηλαδή χειρότερη από το ΄11, που ήταν 9%, τώρα λένε ότι θα είναι πάνω από 9,7%, άλλοι λένε 10%, άλλοι παραπάνω.

Άρα λοιπόν πρέπει να βρεθούν και να δοθούν σύντομα απαντήσεις για αυτόν τον κόσμο, διότι πολύ φοβάμαι ότι σε λίγους μήνες, αν όχι σε λίγες μέρες, θα βρισκόμαστε με χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστους και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Και, τέλος, θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις σας σε σχέση και με την ευελιξία που προτείνεται για τα τραπεζοκαθίσματα στο δημόσιο χώρο. Ωστόσο θέλω να πω ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια για να μην στηριχθούν με ρευστότητα και με ελαφρύνσεις, φοροελαφρύνσεις οι επιχειρήσεις. Είναι λύσεις που πρέπει βεβαίως να δοθούν με σχέδιο, στο πλαίσιο αυτό όπου δεν θα δημιουργείται και μια λογική καταπάτησης δημόσιων χώρων σε βάρος των πολιτών.

Ωστόσο εγώ επιμένω ότι το κρίσιμο είναι η οικονομική ενίσχυση, η στήριξη της εργασίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ένα γενναίο πρόγραμμα εγγυοδοτήσεων, μικροπιστώσεων για την μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Θέλω όμως να ακούσω τις δικές σας προτάσεις»

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση εδώ: https://bit.ly/2WdmOk3

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Σκανδαλώδης απευθείας ανάθεση έργου από τα ΕΛΤΑ courier σε εταιρεία – «φάντασμα».

Ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσαν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση, με θέμα: «Σκανδαλώδης απευθείας ανάθεση έργου από τα ΕΛΤΑ courier σε εταιρεία – «φάντασμα».

 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως ενώ παραμένει ακόμα αναπάντητη προηγούμενη Ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει αναληφθεί η παραμικρή πολιτική πρωτοβουλία σχετικά με «πάρτι» σπατάλης και golden boys στα ΕΛΤΑ, όπου φαίνεται μέλη της Διοίκησης να κάνουν αυξήσεις αποδοχών στους εαυτούς τους και παράλληλα να προσλαμβάνονται υψηλόμισθοι συνεργάτες κατά παρέκκλιση και εν κρυπτώ, μια νέα περίπτωση προκλητικής για τον φορολογούμενο πολίτη υπόθεσης μοιράσματος δημοσίου χρήματος από «λεφτόδεντρα» σε ημετέρους έρχεται στο φως, αυτή τη φορά, στα ΕΛΤΑ courier.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως στις 10/4/2020, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ courier, ανατέθηκε απευθείας σε εταιρεία – «φάντασμα» το έργο της κατασκευής ηλεκτρονικής αγοράς (e-market place) και της συντήρησης και τεχνικής υποστήριξής της για πέντε (5) έτη, αντί του συνολικού ποσού των 250.000 ευρώ, προ ΦΠΑ και δικαιώματος υψηλών ποσοστών, προ φόρων, επί των πωλήσεων, συνδρομών και διαφημίσεων.

Σημειώνεται ότι στον κυβερνητικό ιστότοπο του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), η εν λόγω απευθείας ανάθεση στην προεπισκόπησή της αναφέρει παραπλανητικά μόνο το ποσό των 10.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα για το σχεδιασμό, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία της πλατφόρμας e-market place.

Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση του ΔΣ, η ανάθεση έγινε στην συγκεκριμένη εταιρεία σύμφωνα με την από 26/03/2020 τεχνική και οικονομική προσφορά της. Ωστόσο, αναζητώντας κανείς στο ΓΕΜΗ και το καταστατικό της, η εν λόγω εταιρεία στις 26/3/2020 δεν είχε καν συσταθεί.

Η εταιρεία συστήθηκε στις 9/4/2020, δηλαδή «όλως τυχαίως» μία (1) ημέρα πριν την απόφαση του ΔΣ για ανάθεση του έργου σε αυτήν, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αναφορά στην απόφαση περί τεχνικής και οικονομικής προσφοράς στις 26/3/2020 είναι ψευδής.

Η εταιρεία ανήκει σε δύο (2) φυσικά πρόσωπα, ενώ δεν διατηρεί καμιά ιστοσελίδα ή λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η απόφαση αναφέρει ότι για την απευθείας αυτή ανάθεση, ελήφθησαν μεταξύ άλλων οι σχετικές προσφορές και άλλων εταιρειών που προσκλήθηκαν, καθώς και η προφορική εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος καταθέτει προφορικά και όχι εγγράφως την εισήγησή του για ένα τέτοιο έργο, ενώ δεν αναφέρονται οι υπόλοιπες προσφορές που κατατέθηκαν και από ποιες άλλες εταιρείες κατατέθηκαν.

Τέλος, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ως άνω απόφασή του, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για τη διαπραγμάτευση των λοιπών όρων της σύμβασης, την παραλαβή και αποδοχή της πλατφόρμας, την έναρξη λειτουργίας της και γενικώς να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής αγοράς e-market place.

Εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο εξασφαλίζεται η αρτιότητα και ποιότητα του έργου, δεδομένου ότι είναι ένα εξειδικευμένο, διακλαδικό έργο, με το να παραληφθεί μόνο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, και όχι από επιτροπή καθ’ ύλην αρμοδίων στελεχών και εμπειρογνωμόνων της εταιρείας, όπως π.χ. τα στελέχη της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Αυτοματισμών, σύμφωνα με τη συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις πρακτική.

Η παραπάνω απευθείας ανάθεση, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση ύποπτων χειρισμών εκ μέρους της Διοίκησης των ΕΛΤΑ courier.

Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει λάβει καμιά πρωτοβουλία ή μέτρο για την ακύρωσή της.

Κάτι που οφείλει να πράξει άμεσα, ώστε να δρομολογηθούν από την αρχή διαγωνιστικές διαδικασίες που να συνάδουν με το επίπεδο απαιτήσεων ενός τέτοιου έργου, με λογοδοσία και διαφάνεια, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον κ. Πιερρακάκη, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μεταξύ άλλων:

-Γνωρίζει και πώς εξηγεί το γεγονός ότι, με απόφαση του ΔΣ των ΕΛΤΑ courier, στις 10/4/2020 ανατέθηκε έργο απευθείας σε εταιρεία που συστήθηκε 9/4/2020, με αιτιολογία κάποια τεχνική και οικονομική προσφορά της που κατατέθηκε στις 26/3/2020, δηλαδή σε χρόνο προγενέστερο από τη σύστασή της; Κρίνει ως προβληματικό ή/και ύποπτο το παραπάνω γεγονός;

-Πώς εξηγείται το γεγονός ότι, μεταξύ των εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές, επιλέχθηκε εταιρεία η οποία συστήθηκε μία (1) ημέρα πριν την απόφαση ανάθεσης; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρίας; Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει προσωπικό, εμπειρία, έσοδα από υπηρεσίες που παρείχε, δημόσια ενημερωτική παρουσία στο διαδίκτυο ή αλλού;

-Είναι συνήθης πρακτική για ένα τόσο εξειδικευμένο, απαιτητικό και διακλαδικό έργο όπως το emarket place, να εξουσιοδοτείται ο Διευθύνων Σύμβουλος να το παραλάβει μόνος του, χωρίς αυτό να ανατίθεται σε επιτροπή από καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη και εμπειρογνώμονες των ΕΛΤΑ courier, όπως π.χ. τα στελέχη της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Αυτοματισμών;

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Βαρεμένου, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, για σκάνδαλο 76,2 εκ. ευρώ στην Εγνατία Οδό ΑΕ

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Βαρεμένου, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για σκάνδαλο 76,2 εκ. ευρώ στην Εγνατία Οδό ΑΕ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών με θέμα «σκάνδαλο 76,2 εκ. ευρώ στην Εγνατία Οδό ΑΕ» κατέθεσε ο Τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο, η είδηση ότι παραπέμπονται σε δίκη για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης που αφορούν υπερκοστολογήσεις ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, 19 μέλη παλαιότερων διοικήσεων και στελέχη της “Εγνατία Οδός ΑΕ”.

Πρόκειται για την 2η πράξη του μεγάλου σκανδάλου παράνομων και με πλαστά στοιχεία πληρωμών σε κατασκευάστρια εταιρεία μέσω υπερκοστολογήσεων, συνολικού ύψους 76,2 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα στην Εγνατία οδό στην διάρκεια της κατασκευής του έργου στην ευρύτερη περιοχή Παναγιά-Γρεβενά. Οι σχετικές πληρωμές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2005 έως 2009.
Η 1η πράξη του σκανδάλου, ύψους 33,2 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη και η σχετική δίκη άρχισε στις 13.06.2019 παίρνοντας αναβολή για τις 04.05.2020.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου ξεκίνησε με την άρνηση της επιτροπής οριστικής παραλαβής του έργου να υπογράψει την σχετική πράξη παραλαβής και, μετά από πολύχρονες προσπάθειες συγκεκριμένων στελεχών της “Εγνατία Οδός ΑΕ”, παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο προηγούμενης διοίκησης της “Εγνατία Οδός ΑΕ”, τον Δεκέμβριο του 2015. Με λίγα λόγια, 76,2 εκατομμύρια από το Δημόσιο ταμείο καταβλήθηκαν αχρεωστήτως και πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο.
Και για την παράνομη αυτή πληρωμή κατηγορούνται για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, μέλη των διοικήσεων της “Εγνατία Οδός ΑΕ” κατά την επίμαχη περίοδο, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

Προκαταβάλλοντας τυχόν επίκληση του ότι “το θέμα βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης την οποία πρέπει να αφήσουμε να κάνει την δουλειά της χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις”, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το γεγονός της διασπάθισης των 76,2 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο ταμείο και της παράνομης πληρωμής στον εργολάβο, έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα από τα Εφετεία της Κοζάνης και της Λάρισας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον Υπουργό:

  • Αληθεύει ότι στελέχη προηγούμενων διοικήσεων της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” που κατηγορούνται για την συμμετοχή τους στο εν λόγω σκάνδαλο, έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί σε διοικήσεις άλλων Δημόσιων Οργανισμών καθώς και ότι με το νέο οργανόγραμμα της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο αναβαθμίστηκαν;
  • Τι μέτρα έλαβε ή προτίθεται να λάβει η διοίκηση της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, μετά την έκδοση των σχετικών τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, για την διεκδίκηση και επιστροφή στο Δημόσιο των 76,2 εκατομμυρίων Ευρώ καθώς και για την κατάπτωση υπέρ αυτής των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης των συγκεκριμένων έργων που έχει στα χέρια της και που, κατά πληροφορίες, ανέρχονται στο ποσό των 30 εκατομμυρίων Ευρώ;

Συναφώς προς αυτό, θα απαιτήσετε από την διοίκηση της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” να δηλώσει, ως οφείλει (επί ποινή παράβασης καθήκοντος), παράσταση πολιτικής αγωγής στις 2 δίκες που προαναφέρονται, όπως ήδη είχε πράξει η προηγούμενη διοίκηση κατά την δικάσιμο της 13.06.2019;

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο, η είδηση ότι παραπέμπονται σε δίκη για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης που αφορούν υπερκοστολογήσεις ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, 19 μέλη παλαιότερων διοικήσεων και στελέχη της “Εγνατία Οδός ΑΕ”.

Πρόκειται για την 2η πράξη του μεγάλου σκανδάλου παράνομων και με πλαστά στοιχεία πληρωμών σε κατασκευάστρια εταιρεία μέσω υπερκοστολογήσεων, συνολικού ύψους 76,2 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα στην Εγνατία οδό στην διάρκεια της κατασκευής του έργου στην ευρύτερη περιοχή Παναγιά-Γρεβενά. Οι σχετικές πληρωμές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2005 έως 2009. Η 1η πράξη του σκανδάλου, ύψους 33,2 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη και η σχετική δίκη άρχισε στις 13.06.2019 παίρνοντας αναβολή για τις 04.05.2020. Η αποκάλυψη του σκανδάλου ξεκίνησε με την άρνηση της επιτροπής οριστικής παραλαβής του έργου να υπογράψει την σχετική πράξη παραλαβής και, μετά από πολύχρονες προσπάθειες συγκεκριμένων στελεχών της “Εγνατία Οδός ΑΕ”, παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο προηγούμενης διοίκησης της “Εγνατία Οδός ΑΕ”, τον Δεκέμβριο του 2015. Με λίγα λόγια, 76,2 εκατομμύρια από το Δημόσιο ταμείο καταβλήθηκαν αχρεωστήτως και πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο. Και για την παράνομη αυτή πληρωμή κατηγορούνται για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, μέλη των διοικήσεων της “Εγνατία Οδός ΑΕ” κατά την επίμαχη περίοδο, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

Προκαταβάλλοντας τυχόν επίκληση του ότι “το θέμα βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης την οποία πρέπει να αφήσουμε να κάνει την δουλειά της χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις”, υπογραμμίζουμε ότι το γεγονός της διασπάθισης των 76,2 εκατομμυρίων Ευρώ από το Δημόσιο ταμείο και της παράνομης πληρωμής στον εργολάβο, έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα από τα Εφετεία της Κοζάνης και της Λάρισας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Αληθεύει ότι στελέχη προηγούμενων διοικήσεων της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” που κατηγορούνται για την συμμετοχή τους στο εν λόγω σκάνδαλο, έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί σε διοικήσεις άλλων Δημόσιων Οργανισμών καθώς και ότι με το νέο οργανόγραμμα της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο αναβαθμίστηκαν;
  • Τι μέτρα έλαβε ή προτίθεται να λάβει η διοίκηση της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, μετά την έκδοση των σχετικών τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, για την διεκδίκηση και επιστροφή στο Δημόσιο των 76,2 εκατομμυρίων Ευρώ καθώς και για την κατάπτωση υπέρ αυτής των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης των συγκεκριμένων έργων που έχει στα χέρια της και που, κατά πληροφορίες, ανέρχονται στο ποσό των 30 εκατομμυρίων Ευρώ; Συναφώς προς αυτό, θα απαιτήσετε από την διοίκηση της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” να δηλώσει, ως οφείλει (επί ποινή παράβασης καθήκοντος), παράσταση πολιτικής αγωγής στις 2 δίκες που προαναφέρονται, όπως ήδη είχε πράξει η προηγούμενη διοίκηση κατά την δικάσιμο της 13.06.2019;

Ο Ερωτών βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η χυδαιότητα και ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin.

Δε φθάνει που επιβράβευσε τους τότε ιθύνοντες, που δεν έκαναν τίποτα για να βρουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, χρήζοντας τους σήμερα υπουργούς.

Ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων. Η ΝΔ δηλαδή όλο αυτόν τον καιρό μέχρι σήμερα είχε επιδιώξει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων.

Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε. Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Μυστικά κονδύλια, προσλήψεις μετακλητών και αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σχέδιο της Κυβέρνησης για τους πρόσφυγες.

Μυστικά κονδύλια, προσλήψεις μετακλητών και αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σχέδιο της Κυβέρνησης για τους πρόσφυγες.

Η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επιλέγει να προσβάλει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρά τον τίτλο του, δεν συνιστά βελτίωση αλλά πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Έρχεται να ολοκληρώσει το έργο που άφησε ημιτελές το Νοέμβριο, πριν ακόμα επανιδρυθεί το Υπουργείο, ο κος Χρυσοχοΐδης. Αδιαφορώντας για τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιλέγει να νομοθετήσει όχι απλά εκτός, αλλά αντίθετα με το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών, της Σύμβασης της Γενεύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  1. Στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα να επιλέγουν τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η συνέντευξή τους.

  2. Περικόπτει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου.

  3. Διευρύνει την κράτηση για όλους όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου τους, χωρίς τους όρους προστασίας του διεθνούς δικαίου.

  4. Μεθοδεύει την απαξίωση του ΕΚΚΑ, του αρμόδιου φορέα για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και συγκεντρώνει όλη τη διαχείριση στη νέα ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Δεν μένει όμως σε αυτά.

Συνεχίζει την συγκέντρωση στρατού μετακλητών οι οποίοι μπορούν να αναλαμβάνουν ακόμα και χρέη προϊσταμένου και να παρακάμπτουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Δημιουργεί ειδικό λογαριασμό πιστώσεων στο Υπουργείο κάτι το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στους φορείς της κυβέρνησης που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, θυμίζοντας σε όλους μας τις επικίνδυνες φαιδρότητες -που ευτυχώς απέσυραν- με τα πλωτά φράγματα του κυρίου Στεφανή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος μπορεί γίνει μόνο με την εφαρμογή ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την διαχειριστική ανικανότητα και την ανευθυνότητά της και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των τοπικών κοινωνιών, των προσφύγων και των μεταναστών.

Αλέξης Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση ολιγωρεί για μικρομεσαίους και εργαζόμενους αλλά κλείνει το μάτι σε πολύ συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα»

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στον τ/στ TRTTV («Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα», Σωτήρης Πολύζος)

«Η κυβέρνηση ολιγωρεί για μικρομεσαίους και εργαζόμενους αλλά κλείνει το μάτι σε πολύ συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα»

Ενώ συνεχώς χειροτερεύουν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για την ύφεση, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομία παραμένουν τα ίδια“, τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και την εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα”, ασκώντας δριμεία κριτική πως “αντί να αντιμετωπίσει με ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση είτε ολιγωρεί, είτε κλείνει το μάτι σε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα“.

Μάλιστα, επισήμανε πως “φαίνεται ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για τη συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακούσαμε πρόσφατα τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό που αναφερόμενος στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μίλησε για μπαταχτσήδες και επιχειρήσεις ζόμπι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία της Εργάνης, που επιβεβαιώνουν ότι “ο Μάρτιος και ο Απρίλιος υπήρξαν οι χειρότεροι μήνες σε επίπεδο ύφεσης εδώ και πολλά χρόνια”, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι την ίδια στιγμή δείχνουν “τριπλασιασμό των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση”. “Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Βρούτση δίνουν σε κάποιους την ευκαιρία να διαλύσουν την αγορά εργασίας“, συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αλ. Χαρίτσης κατέκρινε πως “και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί δυστυχώς η λογική να αντιμετωπιστεί η δομική κρίση, που ταράσσει συθέμελα την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως τις χώρες του Νότου αλλά και την Ελλάδα, με μέτρα ασπιρίνες“. “Χώρες όπως η Γερμανία λαμβάνουν την ίδια ώρα πιο γενναία μέτρα στήριξης της δικής τους οικονομίας. Αυτό φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, σε εξαγορές πιο αδύναμων ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους“, τόνισε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη “να αφήσει η κυβέρνηση στην άκρη την αλαζονεία και την αυτάρκειά της και να ακούσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης”. «Δεν αρκεί η αναστολή υποχρεώσεων και οι εγγυοδοτήσεις, χρειάζεται ζωντανή ένεση ρευστότητας στην οικονομία. Εμείς μιλάμε για μέτρα απευθείας δημοσιονομικής ενίσχυσης, όπως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, η στήριξη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων και η στήριξη των κοινωνικά αδύναμων, που ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο νούμερο των κυβερνητικών μέτρων είναι στα 6 δισ. ευρώ“, εξήγησε ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερθείς στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που έχει δημοσίως καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο “αντιστοιχίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις με τα διαθέσιμα της ελληνικής οικονομίας”.

Ενώ προσέθεσε: “Μετά τη ρύθμιση του χρέους το 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια με τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες εξυπηρέτησης του χρέους μας από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Να αξιοποιηθεί το αποθεματικό για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία άμεσα. Αλλιώς τα έσοδα του κράτους θα καταρρεύσουν και θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε δανεισμό, πολύ ακριβό, λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, και να συζητάμε για συμφωνίες μνημονιακού περιεχομένου“.

Μπορούμε να γλιτώσουμε νέες οδυνηρές περιπέτειες αν εγκαίρως ληφθούν τα αναγκαία μέτρα“, διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης, «Κάθε μέρα που χάνουμε στοιχίζει στην ελληνική οικονομία».

Δείτε εδώ το βίντεο: https://bit.ly/3cbbMl3

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση – Απάντηση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση – Απάντηση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Μαρφίν.

Και προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τον διασυρμό, επιδίδεται στη μουχλιασμένη τακτική του να επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη τα γεγονότα είναι πεισματάρικα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους εγκληματίες της Μαρφίν και είχε ζητήσει να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεχάσει ποιος ήταν τότε ο αρμόδιος υπουργός; Μήπως δεν μπορεί να βρει τρόπο να τον αναζητήσει;

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο από τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του, που ακόμη και στη μνήμη των νεκρών της Μαρφίν επιχειρεί να εξαγάγει πολιτική υπεραξία.

Ν.Φίλης-Μ. Τζούφη: Άμεση απόσυρση της τροπολογίας «μπιγκ μπραδερ στην τάξη»

Άμεση απόσυρση της τροπολογίας «μπιγκ μπραδερ στην τάξη»

Η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη ζωντανή αναμετάδοσή του μαθήματος της σχολικής τάξης μέσω διαδικτύου, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και άκρως επικίνδυνη ακροβασία που διαρρηγνύει την παιδαγωγική σχέση εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ θέτει μείζονα ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Καμία έκτακτη νομοθεσία, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι δυνατό να καταστρατηγεί το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο όπως αυτό αποτυπώνεται στον κανονισμό GDPR για τα προσωπικά δεδομένα.

Η ρύθμιση αποτελεί μνημείο κακής νομοθέτησης. Κατατέθηκε δίχως διαβούλευση και συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία έχει ήδη εκφράσει τις έντονες διαφωνίες της και φυσικά, χωρίς διάλογο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε συμβεί εάν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στο βεβιασμένο και αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων που για μια ολιγοήμερη διδασκαλία, τινάζει στον αέρα ολόκληρη την εκπαιδευτική διαδικασία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που στήθηκε χάρη στη σκληρή εργασία και το μεράκι των εκπαιδευτικών.

Είναι σαφές πως ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να διδάσκει ταυτόχρονα στη φυσική και την εικονική τάξη. Προκειμένου να επιλυθεί αυτή η αντίφαση, η υπουργός Παιδείας αποφάσισε, κόντρα σε κάθε εκπαιδευτική λογική, να ενώσει τις δύο αυτές διαδικασίες σε μία, εφευρίσκοντας σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο την ιδέα της live αναμετάδοσης από τα κινητά τηλέφωνα των εκπαιδευτικών. Τόσο επιτελικά!

Η υπουργός Παιδείας, επιστρατεύοντας για μια ακόμη φορά την τακτική της στρεψοδικίας και της παραπλάνησης της ελληνικής Βουλής, ζητά την εν λευκώ υιοθέτηση της τροπολογίας που κατέθεσε και ισχυρίζεται πως διαβουλεύτηκε με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ωστόσο δεν κατέθεσε κανένα σχετικό έγγραφο στην εθνική αντιπροσωπεία. Κατά την ομιλία της στη Βουλή ανακοίνωσε πως έχει έτοιμη την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της ζωντανής αναμετάδοσης. Γιατί αποφεύγει να παρουσιάσει το περιεχόμενό της και ζητά λευκή επιταγή από τη Βουλή;

Το περιεχόμενο και ο τρόπος κατάθεσης της τροπολογίας, εκθέτει την υπουργό και την κυβέρνηση. Οφείλει αμέσως να την αποσύρει.

Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ & βουλευτής Α’ Αθήνας

Μερόπη Τζούφη, αναπλ. τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ & βουλευτής Ιωαννίνων

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.