Αλ. Χαρίτσης: «Η κοινωνία αγωνιά αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει σχέδιο ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην τηλεόραση του BlueSky (Γιάννης Παπαδόπουλος, Βασίλης Σκουρής, Σωτήρης Ξενάκης)

«Η κοινωνία αγωνιά αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει σχέδιο ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας»

Την “αδυναμία και αμηχανία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρουσιάσει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας” στηλίτευσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του BlueSky, και επισημαίνοντας παράλληλα πως “αυτή τη στιγμή, που επικρατεί πρωτοφανής αγωνία στην ελληνική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να μην μένει μόνο στο “εγώ”, αλλά να ακούει περισσότερο”.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε “αποσπασματικά” τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως “για κάποιους, και δυστυχώς και για την κυβέρνηση, η κρίση που βιώνουμε αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος των εργαζομένων“. “Είδαμε ότι παρατείνεται το καθεστώς αναστολής των συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία και οι περικοπές των μισθών”, δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Η κυβέρνηση θα έπρεπε, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να στηρίξει την εργασία και όχι την αναστολή της και να προχωρήσει στην επιδότηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων. Στη Γαλλία αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 100%, στη Βρετανία στο 80%, και αντίστοιχα συμβαίνει και στην Ισπανία και την Ιταλία“.

“Για πρώτη φορά αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες για ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας”, διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι“. “Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δεν έκανε καν τον κόπο να τη διαβάσει”, επέκρινε, υπογραμμίζοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο του χρόνου. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα, αλλιώς το κράτος θα αντιμετωπίσει λουκέτα, ανεργία και άρα μείωση των εσόδων του και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί. Μόνο με τις επιχειρήσεις εν ζωή θα μπορέσει σταδιακά το κράτος να αποκαταστήσει τα έσοδά του».

                                                            

«Διχογνωμία και στην επιστημονική κοινότητα για τα σχολεία»

Στη συνέχεια, σημείωσε πως αν και “η αντιπολίτευση υποστήριξε τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν σε υγειονομικό επίπεδο στην αρχή της κρίσης, διαφωνούμε  με το άνοιγμα των σχολείων“, υπογραμμίζοντας και  τη “μεγάλη διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα”. “Χθες δημοσιεύθηκε στην Ιταλία έρευνα βάσει της οποίας το 1/3 των κρουσμάτων θα προέλθουν από τα σχολεία και μόνο, ενώ δημοσιεύθηκε στον Guardian σήμερα μελέτη Γερμανών ερευνητών που επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους από το άνοιγμα των σχολείων”, προσέθεσε.

Τέλος, σχετικά με τα σενάρια περί εκλογών, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε πως “σε αυτή την περίοδο της κρίσης όλο το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να ασχολείται με την αντιμετώπιση της κρίσης “. “Οι συνθήκες δεν ευνοούν ούτε επιτρέπουν τις πρόωρες εκλογές, αλλά αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική από την κυβέρνηση που θα οδηγήσει όχι μόνο σε ύφεση, αλλά σε πρωτοφανή καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει περίπτωση να καταστούν αναπόφευκτες“, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θετική», χαρακτήρισε ο κ. Χαρίτσης, τη σημερινή αναφορά της κ. Γεννηματά για κόψιμο των δεσμών της σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό, «απαιτούνται όμως συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση». “Είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας σε προοδευτική κατεύθυνση, σε πλήρη αντιδιαστολή με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια” κατέληξε.

 

Δείτε εδώ το βίντεο: https://bit.ly/2KNnEgX

Σ. Φάμελλος: Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δεν μπορεί να φέρει την υπογραφή ενός «πράσινου» Πρωθυπουργού

Σ. Φάμελλος: Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δεν μπορεί να φέρει την υπογραφή ενός «πράσινου» Πρωθυπουργού

 Τοποθέτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το αντιπεριβαλλοντικό ν/σ

  «Η τακτική του κυρίου Χατζηδάκη και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση λόγω του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου. Όταν ο Υπουργός, αντί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο, εκδίδει επίσημα δελτία τύπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο εισηγητής στην τοποθέτηση επί των άρθρων αφιέρωσε δεκατρία λεπτά στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ΝΔ μοιράζει Δελτία Τύπου στα εθνικά αλλά και στα περιφερειακά ΜΜΕ προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματα και τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και τα αποδίδει όλα στο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι δε θέλει και δεν μπορεί να κάνει συζήτηση για το αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο νόμου. Απαγορεύσατε στους βουλευτές να συμμετέχουν κανονικά στην επιτροπή και μετά μάς λέτε ότι μας κάνετε και χάρη επειδή οι τοποθετήσεις μας είχαν μεγάλη χρονική διάρκεια. Και ενώ σε αυτή την αίθουσα βρίσκονται μόνο δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην Προανακριτική επιτροπή επιλέξατε να συμμετέχουν επτά. Είναι υποκριτική η τακτική σας. Και αφού προγραμματίζετε από την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή να συνεδριάζει με πλήρη σύνθεση των επιτροπών, γιατί δεν περιμένατε έστω μία εβδομάδα για φέρετε το σχέδιο νόμου; Αποδεικνύεται έτσι η ενοχή σας και το σχέδιό σας να φιμώσετε τη Βουλή. Μας κατηγορείτε ακόμη ότι ανεβάζουμε τους τόνους. Μα θα ήταν δυνατόν να μην ανεβάζουμε τους τόνους όταν θέτετε σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας; Εκτός εάν θέλετε να μας στερήσετε και το δικαίωμα λόγου», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ανέφερε στη συνέχεια τους φορείς που αποκλείστηκαν από τη συζήτηση την προηγούμενη ημέρα: το σύλλογο εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), τους δασοπόνους, την επιτροπή του Δικτύου Φύση 2000 -τον επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας για τη βιοποικιλότητα-, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, τους μηχανικούς περιβάλλοντος, και τους δύο συλλόγους χωροτακτών και πολεοδόμων, την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή τις εκατόν τριάντα (130) οργανώσεις που συγκεντρώνουν υπογραφές για την απόσυρση του νομοσχεδίου, την Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την ΜΚΟ Καλλιστώ, τους οικιστές που τους αφορούν οι οικιστικές πυκνώσεις, την Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Αθηναίων, τον ΑΔΜΗΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, το Σύνδεσμο βιομηχανιών πλαστικού, και άλλους πολλούς.

Απέδειξε στη συνέχεια τις μεγάλες αντιφάσεις της κυβέρνησης όπως, ότι ενώ ο κύριος Χατζηδάκης διατείνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που μεταφέρει την αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους στην Περιφέρεια αποτελεί αίτημα των Δήμων στα νησιά, η αλήθεια είναι ότι έχει λάβει και ο ίδιος επιστολές από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, τους Δημάρχους Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, που καταφέρονται εναντίον της εν λόγω ρύθμισης, καθώς και η Κεντρική Ένωση Δήμων έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της.

Αναφέρθηκε ακόμη σε ερώτηση της Ανοιχτής Πόλης προς το Δήμαρχο Αθηναίων, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη ρύθμιση που εισήχθη την Παρασκευή, στις δώδεκα τα μεσάνυχτα στο σχέδιο νόμου που αλλάζει τις χρήσεις γης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το μετατρέπει σε ξενοδοχειούπολη, εκτοπίζοντας την κατοικία, στην οποία απάντησε πως “θα το μελετήσουμε“. Από αυτό προκύπτει η ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση υποτιμούν  την Αυτοδιοίκηση και τη διαβούλευση, καθώς και ότι προωθείται μια ρύθμιση για το κέντρο της Αθήνας χωρίς κανένα σχεδιασμό και στα κρυφά, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι πήραν θέση πριν από τη ρύθμιση.

Ο Σ.Φάμελλος διάβασε σημεία της ανακοίνωσης των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ για το σχέδιο νόμου και την κατάργηση των Φορέων, ώστε να ακουστεί η φωνή τους παρότι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία διαβούλευσης:

H μη κλήση μας στην ακρόαση των φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά αποτελεί μια δόλια πράξη πολύ καλά μεθοδευμένη, η οποία έρχεται σε συνέχεια της διαρκούς άρνησης του Υπουργού κ. Χατζηδάκη να συναντήσει και να συζητήσει με τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης. Ο κ. Υπουργός θεωρεί προφανώς ότι οι εργαζόμενοι στις Προστατευόμενες Περιοχές δεν έχουν τίποτα σημαντικό να του πουν. Η πλήρης απαξίωση της επιστημονικής τους γνώσης και της 14ετούς εμπειρίας τους στο πεδίο και στους Φορείς Διαχείρισης, είναι πρωτοφανής και καταδεικνύει τις προθέσεις του Υπουργού ο οποίος προφανώς δεν θέλει να ακούσει κανέναν και τίποτα, διότι πραγματική του επιδίωξη είναι να εκτελέσει ψυχρά ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει καταστεί προφανές πλέον σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως άλλωστε έχει ήδη χαρακτηριστεί και από πολλές ΜΚΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Υπουργός – εκτός από τους εργαζόμενους –  ποτέ δεν δέχθηκε να συναντηθεί με το Συντονιστικό όργανο των Προέδρων των Φ.Δ., που στην συντριπτική τους πλειονότητα αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου με πολλά χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση των  Φορέων Διαχείρισης.

Ποτέ δεν ζήτησε την γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του ίδιου του Υπουργείου του (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών). Ποτέ δεν ζήτησε την γνώμη του επίσημου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου του, της Επιτροπής Φύση 2000. Ποτέ δεν άκουσε τα αποτελέσματα της «διαβούλευσης» που ισχυρίζεται ότι έκανε. Παρευρέθηκε ο κ. Υπουργός στην διαβούλευση – με μορφή ημερίδας – που οργάνωσε το ΥΠΕΝ τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν άκουσε όμως, το σύνολο των παρευρισκόμενων φορέων που τον καλούσε όχι μόνο να μην υπαχθούν οι Φορείς Διαχείρισης στις Περιφέρειες, αλλά αντιθέτως να στηριχθούν με λίγες αλλά σημαντικές παρεμβάσεις καθώς το έργο τους κρίνεται σημαντικά θετικό. Ο κ. Υπουργός όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα, αλλά το διαστρέβλωσε εντελώς ώστε να εξυπηρετηθούν τα σχέδιά του. Η υπαγωγή βεβαίως στις Περιφέρειες δεν προχώρησε διότι προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος και όχι διότι εισακούστηκαν (δήθεν) οι συμμετέχοντες φορείς.

Προφανώς δεν άκουσε και την συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 1600 σχολίων που κατατέθηκαν στην – κατ΄ επίφαση όπως αποδείχθηκε – ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου, που ζητούσαν την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου ή στην καλύτερη ασκούσαν δριμεία κριτική στις διατάξεις του.

Ούτε βέβαια τις Περιβαλλοντικές ΜΚΟ τις οποίες ο κ. Υπουργός «υπερηφανεύεται» ότι συναντά τακτικά κάθε δίμηνο, εκμεταλλευόμενος τις συναντήσεις αυτές αλλά και τις ίδιες τις οργανώσεις, ως άλλοθι δήθεν διαβούλευσης και παροχής συναίνεσης στα σχέδιά του. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ίδιες οι ΜΚΟ είναι αυτές που τον κατηγορούν δημόσια για διάπραξη «πρωτοφανούς περιβαλλοντικού εγκλήματος», ενώ τον καλούν σχεδόν σύσσωμες, να αποσύρει το νομοσχέδιο. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι η «ανεπάρκεια» των Φορέων Διαχείρισης αλλά αντιθέτως η επάρκειά τους καθώς από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, αυτοί αποτέλεσαν τον θεματοφύλακα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εδραιώθηκαν στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και αποτέλεσαν ανάχωμα στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί και όχι η ανεπάρκειά τους. Και προφανώς δεν θα ακούσει και τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δύο σχετικές πλατφόρμες και αγγίζουν τις 25.000 και απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, τόνισε ο Σ.Φάμελλος, κάτι που λένε ακόμη η WWF και η Greenpeace. Έθεσε ακόμη σειρά ζητημάτων που προέκυψαν από τη συζήτηση με τους φορείς στον Υπουργό ΠΕΝ: «Το ΓΕΩΤΕΕ μάς ενημέρωσε εχθές ότι, αν και είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, δεν είχε καμία συμμετοχή στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου, οι γεωτεχνικοί, οι δασολόγοι, οι γεωπόνοι, δηλαδή και αυτοί που ασχολούνται με τη βιοποικιλότητα και τους δασικούς χάρτες, δεν είχαν ιδέα. Τα μισά άρθρα τα έμαθαν Παρασκευή μεσάνυχτα και είπαν επίσης, ότι επαγγελματίες που δεν έχουν το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο θα λαμβάνουν απόφαση αν κάποια έκταση είναι δάσος, κάτι που έχει καταδικάσει στο παρελθόν και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως η ΓΕΝΟΠ είπε ότι ο ΑΔΜΗΕ που ξεπουλάτε είναι ένα κερδοφόρο μονοπώλιο. Η WWF ότι πρέπει να σταματήσει όλο αυτό γιατί περιλαμβάνει εξαιρετικά προβληματικές και φωτογραφικές διατάξεις, μίλησε για εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, για ανησυχία για τα Προεδρικά Διατάγματα προστατευόμενων περιοχών. Η Greenpeace αναφέρθηκε σε ανήκουστο φαινόμενο, στο ότι είναι σουρεαλιστικό αυτό που ζούμε με το νομοσχέδιο. Με τον Συνήγορο του Πολίτη να υπογραμμίζει ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης με Οδηγίες της Ε.Ε., το Σύνταγμα και πλείστες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και ότι δεν θα παρέχεται διαφάνεια και νομιμοποιητική βάση για την εφαρμογή των διατάξεων στην έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Μόνο από τη διαβούλευση (στην επιτροπή της Βουλής) προκύπτει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο περιβαλλοντικής πανδημίας που προσπαθείτε να περάσετε κάτω από τα ραντάρ»

«Εμείς μένουμε σπίτι και εσείς κάνετε τη δουλειά σας, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς ξεπουλάτε δημόσια περιουσία κύριε Χατζηδάκη, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς τακτοποιείτε ημετέρους, εμείς μένουμε σπίτι και εσείς σαρώνετε το ελληνικό περιβάλλον. Σας προειδοποιούμε ότι δεν θα κρατήσουμε αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας όσον αφορά στο περιβάλλον. Θα νιώθετε την ανάσα μας δίπλα σας σε κάθε βήμα γιατί έχουμε γνώση, κοινωνική νομιμοποίηση, καθώς και επειδή αναγνωρίζουμε ότι έχουν προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη και η περιβαλλοντική αειφορία. Γιατί έχουμε αρχές και αξίες. Όταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να σταματήσει αυτό το έγκλημα, δεν μπορεί το έγκλημα αυτό να φέρει την υπογραφή ενός «πράσινου» Πρωθυπουργού».

Αλ. Χαρίτσης: «Προκλητικό ο κ. Μητσοτάκης να μιλά για ‘λεφτόδεντρα’ απέναντι στην αγωνία των πολιτών – Καμία πειστική απάντηση και σχέδιο για την οικονομία από την κυβέρνηση»

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» (Νίκος Φιλιππίδης, Μπάγια Αντωνοπούλου)

«Προκλητικό ο κ. Μητσοτάκης να μιλά για ‘λεφτόδεντρα’ απέναντι στην αγωνία των πολιτών – Καμία πειστική απάντηση και σχέδιο για την οικονομία από την κυβέρνηση»

 «Το βάθος και την έκταση της κρίσης που βιώνουμε δεν μπορεί να τα υπολογίσει κανείς με ακρίβεια, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών με την χρηματοπιστωτική κρίση», τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και χρηματοπιστωτικών οίκων, αλλά και στα στοιχεία της Eurostat για την ύφεση στην ευρωζώνη, «που για το πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι η μεγαλύτερη από το 1995 που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή».

Μάλιστα, σχολιάζοντας τα τελευταία ευρήματα στις έρευνες κοινής γνώμης, ο Αλ. Χαρίτσης διεμήνυσε ότι «η ανησυχία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας μας εξελίσσεται σε συντριπτική και γυρνάμε στις ημέρες αγωνίας των πρώτων χρόνων της κρίσης, όταν εφαρμόστηκε το δόγμα του σοκ στην ελληνική κοινωνία».  «Είναι προκλητικό απέναντι σε αυτή την αγωνία ο κ. Μητσοτάκης να μιλάει για ‘λεφτόδεντρα’ –κάτι που παραπέμπει στην πιο βαθιά μνημονιακή περίοδο», υπογράμμισε.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μας. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο με την ολιγωρία της κυβέρνησης. Αν συνεχίσουμε με αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, σε λίγους μήνες δεν θα μιλάμε για επιχειρήσεις με προβλήματα και εργαζομένους που υποαπασχολούνται, αλλά για χιλιάδες λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας. Και τότε θα απαιτηθούν πολύ υψηλότερες δημόσιες δαπάνες», προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζονται ρηξικέλευθες, ριζοσπαστικές και πειστικές απαντήσεις. Εμείς καταθέσαμε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», που αξιοποιεί εμπροσθοβαρώς 26 από τα 50 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα -14 δισ. δημοσιονομική δαπάνη με απευθείας ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων και 12 δισ. εγγυοδοσίες. Αλλά δεν έχουμε δει καμία πειστική απάντηση, κανένα τεκμηριωμένο και κοστολογημένο σχέδιο, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε. «Χάνουμε πολύτιμο χρόνο ως ελληνική οικονομία και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι αν συνεχίσει την πολιτική της ολιγωρίας, των αποσπασματικών και ανεπαρκών μέτρων τότε πολύ φοβόμαστε ότι η ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζεται τώρα και από την ΤτΕ», πρόσθεσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Τέλος, επικαλούμενος και τις σχετικές επισημάνσεις επιστημόνων, ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης από την κυβέρνηση και ένταξης στον σχεδιασμό του υπουργείου υγείας του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, θυμίζοντας την προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που καλύπτουν όλοι τη χώρα, και κυρίως τα αστικά κέντρα, και δημιουργήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια». «Ο ρόλος τους είναι υψίστης σημασίας για να μειωθεί ο όγκος της πίεσης προς τα δημόσια νοσοκομεία», κατέληξε.

 

Δείτε εδώ το βίντεο: https://bit.ly/35mDUPA

Κ.Παπανάτσιου – «Πολλά λόγια, κανένα σχέδιο από την Κυβέρνηση»

Κ.Παπανάτσιου: «Πολλά λόγια, κανένα σχέδιο από την Κυβέρνηση»

Δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη οικονομικών σχετικά με τις χτεσινές ανακοινώσεις της ΝΔ. 

 

Άλλο ένα απόγευμα που οι Υπουργοί της Κυβέρνησης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου παίρνοντας την σκυτάλη από την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Κατά τη χτεσινή μέρα λοιπόν, τόσο στη Βουλή, όσο και στη κοινή συνέντευξη τύπου των Υπουργών δεν ακούσαμε κάτι καινούριο. Αντίθετα η Κυβέρνηση επέλεξε και πάλι την τακτική του βλέποντας και κάνοντας. Κανένα σχέδιο δεν αναπτύχθηκε και κανένα συνολικό πλάνο για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προβλέπει ύφεση, αλλά δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό, καθώς ή το σχέδιο δεν υπάρχει ή υπάρχει και δεν είναι εύκολο, δεν είναι εύκολα ανακοινώσιμο.

Η συνέχιση των αναστολών και των παρατάσεων δεν αποτελούν σχέδιο, δεν αποτελούν ούτε δίχτυ ασφαλείας. Όσο καθυστερεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε στοχευμένες εγγυοδοτήσεις και ενισχύσεις ρευστότητας, τόσο θα πολλαπλασιάζεται στο μέλλον το εύρος των παρεμβάσεων που θα  πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση.

Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μία δημόσια παρέμβαση, ευρείας κλίμακας, με ορίζοντα εξαμήνου. Όπως έχουμε περιγράψει και στο πρόγραμμα μας, μέρος αυτών πρέπει να αφορούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης (για την ενίσχυση της υγείας και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών), αλλά και  αναγκαίες ενέσεις ρευστότητας, όπως οι εγγυήσεις δανείων.

Δεν μπορεί το σχέδιο αντιμετώπισης και εξόδου από την κρίση (και της επερχόμενης ύφεσης) να είναι ίδιο με το σχέδιο διαχείρισής της.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.