Αλωνίζουν το Αιγαίο οι Τούρκοι – Σε 2 μήνες «έκαναν»… υπερπτήσεις ενός χρόνου

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Σπάει τα κοντέρ η Τουρκία με 120 παραβιάσεις

Η προκλητική επιμονή στις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από νησιά και βραχονησίδες κυρίως του νοτιανατολικού Αιγαίου φανερώνουν την πρόθεση της Τουρκίας να επαναφέρει τη θεωρία περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών», δηλαδή της ύπαρξης νησίδων και βραχονησίδων αδιευκρίνιστου ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Άγκυρας Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στις 27 Νοεμβρίου, τα τουρκικά μαχητικά, σχεδόν καθημερινά, πετούν πάνω από κατοικημένα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, σημειώνοντας μέχρι σήμερα 82 υπερπτήσεις! Με άλλα λόγια, σε λιγότερο από δύο μήνες η Τουρκία πραγματοποίησε τα ¾ του αριθμού των υπερπτήσεων που είχαν πραγματοποιήσει τα τουρκικά μαχητικά ολόκληρη την περυσινή χρονιά. Το 2019 σημειώθηκαν συνολικά 127 υπερπτήσεις, ενώ το 2018 είχαν καταγραφεί από το ΓΕΕΘΑ 47 υπερπτήσεις, το 2017 είχαν σημειωθεί 39 , το 2016 57 και το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί 36 υπερπτήσεις.

Η κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σχετίζεται με την κινητικότητα που παρατηρείται στα ενεργειακά της Νοτιανατολικής Μεσογείου η οποία καθιστά αναγκαίο των καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι να υπάρχει ξεκάθαρο καθεστώς εδαφικής κυριαρχίας στις χώρες που γειτνιάζουν και επιθυμούν να καθορίσουν τα όρια των θαλασσίων ζωνών.

Με το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνική εδαφική επικράτεια, η Άγκυρα υποδηλώνει ότι η επινόηση των «γκρίζων ζωνών» παραμένει ως θέση της Τουρκίας, σε μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τη Ελλάδα για την επίλυση των διμερών διαφορών που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και οι οποίες επανήλθαν επιτακτικά στην επιφάνεια μετά τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» είναι ενεργή, όπως άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, κατά τη πρόσφατη τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου, Piri Reis, στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ . «Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό της στάσης που διατηρεί η Τουρκία είναι το γεγονός πως μόνο σήμερα σημειώθηκαν 120 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αριθμός ρεκόρ, από όλα τα τουρκικά αεροσκάφη (μαχητικά, ελικόπτερα, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου) που δραστηριοποιήθηκαν στο Αιγαίο.

Όλες οι «απειλές» αναχαιτίστηκαν από Έλληνες πιλότους κατά πάγια πρακτική. Κατά την αναχαίτιση σημειώθηκαν και 6 εμπλοκές.

Πηγή: onalert.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.