«Αλμυρές» γιορτές με ακριβότερο κρέας – «Τσουχτερό» το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 19 Δεκεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Η αφρικανική πανώλη ανεβάζει στα ύψη τις τιμές του κρέατος – 20% πιο ακριβό φέτος το χοιρινό. Φθηνότερες τιμές δείχνουν έρευνες στην υπόλοιπη ΕλλάδαΣχετικά “τσουχτερό” είναι το κόστος που χρειάζεται να επωμιστεί μια μέση οικογένεια στην Κρήτη για να στρώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι της τις φετινές γιορτές.

Παραγωγοί και έμποροι, έχοντας ως δεδομένο την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά, προσπαθούν όσο περνάει από το χέρι τους να κρατούν τις τιμές στα αγαθά που η παράδοση θέλει να πλαισιώνουν το χριστουγεννιάτικο αλλά και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε όσο γίνεται χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο εκείνο που φέτος θα είναι ακριβότερο κατά 20% είναι το χοιρινό κρέας λόγω… Κίνας.

Κύριος λόγος των προβλημάτων, οι πολύ σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται σε χοιρινό κρέας εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης, που έχει οδηγήσει σε αφανισμό εκατομμύρια χοίρους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Κίνα, η οποία έχει χάσει ήδη το 50% των χοιρινών και αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα ζήτησης που υπάρχουν στην αγορά. Έτσι και ακριβό θα είναι αυτές τις γιορτές το χοιρινό και δυσεύρετο.

Εμείς πάντως, υπολογίζοντας τις τιμές που ισχύουν κατά μέσο όρο στην αγορά του νησιού μας, καταλήξαμε σε ένα κόστος 86,17 ευρώ για ένα απλό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς πολλές υπερβολές και υπερκατανάλωση.

Σύμφωνα με έρευνα, το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού παραμένει σταθερό στα 82 ευρώ, με βάση τη μέση τιμή σε 22 υποκατηγορίες τροφίμων και μετά από τιμοληψίες στα μεγάλα και μικρά σούπερ-μάρκετ στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα, τα δώρα είναι εκείνα που μπορούν να βγάλουν εκτός ελέγχου τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές φοβούνται να μην υπερβούν τον διαθέσιμο οικογενειακό προϋπολογισμό και 4 στους 10 αισθάνονται άγχος και πίεση να καλύψουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, εντούτοις η πλειοψηφία των Ελλήνων εστιάζει στην εύρεση “έξυπνων” δώρων για τις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει ακόμα και τα 240 ευρώ, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 340 ευρώ.

Πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πραγματοποιούν εντός του Δεκεμβρίου ακόμα και έως το 20% του ετήσιου τζίρου τους. Η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκινά τις αγορές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, την περίοδο 15-24 Δεκεμβρίου, και μόνο 2 στους 10 κάνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, έως και την 31η Δεκεμβρίου. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών στρέφεται στα φυσικά καταστήματα και το παραδοσιακό εμπόριο, ενώ το διαδίκτυο επιλέγεται περισσότερο για ιδέες και τιμές.

Οι τιμές στην ντόπια αγορά

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της αγοράς είπαν ότι οι τιμές στα αγαθά που διακινούν παραμένουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων, και οι καταναλωτές έχουν συμφέρον να επιλέξουν με προσοχή τις αγορές τους.

Σε σχέση με πέρυσι, χαμηλότερες είναι οι τιμές στα γλυκά και τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, ενώ κάπως “τσιμπημένα” είναι και μερικά είδη οπωροκηπευτικών.

Ας δούμε όμως πώς κυμαίνονται οι τιμές σε βασικά είδη εποχής που κάθε χρόνο έχουν “πρωταγωνιστικό” ρόλο στο εορταστικό τραπέζι. Ξεκινώντας από τη γαλοπούλα, αν και οι ντόπιες είναι λίγες, το κιλό θα κυμανθεί στα 7 ευρώ. Το ελληνικό γουρουνόπουλο γάλακτος, το οποίο θα είναι δυσεύρετο φέτος, θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό. Το αρνάκι γάλακτος θα πωλείται 9 έως 9,5 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα γλυκά των ημερών, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα πωλούνται από 7 έως 12 ευρώ το κιλό, η βασιλόπιτα από 8 έως 10 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, τα ξεροτήγανα 14 ευρώ και το τσουρέκι 10 ευρώ το κιλό.

Ο τιμοκατάλογος… του ρεβεγιόν

Προϊόν                 Τιμή

Γαλοπούλα                   7 ευρώ το κιλό

Γουρουνόπουλο          10 ευρώ το κιλό

Αρνάκι γάλακτος          9 έως 9,5 ευρώ το κιλό

Μελομακάρονα             7 έως 12 ευρώ το κιλό

Κουραμπιέδες             7 έως 12 ευρώ το κιλό

Βασιλόπιτα               8 έως 10 ευρώ το κιλό

Ξεροτήγανα                14 ευρώ το κιλό

Τσουρέκι                      10 ευρώ

“Ζεσταίνεται” σιγά-σιγά η αγορά

Μιλώντας για τις τιμές και τις προσδοκίες τους από την εορταστική κίνηση στην αγορά, εκπρόσωποι των επαγγελματιών μάς είπαν τα εξής: «Έχουμε ζητήσει από τα μέλη μας να κρατήσουν τις τιμές σταθερές λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στα νοικοκυριά. Η κίνηση έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά, όμως ο κόσμος δεν ψωνίζει ποσότητες όπως παλιά. Δεν υπάρχει στην αγορά το χρήμα που υπήρχε. Θέλουμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κινηθεί η αγορά όσο πλησιάζουμε στις ημέρες των εορτών», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ηρακλείου “Η Δήμητρα” Μανόλης Βολανάκης.

Σε ό,τι αφορά το κρέας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ότι «θα έχουμε μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι στα χοιρινά. Η πανώλη των χοίρων στην Κίνα ανεβάζει την τιμή του χοιρινού στην Ελλάδα. Υπάρχει πρόβλημα στην Κίνα και η χώρα αυτή έχει “τραβήξει” όλα τα χοιρινά από την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει αύξηση. Φέτος, όμως, θα είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους μας».

Στο μεταξύ, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη χριστουγεννιάτικη αγορά με έμφαση στα τρόφιμα και τα ποτά, στα παιχνίδια και τις μεγάλες αγορές, προς αποφυγήν κρουσμάτων αισχροκέρδειας αλλά και φοροδιαφυγής, όπως επίσης και με στόχο τη διατήρηση της καλύτερης ποιότητας στα προσφερόμενα προϊόντα.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.