Αλλάζουν φορολογικό καθεστώς οι αγρότες που ενισχύθηκαν πέρυσι με ποσό άνω των 5.000€ και με κορονοενισχύσεις


Τελευταία ενημέρωση 14 Ιανουαρίου 2021 by energinews (admin)

Αλλαγές ‘έρχονται από τις 29 Ιανουαρίου σε αγρότες ειδικού καθεστώτος  μετά το βοήθημα που έλαβαν στις 28 Δεκεμβρίου λόγω του κορωνοϊού, οι οποίοι μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και υποχρεούνται για το 2021 να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, με τις εκμεταλλεύσεις τους να λειτουργούν πλέον ως επιχειρήσεις που θα δηλώνουν κάθε τρεις μήνες τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνών Νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, δήλωσε τα εξής στο Ρ.Λ.: «Όσοι αγρότες υπερβούν τις 5.000 ευρώ στις επιδοτήσεις ανεξαρτήτως ύψους πωλήσεων, πρέπει να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Αν έχουν κάτω από 5.000 ευρώ επιδοτήσεις και κάτω από 15.000 ευρώ πωλήσεις, εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Κάθε χρόνο γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Φέτος έχουμε ως διαφοροποίηση το Μέτρο 21. Την  ενίσχυση που δόθηκε λόγω COVID-19. Και παρά το γεγονός ότι η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, λαμβάνεται υπόψη στο ύψος των ενισχύσεων ως προς το καθεστώς τήρησης βιβλίων των αγροτών».

Επίσης, υπόχρεοι για τη μετάβασή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ είναι και οι αγρότες που στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς εισέπραξαν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους άνω των 15.000 ευρώ. «Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν απενταχθεί από την υποχρέωση αυτή τα προηγούμενα χρόνια επειδή δεν είχαν τις πωλήσεις αξίας άνω των 15.000 ευρώ και επειδή οι επιδοτήσεις που ελάμβαναν ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Όμως, παίρνοντας φέτος το Μέτρο 21, όταν με τα χρήματα αυτά ξεπερνούν το όριο των 5.000 ευρώ, έρχονται αυτοί οι αγρότες και επανεντάσσονται αναγκαστικά στα βιβλία εσόδων και εξόδων».

Η προθεσμία λήγει στις 29 Ιανουαρίου, που είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου. Από ’κει και μετά θα επιβληθεί πρόστιμο που είναι 100 ευρώ στο Μητρώο εάν κάποιος καθυστερήσει μετά τη λήξη της προθεσμίας. Εάν δε παρέλθει το πρώτο τρίμηνο και δεν έχει υποβληθεί ο ΦΠΑ, τότε ο παραβάτης θα πληρώσει και το πρόστιμο για τον ΦΠΑ.

Τέλος, ο κ.  Χριστοφοράκης ανέφερε: «Δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στο ειδικό και το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ πέραν της υποχρέωσης για τον αγρότη του κανονικού καθεστώτος να υποβάλλει ΦΠΑ από τις πωλήσεις του κάθε τρίμηνο. Λειτουργεί πλέον ως επιχείρηση τηρώντας βιβλία εσόδων και εξόδων. Ενώ ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος, ναι μεν έχει έσοδα-έξοδα, αλλά δεν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και άρα να υποβάλλει ΦΠΑ…».

Εδώ υπάρχει όμως και μία ακόμα διαφορά. Για την επιστροφή του ΦΠΑ, ο αγρότης του ειδικού καθεστώς καταθέτει στην εφορία τις αποδείξεις του από τις δαπάνες που έχει κάνει, ενώ ο αγρότης του κανονικού καθεστώτος προσκομίζει και τα τιμολόγια από την πώληση των προϊόντων του και είτε θα του επιστραφεί ο ΦΠΑ είτε θα του γίνει συμψηφισμός.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.