ΑΙΤΗΜΑ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Ιανουαρίου 2021 by energinews (admin)

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Θέμα: Αίτημα για τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Κύριε Πρόεδρε,

Η ανησυχία των πολιτών, αλλά και των ειδικών επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του ιού και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας εντείνεται, την ώρα που η Κυβέρνηση συνεχίζει δογματικά στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας».

Χωρίς σχέδιο για ένα ασφαλές και σταδιακό άνοιγμα με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, η Κυβέρνηση παλινωδεί και οδηγεί στην λογική του «lockdown-ακορντεόν» που θα έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Η κατάσταση επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την αβεβαιότητα και καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και απέτυχε ως τώρα να διασφαλίσει την ταχεία και ομαλή προμήθεια των εμβολίων για τα κράτη-μέλη. Επιβάλλεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να παρέμβει αποφασιστικά και να εξασφαλίσει το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, με αποτελεσματικά μέτρα.

Η Κυβέρνηση εξαντλείται σε επικοινωνιακές τακτικές διαχείρισης της καθυστέρησης, ενώ δεν έχει υλοποιήσει ούτε καν τις εξαγγελίες της για την αποτελεσματική οργάνωση του εμβολιασμού. Το αποτέλεσμα είναι, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, ότι ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιαστική κάλυψη μόνο του 10% του πληθυσμού.

Όλα αυτά έχουν δραματικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που ήδη είναι ορατές: Η μείωση του κύκλου εργασιών (ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) στο λιανεμπόριο και στην εστίαση φθάνει ως το 50%. Μόνο για το τρίτο τρίμηνο του 2020 και με ανοιχτή την αγορά, ο τζίρος τους έπεσε κατά 13 δις. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας, αυξήθηκαν κατά το 2020 κατά 6 δις. ευρώ. Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται ραγδαία και το 55,7% των δανείων των μικρών επιχειρήσεων γίνεται και πάλι «κόκκινο». Η απειλή για μαζικά λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας εντείνεται. Οι επιχειρήσεις της εστίασης ήδη απέστειλαν επιστολή με τίτλο «πνιγόμαστε» προς τον Πρωθυπουργό. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν για μήνες με το επίδομα των 534 ευρώ και δεν τα βγάζουν πέρα, ενώ 350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μένουν χωρίς καμία κάλυψη. Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, για την νέα δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχει αποκλειστεί το 50% των επιχειρήσεων από αυτήν και οι υπόλοιπες -λόγω του περιορισμένου ποσού -δεν θα καλυφθούν ουσιαστικά. Προετοιμάζει ακόμα μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ,αμέσως μετά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά για την Κυβέρνηση όλα πάνε καλά. Είναι βέβαια αδιανόητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες να τροφοδοτείται επιπρόσθετα κλίμα πόλωσης. Να προωθούνται στην Βουλή νομοσχέδια που ενώ δεν ρυθμίζουν τίποτε επείγον και απαιτούν διάλογο, προκαλούν στείρες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Μπορεί να βολεύουν το παιχνίδι του δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργούν εντάσεις και κινδύνους για τους πολίτες και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν μένει σε διαπιστώσεις και καταγγελίες. Από την αρχή παρουσιάζουμε στοχευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Είναι ώρα η Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να αποδεχθεί διάλογο και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι εθνικά αναγκαίο και επιβάλλεται ένα αποδεκτό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2022, περίοδο επανεκκίνησης, ανάκαμψης των οικονομιών. Ο δρόμος είναι μακρύς, τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν κρύβονται κάτω από το χαλί της τεχνητής όξυνσης που προκαλούν Κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση.

Για τους λόγους αυτούς ζήτω την διενέργεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή κατά το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ (ΚΛΙΝΗΡΕΙΣ, ΑΜΕΑ)

Ομιλία Μπουρχάν Μπαράν κατά τη συζήτηση του ν/σ για τις δωρεές

του Ιδρύματος Λάτση

«Καμία πρόβλεψη για τους εμβολιασμούς όσων δεν έχουν συνοδό και δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης (κλινήρεις, ΑΜΕΑ)»

Η χώρα μας σήμερα, όσο ποτέ, έχει την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και προστασίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας προκάλεσε ο ιός, με τη συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, χαιρετίζουμε τις συγκεκριμένες δωρεές καθώς εν μέσω της τεράστιας υγειονομικής κρίσης και πανδημίας την οποία και διανύουμε, η συμβολή του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση και της κυρίας Λάτση, είναι ζωτικής σημασίας σε ένα κατακερματισμένο σύστημα υγείας που νοσεί στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Αναφορικά τώρα με τις υπόλοιπες διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Υγείας και που επιχειρεί η Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει με το παρόν νομοσχέδιο, ήδη έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας μέσω του εισηγητή μας κ. Πουλά ο οποίος ήταν και απολύτως σαφής στις θέσεις του.

Ως ψυχίατρος θα ήθελα για ακόμη μια φορά να κρούσω των κώδωνα του κινδύνου για όλα αυτά που βλέπω όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί συνάδελφοί μου, να έρχονται. Βιώνω καθημερινά την απομόνωση των συμπολιτών μου, τον φόβο τους για την αυριανή μέρα, την απόγνωση που οδηγεί σε ψυχικές παθήσεις ή επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες, καθώς η απώλεια εισοδήματος και η αβεβαιότητα για το αύριο προκαλούν ψυχωσικά επεισόδια. Και όλα αυτά, ενώ για άλλη μια φορά η χρηματοδότηση πολιτικών ψυχικής υγείας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως έχω ξανατονίσει από το βήμα της Βουλής, είναι άμεση η ανάγκη για χρηματοδότηση των τομέων ψυχικής υγείας, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διαφαίνεται ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορονοϊού στην ψυχική υγεία των πολιτών, όταν μάλιστα λόγω της κατάστασης οι ανάγκες αυξάνονται. Δυστυχώς ενώ η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι αύξησε τον προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας κατά πολύ, ουσιαστικά τον έφτασε μόλις στο 2%, το ελάχιστο δηλαδή οριακό που προτείνει ο ΠΟΥ.

Και δράττομαι της ευκαιρίας σε αυτό το σημείο να σας θέσω ακόμη έναν προβληματισμό μου. Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, με το βλέμμα των κυβερνητικών στελεχών να στρέφεται στην μεταλλάξεις του ιού, το τρίτο κύμα της πανδημίας και φυσικά στο θρίλερ με τα εμβόλια στην Ευρώπη.Το τρίτο κύμα κ. Υπουργέ είναι προ των πυλών και το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά. Το ζητούμενο όμως είναι, αν έχετε δρομολογήσει κάποιο σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισής του. Τι έχετε πράξει με τα νοσοκομεία και τις κλίνες ΜΕΘ καθώς η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει ξανά το απειλητικό της πρόσωπο; Τι γίνεται με το νέο χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό;

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο θα ήθελα να μας πείτε. Τι έχετε προβλέψει για τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων που δεν έχουν κάποιον συνοδό, των συνανθρώπων μας που βρίσκονται κλινήρεις και δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης από και προς το Νοσοκομείο; Για τα ΑΜΕΑ που αντίστοιχα αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία.

Αξιοποιείστε κατάλληλα αυτή τη δύσκολη στιγμή, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να συμβάλλει στην μεταφορά των ατόμων που αδυνατούν να μεταφερθούν για εμβολιασμό κατόπιν σχετικού ραντεβού. Βοηθείστε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και υγειονομικής περίθαλψης. Δεν είναι επαίτες, κύριοι και κυρίες της Κυβέρνησης. Θα μπορούσαν να είναι μέλη της δικής σας οικογένειας.

Και σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ, στο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ που όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας βρίσκεται ανελλειπώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.Το γεγονός αυτό το έχει αναγνωρίσει πολλές φορές η κυβέρνηση στα λόγια. Στην πράξη όμως μέχρι στιγμής, δεν δείχνει διατεθειμένη να το αναγνωρίσει, καθώς δεν έχει λάβει καμία απόφαση στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας της χώρας.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχοντας πλήρη επίγνωση της ανάγκης ενίσχυσης και αναβάθμισης του υγειονομικού προσωπικού έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή οι οποίες αφορούν στην ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του δημόσιου τομέα υγείας, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.Τις οποίες όμως η κυβέρνηση ουδέποτε έκανε αποδεκτές.

Σκοπεύετε άραγε ποτέ, να προχωρήσετε σε άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενταχθούν τελικά οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ή απλά θα κωφεύετε;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στην πληθώρα γιατρών που αναμένουν την αναγνώριση πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ και βρίσκονται τόσο καιρό σε καθεστώς ομηρίας χωρίς να μπορούν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη χώρα μας, που τόσο τους έχει ανάγκη.

Καταλήγοντας,ήδη έχω αναφερθεί σε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, ανθρώπους με τους οποίους ο ίδιος προσωπικά έχω συναναστραφεί σε ορεινές περιοχές και όχι μόνο του Νομού Ξάνθης, τον οποίο και εκπροσωπώ, οι οποίοι μου έχουν εκθέσει την αγωνία και τον προβληματισμό τους. Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχουμε δει κάποιον στρατηγικό σχεδιασμό από πλευράς σας. Οφείλετε να δράσετε άμεσα και καίρια.

Θα ήθελα επίσης να κάνω μια μικρή αναφορά στην Κοινότητα Εχίνου του Ν. Ξάνθης που χτυπήθηκε αλύπητα από τον ιό αλλά στάθηκε στα πόδια της.Το θετικό μήνυμα είναι πως σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα παρά την επιμονή του επιδημιολογικού φορτίου στον ευρύτερο Νομό. Τροφή για σκέψη και μελέτη από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Θα μπορούσατε να δώσετε εντολή προς διερεύνηση για την ανοσία που έχει δημιουργηθεί συνυπολογίζοντας την καμπύλη των αντισωμάτων.

Αυτό που χρειάζεται και που εμείς απαιτούμε, είναι ένα Εθνικό Σχέδιο για τη στήριξή του τόπου μας και την έξοδό του από την κρίση με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό.

Σας ευχαριστώ

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, με κύριο αντικείμενο τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Κυβερνητικός σχεδιασμός, και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή:

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την παρακάτω δήλωση:

Δήλωση-Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά

Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η Κοζάνη και η Φλώρινα, εγκαταλείφθηκαν από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι πρόχειρες και βεβιασμένες αποφάσεις για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων, δεν συνοδεύτηκαν από ουσιαστικό αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον.

Με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι περιοχές αυτές να κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν από το χάρτη».

Το λεγόμενο master plan που παρουσίασε η Κυβέρνηση, δεν αποτελεί παρά ένα άθροισμα αόριστων επενδυτικών προσχεδίων, από τα οποία απουσιάζει κάθε μέριμνα για τοπική παραγωγή, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, ενώ δεν προβλέπεται συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους.

Φυσικά όπως συμβαίνει πάντα με την Ν.Δ. απουσιάζει χαρακτηριστικά και κάθε προοπτική για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρότερης κλίμακας επενδύσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής πολύ έγκαιρα, όχι μόνο άσκησε κριτική στις Κυβερνητικές ενέργειες, αλλά παρουσίασε και το δικό του σχέδιο για την ΟΜΑΛΗ και ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ των περιοχών αυτών στην νέα εποχή. Σχέδιο που έθεσε σε ανοιχτή συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς της παραγωγής, τα συνδικάτα της Δυτ. Μακεδονίας.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένο όραμα, με βασικό στόχο οι περιοχές αυτές να διατηρήσουν το ενεργειακό BrandName, το οποίο έχουν εδώ και δεκαετίες – με κόστος – κατοχυρώσει σε διεθνές επίπεδο.

Ο μελλοντικός ενεργειακός χαρακτήρας τους όμως θα έχει νέο περιεχόμενο και σκοπό, με έμφαση στην ενεργειακή δημοκρατίακαι στόχο την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της αυτοπαραγωγής για όλα τα νοικοκυριά.

Εμβληματική δράση για εμάς δεν είναι οι τεράστιες φωτοβολταικές εγκαταστάσεις, που δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας και τοπική ανάπτυξη. Ούτε προφανώς η αύξηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Εμβληματική δράση για εμάς είναι για παράδειγμα να καταστούν σε μια δεκαετία όλες ανεξαίρετα οι οικίες σε παραγωγούς καθαρής ενέργειας, οδηγώντας τη χώρα στη νέα εποχή.Με αυτό τον τρόπο θεραπεύουμε οριστικά και το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας της περιοχής και δίνουμε δυνατότητα ανάπτυξης νέων καλλιεργειών αγροτικής παραγωγής και φθηνής ενέργειας σε νέες βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Όπως και η αποφασιστική και κατά προτεραιότητα ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη της έρευνας και δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών.

Με απαραίτητη τη διασφάλιση χρηματοδότησης 300 εκ ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Και βεβαίως ζητάμε την αύξηση των ποσών του Πράσινου Ταμείο για την Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που περιέκοψε ο προηγούμενος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης.

Δείτε τον συγκριτικό πίνακα που αναδεικνύει τις διαφορές των Προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής με τα αντίστοιχα σημεία του Κυβερνητικού Σχεδιασμού.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 29.1.2021

Αίτημα συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για να σταματήσει το “βλέποντας και κάνοντας”

Το “βλέποντας και κάνοντας” της Κυβέρνησης οδηγεί σε νέα αδιέξοδα και γενικευμένη ανασφάλεια. Αντί για σχέδιο, βλέπουμε πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού, όπως με το σχέδιο νόμου για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό ζητάμε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία και την αντιμετώπιση των συνεπειών της, αλλά και για το σχέδιο των εμβολιασμών. Όπως αναφέρεται στην πρόταση που υπογράφει η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, χωρίς σχέδιο για ένα ασφαλές και σταδιακό άνοιγμα με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, η κυβέρνηση παλινωδεί και οδηγεί στην λογική του «lockdown-ακορντεόν» που θα έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται από την αβεβαιότητα και καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και οι οικονομικές συνέπειες για εργαζομένους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντιμετωπίζονται αποσπασματικά. Είναι ταυτόχρονα αδιανόητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες να τροφοδοτείται επιπρόσθετα κλίμα πόλωσης. Να προωθούνται στην Βουλή νομοσχέδια που, ενώ δεν ρυθμίζουν τίποτε επείγον και απαιτούν διάλογο, προκαλούν στείρες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

Αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις εκκρεμείς συντάξεις

Χρειάστηκε η χθεσινή δημόσια παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά για να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να εξαγγείλει άρον-άρον την χορήγηση προσωρινής σύνταξης για όλους όσους εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξής τους. Το μέτρο όμως επιβάλλεται να εφαρμοστεί άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να μην αποτελέσει η εξαγγελία του επικοινωνιακό τρικ. Και ταυτόχρονα, να επιταχυνθεί η οριστική έκδοση των συντάξεων. Διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπαίζει άλλο τους συνταξιούχους ούτε να επιδεικνύει τιμωρητική διάθεση σε ανθρώπους με 40 χρόνια δουλειάς, που περιμένουν τη σύνταξή τους 3-4 χρόνια ή να την κατεβάζει σε επίπεδο φιλοδωρήματος με την Εθνική Σύνταξη αντί να τους δίνει το 70-80% του ποσού που δικαιούνται.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δίκαιη Μετάβαση στη Δ.Μακεδονία: προτάσεις για το ενεργειακό brand name της περιοχής

Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή ανέλυσε σε τηλεδιάσκεψη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι πρόχειρες και βεβιασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων δεν συνοδεύτηκαν από ουσιαστικό αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Και όπως συμβαίνει πάντα με τη ΝΔ, απουσιάζει χαρακτηριστικά κάθε προοπτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρότερης κλίμακας επενδύσεις. Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν τη διατήρηση του ενεργειακού brand name για τις περιοχές αυτές, αλλά ο μελλοντικός ενεργειακός τους χαρακτήρας θα έχει νέο περιεχόμενο και σκοπό, με έμφαση στην ενεργειακή δημοκρατία και στόχο την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την αυτοπαραγωγή για όλα τα νοικοκυριά. Επίσης, η αποφασιστική και κατά προτεραιότητα ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη της έρευνας και δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών και με απαραίτητη τη διασφάλιση χρηματοδότησης 300 εκ ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Αλλά και την αύξηση του ποσού του Πράσινου Ταμείου για τη Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, το οποίο περιέκοψε ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκης.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Να μην αποκλειστούν από τον 5ο κύκλο οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα έσοδά τους

Την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα έσοδά τους, αλλά αποκλείονται από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ζητάει το Κίνημα Αλλαγής. Για το θέμα, βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής υπέβαλαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας του να υπάρξει σχετική μέριμνα, αλλά και να φροντίσει να αρθούν τυχόν αδικίες που παρατηρήθηκαν στον τρέχοντα κύκλο κατά τον επόμενο, 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δίπλα στους αγρότες: Η αποζημίωση λόγω Covid δεν θα θεωρείται επιδότηση

Δεν θα θεωρείται πλέον επιδότηση για τους αγρότες η αποζημίωση που δόθηκε λόγω Covid, ύστερα από την παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής, την οποία και αποδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλος. Η παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής και η αποδοχή της από την κυβέρνηση δίνει έτσι λύση στο πρόβλημα που προέκυψε για τους αγρότες από την ΑΔΑΕ και προβλέπεται πλέον ότι η έκτακτη αποζημίωση δεν φορολογείται, είναι ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για την μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα. Περισσότερα ΕΔΩ

Προσφυγικό: η αποσυμφόρηση των νησιών στο “ψυγείο” από την Κυβέρνηση

Για πρώτη φορά μάθαμε τον αριθμό των αναγνωρισμένων προσφύγων που διαμένουν στις δομές του Ανατολικού Αιγαίου: σε σύνολο 13.770 διαμενόντων υπάρχουν 3.462 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Στην πολύπαθη δομή του Καρά Τεπέ οι αριθμοί είναι 6.741 και 2.350 αντίστοιχα. Δηλαδή, ένας στους 3 εγκλωβισμένους στο Καρά Τεπέ είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Η αλλοπρόσαλλη, λαϊκίστικη πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οδήγησε σε παρανοϊκές καταστάσεις που επιβαρύνουν τους πρόσφυγες και την κοινωνική συνοχή στα νησιά.

Η αποσυμφόρηση των νησιών παραμένει ζητούμενο. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση επικαλούνταν την ανάγκη για ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου. Τώρα, τι ακριβώς επικαλείται; Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.