ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


0
(0)

Προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της ΒτΕ

Θέμα: «Σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για συζήτηση της «Εθνικής στρατηγικής για την Κοινωνική ΄Ένταξη – Συνοχή και την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Κύριε Πρόεδρε,

Το 2014 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Συνοχή (Ε.Σ.Κ.Ε. 2014-2020) η οποία στόχευσε στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων με τη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης και συνοχής, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται προγράμματα και δράσεις με αξιοποίηση των πόρων του Ε.Κ.Τ., του Ε.Σ.Π.Α. και των Π.Ε.Π.

Ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος Ε.Σ.Κ.Ε. 2014-2020 (ν+2),η Ελλάδα οφείλει να υποβάλλει νέα «Eθνική στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την αντιμετώπιση της φτώχειας» που θα αφορά την επικείμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Δεδομένης της σημασίας της Ε.ΣΚ.Ε. 2021-2027 για την ενίσχυση της αναδιανεμητικής ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί επιβεβλημένη την αναλυτική αποτίμηση της Εθνικής στρατηγικής που ολοκληρώνεται και την διεξαγωγή συζήτησης για την περιγραφή του πλαισίου των θεσμικών και πολιτικών προτεραιοτήτων της νέας Ε.Σ.Κ.Ε.

Για την διεξαγωγή της συζήτησης αυτής και την αποτύπωση των ανωτέρω προτεραιοτήτων, το Κίνημα Αλλαγής αιτείται τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων που αφορούν το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Οι αιτούντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Μουλκιώτης

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Φραγγίδης

Μπουρχάν Μπαράν

Μιχάλης Κατρίνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Γ. ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΜΕΤΡΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΦΗΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δήλωση Γιώργου Φραγγίδη, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει τους μεγάλους και αφήνει απροστάτευτους τους μικρούς.Ορίζοντας ως προϋπόθεση ένταξης στη νέα δράση του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για την παροχή Κεφαλαίου Κίνησης στις Τουριστικές Επιχειρήσεις,να διαθέτει η επιχείρηση προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας, αφήνει απέξω τις περισσότερες μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις (π.χ.καταλύματα, τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία – ΤΕΟΜ). Κι αυτό γιατί με μέσο όρο λειτουργίας 4 μηνών των εποχικών τουριστικών επιχειρήσεων, 1 ΕΜΕ πρακτικά σημαίνει 3 εργαζόμενους με πλήρες ωράριο.

Ως γνωστόν, οι μικρές και οι οικογενειακές επιχειρήσεις στηρίζονται κυρίως στην προσωπική εργασία του ιδιοκτήτη και των μελών της οικογένειας, χωρίς αυτή η απασχόληση να αποτυπώνεται υποχρεωτικά στις καταστάσεις του «ΕΡΓΑΝΗ», με αποτέλεσματον αποκλεισμό των επιχειρήσεων αυτών από τους δικαιούχους της ενίσχυσης.

Καλούμε την κυβέρνηση να τροποποιήσει το συγκεκριμένο κριτήριο απασχόλησης, ώστε καμία επιχείρηση να μη μείνει χωρίς προστασία και ενίσχυση.

Γιατί στον Τουρισμό, καμία επιχείρηση δεν περισσεύει.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών Κινήματος Αλλαγής

Υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα τόσο για τη μεθοδολογία υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών, όσο και για την επίπτωση τους στους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες. Καθώς οι κυβερνητικές προθέσεις είναι εντελώς ασαφείς.

Το πιο άμεσο όμως ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα από την Κυβέρνηση, είναι αν το νέο σύστημα θα οδηγήσει ευάλωτους δανειολήπτες να τεθούν εκτός της έστω και ισχνής και προβληματικής προστασίας που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του υφιστάμενου πλαισίου θεωρούνται ευάλωτοι δανειολήπτες όσων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέλος και μέχρι 180.000 ευρώ ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Επιπλέον πρέπει να διασφαλιστεί ότι σε όλες τις υφιστάμενες περιπτώσεις οι μεταβολές των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ των οφειλετών και όχι των πιστωτών.

Ειδάλλως είναι προφανές ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι ένα εργαλείο που συμπληρώνει το πλαίσιο των εισπρακτικών, των funds, της άρσης προστασίας της α΄ κατοικίας και του νέου πτωχευτικού.

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Στηρίζει τον αγώνα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων, εντείνει την παρουσία του στους εργασιακούς χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το πραγματικό περιεχόμενο και τις συνέπειες αυτού του Νόμου.

Σπάζει την «σιωπή των αμνών», που επιχειρούν να επιβάλλουν τα ελεγχόμενα από την Κυβέρνηση, μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό:

 

  • Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, συζήτησε με 30 Προέδρους Εργατικών Κέντρων σε όλη την χώρα.
  • Επισκέφθηκε το Αμαξοστάσιο του Ρέντη και συζήτησε με τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Είχε τηλεδιάσκεψη με την Ομοσπονδία και τον Σύλλογο του Υπουργείου Εργασίας, με αντικείμενο την πλήρη αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που επιχειρεί η Κυβέρνηση.
  • Επίσης το Κίνημα Αλλαγής διοργάνωσε ειδική τηλε-συζήτηση με θέμα «Η εργασία σε μετάβαση: αξιοπρέπεια ή ισοπέδωση;» με Εισαγωγική ομιλία της Προέδρου και Ομιλητές τον Γιάννη Παναγόπουλο/Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Άρη Καζάκο/ Καθηγητή ΑΠΘ, Σταύρο Κουτσουμπέλη/ Αντιπρόεδρο Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ, Γιώργο Ματζαβά/Ασκ. Δικηγόρο, Δίκτυο Νεολαίας, Γιώργο Μουλκιώτη/Βουλευτή, Υπεύθυνο Κ.Ο

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας και μετά την κατάθεση του Νομοσχεδίου

 

  • Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά θα συζητήσει αύριο στις 11 με τους εργαζόμενους στο Κέντρο των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.
  • Θα είναι παρούσα επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής στην απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη στην Πλ. Κλαυθμώνος.
  • Θα επισκεφθεί την Δευτέρα 13/06 το εργοστάσιο της ΕΑΒ και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Και σε αυτή την κορυφαία μάχη είμαστε αταλάντευτα μαζί με τον κόσμο της εργασίας.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 7.6.2021

Εργασιακά: Το Κίνημα Αλλαγής κλιμακώνει τη μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή

Το Κίνημα Αλλαγής κλιμακώνει τον αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Και σε αυτή την κορυφαία μάχη, στέκεται αταλάντευτα με τον κόσμο της εργασίας, στηρίζοντας τον αγώνα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων. Εντείνει την παρουσία του στους εργασιακούς χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το πραγματικό περιεχόμενο και τις συνέπειες αυτού του Νόμου. Σπάζει την «σιωπή των αμνών», που επιχειρούν να επιβάλλουν τα ελεγχόμενα από την Κυβέρνηση, μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έπειτα από μία σειρά δράσεων, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας και μετά την κατάθεση του Νομοσχεδίου:

  • Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά θα συζητήσει αύριο στις 11 με τους εργαζόμενους στο Κέντρο των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.
  • Θα είναι παρούσα επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής στην απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη στην Πλ. Κλαυθμώνος.
  • Θα επισκεφθεί την Δευτέρα 13/06 το εργοστάσιο της ΕΑΒ και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Πανδημία: Μεγάλα προβλήματα στις μονάδες υγείας στα νησιά

Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της Κυβέρνησης για δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, η εγκατάλειψη των μονάδων υγείας σε πολλά νησιά είναι πια τραγική. Ενδεικτικά, στα Δωδεκάνησα, μια περιοχή νευραλγική λόγω της γεωγραφικής θέσης και του χαρακτήρα της, παρατηρούνται συνεχώς σημαντικές ελλείψεις γιατρών και προβλήματα σε μία χρονική συγκυρία που παραμένει κρίσιμη, καθώς η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Οι υποδομές αργούν, προσωπικό δεν υπάρχει, μονάδες υπολειτουργούν, γεμίζοντας ανασφάλεια τους κατοίκους ιδιαίτερα στα μικρότερα και απομακρυσμένα νησιά. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί στήριξης του ΕΣΥ έχουν πια πλήρως καταρρεύσει, ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται και τα προβλήματα οξύνονται. Περισσότερα ΕΔΩ.

Αντικειμενικές αξίες: Οι ευάλωτοι ξανά τα θύματα των αυξήσεων

Σοβαρά ερωτήματα εγείρουν οι σημερινές ανακοινώσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κυρίως η μεθοδολογία υπολογισμού τους. Προκειμένου να μην καταστούν και οι αντικειμενικές αξίες ένα ακόμη εργαλείο που συμπληρώνει το πλαίσιο των εισπρακτικών, των funds, της άρσης προστασίας της α΄ κατοικίας και του νέου πτωχευτικού, η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει άμεσα ώστε να μην μείνουν απροστάτευτοι οι ευάλωτοι δανειολήπτες. Με το ισχύον πλαίσιο, ευάλωτοι δανειολήπτες θεωρούνται, όσων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέλος και μέχρι 180.000 ευρώ ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η Πολιτεία πρέπει να τους προστατέψει και να διασφαλίσει ότι σε όλες τις υφιστάμενες περιπτώσεις οι μεταβολές των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ των οφειλετών και όχι των πιστωτών. Περισσότερα ΕΔΩ.

«Μπαλάκι» ευθυνών τα κορωνοπάρτι

Ενώ οι πολίτες αγωνιούν για την έκβαση της πανδημίας, τα υπαίθρια πάρτι καλά κρατούν, με την κυβέρνηση, την αστυνομία και τις πρυτανικές αρχές να ρίχνουν το «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ τους! Το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση καλλιεργούσε ένα κλίμα δύο άκρων, από τη μία αστυνομοκρατία και καταστολή, και από την άλλη να παρακολουθεί αμέτοχη συνωστισμούς, ίσως τελικά να εξυπηρετεί το αφήγημά της περί ατομικής ευθύνης.

Τουρισμός: Η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτες τις μικρές επιχειρήσεις

Στην αγαπημένη της πρακτική, να ενισχύει τους μεγάλους και να αφήνει απροστάτευτους τους μικρούς, επιδίδεται για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση και στον Τουρισμό. Με τη νέα προϋπόθεση που ορίζει για την ένταξη επιχειρήσεων στη δράση του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αποκλείει από την σημαντική αυτή ενίσχυση μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αδιαφορώντας προκλητικά για το γεγονός ότι οι μικρές αυτές επιχειρήσεις στηρίζονται κυρίως στην προσωπική εργασία του ιδιοκτήτη και των μελών της οικογένειάς του, -χωρίς αυτή η απασχόληση να αποτυπώνεται υποχρεωτικά στις καταστάσεις του «ΕΡΓΑΝΗ»- η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού αποκλείει τις επιχειρήσεις αυτές από τους δικαιούχους της ενίσχυσης. Κι αυτό, καθώς θέτει ως όρο ένταξης για την παροχή Κεφαλαίου Κίνησης στις Τουριστικές Επιχειρήσεις, να διαθέτουν προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας μισθωτής εργασίας, κάτι που για τις εποχικές επιχειρήσεις, πρακτικά μεταφράζεται σε 3 εργαζόμενους με πλήρες ωράριο. Περισσότερα ΕΔΩ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *