ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠΙΧ ΙΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και οι βουλευτές κ.κ. Μ. Κατρίνης, Γ. Αρβανιτίδης, Χρ. Γκόκας και Α. Πάνας ζητούν την σύγκλιση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

 Αναλυτικά το κείμενο του αιτήματος έχει ως εξής:

 Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά ελήφθησαν κατέστησαν αναγκαία την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε διάφορα εργαλεία ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους, υποσχόμενη άφθονα δισ. που θα έπεφταν στην πραγματική οικονομία.

Στο πρώτο εργαλείο ρευστότητας που ενεργοποιήθηκε, το δανειοδοτικό πρόγραμμα παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) αποτέλεσε μια δυσάρεστη εμπειρία για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση.

Παρά τη μεγάλη γραφειοκρατία (μέχρι και 17 έγγραφα ζητούνταν) και τις αυστηρές προϋποθέσεις (εμπράγματες εξασφαλίσεις) πάνω από 100.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για δάνεια 10 δισ. ευρώ, με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να εγκρίνει τις 10.150 αιτήσεις, συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου 1,29 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με δάνεια εγγυημένα κατά 80% από το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουν υποβληθεί αιτήσεις συνολικού ύψους 16,5 δισ. ευρώ, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος θα διατεθούν 3,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι προκαλείται χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. ευρώ στις αιτήσεις των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η πτώση τζίρου στην αγορά θα κυμανθεί στα 50 δισ. ευρώ για το 2020, εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα εφαρμογής των εργαλείων ρευστότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας καθίσταται κομβικός ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ζητούμε τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Σκοπός της συνεδρίασης είναι η αναλυτική ενημέρωση της Βουλής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τους εκπροσώπους των τραπεζών που συμμετέχουν στα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για την πορεία υλοποίησης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας, καθώς και των λοιπών διαθέσιμων εργαλείων ρευστότητας.

Εκτός στήριξης του Υπουργείου Εργασίας οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις. Αντίθετα το Υπ. Οικονομικών αποδέχθηκε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ένταξή τους στις μικροπιστώσεις.

(Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας της εξαίρεσης από την οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ, κοινωνικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών εργαζόμενων, Κοιν Σ. Επιχειρήσεων, ΚΟΙΣΠΕ και Γυναικείων Συνεταιρισμών).

 Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί τον τρίτο τομέα της οικονομίας ανάμεσα στον Ιδιωτικό  και τον Κρατικό και οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις δεν στοχεύουν στο κέρδος αλλά στην αντιμετώπιση έντονων κοινωνικών προβλημάτων όπως αυτά της ανεργίας και  του κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον οι ΚοινΣΕπ, Κοισπε, συνεταιρισμοί εργαζομένων και γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν συλλογική προσπάθεια οικονομικής δραστηριότητας που συμβάλει στην τοπική ωφέλεια και ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στηρίζει την Κοινωνική Οικονομία και έχει θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο και προβλέψεις  για χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί δύο νόμοι ο 4019/2020 και ο 4430/2016 για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, αλλά ουσιαστική στήριξη δεν υπάρχει και στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται δυστυχώς δεν ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και τα 500εκ. που προέβλεπε έκαναν φτερά προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων λόγω πανδημίας δεν συμπεριελήφθησαν οι ΚοινΣεπ και επιπλέον στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που συζητείται στη Βουλή και υπογράφει ο Υπουργός Εργασίας δεν έχουν ενταχθεί οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους.

Η Κυβέρνηση σήμερα οφείλει:

  • Να εντάξει στα μέτρα στήριξης όλες τις κοινωνικές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη μορφή και
  • Να προσθέσει τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους μικροπιστώσεων που έχουν εξαιρεθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του ανάγνωσε αριθμούς Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπουν στήριξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, αλλά με εξαιρέσεις που ουσιαστικά αποκλείουν τον μεγάλο αριθμό από τις 1200 περίπου που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον ο Υπουργός αποσιώπησε το γεγονός ότι οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις αποκλείονται εντελώς από τα μέτρα  στήριξης των Επιχειρήσεων!!!

Ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου  στη δευτερολογία του επεσήμανε την έλλειψη βούλησης από τον Υπουργό Εργασίας να στηρίξει την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις των ανέργων, των νέων,  των Ατόμων με Αναπηρία των αποκλεισμένων ευπαθών ομάδων και τον κάλεσε να αναλάβει την ευθύνη ως αρμόδιος και να προτείνει τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους μικροπιστώσεων.

Αργότερα ο Βουλευτής έθεσε το θέμα στον Υπουργό Οικονομικών και στην συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής για το νομοσχέδιο των μικροπιστώσεων κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση που προσθέτει  τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους των μικροπιστώσεων.

 

Λινκ από το βίντεο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του κ. Κεγκέρογλου εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=TeUBVj116NM

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.