Αδιέξοδο στο ασφυκτικό πρόβλημα με τα θερμοκηπιακά απορρίμματα της Ιεράπετρας


Reading time: 1 Minute

Τελευταία ενημέρωση 7 Νοεμβρίου 2022 by energinews (admin)

Για άλλη μια φορά την περίοδο που είναι σε εξέλιξη οι νέες φυτεύσεις ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στις αγροτικές περιοχές της Ιεράπετρας με τεράστιες ποσότητες από θερμοκηπιακά απορρίμματα, κυρίως κούτες και δίσκοι φελιζόλ να πετιούνται ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία δημιουργώντας ένα τριτοκοσμικό σκηνικό.

Μια κατάσταση που την περασμένη Παρασκευή έφερε για πρώτη φορά μηνυτήρια αναφορά από τη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας προς πάσα κατεύθυνση με σκοπό να γίνει έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Την επόμενη μέρα από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας έγινε καθαρισμός πολλών σημείων, τα οποία ήδη σήμερα έχουν αρχίσει και ξαναγεμίζουν με σκουπίδια!

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας Μαρία Ρουμελιωτάκη μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως παρότι η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν έχει αρμοδιότητα να συλλέγει τα ανακυκλώσιμα θερμοκηπιακά απορρίμματα, για τους επόμενους 8 μήνες υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνει σε κάθε θερμοκήπιο όχημα του Δήμου για να μαζεύει τα απορρίμματα με κόστος ανάλογο της ποσότητας και μέγιστο ποσό για ένα γεμάτο φορτηγό τα 60 ευρώ.

Για την πλήρη λύση του προβλήματος η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη συνεργασία των παραγωγών συσκευασιών, φυτωρίων και αγροτών ώστε να υπάρξουν οι τρόποι που θα εξυπηρετούν όλες τις πλευρές τόσο για να γίνεται αποκομιδή αλλά και ανακύκλωση.

Για το θέμα πήρε θέση ο πρόεδρος της κοινότητας Ανατολής, Βασίλης Ζαχαρόπουλος ζητώντας τη λειτουργία ενός προσωρινού σημείου εναπόθεσης απορριμμάτων στην «καρδιά» της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας, ενώ από την πλευρά του ο γεωπόνος Μάνος Καλύβας τόνισε το νομοθετικό πλαίσιο που υποχρεώνει τους παραγωγούς συσκευασιών να φροντίζουν για την ανακύκλωσή τους, όπως κάνει εδώ και χρόνια γνωστή εταιρεία παραγωγής νάιλον θερμοκηπίου.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως το πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή οφείλεται σε μια μειοψηφία αγροτών που δεν ενδιαφέρονται να μη ρυπαίνουν τις περιοχές στις οποίες παράγουν, παρόλα αυτά γίνεται φανερό πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν πρόκειται να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

ακουστε (εδώ)

11

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Πλήθος ψήφων 1

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.