«Αδήριτη ανάγκη η βελτίωση της ασφάλειας και της βατότητας του Ηράκλειο-Βιάννος και των άλλων βασικών Οδικών Αξόνων του Νομού Ηρακλείου».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 21 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Mε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Υποδομών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει ότι είναι αδήριτη ανάγκη η βελτίωση της ασφάλειας και της βατότητας του Ηράκλειο-Βιάννος και των άλλων βασικών Οδικών Αξόνων του Νομού Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ανάδειξη του έργου του ΒΟΑΚ ως έργο προτεραιότητας για την ανάπτυξη της Κρήτης και την οδική ασφάλεια δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι μεγάλοι οδικοί άξονες της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Ηρακλείου είναι σε καλή κατάσταση. Αντίθετα, έχουν πολλά προβλήματα αφού χρόνια τώρα έχουν μείνει πολλά τμήματα τους ανολοκλήρωτα και επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια και αυτοί που έχουν κατασκευαστεί πριν 15-20 χρόνια, χρειάζονται σοβαρές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις.

Συγκεκριμένα ο οδικός άξονας του Νομού Ηρακλείου: Ηράκλειο-Βιάννος, και το τμήμα Τεφέλι-Πύργος-Χάρακας στους οποίους, δυστυχώς, μόνο τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί 3 θανατηφόρα με έξι (6) θύματα, που κατασκευάστηκαν πριν πολλά χρόνια επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, χρήζουν εδώ και χρόνια σοβαρών βελτιώσεων με κατασκευή τμημάτων και κυκλοφοριακών κόμβων που έχουν μείνει στη μέση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί (ανεπαρκής φωτισμός, έλλειψη διαχωριστικού στηθαίου κλπ) και των ζημιών που έχουν υποστεί, με τρόπο που θα βελτιώνει ουσιαστικά την βατότητα και την οδική ασφάλεια τους.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο οδικός άξονας Ηρακλείου –Μεσσαράς όπως πρόσφατα τα αναδείξαμε με την  3768/09-03-2022 ερώτηση μας.

Επιπλέον, η δημιουργία του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι, επιβάλλει την αναβάθμιση του άξονα Ηράκλειο- Αρκαλοχώρι- Βιάννος και την τοποθέτηση διαχωριστικού τοιχίου τουλάχιστον για το πρώτο τμήμα του και βέβαια τη δρομολόγηση του άξονα Τυμπάκι-Μοίρες-Άγιοι Δέκα-Ασήμι-Βιάννος- Ιεράπετρα.

Επειδή το έργο της σοβαρής βελτίωσης, οδικής ασφάλειας και βατότητας των οδικών αξόνων του Νομού Ηρακλείου απαιτεί βούληση και σοβαρή χρηματοδότηση

Ερωτάστε κε Υπουργέ:

1.Τι προτίθεστε να πράξετε ενόψει λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, με την αναβάθμιση του οδικού άξονα Ηράκλειο- Αρκαλοχώρι- Βιάννος αλλά και του οδικού άξονα Τυμπάκι-Μοίρες-Άγιοι Δέκα-Ασήμι- Βιάννος- Ιεράπετρα;

2.Τι προτίθεστε να πράξετε για την χρηματοδότηση και ανάθεση ενός σοβαρού έργου βελτίωσης της βατότητας αλλά και της οδικής ασφάλειας των οδικών αξόνων του Νομού Ηρακλείου;».

«Άμεσες και στοχευμένες ενέργειες για να προχωρήσει η αποκατάσταση των κτιρίων των σεισμόπληκτων περιοχών».

Mε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Υποδομών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσες και στοχευμένες ενέργειες για να προχωρήσει η αποκατάσταση των κτιρίων των σεισμόπληκτων περιοχών.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ν. Ηρακλείου απαιτεί οργανωμένο σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου έχει ως προϋπόθεση την οικιστική και κτηριακή αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Από την μια, υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει την προκαταβολή  που δικαιούνται για το πληγέν ακίνητο τους και από την άλλη όσοι την έλαβαν  δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες αποκατάστασης αφού βαλτώνει η διαδικασία ολοκλήρωσης, κατάθεσης και έγκρισης του φακέλου.

Την ίδια ώρα, η αναθεώρηση του τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως είναι σε ισχύ από το 2011, είναι επιβεβλημένη και μάλιστα σε τιμές αγοράς, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη αύξηση κόστους των υλικών από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις.

Επειδή το τιμολόγιο εφαρμόζεται υποχρεωτικά για την σύνταξη των σχετικών προϋπολογισμών στις μελέτες επισκευής κτισμάτων που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή και με βάση αυτό γίνεται ο έλεγχος από την υπηρεσία

Επειδή μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί ελάχιστοι φάκελοι και πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση των κτιρίων των σεισμόπληκτων περιοχών

 

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

 

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης και κατάθεσης φακέλου αλλά και η έγκριση του, για την αποκατάσταση κτιρίων που επλήγησαν από την σεισμική δραστηριότητα;

 

– Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε σε τιμές αγοράς το τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών για τις επισκευές-ανακατασκευές- κατασκευές καθώς και τις αμοιβές των Μηχανικών, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών;».

«Στη Βουλή η επιστολή του Δ.Μαλεβιζίου για την επιτακτική και αναγκαία ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος με το απαραίτητο προσωπικό».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την επιστολή του Δημάρχου Μαλεβιζίου για την επιτακτική και αναγκαία ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος.

Με την επιστολή εκφράζεται η έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για την μη ενίσχυση του Αστυνομικού τμήματος και επισημαίνεται η άδικη εξαίρεση του εν λόγω αστυνομικού τμήματος  από την με αριθμ.πρωτ 1647/22/361709 διαταγή περί ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, παρά το γεγονός πως έχουν επισημανθεί,  αλλεπάλληλες φορές οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των κατοίκων και των επισκεπτών θα αυξηθεί σημαντικά, κανείς δεν τοποθετήθηκε για την ενίσχυση του τμήματος και ζητούνται άμεσες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί το τμήμα με το απαραίτητο προσωπικό.

Ο κ.Κεγκέρογλου ζητά να ληφθεί υπόψη η επιστολή και συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση του Α.Τ.

Download (PDF, 751KB)

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.