Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Να προσέχουν και να ενημερώνουν οι παραγωγοί για τον ιό της ποικιλοχλώρωσης της μελιτζάνας


0
(0)

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λασιθίου, γνωστοποιώντας ότι διαπιστώθηκε η παρουσία/προσβολή από τον ιό της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (EMCV), σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από θερμοκήπια στην περιοχή Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης.

Επιπλέον, αναφέρει μερικές πληροφορίες σε σχέση με τον ιό αυτό:
1. Εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009
στο Ισραήλ.
2. Μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η
τομάτα, το πελαργόνιο, κ.α.,
3. Τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν, νανισμό, χλωρώσεις φύλλων, κηλιδώσεις
φύλλων και καρπών, καθώς και παραμορφώσεις των καρπών.
4. Η μετάδοσή του γίνεται πολύ εύκολα με μηχανικό τρόπο (μολυσμένα χέρια,
εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό) και πιθανόν και με το σπόρο.
Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Στους καλλιεργητές,
προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό
EMCV, συστήνονται τα παρακάτω μέτρα:

1. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το
θερμοκήπιο και απομάκρυνση/καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
2. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας
0.5% NaOCl ή Virkon S.
3. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό
των
4. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους
που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ
διαφορετικών εγκαταστάσεων.
5. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή
φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί
καλά.
6. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των
μεταφυτεύσεων/φυτεύσεων.
7. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων
της επιχείρησης.
8. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
9. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, καθώς
και για απολύμανση των χώρων του θερμοκηπίου.
10.Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 αποτελεί
υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην Υπηρεσία μας
οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγική διαδικασία να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση υποψίας για κρούσμα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και προστασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *