Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Μέσα στο Μάιο οι πρώτοι νόμιμοι μετανάστες από Μπαγκλαντές και Πακιστάν με το νέο νομοσχέδιο

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Απριλίου 2022 by energinews (admin)

Στόχο να δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατό το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που προβλέπει ένα νέο τρόπο εισδοχής και εργασίας μεταναστών από χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν έχει βάλει ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

Με το νέο αυτό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε και με διακρατικές συμφωνίες που έχουν γίνει ή θα γίνουν, στόχος είναι να ανοίξουν νόμιμοι οδοί μετανάστευσης από χώρες προέλευσης εργατών γης σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

΄Όπως αναφέρει στο Ράδιο Λασίθι ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης το νέο αυτό νομοσχέδιο και κατ’ επέκταση η αγορά εργασίας στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής, που σε πολύ μεγάλο βαθμό βασίζεται σε παράτυπους μετανάστες, εδώ και πολλούς μήνες απασχολεί το Σύλλογο και έχουν γίνει πολλές ενέργειες τόσο προς την κατεύθυνση βελτίωσής του νόμου όσο και για την εφαρμογή του.

Με δεδομένο πως το νομοσχέδιο έχει πλέον ψηφιστεί, αποτελεί ζητούμενο για την εφαρμογή του να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις Περιφέρειας Κρήτης ώστε να γνωρίζουν πως να εφαρμόσουν τη νομοθεσία,  διαδικασία που όπως λέει ο κ. Βιαννιτάκης έχει καθυστερήσει αρκετά.

Παρόλα αυτά στόχος του Συλλόγου είναι μέσα στο Μάιο είναι να έρθουν οι πρώτοι μετανάστες οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα και έτσι να φανεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου αλλά και κάποια σημεία που χρειάζονται αλλαγές. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει ήδη επαφές με κάποιους εργοδότες της περιοχής οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρουν νόμιμους εργάτες ενώ έχουν γίνει επαφές και σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ώστε να βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι εργάτες.

Το θέμα της εργασίας μεταναστών αποτελεί κορυφαίο ζήτημα της περιοχής της Ιεράπετρας, τόνισε ο κ. Βιαννιτάκης, και τελικά με δεδομένο πως οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει και την αποχώρηση ενός μέρους παράτυπα διαμενόντων μεταναστών θα πρέπει το νέο νομοσχέδιο να τροποποιηθεί ώστε να διασφαλίζει ένα σαφές πλαίσιο που θα επιτρέπει την εργασία στην περιοχή.

Ο γραμματέας του Συλλόγου πρόσθεσε επίσης πως για τις διαδικασίες αυτές απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και χρόνος ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν αλλά και πως οι ενέργειες και η έντονη ενασχόληση του Συλλόγου έχουν αρχίσει να ενοχλούν αρκετούς ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και διακίνηση μεταναστών.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

46

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.