Αγαπούν τα σύμφωνα συμβίωσης οι Κρητικοί: Από 28 το 2013 «εκτοξεύτηκαν» σε 622 το 2019

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)

Αλματώδης αύξηση των συμφώνων συμβίωσης από το 2013 μέχρι και το 2019

Την ίδια ώρα, αλματώδη αύξηση παρουσιάζουν τα σύμφωνα συμβίωσης στην Κρήτη, τα οποία συνεχώς κερδίζουν έδαφος, με ολοένα και περισσότερα ζευγάρια να επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να ενώσουν τις ζωές τους. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ το 2013 υπεγράφησαν μόλις 28 σύμφωνα συμβίωσης σε ολόκληρη την Κρήτη, τη χρονιά που μας πέρασε ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε και έφτασε τα 622 σύμφωνα συμβίωσης στο νησί.

Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με την πολύ εύκολη διαδικασία επίλυσής του, το καθιστούν μια υπολογίσιμη πλέον μορφή συμβίωσης. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, καθώς από το 2013 έως και το 2019 (έως τις 19 Δεκεμβρίου) υπάρχει μια τεράστια αύξηση στην Κρήτη.

Τα σκήπτρα εξακολουθεί να κρατά ο νομός Ηρακλείου, όπου κατατέθηκαν συνολικά 310 σύμφωνα συμβίωσης το 2019, με τον δήμο Ηρακλείου να έχει 207. Σημειώνεται πως το 2013 στον νομό Ηρακλείου είχαν κατατεθεί μόλις 13 σύμφωνα συμβίωσης. Δεύτερος έρχεται ο νομός Χανίων με 172 σύμφωνα συμβίωσης (τα περισσότερα έγιναν στον δήμο Χανίων, 87). Το 2013 στον νομό Χανίων είχαμε συνολικά 11 σύμφωνα συμβίωσης. Ακολουθούν: νομός Ρεθύμνου 75 (51 στο Ρέθυμνο), το 2013 είχαμε 1 σύμφωνο συμβίωσης, και νομός Λασιθίου 65 (30 στον Άγιο Νικόλαο), το 2013 είχαμε 3 σύμφωνα συμβίωσης.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν αυτή τη μορφή για να ενώσουν κι επίσημα τις ζωές τους είναι το γεγονός πως το σύμφωνο ξεκαθαρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ο ένας σύντροφος απέναντι στον άλλον όσο θα είναι μαζί. Επίσης, είναι το μικρό κόστος που προϋποθέτει, καθώς ουσιαστικά είναι μια συμβολαιογραφική πράξη, αλλά και ο πολύς εύκολος τρόπος λύσης του.

«Στο σύμφωνο υπάρχουν ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις. Το κόστος της όλης διαδικασίας είναι πολύ μικρό, συνεπώς σπανίως να υπερβεί τα 100 ευρώ. Πρόκειται για μια διαδικασία απλή, γρήγορη και πολύ εύκολη. Μπορεί σήμερα να το ζητήσει κάποιος και αύριο ο συμβολαιογράφος να είναι έτοιμος να το υπογράψει», είπε η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης κ. Αναστασία Δρανδάκη-Μαρινάκη.

«Νομίζω πως το σύμφωνο συμβίωσης ήρθε να καλύψει μια ανάγκη γενικότερη που υπήρχε. Στα ευρωπαϊκά κράτη ανάλογοι θεσμοί ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η διαδικασία είναι απλή. Ουσιαστικά συντάσσουμε ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο. Παράλληλα έχει μια εύκολη διαδικασία στη λύση του», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν χωρίς να έχουν ενώσει τις ζωές τους με το ιερό μυστήριο του γάμου. Είναι η εύκολη λύση και η πιο ανώδυνη οικονομικά. Παλιότερα, εάν υπήρχε ανάγκη, για επαγγελματικούς και άλλους λόγους πολλοί έκαναν αρχικά πολιτικό γάμο, αλλά αργότερα τελούσαν και τον θρησκευτικό. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός συμφώνου συμβίωσης και στη συνέχεια, όταν θα έχουν τη δυνατότητα, να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο», ανέφερε μιλώντας σχετικά ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η αύξηση των συμφώνων συμβίωσης στο νησί τα τελευταία χρόνια δε συνεπάγεται τη μείωση των θρησκευτικών γάμων, καθώς το 2019 μόνο στην πόλη του Ηρακλείου δόθηκαν 1.064 άδειες γάμου.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.