«Έχτισαν» καριέρες στην Κρήτη με… ψεύτικα πτυχία!

Τελευταία ενημέρωση 23 Νοεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Διέπρεψαν στην Κρήτη με ψεύτικα προσόντα και πλαστά πτυχία

Τον φάκελο που λέγεται “πλαστογράφηση πτυχίων, εγγράφων και πιστοποιητικών” για μια θέση στον ήλιο του… Δημοσίου – με την Κρήτη να βρίσκεται και αυτή στο σχετικό κάδρο, έχοντας να επιδείξει αρκετά ανάλογα περιστατικά – ήρθε να ανοίξει για τα καλά η υπόθεση με την 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο, η οποία πλαστογράφησε πτυχίο της Ε’ Δημοτικού για να βρει δουλειά και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές της Θήβας, έχοντας καταδικαστεί να εκτίσει ποινή 10ετούς κάθειρξης.

Η πολύ βαριά ποινή έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, αφού στα μάτια των περισσότερων η τιμωρία μοιάζει τελείως δυσανάλογη του αδικήματος στο οποίο υπέπεσε η 53χρονη, “ανεβάζοντας” κατά μία τάξη τον τίτλο σπουδών της από το δημοτικό σχολείο!

Πέρα από το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, για το οποίο αναμένονται, άλλωστε, προσεχώς εξελίξεις μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, η οποία διερευνά τη δυνατότητα άσκησης αναίρεσης της ποινής, το περιστατικό ήρθε να ανοίξει για τα καλά τη γενικότερη συζήτηση γύρω από το θέμα της πλαστογράφησης προσόντων στον “βωμό” μιας πρόσληψης ή και εργασιακής αναβάθμισης.

Εδώ μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο αφού, όπως αποδεικνύεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία, τα πλαστά πιστοποιητικά αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια μια ιδιαίτερα προσφιλή τακτική για πολλούς εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους, κάποιοι με δύο ή τρεις πλαστούς τίτλους, έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η πλειονότητα των πλαστών τίτλων έχει εντοπιστεί σε φορείς του υπουργείου Υγείας (449), σε υπουργεία (177), Δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135).

Οι περισσότεροι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461), πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158) και πτυχία ΤΕΙ (60). Ένα ποσοστό πλαστογραφημένων τίτλων αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως Αγγλικών (71), ενώ εντοπίστηκαν και 31 πλαστοί τίτλοι γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στόχος εκείνων που έκαναν χρήση τους ήταν η είσοδος στο Δημόσιο, η μετάταξη, η απολαβή επιδομάτων, η βαθμολογική και η μισθολογική εξέλιξη.

Από τις 1.737 υποθέσεις που ερευνήθηκαν, για 476 περιπτώσεις έγινε ανάκληση διορισμού, ενώ σε 111 περιπτώσεις ασκήθηκε και ποινική δίωξη.

Ο κοινός παρανομαστής βεβαίως στις υποθέσεις είναι ο ίδιος. Ως τελικό αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας στη χώρα, και κάποιοι και εδώ στην Κρήτη, κατάφεραν να προσληφθούν εκείνοι στο Δημόσιο παράνομα και εις βάρος άλλων υποψηφίων που είχαν τα νόμιμα προσόντα.

Κάποιοι μάλιστα κατάφεραν να “γράψουν” μια μακρά διαδρομή πολλών ετών ή και δεκαετιών σε δημόσιες θέσεις με “μαϊμού” προσόντα. Πέτυχαν δηλαδή, για να το εκλαϊκεύσουμε, να ζήσουν τη ζωή… άλλων!
Όμως, την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η αφετηρία των ενεργειών, τα κίνητρα και οι χειρισμοί διαφέρουν κατά πολύ από περίπτωση σε περίπτωση.

Κάποιοι δε δίστασαν να “χτίσουν” σε ψέματα για να κάνουν επιφανή καριέρα σε κρίσιμα πόστα, όπως τα ιατρικά!
Κάποιοι λειτούργησαν με απόλυτα κυνικό τρόπο και επέδειξαν πρωτοφανές θράσος, κάνοντας “παλιά τους τέχνη κόσκινο” την εξαπάτηση για να προοδεύσουν εργασιακά.

Κρήτη: Ο λιμενικός και πρώην πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης

Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις οι πρωταγωνιστές έκαναν την παρασπονδία μέσα στην απόγνωσή τους να βρουν δουλειά.
Την ίδια ώρα, δε λείπουν και οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που εξαπάτησαν με “μαϊμού” τίτλους σπουδών, ακόμα και πανεπιστημιακών, με κίνητρο όχι τα χρήματα, αλλά το… ονόρε! Για να μη νιώθουν δηλαδή μειονεκτικά απέναντι σε άλλους συναδέλφους.

Στην κατηγορία αυτή, την τελευταία, με βάση τουλάχιστον τα όσα προέκυψαν στο δικαστικό πεδίο, έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Κρήτη. Ο λόγος για την υπόθεση δικαστικής υπαλλήλου στα Χανιά, η οποία κατηγορήθηκε για πλαστογραφία πτυχίου και απάτη, καθώς το πτυχίο νομικής σχολής που είχε καταθέσει ήταν πλαστό. Η ίδια παραδέχτηκε την πράξη της, αποδίδοντάς τη σε απωθημένο επειδή, λόγω προβλήματος υγείας, δεν είχε κατορθώσει να τελειώσει τη Νομική. Το Δικαστήριο έκρινε πως η πλαστογραφία δεν είχε αιτιώδη σχέση με την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης από την κατηγορούμενη και την αθώωσε.

Μια άλλη υπόθεση πλαστογράφησης πιστοποιητικών που είχε συζητηθεί έντονα στην Κρήτη ήταν αυτή λιμενικού, ο οποίος υπηρετούσε επί πολλά χρόνια στο Ηράκλειο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε λίγο πριν τη συνταξιοδότηση του λιμενικού, κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών του από τη Διεύθυνση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. Τότε διαπιστώθηκε ότι, ενώ ο ίδιος ήταν απόφοιτος γυμνασίου, φέρεται να είχε προσκομίσει απολυτήριο λυκείου!

Για τον εν λόγω λιμενικό, πάντως, οι συνάδελφοί του μίλησαν με πολύ καλά λόγια, θεωρώντας πως η παρασπονδία που είχε κάνει πριν από 25 χρόνια δεν αναιρεί τον ζήλο και τον επαγγελματισμό που επέδειξε στην εργασία του.
Στις υποθέσεις που είχαν προκαλέσει ντόρο συγκαταλέγεται και η περίπτωση με αιρετό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης στο Ηράκλειο, το οποίο απολύθηκε από Οργανισμό λόγω πλαστού πτυχίου Αγγλικών. Η απόλυσή έγινε με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, η οποία υπογράφτηκε στις 2 Μαρτίου 2015.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.