«Έφυγε» ο Αντώνης Βγόντζας, αντίο σε έναν υπέροχο δικό μας άνθρωπο

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Μαρτίου 2019 by energinews (admin)

«Καλό ταξίδι, Αντώνη» οι συνεργάτες και φίλοι σου από την Κρήτη

«Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός νομικός Αντώνης Βγόντζας σε ηλικία 73 ετών.

Η είδηση έχει σκορπίσει θλίψη όχι μόνο στους συναδέλφους του καθώς ήταν από τους πιο γνωστούς δικηγόρους αλλά και στους απλούς πολίτες που έμαθαν για το χαμό του.

Για πολλούς μήνες έδινε «μάχη» με τον καρκίνο παραμένοντας δυνατός μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η κηδεία του θα τελεστεί τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Με τον Κώστα Σημίτη στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής (Μάρτιος 2018)

Η αγάπη του Αντώνη Βγόντζα για την Κρήτη και οι ιδιαίτεροι δεσμοί με την μεγαλόνησο. 

Ο γνωστός νομικός είχε ιδιαίτερους και στενούς δεσμούς με το νησί μας, ήταν πολύ συχνή η παρουσία του στον τόπο καταγωγής του, το Λασίθι, για τον οποίο τόπο έδινε διαχρονικά αγώνες και από τον πολιτικό στίβο.

Επίσης ήταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004).

Αξιζει να τονιστεί οτι μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη , τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της Δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του περιοδικού TIME.

Είχε συγγράψει επτά βιβλία, το τελευταίο με τίτλο “Η ΔΙΚΗ” του Ανδρέα Παπανδρέου.

Από τη φύση μου δεν παραπονιέμαι εύκολα. Δεν τα παρατάω.

Ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της δικηγορίας και της συγγραφής.  Παρέμενε ενεργός και δυνατός μέχρι και την τεέυταία στιγμή.

Ενδεικτικό είναι ότι αρθρογραφούσε για την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που κατέγραψε στο βιβλίο του “Ανάμεσα στη μικρή και μεγάλη ιστορία”: Έχω κέφι ακόμα και ενθουσιασμό.Σχεδιάζω. Έχω οράματα. Καταπιάνομαι με όσα καινούρια μπορώ να κατανοήσω. Η θέληση μουγια ζωή παραμένη ακέραιη. 

Για τον όμιλο της ΚΡΗΤΗ TV η απώλεια του Αντώνη Βγόντζα δεν προσμετράται με λέξεις, η θλίψη μας είναι μεγάλη, «έφυγε» ένας δικός μας άνθρωπος. «Καλό ταξίδι, Αντώνη» οι συνεργάτες και φίλοι σου από την Κρήτη.

Σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών (Ιανουάριος 2018)

Το 2004 σε μνημόσυνο για τα 8 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Διακρίνονται (από αριστερά) οι Νίκος Σηφουνάκης, Αντώνης Βγόντζας, Νίκος Παπανδρέου και Χρήστος Παπουτσής

Ποιος ήταν ο Αντώνης Βγόντζας

Καταγόταν από το  Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασηθιώτικων βουνών, μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Άσκησε  τη δικηγορία από το 1971.Συνήγορος σε δίκες που διεκδίκησαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος. υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Συνελήφθη κατα τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε. για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως  “πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής”.

Επιστημονικός συνεργάτης από το 1976 στον Τομέα Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του θητεία ως Πρωθυπουργού (1993-1996).

Με τον Νίκο Κοτζιά (από αριστερά), τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Δημήτρη Κρεμαστινό και τον Σταύρο Λυγερό στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη , τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της Δίκης στο Ειδικό Δικασήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατα του περιοδικού TIME.

Συμμετείχε για πολλές δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Τελευταία, στο ” Νέο Σχέδιο Κώδικα Δικηγόρων” και στις ” Υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις”.

Με τον Γιώργο και την Άντα Παπανδρέου το 2006

Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός», «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004)

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, Νομικός Σύμβουλος στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας.

Πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Έμωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.

Αρθρογραφούσε σε τακτική βάση στη «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και έκτακτα σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας.

Είχε συγγράψει επτά βιβλία, το τελευταίο με τίτλο «Η ΔΙΚΗ του Ανδρέα Παπανδρέου.»

Πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.