Έφη Αχτσιόγλου: “Παντελώς ακάλυπτοι οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι”

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,

στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

“Παντελώς ακάλυπτοι οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι”

«Μεγάλες ομάδες εργαζομένων είναι παντελώς ακάλυπτοι. Οι εργαζόμενοι με εργόσημο, όσοι έκαναν κάποια μεροκάματα τον μήνα, οι εργολαβικοί -αν η εταιρεία με άμεση σχέση εργασίας δεν είναι στους ΚΑΔ-, οι εργαζόμενοι με δανεισμό, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, όλοι αυτοί δεν λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ για τον ενάμιση μήνα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5». Σημείωσε επίσης ότι «πάρα πολλοί εποχιακά εργαζόμενοι είναι εντελώς ακάλυπτοι λόγω της διάκρισής τους με βάση τον χρόνο λήξης της επιδότησης ανεργίας που λάμβαναν».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν και είναι για την κυβέρνηση αόρατοι. Η ΝΔ έκανε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός που επιτείνουν την επισφάλεια. Από τα πρώτα μέτρα που φρόντισε να καταργήσει ήταν η προστασία των εργολαβικών εργαζομένων. Τώρα επιβεβαιώνεται ότι τους έχει παντελώς ξεχασμένους. Δεν μπορούν να λάβουν ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα για τις άμεσες ανάγκες τους».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, κινείται με τρόπο που «χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί κάνει τέτοιου τύπου επιλογές, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται στην κατεύθυνση της καταβολής μισθών από το κράτος και της διατήρησης των σχέσεων εργασίας στο επίπεδο που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο για να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία είτε για να αποδεσμεύσουν προσωπικό οι επιχειρήσεις είτε για να αλλάξουν τις σχέσεις εργασίας και να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών στο 50%».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η ύφεση είναι μπροστά μας, είναι προδιαγεγραμμένη και επιβεβαιώνεται από όλους τους φορείς και την ίδια την κυβέρνηση, οι επιλογές της όμως όχι απλώς δεν θα συγκρατήσουν αλλά θα επιτείνουν την ύφεση. Ποιο θα είναι το εισόδημα, ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων την επόμενη μέρα, για να μπορεί να συγκρατηθεί και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων».

Τέλος, σημείωσε ότι «έστω και τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, τα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ σαφή. Να τελειώνουμε με τις προβλέψεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία. Πρέπει το κράτος να αναλάβει την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων και του δώρου Πάσχα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν και πλήττονται. Να γίνει ειδική πρόβλεψη για όλες τις κατηγορίες των επισφαλώς εργαζομένων, μπορεί να υπάρξει ένα οριζόντιο μέτρο για τους επισφαλώς εργαζόμενους και τους ανέργους χωρίς επίδομα όπως το μέρισμα. Δημοσιονομικά είναι απολύτως εφικτά όλα όσα προτείνουμε, τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέτρα που συζητούμε. Είναι μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης. Πρέπει να γίνουν τώρα αυτές οι επιλογές γιατί θα είναι πολύ αργά στη συνέχεια».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.