Έφη Αχτσιόγλου: “Ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο η απόφαση του κ. Μητσοτάκη”


Reading time: 9 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

«Ομολογία ενοχής της κυβέρνησης» χαρακτήρισε την ακύρωση του προγράμματος voucher για τους επιστήμονες η Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «η κίνηση του πρωθυπουργού ήρθε μετά τη διογκούμενη αντίδραση της κοινωνίας και ιδίως των επιστημονικών φορέων».

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι «προφανώς υπάρχει σκάνδαλο και ηθικό θέμα, τη στιγμή που όλοι είμαστε σπίτια μας και προσπαθούμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές έχουμε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο προσπάθεια να γίνουν “αρπαχτές”. Ενώ τα χρήματα αυτά μπορούσαν να κατευθυνθούν απευθείας στους επιστήμονες η κυβέρνηση επέμεινε να κάνει χρήση της κατάρτισης, έγινε μία “αρπαχτή” με ασυναρτησίες και αστείο περιεχόμενο που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας, επέμεινε να δοθούν 80 εκ. ευρώ δώρο σε συγκεκριμένα ΚΕΚ».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, σε τόσο κρίσιμες στιγμές το “συγγνώμη λάθος” δεν αρκεί» και πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αποπομπή του υπουργού Εργασίας. Εκτός από το φιάσκο, πρόσθεσε, «υπήρχε μεθόδευση για να κατευθυνθούν χρήματα σε ΚΕΚ. Αν δεν μεσολαβούσαν τα ΚΕΚ και οι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ -αντί για 600 μέσω των ΚΕΚ- αυτό θα κόστιζε περίπου 150 εκ. και όχι 190 εκ. ευρώ. Μέσω ΚΕΚ οι επιστήμονες πήραν λιγότερα και υπήρχε μεγαλύτερη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «στελέχη της κυβέρνησης έχουν πει πάρα πολλά για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», αλλά η απόφαση ακύρωσης του προγράμματος συνιστά επιβεβαίωση της αποτυχίας τους. «Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις οδηγίες που έδωσε αλλά και με επιστολή στον κ. Βρούτση και στον υφυπουργό Ανάπτυξης είπε ξεκάθαρα ότι λόγω του κορωνοϊού μπορούν τα κονδύλια να ανακατευθύνονται, δηλαδή όσα προβλέπονταν στο παρελθόν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για καταρτίσεις τώρα μπορούν να αλλάξουν τη χρήση τους και να γίνει απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, τα περί αντιθέτου λεγόμενα είναι κυβερνητική προσπάθεια συσκότισης», σημείωσε.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης στα εργασιακά τόνισε ότι «έκανε δύο επιλογές, την αναστολή των συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού στο 50%, αντιθέτως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες προέβησαν σε μία πρακτική αναπλήρωσης του μισθού. Οι θέσεις εργασίας στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι διασφαλισμένες, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος έκρηξης της ανεργίας και υποβάθμισης των όρων εργασίας. Η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει σε σημείο μηδέν το εργατικό δίκαιο με σάρωση των βασικών κανόνων που ξέραμε».

Τέλος, επανέλαβε ότι «το κράτος πρέπει να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων που πλήττονται -έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες-, η αναστολή συμβάσεων εργασίας και το ειδικό καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας πρέπει να ακυρωθούν και ταυτόχρονα να δοθεί ρευστότητα 3 δισ. ευρώ, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυσή τους».

Αλ. Χαρίτσης: «Ομολογία πλήρους διαχειριστικής αποτυχίας και ενοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για διασπάθιση δημοσίου χρήματος η απόσυρση του προγράμματος-φιάσκο της τηλεκατάρτισης»

Ομολογία πλήρους διαχειριστικής αποτυχίας και ενοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για διασπάθιση δημοσίου χρήματος η  απόσυρση του προγράμματος-φιάσκο της τηλεκατάρτισης»

«Πλήρης ομολογία της διαχειριστικής αποτυχίας και ομολογία ενοχής εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ITV, κάνοντας λόγο «για σκάνδαλο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ να μοιράζονται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σε εταιρείες παροχής πληροφοριακού υλικού.  Υλικό που έγινε περίγελος σε όλο το διαδίκτυο» συμπλήρωσε.

«Τις τελευταίες μέρες είχαμε συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τις εφημερίδες για τη σύνδεση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με τη ΝΔ, ενώ μέχρι και η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι θα μπορούσαν οι ωφελούμενοι να ενισχυθούν απευθείας, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεσαζόντων και χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε χαρακτηριστικά.

«Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τις μεθοδεύσεις αυτές,  αλλά ήταν και η κατακραυγή από την κοινωνία και τον επιστημονικό κόσμο που άσκησε πίεση στην κυβέρνηση», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, στηλιτεύοντας τη «σιγή ασυρμάτου» που επικράτησε στα ΜΜΕ, και καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη «να έρθει στη βουλή να δώσει εξηγήσεις για τα 80 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν από τα δημόσια ταμεία».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι «εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις προτάσεις της υγειονομικής επιτροπής, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας, και είναι ευτύχημα για τη χώρα η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης». Αλλά, όπως είπε, «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να στηρίξουμε τις επιλογές της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, τις πολιτικές που μας επιστρέφουν στις πιο σκοτεινές περιόδους των μνημονίων, με στρατιές ανέργων και εκτόξευση της ανεργίας». «Η κρίση γίνεται αντιληπτή από κάποιους  ως ευκαιρία για να επανέλθει το καθεστώς πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, που με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να αντιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε ως «θράσος που ξεπερνάει κάθε όριο» το γεγονός ότι «μιλούν στη ΝΔ για νοικοκύρεμα και χρηστή διαχείριση της οικονομίας την ώρα που την είχαν ρίξει στα βράχια, και ενώ ο παλιός δικομματισμός οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και το ΔΝΤ». «Ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στα δημόσιο οικονομικά και να δημιουργήσει το μαξιλάρι ασφαλείας  των 37 δισ. ευρώ, χωρίς το οποίο θα μιλούσαμε τώρα για μια οικονομία σε πλήρη χρεοκοπία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε δημόσια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία, το «Μένουμε Όρθιοι», όταν «η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πρόγραμμα και με μια λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’, μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση».

Στο μεταξύ, κάλεσε την κυβέρνηση «να  καταθέσει επισήμως, θεσμικά, στο κοινοβούλιο τι γίνεται με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, και, αν όντως έχει βάλει χέρι στο μαξιλάρι, που πήγαν τα χρήματα».

Τέλος, με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως «η Ευρώπη δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, όπως αποδεικνύει η απίστευτη ολιγωρία της μπροστά στην κρισιμότητα των καιρών». «Για κάποιους κύκλους στην Ευρώπη αυτό συνιστά σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας σε βάρος των οικονομιών των χωρών του Νότου», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση «να διεκδικήσει πολλά περισσότερα. Μόνο μια υπογραφή σε ένα κείμενο εννέα κρατών-μελών για το ευρωομόλογο έχουμε δει ως τώρα από τον κ. Μητσοτάκη αλλά καμία πρωτοβουλία εδώ και έναν μήνα». «Την  ώρα που η Ιταλία δίνει μια τεράστια μάχη και η Ισπανία καταθέτει προτάσεις εναλλακτικές προς το ευρωομόλογο για να βρεθεί μια λύση ουσιαστικής στήριξης των οικονομιών της Ευρώπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί ως θεατής αυτές τις εξελίξεις», κατέληξε.

Αλέξης Χαρίτσης: «Καραμπινάτο το σκάνδαλο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης – Επιλογή της κυβέρνησης να δώσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ σε ημέτερους και κολλητούς – Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις»

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στον ρ/στ Alpha 98.9 (Τάκης Χατζής, Δήμος Βερύκιος)

«Καραμπινάτο το σκάνδαλο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης – Επιλογή της κυβέρνησης να δώσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ σε ημέτερους και κολλητούς – Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις»

«Καραμπινάτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και όχι απλό λάθος», χαρακτήρισε την υπόθεση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, «το οποίο έχει προκαλέσει την κατακραυγή των επιστημόνων και ολόκληρης της κοινωνίας που υπέστησαν πρωτοφανή εξαπάτηση και κοροϊδία». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το σκάνδαλο που στήθηκε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται ευθέως με το κόμμα της ΝΔ».

«Ήταν καθαρή επιλογή της κυβέρνησης εν μέσω της κρίσης της πανδημίας που βιώνουμε, όταν προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να δοθούν πάνω από 80 εκατ. ευρώ σε ημέτερους και κολλητούς», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας ότι «η ίδια η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, λόγω της πανδημίας, να προχωρήσει στην απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων με 800 ευρώ, και όχι με 600, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ΚΕΚ».

«Αποκαλύφθηκε ότι σύμβουλος του κ. Βρούτση υπήρξε μέτοχος σε εταιρεία ΚΕΚ, ενώ πρωτοκλασάτοι υπουργοί παρελαύνανε στα κανάλια και έλεγαν πόσο καταπληκτικό είναι το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης ή απέδιδαν ευθύνες στους ίδιους τους επιστήμονες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθύμισε ότι «με τις ευλογίες του παλαιού δικομματισμού, τα κονδύλια για την κατάρτιση των ανέργων πήγαιναν για δεκαετίες κατά 70% στα ΚΕΚ και μόνο το 30% στους ωφελούμενους».

«Εμείς το αντιστρέψαμε αυτό, ώστε το 70% να πηγαίνει στους ωφελούμενους. Την ίδια στιγμή σχεδιάσαμε προγράμματα προώθησης της απασχόλησης έναντι της κατάρτισης, καθώς δεν έχουμε τη λογική ότι ο άνεργος φταίει για την ανεργία του», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «για αυτά τα προγράμματα δεχθήκαμε συγχαρητήρια από την Κομισιόν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να τα καταργήσει» συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα «το πρόγραμμα απασχόλησης 5,5 χιλιάδων νέων επιστημόνων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «εδώ και δύο εβδομάδες ζητάμε με ανακοινώσεις μας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ενίσχυση των επιστημόνων χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων»καιξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει την υπόθεση να περάσει έτσι». «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις για το καραμπινάτο σκάνδαλο και να δεσμευθεί για το αν τα 80 εκατ. ευρώ που κατευθύνονταν στους ημέτερους θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επισήμανε ότι από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, το «Μένουμε Όρθιοι», «κάτι που δεν έχουμε δει από την πλευρά της κυβέρνησης», ενώ υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η μοναδική κυβέρνηση που παρέδωσε αποθεματικό στον ελληνικό λαό, το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 14:00.

Ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για την “τηλεκατάρτιση Βρούτση”

Ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για την “τηλεκατάρτιση Βρούτση”

  • Το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων με τη χρήση voucher, ύστερα από την έντονη κατακραυγή και κατάργησή του από την ελληνική κυβέρνηση φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά

  • «Έχει εγκρίνει η Κομισιόν ή έστω ενημερωθεί για αυτό το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης; – Είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ή από άλλο ταμείο- η χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος προσώπων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες χωρίς τη μεσολάβηση τηλεκατάρτισης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ;»

Το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των ελεύθερων επαγγελματιώναυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων με τη χρήση voucher μέσω ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, μετά την έντονη κατακραυγή και τις εξόφθαλμες προχειρότητες που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργησή του, φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόνοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική ΣυμμαχίαΔημήτρης ΠαπαδημούληςΚώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

«Με δεδομένες τις ήδη εγκριθείσες τροποποιήσεις των κανόνων που αφορούν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία» οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν αφενός «εάνέχει εγκρίνει ή έστω ενημερωθεί για το ανωτέρω πρόγραμμα ταχείας τηλεκατάρτισης» και αφετέρου «εάν είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ή από άλλο ταμείο) η χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος προσώπων που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες χωρίς τη μεσολάβηση τηλεκατάρτισης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ».

Ακολουθεί η πλήρης Ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Τηλεκατάρτιση ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων

Για τη στήριξη περίπου 180.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ) που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και δεν έχουν έσοδα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την ανάσχεση της πανδημίας COVID-19, επιλέχθηκε στην Ελλάδα η μέθοδος της προκήρυξης προγράμματος, εν δυνάμει συγχρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκά κονδύλια, για την πραγματοποίηση τηλεκατάρτισης με τη χρήση voucher μέσω ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Αυτό συνεπάγεται αφενός την καταβολή μικρότερου ποσού στους δικαιούχους και αφετέρου μεγαλύτερη συνολική δαπάνη λόγω της πληρωμής των ιδιωτικών ΚΕΚ, η οποία δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 200 εκ. ευρώ. Μετά την εξόφθαλμη αποτυχία της τηλεκατάρτισης, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος, πριν καν συμπληρώσει ένα μήνα υλοποίησης.

Με δεδομένες τις ήδη εγκριθείσες τροποποιήσεις των κανόνων που αφορούν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ή από άλλο ταμείο) η χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος προσώπων που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες χωρίς τη μεσολάβηση τηλεκατάρτισης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ;

2) Έχει εγκρίνει ή έστω ενημερωθεί για το ανωτέρω πρόγραμμα ταχείας τηλεκατάρτισης;

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.