Έφη Αχτσιόγλου: “Κυβερνητική ιδεοληψία και επιμονή στη μείωση μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας”

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη να υπάρξουν κρατικά μέτρα παρέμβασης στην οικονομία για την προστασία της εργασίας», αντιθέτως «η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και ανατροπές στο εργατικό δίκαιο τις οποίες τυποποιεί», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

«Προστασία της εργασίας σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας, προστασία των σχέσεων εργασίας –μη μεταβολή της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση- και καταβολή των μισθών στο 100%», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι η «κυβέρνηση εξ αρχής επέλεξε δύο μοντέλα, την αναστολή σύμβασης εργασίας και τη νέα εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή επιδοτούμενη ανεργία ή δουλειά για τον μισό χρόνο με τον μισό μισθό».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας «παρατείνει το σχήμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας» ενώ «για την πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν υπάρχει καμία δέσμευση διατήρησης των θέσεων εργασίας». Επισήμανε, ακόμα ότι «επιδοτείται η εκ περιτροπής εργασία και η οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20%», με την τροπολογία να είναι σαφής «η θέση εργασίας προστατεύεται μόνο για τον εργαζόμενο που ο μισθός του θα μειωθεί κατά 20% και μόνο για όσο αυτό ισχύει, ενώ όλοι οι υπόλοιποι απολύονται ελεύθερα», άρα «η κυβέρνηση δείχνει τρεις δρόμους στους εργαζόμενους: ή θα παραμείνουν σε επιδοτούμενη ανεργία, ή θα μειωθούν οριζόντια κατά 20% οι μισθοί τους, ή θα απολυθούν».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «αυτό που δείχνει πραγματική ιδεοληψία και επιμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας και τις μειώσεις μισθών είναι ότι αυτή η στρατηγική δεν βοηθά ούτε ελαφρύνει τη μικρομεσαία επιχείρηση από το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος».

Η κ. Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «υπάρχει διαφορετικός δρόμος, ένα μοντέλο όπου το κράτος επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να καταβάλλουν τους μισθούς στο 100%. Καλύπτοντας ένα μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, μεγαλύτερο για τις πλέον πληττόμενες επιχειρήσεις και μικρότερο για τις λιγότερο πληττόμενες. Με αυτόν τον τρόπο και  οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται και οι μισθοί καταβάλλονται στο 100% και ο μικρομεσαίος εργοδότης μπορεί πραγματικά να έχει μία σημαντική ελάφρυνση».

Σημείωσε τέλος ότι «το ζήτημα είναι αν γίνεται μία στρατηγική επιλογή στήριξης της εργασίας. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάνει μία αντίθετη στρατηγική επιλογή, μία επιλογή διάλυσης της εργασίας, η οποία κοστίζει στις ζωές των εργαζομένων και στην οικονομία της χώρας».

 

Δήλωση Γ. Ραγκούση για μαφιόζικο χτύπημα στη Βούλα και αστυνομικές αυθαιρεσίες.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η καραντίνα και η ανασφάλεια των πολιτών είναι πάλι εδώ.

Τα μαφιόζικα συμβόλαια θανάτου είναι πάλι εδώ και συγκεκριμένα ήταν χθες το βράδυ στη Βούλα.

Τα Εξάρχεια που καίγονται είναι πάλι εδώ.

Το μπάχαλο στην Ελληνική Αστυνομία, είναι πάλι εδώ.

Μόλις προχθές, αστυνομικοί της τροχαίας συνέλαβαν και οδήγησαν στον εισαγγελέα όχι κάποιον εγκληματία, αλλά έναν ακόμη ειδικό φρουρό που αναξιοκρατικά προσέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι έκνομες αστυνομικές αγριότητες, είναι πάλι εδώ.

Στα Σεπόλια όπως καταγγέλλεται από πολίτες, αλλά και από τον εκπρόσωπο του ΕΚΑΒ – καθώς και όπως φαίνεται καθαρά σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας – συνέβησαν κατά κυριολεξία απρόκλητες κι έκνομες αστυνομικές αγριότητες, που έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα πολιτών.

Στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα καλέσουμε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, εάν διαθέτει.

Μία κυβέρνηση που συνεχίζει να τραυματίζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Μία κυβέρνηση που ακόμη προσπαθεί να αποφύγει να μας απαντήσει ποιο ήταν το δεύτερο άτομο στο επεισόδιο της Μιχαλακοπούλου και ποιος ήταν ο επίσημος που προσπαθούν να κρύψουν με τα απροσχημάτιστα και ασύστολα ψεύδη τους.

Θ. Φωτίου: “Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα”

Ούτε ένα άρθρο του σχεδίου νόμου δεν αντιμετωπίζει την καταρράκωση των εισοδημάτων εκατομμυρίων νοικοκυριών λόγω της πανδημίας

Η κρίση της πανδημίας διευρύνει τα όρια της φτωχοποίησης  προς τα μεσαία και ανώτερα στρώματα. Χρειάζεται ένα νέο δίχτυ ασφάλειας για το σύνολο των πληττόμενων κι αυτό είναι το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι -2» του ΣΥΡΙΖΑ που καλύπτει 4 εκ. πολίτες

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τα παιδιά φανερώνεται από την υπονόμευση των σχολικών γευμάτων και τις παλινωδίες ως προς τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά γονέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Η κυβέρνηση ταλαιπωρεί αδίκως 18.000 ανάπηρους που έχουν αιτηθεί για πρώτη φορά το απαραίτητο για την επιβίωσή τους αναπηρικό επίδομα, υποχρεώνοντάς τους εν μέσω πανδημίας σε πολύμηνη αναμονή.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Με ένα νομοσχέδιο 150 άρθρων ψηφίζουμε σήμερα  2 ΠΝΠ με τίτλο: «Επάνοδος στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».

Δυστυχώς η μόνη κανονικότητα που απέδειξε η πανδημία είναι η παγκόσμια «κανονικότητα» που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα με επαναλαμβανόμενες ενδογενείς κρίσεις (όπως η δημοσιονομική του 2008)ή εξωγενείς,  όπως ο Covid 19, ή η κρίσης λόγω κλιματικής αλλαγής.  Ότι αυτές τις «κανονικότητες», εξωγενείς και ενδογενείς τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, τα αδύναμα στρώματα, οι ευάλωτοι, οι ανάπηροι, οι γυναίκες, τα παιδιά,  ότι αυτές οι «κανονικότητες» διευρύνουν τις ανισότητες.

Διότι οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως η δική σας χρησιμοποιούν τις κρίσεις ως ευκαιρία για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα, όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, από τον ΟΟΣΑ μέχρι το ΔΝΤ, συμφωνούν ότι θα δοκιμαστούν οι χώρες που δεν έχουν ισχυρό κοινωνικό κράτος – υγεία, παιδεία, πρόνοια- και κυρίως ευρωπαϊκός Νότος (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα). Όσο και αν προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες  μνημονίων να στήσει στα πόδια του το κοινωνικό κράτος, η Ν.Δ, με την έλευση της στην εξουσία, μείωσε με το «καλημέρα» τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος (υγεία – παιδεία – πρόνοια) και υπονόμευσε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του. Σήμερα ομνύει υποκριτικά στο ΕΣΥ και προετοιμάζει την πριμοδότηση των κλινικαρχών και όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας που δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία.

150 άρθρα στο νομοσχέδιο και ούτε ένα για να δικαιολογήσει τον τίτλο «επάνοδος στην κοινωνική κανονικότητα». Ποια είναι για σας η κοινωνική κανονικότητα; Ούτε ένα άρθρο του σχεδίου νόμου δεν αντιμετωπίζει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν πάρα πολλά νοικοκυριά στη χώρα μας από την καταρράκωση των εισοδημάτων τους λόγω της κρίσης της πανδημίας. Η μόνη κυβέρνηση που δεν πήρε κανένα μέτρο, όταν όλα τα κράτη της Ευρώπης εξαγγέλλουν γενναία μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών. Η σημερινή κρίση λόγω πανδημίας έχει μία μεγάλη ιδιαιτερότητα την οποία η Ν.Δ. δεν «θέλει» να κατανοήσει και ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει ακριβά: η ιδιαιτερότητα είναι ότι λειτουργεί ως καταλύτης για την ασύμμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ελληνική κοινωνία.

Τι σημαίνει  ασύμμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ελληνική κοινωνία; Σημαίνει ότι η ζώνη επισφάλειας και φτωχοποίησης διευρύνεται από τα όρια της κοινωνίας, τους αδύναμους,  τους φτωχούς,  τους αποκλεισμένους,  προς το κέντρο της κοινωνίας, δηλαδή τα μεσαία τα ανώτερα μεσαία, ακόμη και τα ανώτερα στρώματα. Γι αυτό το λόγο το δίχτυ ασφαλείας των 2000 ευρώ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (όπως μετονομάστηκε το ΚΕΑ) για την ακραία φτώχεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση γιατί πλήττονται τα μεσαία στρώματα που εξαπατήθηκαν να σας ψηφίσουν και σήμερα τα αφήνετε στην τύχη τους. Η κυβέρνηση ούτε καν αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν περιέλαβε στα 150 άρθρα του νομοσχεδίου για να προλάβει τη ραγδαία φτωχοποίηση, πόσο μάλλον να σκεφτεί μήπως χρειάζεται ένα νέο δίχτυ ασφαλείας.

Στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι -2»  του ΣΥΡΙΖΑ εμείς προτείνουμε ακριβώς αυτό το νέο δίχτυ  ασφαλείας:  το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που καλύπτει 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά με 4 εκατομμύρια περίπου συμπολίτες μας.

Το Εισόδημα Έκτακτης ανάγκης έχει νέα δομή και περιλαμβάνει νέες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την πανδημία. Δηλαδή όλους τους άνεργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, τους ανάπηρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους καλλιτέχνες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σύνολο 1.900.000 άτομα που με τις οικογένειές τους αθροίζουν πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι είναι τελείως αόρατοι για την κυβέρνηση. Τα νοικοκυριά που έχουν ένα τουλάχιστον μέλος τους από αυτές τις πληττόμενες κατηγορίες μπαίνουν στην ενίσχυση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης και παίρνουν, ο αρχικός δικαιούχος 400 ευρώ, τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού του από 200 ευρώ και τα παιδιά 100 ευρώ. Δηλαδή μια 4μελής οικογένεια με 2 παιδιά θα πάρει 800 ευρώ το μήνα. Είναι χρήματα που δεν αποταμιεύονται, δεν βγαίνουν σε offshore.Ρίχνονται στην αγορά, τζίρος για τα μαγαζιά για να μην κλείσουν. Αυτό κάνουν Ιταλία και Ισπανία, όταν στην Ελλάδα θα κλείσουν 1 στις 3 επιχειρήσεις όπως μας είπε εδώ η ΓΣΕΒΕΕ.

Λένε όλες οι μελέτες των διεθνών οργανισμών ότι θα πληγούν με την πανδημία κυρίως τα παιδιά και οι ανάπηροι.

Τι κάνετε για τα παιδιά;

Θα επαναλάβετε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Σεπτέμβριο; Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προ πανδημίας είχε σχεδιάσει 600.000 γεύματα ημερησίως για το 2021. Όλα τα παιδιά του δημοτικού να τρώνε δωρεάν. Αυτό σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο, βοηθάει όλους –και τα μεσαία στρώματα και κοστίζει μόνο 170 εκ. ευρώ επιπλέον .

Ανοίγετε τους βρεφονηπιακούς, χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα για την σίτιση και σχεδιάζετε να μην περιλάβετε από τον Σεπτέμβριο voucher για τα παιδιά που οι γονείς τους δουλεύουν στο δημόσιο τομέα. Εμείς πέρυσι δώσαμε 280 εκ. και βάλαμε 175.000 παιδιά δωρεάν. Το κόστος για παιδιά με γονείς του δημοσίου είναι 80 εκατομμύρια.

Τέλος δεν πήρατε κανένα μέτρο ενίσχυσης της αναπηρίας, αντίθετα στο άρθρο 10 η πρότασή σας για την εξέταση από τα ΚΕΠΑ όσων υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα είναι ανεδαφική και δίνει λάθος στοιχεία.

Δεν είναι 8.000 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά 18.000, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα. Εμείς, ξέροντας ότι στατιστικά το 75% των αιτήσεων εγκρίνονται, έχουμε πει εδώ και 2 μήνες ότι έπρεπε να δοθεί σε όλους άμεσα το επίδομα χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ, εφ’ όσον έχουν πλήρη φάκελο στον ΟΠΕΚΑ. Το πιθανό ποσό των αχρεωστήτως  καταβληθέντων δεν θα ήταν πάνω από 1,8 εκ. το μήνα. Για αυτά τα 1,8 εκ. ταλαιπωρείτε 18.000 ανθρώπους που δεν πρόκειται να πάρουν επίδομα ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής, Γιώργου Τσίπρα

Οργανωμένη ομάδα ακροδεξιών μου επιτέθηκε χθες το βράδυ έξω από το Δημαρχείο Μεγάρων.

Ως βουλευτής συμμετείχα κατόπιν πρόσκλησης, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα την ξαφνική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στη Νέα Πέραμο, χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με το Δήμο, κι ενώ μόλις στις 13 Μαΐου το Υπουργείο διαβεβαίωνε το Δήμο πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

Ήμουν ο μόνος βουλευτής της περιοχής που συμμετείχα στη συνεδρίαση ενώ και οι τρεις βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης απουσίαζαν χαρακτηριστικά. Στην τοποθέτησή μου, η οποία μεταδίδονταν ζωντανά σε συγκεντρωμένο πλήθος, υποστήριξα την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών προς στην ενδοχώρα, αλλά με τρόπο αναλογικό και δίκαιο, και μόνον μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έξω από το Δημαρχείο δέχτηκα επίθεση και προπηλακισμούς από ομάδα ακροδεξιών, επίθεση οργανωμένη και προετοιμασμένη από πριν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης. Η ΝΔ αφού εξέθρεψε την Ακροδεξιά και τις συμπεριφορές μίσους κρύβεται και σήμερα πίσω από αυτές μπροστά στα αδιέξοδα της μεταναστευτικής της πολιτικής. Το επιβεβαιώνουν η χθεσινή δειλία των βουλευτών της να παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και η στημένη επίθεση σε βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδίκασε την ακροδεξιά επίθεση. Οφείλει να την καταδικάσει και η κυβέρνηση και να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση Μηταράκη για δημιουργία δομής φιλοξενίας χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με το Δήμο Μεγάρων.

https://www.facebook.com/watch/?v=252055036215585

Π. Σκουρλέτης: Καμιά συναίνεση σε ένα σχέδιο που θα στείλει κόσμο στην ανεργία και θα σκορπίσει φτώχεια

Καμιά συναίνεση σε ένα σχέδιο που θα στείλει κόσμο στην ανεργία και θα σκορπίσει φτώχεια

 Στον απόηχο του Ζαππείου και του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2», μανιφέστο λαϊκισμού και βερμπαλισμού ή ρεαλιστικό σχέδιο;

Όταν ένα κόμμα καταθέτει μια πρόταση συγκεκριμένη, κοστολογημένη και παράλληλα παρουσιάζει τις πηγές χρηματοδότησής της, αποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για μια «άσκηση επί χάρτου» ή επί αφηρημένων ιδεών, τότε το τελευταίο για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί είναι για βερμπαλισμό και λαϊκισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε, πράγματι, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, εάν αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο, για να περιορίσουμε το βάθος και το εύρος της ύφεσης, δεν το υιοθετήσουμε τώρα, μπορεί να είναι πολύ αργά αν το κάνουμε μετά από κάποιους μήνες. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη δική μας πρόταση και σε εκείνη της κυβέρνησης, που συνειδητά επιλέγει τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση.

Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, δεν είναι ένας αναγκαίος οδικός χάρτης ανάταξης;

Είναι πρόταση που αρνείται μια δυναμική παρέμβαση στην παρούσα φάση, διότι έχει υιοθετήσει την καταστροφική άποψη πως μιας και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, να την αξιοποιήσουμε ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς για να την ξεσκαρτάρουμε από τους πιο «αδύναμους κρίκους» της. Άρα, με βάση τη λογική της κυβέρνησης, κρατάμε «καύσιμα» για αργότερα και πιο συγκεκριμένα για όσους η ύφεση δεν τους πετάξει έξω από την οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή τελικώς τους πιο λίγους. Στην πράξη αυτό σημαίνει περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.

Τι άλλαξε και η αρχική συναίνεση κατά την πανδημική κρίση μεταβλήθηκε σε σκληρό ροκ προς τον κ. Μητσοτάκη;

Η συναίνεση είναι κάτι που χτίζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο έδαφος, δεν έχει να κάνει με καλούς τρόπους ή με κάποια δυστροπία. Πώς μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο που θα στείλει κόσμο στην ανεργία και θα σκορπίσει φτώχεια; Καθώς, δε, θα προχωράει η κρίση και η ίδια η ζωή θα θέτει συνολικότερα ζητήματα, η αντιπαράθεση θα αναδείξει ακόμα μεγαλύτερες διαφορές, βαθιά στρατηγικού και προγραμματικού χαρακτήρα. Και τότε η συναίνεση θα είναι ένα «σύντομο ανέκδοτο». Δεν πέρασαν ούτε λίγες ημέρες από την άρση των περιοριστικών μέτρων και ο πρωθυπουργός ξέχασε τον ρόλο του ΕΣΥ και άρχισε να μιλάει για ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για αμετανόητα νεοφιλελεύθερους. Στα θέματα της πανδημίας δείξαμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα που επέβαλαν οι συνθήκες, αρνούμενοι να υιοθετήσουμε λαϊκίστικες λογικές, όπως έκανε η ΝΔ σε άλλες περιπτώσεις όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Η υπευθυνότητα είναι κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζει μια πολιτική δύναμη ανεξαρτήτως συναίνεσης.

Τι εκτιμάτε για πρόωρες εκλογές; Η εικόνα του κόμματός σας κάθε άλλο δείχνει πως είστε ετοιμοπόλεμοι, ενώ και το συνέδριο είναι στον αέρα…

Η απόφαση θα είναι του Πρωθυπουργού και ή θα συνιστά έναν ακραίο τακτικισμό ή μια ομολογία αδυναμίας να διαχειριστεί την κρίση. Μια κρίση που τελικά επιδεινώνεται από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς φροντίζουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όσον αφορά το συνέδριο, η διεξαγωγή του θα προσδιοριστεί μόλις μας το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Εξάλλου η προσπάθεια της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρχίζει και τελειώνει με το συνέδριο, είναι κάτι που αφορά πρώτα απ’ όλα τη σχέση του με την κοινωνία, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από το πρόγραμμα και τις προτάσεις του.

Η προσπάθεια και μέσω του «Μένουμε Όρθιοι» είναι να ξαναμιλήσετε στα μεσαία στρώματα, να διαμορφώσετε νέες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτό ως στρατηγική δεν δυναμιτίζεται από ακραίες φωνές;

Τόσο η οικονομική διάρθρωση όσο και η κοινωνική διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα συμπεράσματα που βγάλαμε ως κοινωνία από την περίοδο των Μνημονίων, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πράγματι υπάρχουν κοινά συμφέροντα ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στους ελευθεροεπαγγελματίες. Είναι οι όροι μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, που εκ των πραγμάτων μπορεί να εκφράσει πιο αυθεντικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Θα βλέπατε μια προγραμματική σύγκλιση με το Κίνημα Αλλαγής; Θα στεκόσασταν αυτοκριτικά σε παλαιότερες ρητορικές σας, όπως το έθεσε ο κ. Ρέππας προσφάτως;

Μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο, αναδύονται δυνατότητες για την αναζήτηση μιας στέρεης προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στην Αριστερά και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, αντίστοιχα. Θα μπορούσε να είχε γίνει παλαιότερα; Δεν νομίζω. Άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, άλλες οι διαχωριστικές γραμμές εντός της κοινωνίας. Δεν νομίζω, επίσης, πως είναι θέμα ρητορικής αλλά, κυρίως, προϋποθέσεων. Πιστεύω πως πρέπει να το επιχειρήσουμε με όρους ισοτιμίας και σεβασμού της αυτονομίας της κάθε πλευράς.

Προσφάτως μπήκατε στο στόχαστρο προσωπικά από φίλια Μέσα. Τι απαντάτε και μήπως η συνύπαρξη πολλών φωνών θα αποβεί μοιραία για τη συνεκτικότητα και το μέλλον του κόμματος;

Ο πλουραλισμός των απόψεων μέσα σε ένα κόμμα όταν δεν υπερβαίνει το κοινό στρατηγικό πλαίσιο δεν βλάπτει, αντιθέτως βοηθάει. Η ίδια η σύνθεση των απόψεων δημιουργεί όρους μιας νέας ενότητας και δυναμικής σε έναν χώρο που λειτουργεί δημοκρατικά, όπως ο δικός μας. Τώρα, όσον αφορά τα κατά καιρούς δημοσιεύματα διαφόρων Μέσων, αυτή είναι μια υπόθεση που έχει κουράσει πρώτα απ’ όλα τον δικό μας κόσμο.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: άμεσα μέτρα για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Λήψη άμεσων μέτρων για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων των Πανελλήνιων εξετάσεων». Ειδικά μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα είναι το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, οι Ξένες Γλώσσες, τα 4 μουσικά μαθήματα (Αρμονία, Έλεγχος Μουσικών & Ακουστικών Ικανοτήτων, Μουσική Εκτέλεση & Ερμηνεία, Μουσική Αντίληψη & Γνώση).

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι μαθητές της περιφέρειας που επιλέγουν να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων καλούνται -κατά πάγια πρακτική- να μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι μαθητές και οι μαθήτριες, πέραν του άγχους των εξετάσεων, επιβαρύνονται με την ταλαιπωρία ενός πολυήμερου ταξιδιού από και προς τα εξεταστικά κέντρα. Επειδή η μετακίνηση με τα ΜΜΜ, η διαμονή σε ξενοδοχεία και ο συγχρωτισμός μαθητών και συνοδών από όλη τη χώρα στα εξεταστικά κέντρα δύναται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των υποψηφίων και των οικογενειών τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν την αρμόδια υπουργό:

  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των μαθητών και των μαθητριών από που θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και καλούνται να μεταβούν από την περιφέρεια στα εξεταστικά κέντρα της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης;
  • Προσανατολίζεται στη συγκρότηση τοπικών εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων;

Σημειώνεται πως την ανάγκη εξέτασης των ειδικών μαθημάτων κατά τόπους τονίζουν μια σειρά από συλλόγους γονέων & κηδεμόνων (πχ: Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης).

Την ερώτηση υπογράφουν οι:

Φίλης Νίκος, Τζούφη Μερόπη, Πολάκης Παύλος, Αβραμάκης Ελευθέριος, Βαρδάκης Σωκράτης, ΒέτταΚαλλιόπη, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Ιωάννης, Ζαχαριάδης Κώστας, Θραψανιώτης Μανόλης, ΚαρασαρλίδουΦρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Παπαηλιού Γεώργιος, Πούλου Παναγιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Σπίρτζης Χρήστος, Φάμελλος Σωκράτης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος

Download (DOC, 37KB)

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.