Έφη Αχτσιόγλου: “Απολύτως εφικτή δημοσιονομικά και με στόχο τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ”

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρότασή του για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, ισχυρό δημοσιονομικά, ώστε να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη μετά την υγειονομική κρίση», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον τ/σ “TV100” της Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας είναι όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση οι εργαζόμενοι να βρίσκονται, κατά το δυνατόν, στο ίδιο επίπεδο εισοδήματος που είχαν πριν την έναρξή της και οι επιχειρήσεις να έχουν δυνατότητα λειτουργίας με τους ίδιους όρους. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει ισχυρή κρατική χρηματοδότηση που θα υποστηρίξει τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά», σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και πλήττονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, απαγόρευση απολύσεων και υποχρέωση διατήρησης των ίδιων εργαζομένων με τους ίδιους όρους για 6 μήνες, άμεσες ενισχύσεις ρευστότητας και εγγυοδοσία για τις επιχειρήσεις. «Συνολικά το πρόγραμμα που καταθέσαμε έχει κόστος 26 δισ. ευρώ και είναι απολύτως εφικτό διότι οι άμεσες πηγές χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν διπλάσιες, στο ύψος των 50 δισ.», πρόσθεσε.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης επισήμανε ότι «είναι αποσπασματικά, εντελώς ανεπαρκή σε ποσότητα, κακής ποιότητας και εσφαλμένα σε επίπεδο χρόνου» ενώ στα εργασιακά «ακολουθεί μία λογική ακραίας ελαστικοποίησης, μία μεθοδολογία απολύσεων και συμπίεσης μισθών».

Αναφερόμενη στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup τόνισε ότι «θα είναι τραγικό λάθος η Ευρώπη να μην προχωρήσει με αλληλεγγύη στην κρίση αυτή, με μια γενναία απόφαση για ισχυρή δημοσιονομική πολιτική και αμοιβαιοποίηση του χρέους».

Η Ευρώπη, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να επαναλάβει το λάθος που έχει κάνει άλλες δύο φορές, όταν στάθηκε αναντίστοιχη των συνθηκών και δεν έλαβε γενναίες αποφάσεις. Η πρώτη ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η δεύτερη η προσφυγική κρίση. Σήμερα δεν πρέπει για μία ακόμη φορά η Ευρώπη να σταθεί με όρους μη αλληλεγγύης διότι αυτό οδηγεί και σε φυγόκεντρες τάσεις».

Δήλωση -τοποθέτηση του Γ. Μπουρνού, αναπλ. Τομεάρχη Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού σχετικά με ανακρίβειες και ψεύδη του Υφυπουργού Αθλητισμού σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αθλητική ιστοσελίδα.

«Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» είναι ο τίτλος της πασίγνωστης κωμωδίας του Λουίτζι Πιραντέλο. Επιτρέψτε μου να δανειστώ, λοιπόν, τον τίτλο του ανατρεπτικού Ιταλού συγγραφέα προκειμένου να σχολιάσω μέρος όσων ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού σε πρόσφατη συνεντευξή του σε αθλητική ιστοσελίδα.

Ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος επέστρεψε «δριμύτερος» μετά την βραχύχρονη «αντικατάσταση» του από τον κ. Γεραπετρίτη, επεδίωξε να χρεώσει τις αποτυχίες του στους «προηγούμενους» και να καρπωθεί τις επιτυχίες, κατά την προσφιλή του συνήθεια, που οφέιλονται, όμως,  στην μεθοδική δουλειά αυτών που κατηγορεί.

Ξεκινώντας, από την άρση της πιστοποίησης του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA), ο κ. Αυγενάκης επιλέγει την οδό της κατασυκοφάντησης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού  για πράξεις και παραλείψεις, ενώ αποκρύπτει το γεγονός, είτε από άγνοια είτε δολίως, ότι η δεινή κατάσταση του εργαστηρίου οφειλόταν σε πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων από το 2004 κι έπειτα.

Του θυμίζουμε, λοιπόν, ότι το 2016 εναρμονίσαμε το νομικό περιβάλλον της χώρας, για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορούσαν, καθώς η εθνική νομοθεσία θα έπρεπε να έχει ήδη εναρμονιστεί από το 2012(!). Καταφέραμε, έτσι, να κρατήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) εναρμονισμένο με την διεθνή κοινότητα. Κατόπιν, το 2018 εξασφαλίσαμε την εναρμόνιση με την διεθνή σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης, με τη δημιουργία εθνικής πλατφόρμας, που ήταν υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας ήδη από το 2013(!).

Το 2018, βγαίνοντας από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του Εργαστηρίου. Πράγματι το Εργαστήριο αντιμετώπιζε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, αποτέλεσμα της αδιαφορίας των κυβερνήσεων από το 2004, ήτοι κατά βάση κυβερνήσεων της ΝΔ. Και πράγματι δεν μπορούσαμε να προβούμε σε προσλήψεις, αποτέλεσμα των συμφωνιών των μνημονιακών κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού προσπάθησαν, με σειρά πρωτοβουλιών, να αλλάξουν την πραγματικότητα του Εργαστηρίου. Έτσι, σε συμφωνία με τον WADA,  αποφάσισαν και νομοθέτησαν (ν.4589/2019) την μεταφορά του Εργαστηρίου στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που  – θα θυμίσουμε στον κ. Αυγενάκη, ο οποίος σήμερα, περιχαρής, διαφημίζει το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψε με το Ερευνητικό Κέντρο – η ΝΔ καταψήφισε στο Κοινοβούλιο.  Περαιτέρω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών, προέβη σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έκδοση της ΚΥΑ (μεταφορά μισθοδοσίας και δέσμευση σε κωδικούς, καταγραφές και απογραφές κλπ), ενώ ταυτόχρονα ήταν αυτή που εξασφάλισε χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του εργαστηρίου, για πρώτη φορά από το 2004, ώστε να πληροί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές.

Αντί λοιπόν ο κ. Αυγενάκης να κατηγορεί τους «προηγούμενους», ας μας πει ποιες διεθνείς πρωτοβουλίες πήρε, γιατί καθυστέρησε να ενεργήσει εφόσον όλα ήταν έτοιμα, καθώς και τί μεσολάβησε απο τον Ιούλιο του 2019, που διαβεβαίωνε τον Πρωθυπουργό και την αθλητική κοινότητα ότι με τις πρωτοβουλίες του το όλο πρόβλημα λύθηκε, μέχρι τον Οκτώβρη του 2019 και την αποτυχία του να διασώσει το Εργαστήριο.

Στην συνέχεια, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ερωτηθείς για τα πρίμ των αθλητων, που εκκρεμούν, για τις διακρίσεις του 2017, άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί, ατυχώς, για άλλη μια φορά στους «προηγούμενους» ισχυριζόμενος ότι είναι μια εκκρεμότητα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον πληροφορούμε, λοιπόν, ότι παραλάβαμε μια χώρα που χρωστούσε πριμ στους διακριθέντες αθλητές της από το 2011, συνολικού ποσού πλέον των 6,5 εκατ. ευρώ. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κι επί θητείας Γιώργου Βασιλειάδη εξοφλήθηκαν, σε πραγματικά δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, οι οικονομικές επιβραβεύσεις διακριθέντων αθλητών των ετών 2012 – 2016 καθώς και κάποιες εκκρεμότητες σε αθλητές και προπονητές από το 2011, ως αυτονόητη υποχρέωση απέναντι τους. Επιπλέον, προβήκαμε στην αποκατάσταση των εξαιρετικά διακριθέντων αθλητών μας, υλοποιώντας την υποχρέωση για τους διορισμούς τους, που εκκρεμούσαν από το 2008. Θυμίζουμε, τέλος, στον Υφυπουργό Αθλητισμού, ότι η κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας προέβη το 2014 σε σημαντική μείωση των οικονομικών επιβραβεύσεων για τους διακριθέντες αθλητές μας.

Ο κ. Αυγενάκης, λοιπόν, αντί να συνεχίζει την τακτική της δημιουργίας εντυπώσεων και να εξαντλεί το σύνολο της πολιτικής του σε hashtags στα social media, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του αθλητισμού, που επί των ημερών του γιγαντώνονται.

Δεν είναι έτσι, τελικά, κ. Αυγενάκη. Έτσι νομίζετε.

Δελτίο Τύπου του Τομέα Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Τηλεδιάσκεψη με την ΚΕΔΕ για την συζήτηση των 70+1 προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ,για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας

Σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης η προαναγγελθείσα τηλεδιάσκεψη για την συζήτηση των 70+1 προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του τομεάρχη Εσωτερικών, Χρήστου Σπίρτζη, του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη και τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, Δήμαρχο Νικαίας – Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, το Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Γιάννη Καραγιάννη, το μέλος Δημοτ. Συμβ. Πετρούπολης, Νικόλαο Σακούτη. Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό και παραγωγικό κλίμα ενώ δόθηκε έμφαση τόσο στα άμεσα όσο και στα χρόνια προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συζητήθηκαν εκτενώς οι 70+1 προτάσεις που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και οι οποίες αφορούν πρόσθετες ενέργειες στην λειτουργία για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προστασία του προσωπικού και των εργαζομένων, στη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των θέσεων εργασίας και στην πρόβλεψη άμεσων ενεργειών για στήριξη και διεύρυνση των κοινωνικών πολιτικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για επέκταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και στην άμεση επίλυση της μη καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και μήνες. Παράλληλα και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι πρέπει να προβλεφθούν δράσεις υπέρ των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την διεύρυνση του δώρου Πάσχα, την απόδοση έκτακτου επιδόματος και την παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού προστασίας στους εργαζόμενους αυτούς αλλά και τις απαλλαγές και τις διευκολύνσεις των Δήμων προς τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο διάλογος ανέδειξε την πλήρη συμφωνία για την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης των υπηρεσιών των Δήμων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και ψυχολογικής στήριξης, στην προστασία αστέγων και ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη για άμεση στήριξη των επαγγελματιών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω αναστολής της λειτουργίας τους.

Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν ότι κρίνεται αναγκαία η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, τους επόμενους μήνες συνεπεία της μείωσης των ανταποδοτικών εσόδων αλλά και συσσωρευμένων υποχρεώσεων, η συνέχιση των έργων του Φιλόδημου, με συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες αξιολόγησης, η υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και η συμμετοχή των Δήμων, στην προσπάθεια αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόσο με τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, τη θεσμοθέτηση διαφανών και ταυτόχρονα γρήγορων διαδικασιών αλλά και με την υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας και στην κάλυψη κοινωνικών και παραγωγικών αναγκών, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών στα κτίρια.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο κατά την οποία ο Χρήστης Σπίρτζης ανέλυσε τις 70+1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση με τον υπουργό να ενημερώνει με τη σειρά του για τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση.

Μετά το πέρας των συζητήσεων ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε: “Ο διάλογος με την ΚΕΔΕ και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάντα εποικοδομητικός και παραγωγικός. Όπως εποικοδομητική είναι η κατάθεση των προτάσεων μας προς την Κυβέρνηση, ο εντοπισμός ολιγωριών, παραλείψεων ή λαθών και η συζήτηση για την εξεύρεση συναινέσεων και την καταγραφή ακόμη και των διαφωνιών σε κλίμα που προάγει την δημοκρατία μας.

Στηρίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών και της κοινωνίας.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας και συζητήσαμε αναλυτικά. Συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται, με τις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις μας αλλά και με την κριτική μας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, με κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων.

7/4/2020

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Ενίσχυση των Μέσων αλλά με απόλυτη διαφάνεια – Είναι ζήτημα Δημοκρατίας

Κατόπιν καταγγελιών και δημοσιευμάτων για χρηματοδότηση ανύπαρκτων ουσιαστικά ιστοσελίδων και Μέσων με πρόσχημα την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή με την παρουσία και του Κυβερνητικού εκπροσώπου και να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στη διάθεση, διαχείριση και διαφάνεια κονδυλίων για την ενημέρωση των πολιτών.

Δεν πρόκειται μόνο για αυτονόητο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και για μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στην ενίσχυση των Μέσων, ώστε τα όλα τα κόμματα αλλά και οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ποιος παίρνει και τι.

Η ενίσχυση των Μέσων που διατηρούν εργαζόμενους και δημοσιογράφους εν μέσω κρίσης και καθίζησης των διαφημιστικών εσόδων από τα περιοριστικά μέτρα είναι μία διαδικασία αναγκαία, αν και κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητη από την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τον κορονοϊό. Αυτό ωστόσο δε μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για τη χρηματοδότηση φιλικών στην κυβέρνηση ανύπαρκτων ιστοσελίδων και εφημερίδων, σε βάρος τόσο των φορολογουμένων πολιτών όσο και των ίδιων των Μέσων.

Ο. Γεροβασίλη: Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως επιθετική θεραπεία- Η λογική της Κυβέρνησης είναι “πάμε βλέποντας και όποιος αντέξει”

Καλούμενη να σχολιάσει τα λεγόμενα Καιρίδη περί θυμηδίας και άλλων φαιδρών, τα οποία εκστόμισε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, συνέστησε στον ίδιο και στο κόμμα του να διαβάσουν καλύτερα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. “Έχουν τη δυνατότητα. Δεν ξέρω αν έχουν τη διάθεση” συμπλήρωσε και συνέχισε: “Το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο, βασίζεται σε πραγματικά νούμερα, τα οποία μπορούν να αντλήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια 6 μηνών, χωρίς να παραβλέπει ότι υπάρχει ένας άγνωστος παράγοντας ως προς την ακριβή διάρκεια της κρίσης. Εξ ου και η λογική του προγράμματος, δηλαδή αυτή της έγκαιρης και προληπτικής δράσης, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να λειτουργήσει ως η καλύτερη και πραγματική θωράκιση της οικονομίας και της χώρας, ώστε (σε αντίθεση με τη λογική “βλέποντας και κάνοντας”) να μη επανέλθει η χώρα στην κατάσταση που ήταν προ μνημονίων. Να μην ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε. Να μην βρεθούμε στην κατάσταση βαθύτερης κρίσης, όπου θα χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα προκειμένου να ανακάμψει η χώρα.

Η λογική μας είναι διαφορετική. Είδα ένα άρθρο του κ. Στουρνάρα στο Γερμανικό τύπο που μιλά για κοινή εμπροσθοβαρή δράση της ΕΕ και για δράση με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και ευελιξία και όχι για πιστοληπτικές γραμμές που υποστήριζε επί των ημερών μας. Καλό θα ήταν να την ακολουθήσει αυτή την πολιτική η ΝΔ όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό (εκτός αν υπάρχει κάποια διαφωνία με τον κ. Στουρνάρα).

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλεί τα περιθώρια της χώρας. Προτείνουμε στην κυβέρνηση να ακούσει, να το δει προσεκτικά και να υλοποιήσει. Δεν υπάρχει χρόνος!
Γνωρίζουμε ότι η χώρα διαθέτει ένα μαξιλάρι 37 δισ. Από τα οποία 16,5 δις δεσμευμένα για τις αποπληρωμές και υποχρεώσεις της χώρας. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι 20 δισ. και προτείνουμε να αξιοποιηθούν τα 14 δισ. Καταθέτουμε συγκεκριμένα νούμερα, συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις. Προτείνουμε στην κυβέρνηση να ακούσει, να το δει προσεκτικά και να υλοποιήσει την πρόταση μας. Δεν υπάρχει χρόνος!

Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως επιθετική θεραπεία – Η λογική της Κυβέρνησης είναι “πάμε βλέποντας και όποιος αντέξει”

Η λογική του “πάμε βλέποντας και όποιος αντέξει στο τέλος” δεν έχει νόημα, δεν είναι χρήσιμη, δεν αποτελεί εθνική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό και, κυρίως, συνολικό με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια έξι μηνών. Με προοπτική. Αυτό σημαίνει ότι θα παρθούν όσα μέτρα χρειαστούν. Όμως υπάρχουν απαντήσεις προληπτικές για ό,τι χρειαστεί. Και όχι για “αν χρειαστει”. Γιατί η λογική του “θα δούμε τι θα χρειαστεί” μας οδηγεί στο να μας ξεπερνά η πραγματικότητα. Άρα μας οδηγεί στο να βρεθούμε μπροστά σε συντρίμμια και να μπούμε σε νέες περιπέτειες και νέους δανεισμούς.

Σε καραντίνα έχει μπει μόνο το σώμα. Όχι το μυαλό μας, όχι η σκέψη μας, όχι η πολιτική ζωή, όχι η Δημοκρατία!
Η κυβέρνηση πρέπει να μάθει να ακούει και να δέχεται αντιπολίτευση. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες ότι όποιος τολμά να πει διαφορετική πρόταση απαξιώνεται. Βλέπουμε ότι όποιος λέει κάτι διαφορετικό ή διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις του ΕΣΥ αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σα να μην υπάρχει. Τον κάνει αόρατο!

Έχουμε μπει σε καραντίνα βεβαίως. Αλλά δεν έχει μπει σε καραντίνα ούτε το μυαλό μας ούτε η σκέψη μας ούτε η αγωνίες μας. Ούτε η πολιτική ζωή, φυσικά, ούτε η δημοκρατία!

Ως αντιπολίτευση οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα εγκαίρως, να πούμε την αλήθεια και να καταθέσουμε και ολοκληρωμένη πρόταση και μάλιστα προς συζήτηση. Οφείλει να ανοίξει μία συζήτηση στην κυβέρνηση. Η τακτική μας, ως αντιπολίτευση, όπως διαπιστώνετε, διαπερνάται από τη λογική ότι χρειάζεται ενότητα για να βγούμε από αυτή την κρίση. Δεν κάνουμε τα καλά της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι τυχερή η κυβέρνηση που έχει απέναντί της μία σοβαρή αντιπολίτευση. Εμείς δεν είχαμε την ίδια τύχη, είναι η αλήθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλευρό του επιστημονικού δυναμικού και του κ. Τσιόδρα – Στέκεται απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και στην επικοινωνιακή χρήση των επιστημόνων
Ερωτώμενη εάν υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το πρόσωπο του κ. Τσιόδρα, σημείωσε: “Δεν υπάρχουν! Συμφωνείτε κι εσείς ότι σε μία δημοκρατία ακούγονται διάφορες φωνές. Αυτό είναι υγεία στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η επιστημονική επάρκεια του κ. Τσιόδρα, που έχει και ένα σοβαρό επιτελείο επιστημόνων πίσω του. Κάθε κυβέρνηση θα άκουγε άλλωστε τους επιστήμονες, ως είναι αναμενόμενο και αυτονόητο.

Οι συζητήσεις γίνονται για τα πλαίσια της πολιτικής και των πολιτικών δράσεων και βεβαίως συχνά η κυβέρνηση δημιουργεί σκοπίμως σύγχυση μεταξύ των δύο. Αν δηλαδή πάνε καλά τα περιοριστικά μέτρα και οι συστάσεις των επιστημόνων θα το χρεωθεί η κυβέρνηση, αν όχι -που δεν το εύχομαι, τότε θα το χρεώσει στους επιστήμονες! Είμαι με την πλευρά της επιστήμης, δεν αμφισβητώ τον Τσιόδρα σε επιστημονικό επίπεδο, δεν είναι πολιτικός, ούτε πιστεύω ότι επιθυμεί ο ίδιος να τον παρουσιάζει η κυβέρνηση ως σταρ. Αυτή είναι επικοινωνιακή χρήση του επιτελείου της κυβέρνησης.

Όλες οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από τις πολιτικές που ακολουθούνται. Σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας”.

Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου – Χ. Καφαντάρη για τη «δωρεά» της ΔΕΗ στο Σύστημα Υγείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει οποιαδήποτε πράξη στοχεύει στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς η πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας, βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματός μας.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, έστω και λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι, ο κύριος Χατζηδάκης και η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνονται την αξία της δημόσιας υγείας και την ανάγκη δημόσιου ελέγχου στα δημόσια αγαθά.

Η δωρεά της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, μέσων προστασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί ουσιαστικά προσφορά των εκατομμυρίων πελατών της ΔΕΗ. Έπεται όμως των αυξήσεων που επέβαλε ο κος Χατζηδάκης στα τιμολόγια τον περασμένο Σεπτέμβριο, τάξης 500 εκατ. Ευρώ, και το ποσό της δωρεάς ανέρχεται στο 1% των αυξήσεων.

Είναι φαίνεται πιο εύκολο για τον κύριο Χατζηδάκη να χαιρετίζει χορηγίες και να κάνει δηλώσεις στην πλάτη των καταναλωτών της ΔΕΗ, ενώ έχει προηγουμένως πενταπλασιάσει την αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας και έχει δώσει υψηλές αμοιβές και παροχές σε golden boys, που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ.

Όμως, ο κατά τα άλλα λαλίστατος και ευαίσθητος κύριος Χατζηδάκης, δεν απαντάει εάν και πώς θα προστατεύσει από αποκοπές ρεύματος τα ευάλωτα νοικοκυριά, όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας και τα μαγαζιά που έκλεισαν αυτό το διάστημα, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αυτές τις μέρες, έχουν σταλεί δεκάδες εντολές αποκοπής παροχής ρεύματος στον αρμόδιο Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) σε όλη την ελληνική επικράτεια, και όχι μόνο σε συστηματικούς κακοπληρωτές.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης

Χαρά Καφαντάρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας

Ανδρέας Ξανθός: Κοινωνική απαίτηση η έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και τη σημερινή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και συζήτησε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ε. Μαρκάκη, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ακτουδιανάκη, τον Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Χ. Μαρκάκη , την Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου κα Ιωαννίδου και τον Πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ κ. Σαμιώτη, την προετοιμασία που έχει γίνει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαχείριση της πανδημίας. Οι εκπρόσωποι του Νοσοκομείου τόνισαν ότι το επίπεδο οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων με Covid 19 είναι ικανοποιητικό και ότι αυτό που απαιτείται είναι η επιπλέον ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ειδικού εξοπλισμού (αναπνευστήρες κλπ) και μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού.

Ο Α. Ξανθός από την πλευρά του επισήμανε ότι αυτή η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας. Οφείλουμε όλοι, Κράτος, πολιτικό σύστημα, κοινωνικοί φορείς να δεσμευθούμε για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και των υγειονομικών, που διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο με την πανδημία, δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Μετά τα «χειροκροτήματα» και τα «ευχαριστώ» τώρα είναι η ώραμιας μεγάλης επένδυσης στη Δημόσια Υγεία και μιας αποφασιστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δημόσιων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Α. Ξανθός, ενώνει τη φωνή του και ενισχύει τη διεκδίκηση των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων στο ΕΣΥ. Είναι κοινωνική απαίτηση, τόνισε, η έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Και είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ειδικά σήμερα που υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση, να διασφαλίσει ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των εργαζομένων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας :

  1. Την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας για να συνεχίσουν με ασφάλεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους

  2. Τη χορήγηση του έκτακτου «δώρου Πάσχα» σε όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις δημόσιες δομές Υγείας , ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή το χρόνο ανάληψης υπηρεσίας.

  3. Την ένταξη όλων των υγειονομικών σε καθεστώς ΒΑΕ (Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων)

  4. Την σταδιακή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αμοιβών του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ, αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης

  5. Την επιτάχυνση των προσλήψεων επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού για τη λειτουργική υποστήριξη των επιπλέον κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί στο ΕΣΥ για ασθενείς με Covid 19

  6. Τη δρομολόγηση μέσα στο 2020 4.000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να καλυφθούν με σταθερό τρόπο και σε βάθος χρόνου οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, με αίτημα την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου “να κληθεί σε ακρόαση ο αρμόδιος για τα ζητήματα Τύπου και Ενημέρωσης Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, με σκοπό να γίνει η απολύτως αναγκαία συζήτηση για σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη διάθεση, διαχείριση και διαφάνεια κονδυλίων για την ενημέρωση του Ελληνικού λαού δια όλων των Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΘΗΝΑ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΑΣΟΥΛΑ

Κύριε Πρόεδρε,

δια της παρούσης αιτούμαστε την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να κληθεί σε ακρόαση ο αρμόδιος για τα ζητήματα Τύπου και Ενημέρωσης Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας με σκοπό να γίνει η απολύτως αναγκαία συζήτηση, όπως κρίνουμε, για σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη διάθεση, διαχείριση και διαφάνεια κονδυλίων για την ενημέρωση του Ελληνικού λαού δια όλων των Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Κύριε Πρόεδρε γνωρίζετε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει και επιβάλλει τη δωρεάν εκπομπή μηνυμάτων που αφορούν στην Υγεία και ότι επίσης διαχρονικά το ίδιο ισχύει και για κοινωνικά μηνύματα ευρέως φάσματος θεματολογίας. Εξάλλου μέσα από τις διαδικασίες στη Βουλή αυτές τις εβδομάδες, τις εντελώς ιδιαίτερες για το λαό μας καθώς ισχύουν αναγκαία και σοβαρά περιοριστικά μέτρα για τη ζωή των πολιτών, συμμετέχουμε στις σχετικές συζητήσεις και εγκρίσεις Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στις οποίες και αναφέρονται Κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες αφενός διατίθενται κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων κεντρικά στα Μέσα και επίσης στις δαπάνες επικοινωνίας των Περιφερειών, ενώ και ταυτοχρόνως σημειώνουμε την άρση της υποχρέωσης για καταβολή από τα ιδιωτικά κανάλια του νόμιμου ετήσιου μερίσματος για την απόκτηση και κατοχή της αδείας, όπως επίσης και την απευθείας ανάθεση σε εταιρεία της σχετικής δαπάνης για την Επικοινωνία που αφορά στην πανδημία.

Κύριε Πρόεδρε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση μέσω της σχετικής διαδικασίας για την ακρόαση των υπεύθυνων κυβερνητικών παραγόντων να απαιτήσουμε κατ’ ελάχιστον την απολύτως διαφανή διαχείριση και τη διαμόρφωση όρων συναντίληψης για τον τρόπο χρηματοδότησης των Μέσων που είναι μία διαδικασία αναγκαία και ανεξάρτητη, κατά τη γνώμη μας, από την Επικοινωνία και Ενημέρωση του λαού μας σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Εντέλει επικαλούμαστε και τη δεδομένη ευαισθησία σας, όπως θα έπρεπε να ισχύει και για όλο το πολιτικό σύστημα για το ευρύτερο διαχρονικό ζήτημα των σχέσεων των Μέσων με τις Κυβερνήσεις και τα Κόμματα ως κορυφαίο ζήτημα Δημοκρατίας.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Α. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Σ. ΛΑΠΠΑΣ

Θ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Να προχωρήσει τώρα η ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Η  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποκτά φέτος ξεχωριστή σημασία, εν μέσω μιας πανδημίας που ανέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο την τεράστια αξία που έχει ένα ισχυρό δημόσιο συστήματος υγείας για όλους και όλες.

Πλέον όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν στην πράξη ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ακόμα και όσοι μέχρι πρότινος μιλούσαν για κλείσιμο νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών.

Η αναγνώριση όμως αυτή δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια. Οι δημόσιες δομές υγείας πρέπει να ενισχυθούν με μόνιμες προσλήψεις, υποδομές και εξοπλισμό τώρα.

Κανένα χειροκρότημα και κανένας έπαινος στους εργαζόμενους από μόνα τους, δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα ατομικά μέσα προστασίας που χρειάζονται στην καθημερινή μάχη που δίνουν με τον ιό. Χρειάζονται πράξεις και όχι μόνο λόγια. Είναι άμεση αναγκαιότητα η αύξηση των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ, με επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με όρους δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να προχωρήσουν οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού και να υπάρξει κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό, με αύξηση των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ, καθώς και ουσιαστική αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας.

Στη μάχη αυτή κανείς δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος. Η αλληλεγγύη και η υπεύθυνη στάση που έχει επιδείξει η ελληνική κοινωνία είναι σημαντική αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την οργανωμένη και συντεταγμένη ευθύνη της πολιτείας.

Η καθολική κάλυψη με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, δεν είναι απλώς ένα μέτρο αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης, αλλά διαχρονικός παράγοντας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

Η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένων σε αυτό, πρέπει να προχωρήσει ΤΩΡΑ.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.