Έφη Αχτσίογλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας”


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

“Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας”«Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα αποδιάρθρωσης και ακραίας ελαστικοποίησης τα οποία δημιουργούν ένα διαλυτικό τοπίο στην αγορά εργασίας, ενώ η παρέμβασή της για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι εντελώς ανεπαρκής», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Στο Κόκκινο” Θεσσαλονίκης.

«Αυτή τη στιγμή, που οι επιχειρήσεις ξεκινούν να επαναλειτουργούν, η κυβέρνηση έχει χαράξει τρεις δρόμους για τον εργαζόμενο: ή θα μειωθεί ο μισθός του κατά 20%, ή θα απολυθεί, ή θα συνεχίσει την αναστολή εργασίας παραμένοντας άνεργος με μία επιδότηση των 530 ευρώ. Τα μέτρα αυτά παρατείνονται στον χρόνο και τυποποιούνται, με κίνδυνο μόνιμων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, ενώ συνοδεύονται από παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά εργασίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έγγραφο του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνει ότι οι απολύσεις είναι ελεύθερες στις επιχειρήσεις που ξεκινούν να επαναλειτουργούν».

Αναφερόμενη στο επικαιροποιημένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα παρουσιαστεί σήμερα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας και των ανθρώπων που είναι αόρατοι για την κυβέρνηση».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η στήριξη που προτείνει το πρόγραμμά μας δεν οδηγεί σε αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων ούτε σε μειώσεις μισθών, αυτή είναι η στρατηγική διαφορά μας με τη ΝΔ. Οι μισθοί πρέπει να καταβάλλονται στο 100%, να μην γίνουν απολύσεις και μεταβολές των σχέσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Προτείνουμε μέτρα επιδότησης από το κράτος του λεγόμενου εργατικού κόστους, με τη δέσμευση των επιχειρήσεων να πληρώνουν το υπόλοιπο του μισθού και να διατηρούν τις σχέσεις εργασίας αμετάβλητες». Αυτό, σημείωσε, «συνδυάζεται με την πρότασή μας για μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων».

Το τρίτο σκέλος του προγράμματος, τόνισε, είναι «ένα πολύ ισχυρό δίχτυ προστασίας, για να υποστηριχτεί εισοδηματικά σε αυτές τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο υπέστη μία αιφνίδια ανατροπή του εισοδήματός του, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, ο κόσμος του πολιτισμού, πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι».

IFRAME ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ – ΔΕΥΤΕΡΑ 25/05/2020 – 18:30

Αλ. Χαρίτσης: Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» καταδεικνύει ότι στην κρίση δεν υπάρχουν μονόδρομοι

Άρθρο του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» καταδεικνύει ότι στην κρίση δεν υπάρχουν μονόδρομοι

 Το χθεσινό συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times με τα ονόματα των νεκρών της πανδημίας υπενθύμισε το προφανές: ότι βρισκόμαστε στη δίνη μίας περιπέτειας που απειλεί ευθέως την ανθρώπινη ζωή. Απειλή η οποία τροφοδοτεί μία πρωτοφανή οικονομική ύφεση που με τη σειρά της βυθίζει τις κοινωνίες στην ανασφάλεια, στη φτωχοποίηση και στο αδιέξοδο. Αυτά είναι τα δύο σκληρά δεδομένα με τα οποία αναμετριόμαστε.

 Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» -την επικαιροποιημένη εκδοχή του οποίου παρουσιάζουμε σήμερα- αποτελεί την ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς πρέπει να πορευτούμε. Είναι καταρχήν σημαντικό, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, να θυμηθούμε ότι οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν ανάλογα  τολμηρές πολιτικές αποφάσεις. Όσο δεδομένο είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσβατη πορεία, τόσο δεδομένο πρέπει να είναι ότι υπάρχουν επιλογές: το πώς θα απαντήσουμε στη διπλή πρόκληση είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων.

 Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πολύτιμο κεφάλαιο που της προσέφερε η υπεύθυνη στάση της ελληνικής κοινωνίας: αντί να φροντίσει για ένα συνολικό σχέδιο, να προτάξει την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, να θωρακίσει τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας, επέλεξε το “βλέποντας και κάνοντας”. Τα αποσπασματικά και κοινωνικά μεροληπτικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη βδομάδα κινούνται δυστυχώς σε αυτή ακριβώς τη λογική. Κάθε μέρα που περνάει είναι σαφές ότι η κρίση μεταφέρεται στην καρδιά της οικονομίας μας. Και αυτή η εικόνα συνυπάρχει με την έντονη ανησυχία ότι οδεύουμε σε μια νέα περίοδο κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, γενικευμένης απορρύθμισης και εμπέδωσης πρακτικών που έχουν μόνο ένα αποτέλεσμα: την επιστροφή της ανασφάλειας. Είναι σαφές ότι η κρίση για τη Νέα Δημοκρατία λειτουργεί ως εργαλείο για να επωμιστούν τα βάρη της μονοσήμαντα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης είναι εδώ: αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών, πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

 Υπάρχει και άλλος δρόμος. Η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει εξαιρετικά ακριβά τους μαθητευόμενους μάγους του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” προσφέρει ένα κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης. Στον πυρήνα του βρίσκεται η προστασία της εργασίας και η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση των μισθών είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία. Η απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, είναι το αντίδοτο στην “ανοσία της αγέλης” που οδηγεί στην επικράτηση των οικονομικά ισχυρών. Η θεσμοθέτηση βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μην δούμε γύρω μας και πάλι κοινωνικά συντρίμμια.

            Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ότι ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, υπάρχει δυνατότητα για πολιτικές ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η στήριξης της κοινωνικής συνοχής δεν είναι μια πολυτέλεια. Συνιστά η ίδια την μόνη αποτελεσματική θωράκιση της κοινωνίας μας έναντι των δύο προκλήσεων -της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης- που μας απειλούν. Αν θέλουμε να μείνουμε όρθιοι, θα πρέπει να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την αποφασιστική ενίσχυση της συλλογικής αυτοπεποίθησης του λαού μας.

Π. Σκουρλέτης: Πολιτική εκτίναξης της ανεργίας από την κυβέρνηση, που υιοθετεί την αντίληψη του ΣΕΒ για την οικονομία

Πολιτική εκτίναξης της ανεργίας από την κυβέρνηση, που υιοθετεί την αντίληψη του ΣΕΒ για την οικονομία 

Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στην αντίληψη ισχυρών κύκλων του ΣΕΒ, ότι εφόσον η ύφεση είναι δεδομένη μπορεί να λειτουργήσει και ως ευκαιρία «ξεκαθαρίσματος» της αγοράς από τους αδύναμους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν λαμβάνονται περισσότερα μέτρα. Είναι μια καταστροφική επιλογή που θα εκτινάξει και την ανεργία, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, στην εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» του OPEN TV με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Μετράμε περισσότερες απώλειες στην οικονομία επειδή δεν λήφθηκαν εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα

«Ήδη μετράμε περισσότερες απώλειες, διότι αφήσαμε, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τώρα, αναξιοποίητο χρόνο. Αντί να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις άμεσα, με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στις μικρές και μεσαίες. Αντί το κόστος εργασίας των εργαζομένων να επιδοτηθεί στο σύνολό του από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τέλος Μαΐου. Αυτοί οι άνθρωποι, από σήμερα που το lockdown περιορίζεται, είναι και καταναλωτές. Βγαίνουν στην αγορά και δεν έχουν τίποτα στην τσέπη. 800 ευρώ από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τώρα είναι μηδενική αγοραστική δύναμη. Η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τα λιγότερα δυνατά διότι είναι δέσμια μιας αντίληψης που θεωρεί ότι αυτή η ύφεση -για την οποία βεβαίως δεν ευθύνεται εκείνη, αλλά με την πολιτική της παροξύνει και την επιταχύνει- αφορά μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, ξεσκαρταρίσματος της αγοράς για να βγουν έξω η πιο αδύναμοι. Είναι καταστροφικό αυτό. […] Εγκλωβισμένοι σε μία λογική που πρεσβεύουν κάποιοι συγκεκριμένοι μεγάλοι κύκλοι από τον ΣΕΒ, οι οποίοι λένε ύφεση θα έχουμε ούτως ή άλλως, θα μικρύνει η πίτα, τουλάχιστον να μεγαλώσουμε το μερίδιο της αγοράς μας κάποιοι ισχυροί σε αυτή την μικρότερη πίτα. Αυτό είναι αντικοινωνικό και θα εκτινάξει την ανεργία».

Η κυβέρνηση έβαλε στο «ψυγείο» την Επιθεώρηση Εργασίας

«Δυο παρατηρήσεις πρώτα απ’ όλα. Χαίρομαι που ο κ. Λιβανός προτείνει να κάνουμε αυτό που δεν κάνει ο κύριος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει προκληθεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή από τον κ. Τσακαλώτο να καθίσουμε κάτω, να δούμε τις προτάσεις του ενός και του άλλου. Δεύτερον, άκουσα για την ανάγκη ελέγχου της αγοράς μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών. “Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα”. Γνωρίζουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση ουσιαστικά έβαλε στο “ψυγείο” την Επιθεώρηση Εργασίας, που είναι κατεξοχήν υπηρεσία η οποία ελέγχει τα ζητήματα του κόσμου της εργασίας και της αγοράς, διότι την υποβίβασε από αυτοτελή Ειδική Γραμματεία και την έκανε απλή Διεύθυνση».

Ακολουθείται η ίδια «συνταγή» που αύξησε την ανεργία την περίοδο ’10-‘14

«Τα προηγούμενα πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μία μάχη να μειώσει κατά 10 μονάδες την ανεργία και κινδυνεύουμε να  δούμε αυτό που μειώθηκε να χάνεται τους επόμενους μήνες. […] Από το ’10 έως το ’14 ακολουθήσατε την ίδια πολιτική της μείωσης των μισθών, για επίτευξη εσωτερικής υποτίμησης. Απέτυχε αυτό το σχέδιο και μας το ξαναφέρατε τώρα. Είναι τραγικό, δεν βγάλατε συμπεράσματα από το ’10 έως το ’14. Είναι δική σας, αποκλειστικά, ευθύνη».

Κρίσιμα ερωτήματα για τον Έβρο και αντιφάσεις από την κυβέρνηση, που  οφείλει απαντήσεις

«Αυτό που επιβεβαιώθηκε, και από την προηγούμενη παρέμβαση του κ. Λιβανού, είναι ότι έχουμε διαφορετικές εκφωνήσεις από δύο υπουργεία. Από το Άμυνας και από το Εξωτερικών. Αυτό από μόνο του γεννάει ένα ερώτημα. Εγώ δεν είμαι οπαδός του να σηκώσουμε καμιά σημαία, του να υιοθετήσουμε διάφορα τα οποία ακούγονται από δω και από κει. Αλλά από τη στιγμή που -μέσα σε λίγα 24ωρα- υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, είναι εύλογο και υπεύθυνο, κατά τη γνώμη μου, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τίθενται ερωτήματα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Για ποιο λόγο έγινε το συγκεκριμένο διάβημα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης; Τι θα γίνει από εδώ και μπρος; Αυτό που είπε ο κ. Λιβανός είναι απόλυτα σωστό. Τα σύνορα δεν χαράσσονται ανάλογα με την κοίτη του ποταμού, όταν πηγαίνει από δω ή από κει, υπάρχουν μέσα από τις Συνθήκες. Αμφισβητείται αυτό; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Γεννάται το θέμα αυτό και από ποια πλευρά; Ποια είναι η αιτία του; Αυτά τα ερωτήματα νομίζω ότι είναι αρκετά υπεύθυνα. Τα οποία οφείλει, με ένα εξίσου υπεύθυνο τρόπο, να τα απαντήσει η κυβέρνηση».

Γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος σε αντίθεση με τους ακραίους τόνους που υιοθετήθηκαν στην τελευταία κατάσταση έντασης στα σύνορα

 «Η κυβέρνηση συνηθίζει να σηκώνει άλλα πράγματα ψηλά. Μας μίλησε, για παράδειγμα, για “υβριδικό” πόλεμο και για εισβολή γι’ αυτά που συμβαίναν εκ μέρους του Ερντογάν με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Υιοθέτησε ultra ακραίους όρους και χαρακτηρισμούς καθαρά για λόγους εσωτερικής πολιτικής επικοινωνίας. Τώρα, λοιπόν, που τίθεται το ερώτημα υπήρξε η δεν υπήρξε εισβολή, γιατί το βάζουμε στην άκρη αυτό; Προφανώς διότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Κάτι πήγε στραβά. Αυτό δικαιούμαστε να το μάθουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα».

Η ψυχραιμία και η εγκράτεια δεν χαρακτήρισαν τη στάση της ΝΔ για τις Πρέσπες

«Κρατήστε κ. Λιβανέ αυτό το πνεύμα συνολικά για  τα εθνικά ζητήματα, γιατί αυτή τη νουνεχή στάση δεν τη δείξατε όταν συζητούσαμε για τις Πρέσπες. Χαίρομαι που τώρα, που είστε στην κυβέρνηση, επιτέλους ήρθατε στο δρόμο της υπευθυνότητας. Διότι κερδοσκοπήσατε πάνω στα εθνικά ζητήματα, η παράταξή σας ως σύνολο και πολύ περισσότερο κάποιοι».

Επιβάλλεται να υπάρξει ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και των κομμάτων

«Να συμφωνήσουμε στην ανάγκη, μέσα στα επόμενα 24ωρα, με έναν υπεύθυνο τρόπο, το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε ανακοινώσεις που να απευθύνονται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά να υπάρξουν και οι αντίστοιχες ενημερώσεις σε επίπεδο κομμάτων».

Παρά τη σοβαρότητά του, το θέμα αποσιωπήθηκε στην αρχή από διάφορα ΜΜΕ

«Μου έκανε εντύπωση πως αυτό το ζήτημα, το οποίο άπτεται εθνικών θεμάτων, τις πρώτες ώρες χάθηκε, πήγε “να κρυφτεί κάτω από το χαλί” από την επίσημη ενημέρωση. Ενώ ακούμε, καμιά φορά για “ψύλλου πήδημα”, άλλα πράγματα, εδώ την αμηχανία ή εν πάση περιπτώσει την αντιφατικότητα της κυβέρνησης, επιχείρησαν διάφοροι να την συγκαλύψουν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.