Έρχονται επιδοτήσεις – Πάνω από 70 εκατ. ευρώ στους Κρητικούς αγρότες


Τελευταία ενημέρωση 11 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πληρωθεί και ένα συνολικό ποσό 21 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα

Στις 21 Οκτωβρίου θα στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον φάκελο πληρωμών προς την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε οι παραγωγοί που ανήκουν στην εν λόγω τράπεζα να μπορούν να πληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, ενώ αρχές της εβδομάδας που θα ακολουθήσει θα μπορούν να πληρωθούν και οι παραγωγοί που ανήκουν στις άλλες τράπεζες.

Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα θα πληρωθούν περίπου 560.000 παραγωγοί, από τους οποίους οι 100.000 βρίσκονται στον έλεγχο. Σε επίπεδο Κρήτης, στον έλεγχο βρίσκονται γύρω στους 7.000 παραγωγούς του νομού Ηρακλείου, που θα το μάθουν βλέποντας την πρώτη δόση να μην τους έχει καταβληθεί. Σε ολόκληρη τη χώρα θα μπουν έως το τέλος του χρόνου μόνο από την Ενιαία Ενίσχυση 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, στην πρώτη δόση θα καταβληθούν τα μισά και ταυτόχρονα θα έχουμε και άλλες πληρωμές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από άλλα προγράμματα και παλαιότερες εκκρεμότητες για χιλιάδες παραγωγούς.

Το σενάριο της 21ης Οκτωβρίου αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, μέσα από δικές του πληροφορίες. Βέβαια, το γεγονός ότι η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα Παρασκευή δημιουργεί πρόβλημα, δεδομένου ότι την Κυριακή εκείνη θα είναι η 28η Οκτωβρίου, κάτι που μπορεί να φρενάρει λίγο τις διαδικασίες σε κεντρικό επίπεδο, που έτσι κι αλλιώς θα είναι προβληματικές λόγω του σαββατοκύριακου. Όμως για τους παραγωγούς των άλλων τραπεζών, πλην της Πειραιώς, μία μέρα πριν, μία μέρα μετά, δεν είναι αυτό το σοβαρό τους πρόβλημα…

Συγκεκριμένα, το αργότερο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα μπει στα βιβλιάρια όλων των δικαιούχων παραγωγών της χώρας το 70% της Βασικής Ενίσχυσης. Η Βασική Ενίσχυση αντιπροσωπεύει το 50% περίπου της Ενιαίας Ενίσχυσης. Απομένει το 30% αυτής, συν το πριμ του “πρασινίσματος”, που θα καταβληθούν στους δικαιούχους στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πάντα υπάρχει περίπου ένα διήμερο για να πληρωθούν και οι παραγωγοί στις άλλες τράπεζες, λόγω του περίφημου “βαλέρ” που εφαρμόζουν οι τράπεζες, κάτι που δεν ισχύει για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία και είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Στον έλεγχο χιλιάδες Ηρακλειώτες

Την ίδια ώρα, στον έλεγχο βρίσκονται ήδη χωρίς να το ξέρουν χιλιάδες δικαιούχοι παραγωγοί του νομού Ηρακλείου, αφού σε κάθε περιφέρεια της χώρας επιλέγεται κάθε χρόνο ένας νομός. Φέτος επελέγη ο νομός Ηρακλείου. Την πληροφορία αυτή μας αποκάλυψε χθες ο Μύρων Χιλετζάκης, διευκρινίζοντας ότι θα δουν μέσα στο σύστημα ότι είναι στον έλεγχο γύρω στις 7.000 παραγωγοί, που στη συνέχεια θα πληρωθούν (αν δεν προκύψουν προβλήματα με τις δηλώσεις τους) στη δεύτερη δόση, για να λάβουν το σύνολο της Ενιαίας Ενίσχυσης.
«Αυτά είναι βάσει κοινοτικού κανονισμού και δεν έχει ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση», ξεκαθαρίζει ο συνεταιριστής.

Θα έρθουν πολλά χρήματα

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα ποσά που περιμένουμε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πληρωθεί και ένα συνολικό ποσό 21 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό το ποσό θα προέρχεται από τον “κουμπαρά” του κανονισμού, που λέγεται Εθνικό Απόθεμα, το οποίο και “μοιράζει” κάθε χρόνο νέα δικαιώματα.

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης ξεκαθαρίζει πως από τα τελευταία χρόνια που χάθηκαν πολλά χρήματα από διάφορες αιτίες σε βάρος παραγωγών, ο “κουμπαράς” παραφούσκωσε και τώρα θα μοιράσει χρήματα σε νέους δικαιούχους.

«Με ποια κριτήρια, όμως, θα μοιραστούν αυτά τα νέα δικαιώματα; Και επίσης, πρόκειται να πληρωθούν και εκκρεμείς υποθέσεις. Όπως οι νέοι αγρότες του 2009, που ενώ είχαν υπογράψει σύμβαση για 40.000 ευρώ, τελικά εγκρίθηκε το ποσό των 20.000 ευρώ και από τότε έχουν λάβει 1.250 ευρώ ο κάθε ένας από αυτούς. Τώρα θα τους πληρώσουν τα χρήματα που υπολείπονται;», διερωτάται ο συνεταιριστής.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι απλήρωτες εκκρεμότητες. Έχουμε και τη φόρμα 6, έχουμε και τους νέους αγρότες του 2014 και του 2017. Αυτές οι εκκρεμότητες θα καλυφθούν μέσα από τα 21 εκατομμύρια ευρώ που θα μοιράσει φέτος το Εθνικό Απόθεμα;

Από ’κει και πέρα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή για το τρέχον πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας και ειδικότερα η προκαταβολή του 2ου έτους. Ακόμη το επόμενο διάστημα πρέπει να πληρωθεί και το νέο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών, μαζί με τις εκκρεμότητες προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης των προηγούμενων ετών.
Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κ.ά.), τα οποία έχουν καθυστερήσει να εξοφληθούν.

«Είναι πιο ανυπόμονοι από κάθε φορά»

«Φέτος, οι παραγωγοί είναι περισσότερο ανυπόμονοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί από την παρατεταμένη ξηρασία και τις βροχές του καλοκαιριού. Και περιμένουν σαν μεγάλο δώρο τα χρήματα της επιδότησης για να καλύψουν ένα σωρό “τρύπες”, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ και τα χρέη που αντιμετωπίζουν», είπε ο συνεταιριστής. Και κατέληξε αποκαλύπτοντας ότι μόνο για τον νομό Ηρακλείου από τις βροχές του καλοκαιριού έχουν υποβληθεί για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ πάνω από 30.000 αιτήσεις αποζημίωσης.

Και σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν υποβληθεί περισσότερες από 85.000 αιτήσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Φανταστείτε ότι ακόμα και οι καταστηματάρχες στο Ηράκλειο με ρωτούν πότε θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις για να δουν μια… άσπρη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.