Έρχεται… χειμώνας με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 21 Σεπτεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Σημαντική κακοκαιρία από την Τετάρτη – Είσοδος ψυχρότερων αερίων μαζών από την Βόρεια Ευρώπη στη χώρα μας

Από το καλοκαίρι στον… χειμώνα! Απότομη αναμένεται να είναι η αλλαγή του καιρού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από την επόμενη Τρίτη, όπου μετά το καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο, αναμένεται μεταβολή του καιρού.

Έτοιμος να μας δείξει το χειμωνιάτικό του πρόσωπο είναι ο καιρός από την επόμενη Τρίτη σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου κ. Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμόσ το Facebook, ότι το καλοκαίρι τελειώνει, του έμειναν λίγες ημέρες ακόμα, με τη διαφορά ότι δεν θα πάμε στο φθινόπωρο, αλλά θα μπούμε κατευθείαν στον χειμώνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου οι καιρικές συνθήκες που θα βιώσουμε από την Τρίτη θα είναι καθαρά χειμωνιάτικες, καθώς αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και ίσως χιόνια στα ορεινά της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μέχρι και τουλάχιστον τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Θα κυριαρχήσουν τα πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, οι εξασθενημένοι κατά βάση άνεμοι (έως και 5 μποφόρ) και οι αυξημένες (κατά 5 βαθμούς τουλάχιστον σε σχέση με την εποχή) θερμοκρασίες.

Φαίνεται δε, ότι κατά τη διάρκεια ειδικά της Κυριακής και της Δευτέρας, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα αγγίξουν και ίσως τοπικά ξεπεράσουν ακόμη και τους 35°C.

Ωστόσο από την Τρίτη και κυρίως από τα βόρεια ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά, καθώς η είσοδος ψυχρότερων αερίων μαζών από την Βόρεια Ευρώπη θα επηρεάσουν τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και οι πρώτες χιονοπτώσεις για το φετινό φθινόπωρο.

 

Πού θα επικρατήσει περισσότερη ζέστη

Οι περιοχές που θα βιώσουν καθαρά καλοκαιρινές συνθήκες θα είναι τμήματα της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Ακόμη όμως και στην κεντρική Μακεδονία η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 34°C, ενώ στην Αθήνα τους 33-34°C.

 

Χωρίς προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Μέχρι και τη Δευτέρα δε θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στα θαλασσινά σας ταξίδια διότι δεν διαφαίνεται σε καμία θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας οι μέγιστες ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ. Όμως από την Τρίτη οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση.

 

Σταδιακή αλλαγή του καιρού από την Τρίτη

Από την Τρίτη, σταδιακά και πρώτα από τη βόρεια Ελλάδα, ο καιρός θα καταστεί πιο ψυχρός και προς το βράδυ θα επικρατήσει ακόμη και σχετικό κρύο στις ορεινότερες περιοχές. Οι νεφώσεις το βράδυ θα πυκνώσουν σε αρκετές περιοχές με αποτέλεσμα να διαφανεί μια σημαντική αλλαγή στον καιρό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σημαντική κακοκαιρία από την Τετάρτη

Περίπου από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα εισέλθουν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ο καιρός να καταστεί ακόμη και χειμωνιάτικος κυρίως στις πιο ορεινές περιοχές και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την ερχόμενη Τετάρτη θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες που θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο, θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και οι πρώτες χιονοπτώσεις για το φετινό φθινόπωρο στις ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πτώση της θερμοκρασίας έως και 15°C

Η πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη, θα είναι πολύ πιο έντονη ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Σε όλη την Ελλάδα όμως ο υδράργυρος θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, όμως στα βόρεια θα γίνει περισσότερο αισθητή.

Αρκεί να σας πω ότι από τη Δευτέρα (που θα είναι μια ζεστή ημέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας) έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση που θα αγγίζει ακόμη και τους 11-12°C, ενώ τοπικά στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει μέσα σε 48 ώρες ακόμη και 15°C.

«Αχαρτογράφητη» ακόμη η ένταση και η διάρκεια της κακοκαιρίας

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς την έκταση ή την ένταση της διαφαινόμενης κακοκαιρίας.

Αναλυτικά οι προγνωστικοί χάρτες στο neakriti.gr

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.